Стерилізація банок: в духовці (електричної, газової), мікрохвильовці, каструлі, паром, в воді, порожні і з заготовками – скільки часу, температура

Як стерилізувати банки і кришки для заготовок

Навіщо стерилізувати банки і кришки

Консервація – кращий спосіб зберігати вирощений на дачі урожай протягом усього року і до наступного літнього сезону. Кожна господиня, яка займається домашніми заготовками, знає, що не завжди заготовки з маринадом, компотами і варенням зберігаються так довго, як би того хотілося. Розсоли і маринади в них можуть мутнеть, на рідкої поверхні і на самих продуктах може з’являтися пліснява, банки можуть навіть вибухати, розхлюпуючи все своє вміст.

Відбувається це через те, що всередину проникають мікроорганізми, які викликають бродіння. Винна в цьому може бути неправильно підготовлена ​​тара, недостатньо промита і не знезаражена, погано прилеглі кришки, невірна теплова обробка продуктів. Тому дуже важливим є дотримання правил як термічної обробки самих продуктів, так і тари, в якій продукти будуть зберігатися. Саме в цьому нам допомагає попередня стерилізація. Вона знищує всі мікроорганізми на етапі закочування банок, і завдяки їй консерви можуть зберігатися навіть не один рік.
Як стерилізувати банки і кришки для заготовок@ oksana.simakova29

Підготовка банок і кришок

Починати стерилізацію слід з попередньої підготовки тари. Ось кілька рекомендацій щодо того, що потрібно зробити перед дезінфекційним процесом:

  1. Як колишні у вживанні, так і нові скляні ємності слід ретельно перевірити на цілісність горлечка: якщо присутні відколи, щербини і тріщини, такий ємності не варто користуватися.
  2. Нову тару перед знезараженням рекомендується потримати деякий час під струменем гарячої води як всередині, так і зовні.
  3. Кришки краще використовувати нові, при покупці їх теж варто перевіряти на якість: не деформовані вони, чи немає подряпин або слідів іржі, що не здерта фарба, добре прилягає гумка.
  4. Твіст кришки можна протестувати на банках перед консервацією: вони не повинні прокручуватися або пропускати рідину при перевертанні ємності.
  5. І тару, і кришки перед використанням необхідно ретельно промивати гарячою водою з харчовою содою, рідиною для миття посуду або господарським милом.
  6. Для миття тари бажано взяти нову губку або користуватися однією і тією ж губкою, призначеної тільки для миття ємностей під консервацію.
  7. Сильно забруднену тару перед миттям бажано попередньо замочувати в гарячій воді на кілька годин.
  8. Після миття ємності слід ретельно прополоскати під проточною водою, щоб на них не залишалося ніяких слідів застосовуваних хімічних засобів.
  9. Всі рушники або спеціальні клапті тканини, на які ставляться банки, мають бути ретельно випраними і, бажано, прокип’яченому і пропрасованими з обох сторін.
  10. Всі продукти, призначені для консервації, теж повинні бути добре промиті під проточною водою.

Кришки, якими закриваються банки, виготовляються з різних матеріалів – поліетилену, скла, металу або жерсті. Також вони бувають загвинчуються і закручуються.

Гвинтові кришки, як правило, багаторазові. Ті ж кришки, які закручуються спеціальної закаточной машинкою, є одноразовими.

Для підготовки кришок також є кілька рекомендацій:

  1. Поліетиленові кришки разом з основною тарою потрібно промити із застосуванням миючих препаратів. Після обполоснути в окропі або прогріти десять хвилин в дуже гарячій воді (приблизна температура води 85-90 градусів).
  2. Металеві і бляшані кришки обробляються в окропі не менше десяти хвилин.
  3. Незважаючи на можливість багаторазового використання, для консервування краще придбати нові загвинчуються кришки.

Скільки часу займе процес дезінфекції

Тривалість дезінфекції залежить, по-перше, від обсягу обраної тари, і, по-друге, від застосовуваного методу:

  • знезараження в духовій шафі забере у вас від 10 до 30 хвилин для кожної партії банок;
  • дезінфекція на пару займає від 5 до 30 хвилин для кожної окремої ємності;
  • знезараження в СВЧ-печі буде займати від трьох хвилин (для партії невеликих ємностей) до шести хвилин (для однієї великої трилітрової банки);
  • знезараження в пароварці, скороварки і мультиварці займе від 5 до 30 хвилин в залежності від об’єму тари;
  • дезінфекція в посудомийній машині залежить від режиму роботи конкретного приладу;
  • стерилізація в окропі займає п’ятнадцять-двадцять хвилин незалежно від обсягів тари;
  • знезараження ємностей в розчині марганцівки займає в цілому 15 хвилин;
  • дезінфекція ємностей з заготовками залежить від рецепта приготування консервів. Якщо ж в ньому не зазначена тривалість теплової обробки, потрібно виходити з рекомендацій вище.

Стерилізація банок в духовці

Дезінфекція тари в духовці хороша тим, що помістити всередину можна відразу кілька банок різного об’єму і кілька металевих або скляних кришок. Металеві кришки повинні бути гвинтовими, без гумок, а скляні повинні закріплюватися окремим затискачем. Гума в духовій шафі ризикує деформуватися або зовсім розплавитися, для кришок з нею краще віддати перевагу кип’ятіння.

Якщо банки вологі, то краще поставити їх вгору шийкою, щоб волога випаровувалася. Висохлі ємності перекиньте шийкою вниз, поруч завантажте кришки. Ємності великого обсягу розміщуйте в духову шафу, укладаючи їх набік.

Не дозволяйте банкам щільно прилягати одне до одного, в іншому випадку вони полопаються.

Після закінчення необхідного для повного знезараження часу вимкніть духовку, відкрийте дверцята і дозвольте ємностей охолонути протягом декількох хвилин. Це теж потрібно, щоб скло не тріснуло, – охолодження повинно проходити неспішно, скляна тара не сприймає стрибків температури.

Обережно вийміть гарячу тару за допомогою сухих прихваток або рукавиць і розставте на чистій, попередньо випрати тканини. Зверху продезінфіковані ємності накрийте таким же чистим клаптем тканини або рушником, також щоб уникнути різких перепадів температур і для тривалого збереження тепла.

Гарячі консерви можна закладати в витягнуті з духовки ємності практично відразу, у випадку з холодними заготовками необхідно дозволити банку охолонути ще трохи. Якщо ви заготовлює гарячі рідини, наприклад, сік, то також залиште і рідина, і банку охолоджуватися.

Стерилізація в електричній духовці

При стерилізації ємностей в електричній духовці дотримуйтесь наступну послідовність дій:

  1. Завантажте банки і кришки в холодну духовку, правильно розставте їх усередині відповідно до рекомендацій вище.
  2. При наявності відповідного функціоналу, встановіть режим «конвекція» з функцією обдування або «верхній-нижній» жар.
  3. Встановіть температуру 120-150 градусів, закрийте дверцята духової шафи і стерилізують тару.
  4. Дістаньте тару після закінчення необхідного для знезараження терміну, закладайте всередину консерви.

Час дезінфекції залежить від температури, яку ви виставите. При виставленої максимальної планки в 150 градусів керуйтеся таблицею.

обсяг таричас стерилізації
500-750 м і менше10 хвилин
1 л.15 хвилин
2 л.20 хвилин
3 л.25 хвилин

При виставленої температурі 110-120 градусів додайте до часу стерилізації ще по п’ять хвилин. Також додайте час знезараження для ємностей, що перевищують трилітровий об’єм: по п’ять хвилин для кожного літра при температурі 150 градусів і по десять хвилин для кожного літра при температурі 120 градусів.

У газовій духовці

Обробка ємностей в газовій духовці практично не відрізняється від такої в електричному духовому шафі:

  1. Завантажте банки і кришки в холодну духовку, правильно розставте їх усередині відповідно до рекомендацій вище.
  2. Прогрійте духову шафу таким чином: встановіть температуру на 50 градусів, через п’ять хвилин збільште її до 180 градусів.
  3. Тривалість дезінфекції та ж, що і в електричній духовці.
  4. Дістаньте банки після необхідного для знезараження терміну, закладайте всередину консерви.

Після стерилізації ємностей заготовки в них можна закладати протягом доби. Але потрібно забезпечити їм повну недоторканність: і шийку, і внутрішня поверхня тари повинні бути захищені від випадкових дотиків і попадання всередину пилу і сміття. Найкраще залишити банки перевернутими і накритими чистим рушником або спеціальною тканиною.

Як пастеризувати ємності на пару

Дезінфекція на пару – давній, «бабусин» метод, який добре підійде, якщо дезінфікувати потрібно не так багато ємностей. Нам буде потрібно каструля або чайник, а також деякі пристосування. Скористайтеся будь-яким з них:

  • спеціальна решітка з дірочками;
  • металева накладка-стерилізатор з одним або декількома отворами під банки;
  • друшляк;
  • сито;
  • сітка-екран від бризок.

При використанні будь-якого з пропускають пар пристосувань, стає можливою дезінфекція декількох банок одночасно. У випадку з чайником процес помітно подовжується, так як на носик або на вузьке горлечко ставиться тільки одна ємність. Однак весь потік пари при використанні чайника направляється прямо в банку, а тому прогрів тари буде більш якісним. Домогтися такого ж ефекту з каструлею можна тільки при використанні спеціальної накладки-стерилізатора.

Пара, що виходить в повітря повз знезаражують ємностей, сильно підвищує нагрівання і вологість приміщення, що може негативно позначитися на кухонних меблів, шпалерах, техніці. Тому якщо ви часто консервуєте продукти і вважаєте за краще спосіб обробки банок на пару, придбайте накладку-стерилізатор. Коштує це пристосування недорого, але зате допомагає врятувати багато дорогі речі від виходу з ладу або втрати привабливого вигляду.

Кількість води, якої заповнюється наше дезінфікуючий пристрій, залежить від кількості і обсягу банок, що підлягають знезараженню. Якщо це великі трилітрові ємності і їх кількість більше десяти, заповніть каструлю або чайник наполовину. У разі використання менших ємностей або меншого їх кількості буде достатньо заповнення каструлі або чайника водою на 2/3.

Дочекайтеся закипання, час стерилізації засікайте саме з цього моменту. Вогонь на плиті буде запалено постійно, щоб підтримувати кипіння і вироблення пара, але він повинен бути помірним, – вода не повинна вирувати і не заливатися в банки.

Подальші дії залежать від того, чим саме ви користуєтеся, каструлею або чайником.

над каструлею

Як тільки вода в каструлі закипіла, який знаходиться зверху, вибране вами пристосування – накладку-стерилізатор, грати, екран від бризок, сито або друшляк. Краще вибирати каструлі великого обсягу, але при цьому враховувати розміри приладів, на які будуть розставлені банки.

Після розстановки банок і перед початком обробки паром, засікайте час. Скористайтеся наступною таблицею, щоб зорієнтуватися по часу дезінфекції в залежності від обсягу банок.

обсяг таричас стерилізації
500-750 м і менше5-10 хвилин
1 л.10-15 хвилин
2 л.15-20 хвилин
3 л. і більше25-30 хвилин

Обробку можна закінчувати, як тільки по внутрішніх стінках тари починають стікати великі краплі води. Подальші дії такі ж, як зазвичай: зняти їх необхідно сухими рукавицями або рушником, розставити на чистої тканини шийками вниз.

над чайником

Стерилізація на чайнику допускає одночасну обробку тільки однієї ємності. Кладіть її на носик або на шийку в залежності від об’єму тари. Помічати час потрібно також після початку кипіння води, час дезінфекції той же, що і при обробці парою над каструлею.

Чи робите ви влітку домашні заготовки?

  • Звичайно, запасаем вітаміни на зиму
  • Цим у нас в родині займається бабуся, вистачає на всіх
  • Ні, все-таки можна купити, причому круглий рік

Poll Options are limited because JavaScript is disabled in your browser.

Одночасно з банками в каструлі або чайнику можна знезаражувати і кришки. Для цього помістіть їх в окріп на десять хвилин, діставайте після того, як розставили на рушник все знезаражені банки. Витягувати кришки необхідно за допомогою щипців, розкладати на чистому рушник їх слід внутрішньою поверхнею вниз.

Перед закочуванням і кришок, і банкам, обробленим паром, необхідно дати повністю висохнути.

Як стерилізувати в мікрохвильовці

Обробка ємностей за допомогою мікрохвильової печі помітно прискорює процес дезінфекції, особливо в порівнянні з попереднім варіантом. Грубо кажучи, цей спосіб теж є обробкою парою, оскільки ємності обов’язково поміщаються всередину з невеликою кількістю води в кожній з них. Сухі банки класти в мікрохвильовку строго заборонено, так як вони тут же полопаються при нагріванні. Також не можна класти в СВЧ-піч будь кришки, їх необхідно знезаражувати окремо від банок, наприклад, в окропі.

Шар води, що заливається в ємності, не повинен бути більше двох сантиметрів. Трилітрова банка, найімовірніше, не поміститься в піч стоячи, тому в неї потрібно налити близько двохсот грамів води і покласти на бік. Виставте потужність в сімсот-вісімсот Ватт, зазначити час на три-п’ять хвилин.

Чим більше тари знаходиться в мікрохвильовці, тим більше час її обробки. Для однієї трилітрової банки потрібно найтриваліша обробка, п’яти-шести хвилин буде достатньо. Воді в банках потрібно закипіти, і з цього моменту має пройти не менше трьох хвилин, – це основне правило знезараження в мікрохвильовій печі.

Виймати тару слід також сухими прихватками, залишки води потрібно вилити, потім перекинути банки на чисту тканину.

Як обробити тару в пароварці і скороварки

Якщо є пароварка або скороварка, можете пристосувати ці корисні прилади для дезінфекції ємностей. Зробити це ще простіше, ніж закип’ятити каструлю води, розігріти духовку або спробувати вмістити баночки в мікрохвильовці. Дотримуйтесь таким алгоритмом дій:

  1. Залийте в нижню чашу воду, зверху надіньте на неї йде в комплекті грати для варіння на пару.
  2. Розставте на решітці ємності догори дном, можете закрити кришку приладу, якщо ємності невеликі і дозволяють це.
  3. Після закипання води тара повинна дезінфікуватися за тим же принципом, що був розглянутий при знезараженні ємностей парою, – тривалість дезінфекції залежить від обсягу ємностей.

Щоб знезаразити кришки одночасно з банками, покладіть їх у нижню чашу і витягніть після виймання основний тари.

Як прогріти в мультиварці

Обробка ємностей в мультиварці дуже схожа на метод з скороваркою і пароваркою.

  1. Залийте в чашу приладу воду (досить буде трьох склянок), зверху закріпіть йде в комплекті грати для варіння на пару.
  2. Додайте на решітці тару шийками вниз, в тому числі, скільки поміститься.
  3. Виберіть режим «Варка на пару» або «Приготування на пару», при відсутності таких підійде режим «Суп» або «Випічка».
  4. Як тільки вода закипіла, можна вибрати менш енерговитратний режим «Гасіння».
  5. Після закипання води банки повинні стерилізувати за тим же принципом, що був розглянутий при знезараженні на пару.

Кришки в цьому методі теж можливо знезаражувати одночасно з банками, поміщаючи їх в чашу мультиварки.

Спосіб обробки в посудомийній машині

Дезінфекція в посудомийній машині теж працює варіант, але не найнадійніший. Найчастіше максимальна температура нагрівання води не перевищує сімдесяти градусів, а для надійного знезаражування нам необхідний окріп з температурою сто градусів. Однак для варення або джему буде досить і пропонованих машиною температур.

Алгоритм дій наступний:

  1. Чисто вимитий тару завантажте в машину догори дном.
  2. Встановіть режим мийки, при якому температура нагріву води буде максимальна.
  3. Дістаньте оброблені ємності після закінчення обробки, розставте на рушник шийками вниз.

Ніяких миючих засобів в процесі дезінфекції завантажувати не потрібно, вся тара повинна бути вже чисто вимита.

Навіть якщо ви зазвичай миєте все в посудомийній машині, не намагайтеся поєднувати два цих процесу, – спочатку одне, потім інше.

Хоча температура нагріву води в цьому методі є мінусом до надійності, є і безсумнівний, плюс – в посудомийну машину можна завантажити велику кількість тари, навіть більше, ніж в духову шафу. Одночасно з тарою ви можете завантажити в прилад і будь-які кришки, обмеження по різновидах матеріалу, як у випадку з духовкою і мікрохвильовою піччю, тут немає.

Як стерилізувати в окропі

Знезараження в окропі – ще один класичний метод стерилізації. Нам знадобиться ємність великого об’єму (глибока каструля, металевий таз або відро). Послідовність дій така:

  1. Розставте банки в каструлі шийками вгору, не дозволяйте їм щільно стикатися один з одним, щоб вони не полопалися при кипінні.
  2. Залийте банки всередині ємності холодною водою до повного занурення їх шийок в воду.
  3. Поставте ємність з банками на плиту і дочекайтеся закипання води, зменшіть газ.
  4. Тара повинна кип’ятити 15-20 хвилин, після закінчення цього часу можна виймати банки по одній (найзручніше користуватися спеціальними щипцями) і розставляти на рушник.

Одночасно з банками в тій же каструлі можна продезінфікувати і кришки.

Є ще один метод знезараження окропом, де ємність не кип’ятити у воді, а, навпаки, кипляча вода заливається в ємність. Такий варіант підійде, якщо під заготовки вам потрібно обробити всього одну або дві банки.

Алгоритм дій:

  1. У добре промиту банку помістіть стерильну ложку (для знезараження її необхідно попередньо обдати окропом).
  2. Дуже обережно, тонкою цівкою залийте в банку окріп, намагаючись направити струмінь саме в ложку, подібним чином банку слід заповнити приблизно на 1/4.
  3. Замість вміщеній всередину ложки можна підкласти під дно банки лезо ножа, але заливати окріп в банку потрібно точно так же, обережно, максимально тонкою цівкою.
  4. Для найкращого ефекту закрийте ємність попередньо прокип’яченої поліетиленовою або кришкою, що загвинчується, залиште пар дезінфікувати зовнішню поверхню ємності приблизно на десять хвилин.
  5. Добре потрясіть банку з окропом, відкрийте кришку, злийте воду.
  6. Перекиньте ємність шийкою вниз сушитися на рушник.

Мінусом цього способу є те, що при відсутності належного досвіду можна допустити лопание скла. Це може статися, якщо ви увіллє окріп недостатньо тонким струменем. Оскільки скло не терпить різких перепадів температур, воно може не встигнути пристосуватися до гарячої води і тріснути прямо по лінії наливається окропу. Саме тому діяти потрібно максимально обережно.

стерилізація марганцівкою

Знезараження тари розчином марганцівки – не найпоширеніший, але теж хороший спосіб. Перманганат калію є хорошим антисептиком, що дозволяє застосовувати його для дезінфекції посуду. Послідовність дій:

  1. Приготуйте розчин марганцівки яскравого насиченого кольору в теплій або гарячій воді, можна відразу в тій ємності, яку необхідно стерилізувати.
  2. Закрийте ємність попередньо прокип’яченої поліетиленовою або гвинтовою кришкою, залиште засіб впливати близько десяти хвилин.
  3. Потім переверніть ємність догори дном і залиште в такому положенні ще на п’ять хвилин, щоб добре обробити її горловина.
  4. Можна додатково потрясти банку і рідина в ній, щоб гаряче засіб обдало всю внутрішню поверхню і горловину.
  5. Злийте розчин, промийте і обполосніть окропом банку.

При розведенні марганцівки у воді, ємність повинна бути заповнена наполовину, саме в такій пропорції слід орієнтуватися на колір розчину. Потім банку заливається водою до країв і закривається кришкою. Одним і тим же розчином можна дезінфікувати кілька банок, підходить такий метод і для дезінфекції кришок.

Що робити з кришками

Для знезараження кришок підійдуть всі ті ж самі способи, що і для банок, але з деякими обмеженнями:

  • в духовку як в електричну, так і в газову, допускається поміщати тільки металеві, що загвинчуються без гумок і скляні кришки;
  • будь-які кришки можна кип’ятити в каструлі, чайнику, мультиварці, скороварки, пароварці, посудомийній машині;
  • всі види кришок можна обробляти в розчині марганцівки;
  • ніякі кришки не можна класти в мікрохвильовку.

Кип’ятіння підходить для всіх різновидів кришок, але для деяких з них буде відрізнятися час обробки.
Металеві, скляні і бляшані можуть кип’ятити довго, тому їх знезараження можна поєднати зі стерилізацією основний тари. Просто покладіть кришки в киплячу воду в каструлі або чайнику, в чаші мультиварки, резервуарі скороварки або пароварки, поки зверху дезінфікується на пару основна тара, на той же самий час.

Поліетиленові кришки не варто кип’ятити довго, оскільки є ризик їх оплавлення і деформації. Тому краще всього обробляти їх окремо від основної тари. Наприклад, дезінфікувати розчином марганцівки або кип’ятити в окремій ємності кілька хвилин. Можна просто обдати їх парою і прогріти в дуже гарячій воді при температурі 85-90 градусів протягом десяти хвилин.

Як стерилізувати банки з заготовками

Для окремих рецептів потрібно не тільки попередня дезінфекція порожньої тари, а й подальша, коли ємності вже заповнені консервами. Стерилізувати такі банки можна в киплячій воді – це найбільш поширений, класичний метод, а також в духовці і в мультиварці.

Теплова обробка в окропі, як правило, проходить при температурі сто градусів. Але деякі консерви можуть зажадати і велику температуру. Щоб в домашніх умовах підняти температуру кипіння, слід додати у воду звичайну кухонну сіль. Чим більше її додати в окріп, тим більшого підвищення температури можливо добитися.

Для вимірювання температури потрібно обзавестися кулінарним термометром, а для визначення потрібної кількості солі цю таблицю і:

Температура води в градусахКількість солі (м на 1 літр води)
10166
102126
103172
104215
105255
110478

Іноді рецепти можуть вимагати, навпаки, меншу температуру, ніж температура кипіння. Цей процес називається пастеризацією. Якщо є необхідність пастеризації при температурному режимі в межах 80-90 градусів, можливо регулювати нагрів води включенням і вимиканням вогню під ємністю з банками.
Для обробки тари із заготовками в окропі виконайте наступний алгоритм дій:

  1. Підігрійте воду в ємності великого розміру, наприклад, в широкій і глибокій каструлі.
  2. Дно каструлі слід вистилати складеної в три-чотири шари тканиною, рушником або марлею, покласти на дно дерев’яну решітку або спеціальну підставку, що не дозволяє скляному дну тари стикатися з швидко нагрівається металом зовнішньої ємності.
  3. Заповнені заготовками і прикриті стерильними кришками ємності ставляться в холодну або в підігріту воду, її температура на цьому етапі може становити від тридцяти до шістдесяти градусів.
  4. Доливають в каструлю вода повинна бути гарячою, в ідеалі її температурі слід збігатися з температурою вмісту банки; води повинно бути стільки, щоб до шийок банок залишалося приблизно 2 сантиметри.
  5. Після закипання води зменшіть газ, щоб вода не кипіла. Тепер, при необхідності, відбувається регулювання температури за допомогою кухонної солі.
  6. Час кип’ятіння банок з заготовками варіюється в залежності від продуктів, що піддаються тепловій обробці, зазвичай його можна знайти в тому рецепті, яким ви користуєтеся.
  7. Після закінчення обробки кожну ємність дістаньте з води спеціальними щипцями, встановіть на м’якої тканини і щільно закрутіть автоматичної або ручної закаточной машинкою.
  8. Після закручування кришки все ємності перекидаються шийками вниз таким чином, щоб кожна окрема тара не стикалася один з одним.

Час обробки ємностей з консервами залежить від кількох важливих показників:

  • кислотність заготовки;
  • агрегатний стан заготовки (тверде / густе / рідке);
  • обсяг тари.

Якщо заготовлювати продукт кислий (ягоди, яблука, вишня, щавель) або кислота додається окремо (оцет, есенція), тривалість стерилізації слід зменшити. Якщо кислоти в заготівлі немає ні в якому вигляді, тривалість, навпаки, збільшується.

Рідкі заготовки рекомендується кип’ятити десять-п’ятнадцять хвилин, густі і тверді – від двадцяти хвилин до двох годин.

Час теплової обробки прямо пропорційно обсягу банок: чим більше ємність, тим більше часу на стерилізацію нам буде потрібно. Зазвичай всі ці показники можна знайти в вашому рецепті консервів, але якщо точних даних немає, орієнтуйтеся на таблицю тривалості обробки ємностей над парою:

обсяг таричас стерилізації
500-750 м і менше5-10 хвилин
1 л.10-15 хвилин
2 л.15-20 хвилин
3 л. і більше25-30 хвилин

Кришки на стерилізуємих банках не повинні відкриватися протягом всього процесу. Якщо ви випадково змістили або відкрили кришку, долийте в ємність розсіл або маринад до самого горлечка, потім поверніть кришку на шийку і знову відправте банку кип’ятити. Час кип’ятіння при повторній обробці можна скоротити на десять-п’ятнадцять хвилин.

Стерилізація тари з консервами в духовці схожа на дезінфекцію порожніх банок:

  1. Розігрійте духовку до сорока-п’ятдесяти градусів, розмістіть тару з консервами всередині, потім встановіть режим нагріву до 100-150 градусів, відповідно до вимог в конкретному рецепті.
  2. Кожна ємність повинна бути накрита кришкою, але не забувайте, що тільки скляні і металеві кришки без гумок допустимо класти в духові шафи.
  3. Після необхідного для теплової обробки часу дістаньте тару з духовки, закрутіть кришки, перекиньте наповнені ємності догори дном і залиште остигати.

Якщо в рецепті не зазначено конкретний час стерилізації тари з консервами, скористайтеся таблицею для дезінфекції порожніх банок в духовій шафі:

обсяг таричас стерилізації
500-750 м і менше10 хвилин
1 л.15 хвилин
2 л.20 хвилин
3 л.25 хвилин

Для обробки ємностей з заготовками в мультиварці повторіть весь алгоритм дій для дезінфекції порожніх ємностей, вибір режиму буде тим же самим в залежності від наявності потрібних функцій – «Варка на пару», «Приготування на пару», «Суп» або «Випічка».

Необхідність стерилізації банок і кришок

Звичайного промивання тари для консервування домашніх заготовок, як правило, недостатньо. Навіть після найретельнішого миття тари з миючими засобами на поверхнях банок і кришок може залишатися незліченну кількість бактерій і мікроорганізмів, які псують продукти і завдають шкоди організму.

Щоб надійно позбутися всіх мікробів, необхідно обов’язково стерилізувати посуд. Способів дезінфекції зараз куди більше, ніж було раніше. Можна користуватися духовкою або посудомийній машиною для великої кількості тари; мультиваркою, пароваркою або скороваркою для найбільш безпечного і надійного знезараження; мікрохвильовкою – для максимального прискорення процесу дезінфекції. Можна залишатися вірним і класичного процесу стерилізації на пару, – нешвидкому, але надійного способу.

Посилання на основну публікацію