ТОП-10 кращих сирів

На думку провідних гурманів-експертів, ми раді запропонувати вам ТОП-10 найкращих сирів світ.

1. Азіаго – Asiago

Традиція виготовлення цього сиру відбувається з Італії і налічує сотні років. Залежно від терміну витримки сиру його текстура змінюється від шовковистою і гладкою до твердої і розсипчастою, а колір пасти змінюється від білого до темно-жовтого. Його м’який запах і пікантний смак, що поєднує в собі гостроту і фруктовість, роблять сир прекрасної універсальної заправкою для різноманітних закусок і салатів, супів і соусів, пасти і багато чого іншого. Подається з сухофруктами або солоними крекерами і келихом Каберне Совіньон або Портер, Asiago розкриває свої кращі гурманські якості.

2. Блакитний (Блю), сир з пліснявою – Blue (Bleu)

Це загальний термін для витриманих сирів, що вводяться за допомогою спеціальних культур Пеніцілліевой цвілі. Щоб створити блакитні і смарагдові або навіть сірі і коричневі прожилки або плями по всьому сирного інтер’єру. Дозріваючи в печерах в особливих природних умовах, блакитні сири набувають свій неповторний аромат і оригінальний гострий смак. Вони зазвичай служать відмінним доповненням до різних закусок. Оскільки блюзи мають досить сильний і солоний смак, їх слід подавати з солодшим десертом або ігристими винами. З іншого боку, блюзи універсальні і добре поєднуються з яловичиною, птицею і рибою.

3. Брі – Brie

Прозваний «Королевою сирів», він був спочатку створений в регіоні Брі, Франція. Це вишуканий подвійний вершковий сир, приготований з коров’ячого молока. Відповідно до історії, він повинен був бути подарований французьким королям як данину. Сьогодні вона неодмінно стане пікантною родзинкою будь-сирної тарілки. У супроводі Шардоне або Піно Нуар, Брі розкриває свої м’які солодкуваті аромати, особливо коли його також подають з фруктами або ягодами, горіхами або навіть темним шоколадом.

4. Камамбер – Camembert

Він стверджує, що є одним з найвідоміших французьких сирів і самим імітованим в світі. Свою нинішню назву сир отримав від Наполеона, якому він дуже сподобався. Це м’яко дозрілий сир з рідкої і гладкою текстурою, квітучої шкіркою. Маючи багатий маслянистим смаком з солоними, грибними або ніжними часниковими відтінками, сир зазвичай подають як вишуканої приправи до деяких салатів або окремо до хрусткому багета і легким червоним кольорами, хоча традиційно Камамбер поєднується з яблучним сидром. Сир є особливо казковою закускою, коли він супроводжується свіжими фруктами і джемом або медом, а також солоним холодним м’ясом, таким як салямі або індичка.

5. Чеддер – Cheddar

Походить з села Чеддер, Англія, він, як правило, є одним з найпопулярніших в світі твердих сирів з коров’ячого молока. Найраніший Чеддер сходить до кінця 12-го століття, коли англійські королі оголосили його кращим сиром в Британії. Традиційно, він має тверду текстуру і унікальний смак, успішно балансує між різкістю і кремоватого. Молодший сир добре плавиться. Чеддер слід подавати з яблуками або горіхами і келихом міцного елю, сидру або Каберне Совіньон.

6. Гауда – Gouda

Будучи, ймовірно, найвідомішим голландським сиром, традиційно виготовляються з коров’ячого молока, він дійсно заслуговує свого місця серед найбільших сирів світу. В процесі дозрівання сир стає твердішим за текстурою, а колір його змінюється від слонової кістки до золота. Його ароматний аромат і складний смак роблять Гауду чудовим як столовим, так і десертних сиром, який прекрасно укладає будь-приготування їжі. Груші і сливовий джем з повнотілими червоними відтінками посилять оригінальний смак копченої Гауді, а апельсиновий мармелад і стакан Ріслінга ідеально підійдуть до традиційного витриманому сиру.

7. Грюйєр – Gruyere

Згідно середньовічним хроніками, виробництво цього сиру в регіоні Грюйер, Швейцарія, сягає початку 12 століття. Зроблений з коров’ячого молока, сир набуває твердість і зернистість своєї текстури в міру дозрівання. Молодий Грюйєр на смак вершкового і солодше, в той час як смак більш зрілого типу має деякі напористі і землисті відтінки. Будучи основним інгредієнтом для класичного фондю і прекрасним поєднанням для французького цибулевого супу, це досить універсальний столовий сир, додасть особливу пікантність будь-якої страви.

8. Моцарелла – Mozzarella

Сьогодні це загальна назва для відповідного виду сиру. Назва походить від італійського слова «mozzare», що означає «різати» і відповідає процесу приготування сиру, коли сир нарізають на дрібні шматочки, а для нагріву сиру додають гарячу воду і роблять його консистенцію більш еластичною. Традиційно використовується молоко італійського буйвола, хоча зараз сир також роблять з коров’ячого молока. М’яка і еластична по своїй текстурі, з м’яким молочним запахом, білосніжна Моцарелла повинна бути з’їдена в свіжому вигляді, в той час як вона ще придатна для різних кулінарних цілей. Він перетворить ваші салати, бутерброди і піцу в райські страви, особливо в супроводі Піно Грі або К’янті.

9. Пармезан – Parmezan

Це тип сиру, який включає в себе кілька твердих і зернистих сирів, таких як Пармеджано Реджано, “Король сирів” і Грана Падано. Обидва сиру витримані і зроблені з коров’ячого молока. Ароматний аромат і солодкий смак з відтінками затхлості і фруктові роблять їх просто ідеальними для натирання та використання в якості пікантної приправи до різних закусок і гарячих страв. При подачі окремо сир Пармезан прекрасно поєднується з абрикосовим варенням або темним шоколадом і ігристими винами, створюючи чудові пари для гурманів.

10. Пекоріно – Pecorino

Цією назвою позначаються всі італійські сири, спочатку виготовлені з овечого молока. Це тверді і вершкові сири в формі барабана. Молоді пекорино більш гладкі і м’які по текстурі, що володіють більш маслянистим смаком. Витримані види більш розсипчасті і мають горіховий або землистий смак. Пекоріно – це тонко натерті сири і, отже, відмінні приправи до салатів, супів або соусів, запіканок та паст, а також їх можна подавати з солодкими фруктами, апельсиновим мармеладом або медом. Сухі червоні сорти, такі як Амароне або Зинфандель, прекрасно поєднуються з сирами пекорино.

Посилання на основну публікацію