Меню в великий пост 2019: на кожен день (пісне), рецепти на перший – третій день, коли починається, правильне харчування

Меню Великого посту на кожен день
Протягом року православні віруючі повинні дотримуватися чотири багатоденні пости, серед яких головним і найсуворішим є Великий піст. У 2019 він почнеться 11 березня і триватиме до 28 квітня.
Меню Великого посту на кожен день

Їжа в Великий пост

Їжа повинна бути нетваринного походження. Тому не можна харчуватися м’ясом, рибою, яйцями, маслом, молочними і кисломолочними продуктами. Тільки в Вербну неділю і в Благовіщення дозволено їсти рибу і морепродукти.

Крім того, меню в Великий пост виключає з раціону білий хліб, здобу, цукерки і майонез. Взагалі-то, в цей період не бажано вживання будь-яких ласощів, навіть виконаних на рослинній основі.

Існує заборона на алкоголь і куріння. У такі дні, як понеділок, середа і п’ятниця, можна додавати в їжу рослинне масло.

Так, чим же харчуватися, коли постиш? Можна з упевненістю сказати, що основою такого меню повинні бути продукти рослинного походження. Це фрукти, сухофрукти, овочі, коренеплоди і бобові. Також в ці дні можна їсти всілякі соління, горіхи, гриби і крупи. З борошняних виробів дозволяється чорний і сірий хліб, сухарі і сушки. Любителям кави варто утриматися від цього напою, найкращим питвом буде чай, морси, трав’яні відвари і киселі.

Може здатися, що пост накладає досить великі обмеження в прийомі їжі, насправді ж асортимент страв, які можна вживати, – дуже широкий.

Що і як готувати

Щоб харчування не виглядало якийсь дратівливою дієтою, а призводило до смирення, умиротворення і усвідомлення життя, пропонуються рецепти пісних страв, засновані на старовинних російських традиціях з додаванням елементів сучасного кулінарного мистецтва. Продукти, що використовуються для них, – смачні і прості в приготуванні. Тому постите із задоволенням!

Щоб меню було різноманітним, рекомендуємо скористатися наступними порадами:

  • При приготуванні салатів комбінуйте свіжі овочі з різного роду заготовками – солоними, маринованими, замороженими, а також з рисом або інший крупою.
  • Каші варять тільки на воді і без масла. А щоб поліпшити смак, готову кашу можна полити киселем, покласти заморожені ягоди, сухофрукти, мед, горіхи. Варіть каші з різних круп.
  • У пісних супах важлива правильна варіння овочів: всі вони повинні бути готові одночасно.
  • Основою меню є овочі. Вони можуть бути в поєднанні з крупами і борошняними виробами. Не бійтеся експериментувати, наприклад: дуже смачні млинці з прісного тіста з начинкою з обсмаженого лука з морквою.
  • Не забувайте і про випічці. При замішуванні тіста виключайте яйця, молоко замінюйте водою, вершкове масло – маргарином або рослинним маслом. Так можна приготувати будь-яку тісто – прісне дріжджове, пісочне.

Пісні страви не вимагають дорогих продуктів, вони смачні і легко готуються.

Вінегрет з морською капустою

Це не тільки улюблена всіма закуска. Її можна вживати, як гарнір і як самостійне блюдо, який просто незамінний в меню людини, яке б пост.

Складові:

  • консервована морська капуста – 100 г;
  • квашена білокачанна капуста – 100 г;
  • морква – 1 шт;
  • картопля – 5 шт;
  • буряк – 1 шт;
  • солоні огірки – 1 шт;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт;
  • консервований зелений горошок;
  • рослинне масло, сіль – за смаком.

Морква, картопля і буряк зварити, остудити і нарізати кубиками. Морську і квашену капусту подрібнити і додати до овочів. Туди ж відправити зелений горошок і нашатковану цибулю. Все посолити, додати рослинне масло і перемішати.

Простий овочевий салат

Салат дуже простий в приготуванні, але його смак вас приємно здивує.

Складові:

  • мариновані огірки – 1 шт;
  • свіжі помідори – 1 шт;
  • червона цибуля – 1 шт;
  • зелень – 1 пучок.

Для заправки:

  • гірчиця – 0,5 чайної ложки;
  • рослинне масло – 3 столові ложки;
  • сіль, чорний і червоний мелений перець – за смаком.

Всі перераховані інгредієнти подрібнити, перемішати і заправити.

Салат з помідорів з гречкою

Вдале поєднання помідорів та гречки роблять цей салат смачним і ситним.

Складові:

  • готова гречана каша – 4 столові ложки (50-60 г);
  • томати – 1 шт (150-100 г);
  • пекінська капуста – 30 м

Для заправки:

  • рослинне масло – 3 столові ложки;
  • оцет 3% – 1 чайна ложка;
  • сіль – 1/5 частина чайної ложки.

Приготувати розсипчасту гречану кашу. Дати охолонути. Пекінську капусту порвати руками. Помідори нарізати кубиками. Змішати капусту, помідори і варену гречку. При бажанні можна додати дрібно нарізаної ріпчастої цибулі, а також солодкого перцю. Залити заправкою, посолити за смаком.

Борщ з чорносливом

Меню Великого посту на кожен день@est_pet_tver

Цей борщ готується без м’яса.

Складові:

  • вода 3 літри;
  • велика буряк – 1 шт;
  • пекінська капуста – 100 г;
  • картопля – 4 шт;
  • морква – 1 шт;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт;
  • чорнослив – 100 г;
  • томатна паста – 1 чайна ложка;
  • лимон – ½ шт;
  • часник – 1 зубчик;
  • сіль за смаком;
  • сушений базилік – за смаком;
  • зелень – за смаком;
  • лавровий лист – 1 листочок.

Якщо не подобається пекінська капуста, можна взяти білокачанну капусту.

Натерти буряк на крупній тертці. Покласти на сковороду, додати сік лимона, 3 столові ложки води і томатну пасту. Гасити все це протягом 15 хвилин. В цей час нашаткувати капусту, картоплю порізати кубиками, натерти моркву і подрібнити цибулю. У каструлю налити води і закип’ятити. Опустити туди капусту, картоплю, моркву і цибулю. Додати лавровий лист і сіль. Все це варити 15 хвилин. Помивши, порізати чорнослив. У киплячі овочі покласти чорнослив, тушкований буряк і базилік. Варити ще 15 хвилин. Борщ готовий. Додати в нього подрібнений часник і зелень. Дати борщу настоятися протягом 10 хвилин. Подавати зі сметаною.

Гороховий суп

Складові:

  • горох – 100 г;
  • картопля – 3 шт;
  • морква – 1 шт;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт;
  • томатний соус – 1 столова ложка;
  • перець, лавровий лист, сіль;
  • коріандр, часник – до смаку.

Замоченнийгорох промити і поставити варитися до напівготовності. Потім додати картоплю. Підсмажити морква, цибуля, додати подрібнений часник. Покласти томатний соус і приправи. Все добре перемішати, посолити. Обсмажені овочі перекласти в суп, розмішати. Суп посолити і ще варити протягом 10 хвилин. Подавати його гарячим, прикрасивши грінками.

Меню Великого посту на кожен день@fast_and_useful

Суп рибний з морепродуктами

Суп з риби і морепродуктів за італійським рецептом. У ті дні посту, коли дозволено їсти рибу, він прекрасно підійде для обідньої трапези.

Складові:

  • вода – 1 літр;
  • риба – 500 г;
  • морський коктейль – 500 г;
  • томати – 1 шт;
  • томатна паста – 1 столова ложка;
  • стебло селери – 1 шт;
  • лимон – 1 шт;
  • часник – 3 зубчики;
  • сіль за смаком;
  • петрушка – пучок;
  • сушені трави (орегано, базилік, чебрець та ін.).

Зварити бульйон з риби. Дрібно порізати часник і селера і обсмажити. Додати туди ж морський коктейль і тушкувати ще п’ять хвилин. Помідори ошпарити окропом і зняти з них шкірку, зробити пюре, яке разом з томатною пастою покласти в сковороду з обсмажування. Все це згасити ще 5 хвилин. Рибу з бульйону дістати, видалити з неї кістки і порізати маленькими шматочками. У киплячий бульйон додати обжарку і рибу. Посолити. Варити протягом 10 хвилин. Суп готовий, додати в нього сік лимона і трави.

грибний плов

Пісне меню, рецепти якого тут наводяться, допоможе вам різноманітно харчуватися не тільки в Великий пост, але і в наступні дні. Наприклад, цей грибний плов. Спробуйте його приготувати, він вам обов’язково сподобається!

Складові:

  • гриби лісові заморожені – 300 г (можна замінити печерицями);
  • рис довгозернистий – 1 склянка;
  • морква – 1 шт;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт;
  • часник – 4 зубчики;
  • рослинне масло, сіль;
  • барбарис, аніс або приправа для плову.

Крупно порізати цибулю, моркву – брусочками. Морожені гриби залити водою і потримати так протягом години. Потім дістати з води, промити і порізати. У каструлю з товстим дном налити рослинне масло, нагріти його і протягом 5 хвилин обсмажувати в ньому лук, додати моркву і смажити ще 5 хвилин. Туди ж покласти гриби, накрити кришкою і так гасити 10 хвилин. Потім додати сіль і приправи. Промитий рис рівним шаром викласти на гриби з овочами не перемішуючи. Далі влити гарячу воду так, щоб вона була вище рису на 1 сантиметр.

Додати вогонь, довести до кипіння, закрити щільно кришкою. Вогонь зменшити, варити, поки не випарується вся вода. Додати очищені зубчики часнику. Протягом 10 хвилин ще варити на слабкому вогні, не знімаючи кришку. Вимкнути вогонь, плов перемішати, на 15 хвилин залишити його постояти під щільно закритою кришкою.

Голубці з овочами і рисом

Вони виходять не гірше м’ясних, такі ж смачні і апетитні.

Складові:

  • капустяне листя – 8 шт;
  • морква – 4 шт;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт;
  • рослинне масло – 2 столові ложки;
  • помідори у власному соку;
  • сіль, гвоздика, чорний перець горошком.

Капустяне листя покласти в киплячу підсолену воду і варити 5 хвилин. Потім їх вийняти шумівкою і облити холодною водою. Щільні живці злегка відбити. Відварити рис до напівготовності, змішати з овочами, попередньо тушкованими на рослинній олії, посолити. На середину капустяного листа покласти приготований фарш, згорнути трубочкою, загинаючи по боках. Укласти в каструлю, залити томатом, додати приправи (за смаком) і дати закипіти. Потім поставити в духову шафу і тушкувати на повільному вогні до готовності.

Овочі в банку

Дуже смачне і ароматне пісне блюдо. Овочі, тушковані у власному соку, – що може бути прекрасніше!

Інгредієнти на банку місткістю 1,5 літра:

  • баклажан – 1 шт;
  • невеликий кабачок – 1 шт;
  • помідори – 300 г;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт;
  • рослинне масло – 3 столові ложки;
  • сіль, приправи (хмелі-сунелі).

Баклажани очистити і порізати. Помідори занурити в окріп, зняти з них шкірку і подрібнити. Кабачки очистити, видалити насіння, нарізати кубиками. Нашаткувати цибулю. Всі овочі скласти в миску. Додати рослинне масло, сіль і приправи. Перемішати. Всі перекласти в суху банку, злегка утрамбовувавши. Щільно закрити кришкою або фольгою в 4 складання. Банку з овочами поставити на піддон і відправити в холодну духовку, яку відразу ж включити, встановивши температуру 110-130 градусів. Коли закипить, температуру знизити до 160-180 градусів і гасити 1 годину.

Пісні млинці на мінералці

Млинці за цим рецептом виходять гарні, з дрібними дірочками.

Складові:

  • мінеральна вода з газом – 1 стакан;
  • борошно – за потребою;
  • рослинне масло – 1 столова ложка;
  • цукор – 1 чайна ложка;
  • сіль за смаком.

Мінеральну воду розмішати з борошном до консистенції сметани, додати столову ложку рослинної олії, сіль і цукор, розмішати. При необхідності розбавити тісто мінералкою до потрібної для млинців густоти, але не варто робити його занадто рідким. Гарячу сковороду змастити олією і випікати. Є млинці можна з медом, солоними рижики або нафарширувати овочевою начинкою.

Луковник

Цей пиріг смачніше в гарячому вигляді, але можна його є і в холодному. Він смачний, апетитний, з рум’яною скоринкою!

Складові:

  • борошно – 400 г;
  • дріжджі – 30 г;
  • цукор – 1 чайна ложка;
  • цибуля ріпчаста – 400 г;
  • рослинне масло – 1 столова ложка;
  • сіль за смаком.

З борошна, теплої води і дріжджів замісити пісне тісто, з додаванням солі і цукру. Дати йому піднятися два рази. Після другого разу розкачати його на кілька тонких коржів. Нарізати цибулю і обсмажити його до золотистого кольору на рослинній олії. На дно форми, змащеної маслом, покласти тонкий корж з тіста, її засипати обсмаженою цибулею, потім – знову корж, на неї – цибулю. Зробити кілька шарів. Верхній шар повинен бути з тіста. З’єднати красиво краю. Луковник випікати в добре розігрітій духовці. Діставши готовий пиріг, змастити його олією, накрити тканиною, дати йому постояти кілька хвилин.

Монастирська каша

Ця пісна каша з різних круп оригінальна і дуже корисна.

Складові:

  • різні крупи – в рівних пропорціях;
  • печериці – 400 г;
  • цибуля ріпчаста – 3 шт;
  • морква – 1 шт;
  • рослинне масло – для обсмажування;
  • сіль, приправи – за смаком.

Перлову крупу попередньо зварити і промити. Пшенку довести до кипіння і злити воду. Гречку і рис промити. Гриби обсмажити з цибулею і тертою морквою. У каструлю викладати шарами: шар крупи, шар овочів, шар іншої крупи – шар овочів і т. Д. Посипати приправами, посолити, залити водою до такого рівня, щоб вода була трохи вище верхнього шару. Довести до кипіння, зменшити вогонь і тушкувати до готовності.

пісна каша

Ця каша з вівсяних пластівців підходить для пісних днів і дієтичного харчування.

Складові:

  • вівсяні пластівці – 1 столова ложка;
  • окріп – 100 мл;
  • сіль за смаком.

Вівсяні пластівці заварити окропом, накрити кришкою, можна трохи посолити, дати настоятися протягом 10 хвилин. Каша готова. Для смаку можна додати терте яблуко або сухофрукти, мед, горіхи і т. Д.

Здорове харчування

Сподіваємося, що пісне меню, рецепти якого рекомендовані вище, допоможе вам правильно дотримати православні традиції під час Великого посту. Страви, які тут запропоновані, ви зможете легко приготувати і порадувати ними своїх домочадців. Крім того, рецепти пісних страв будуть корисні людям, що стежать за своїм здоров’ям, мають певні захворювання, а також всім прихильникам правильного і здорового харчування.

Смачного!

Посилання на основну публікацію