Як садити часник під зиму, щоб він був великий: коли, на яку глибину, місячний календар, після яких культур, при якій температурі, 2019

Як правильно садити часник під зиму для гарного врожаю
Деякі овочі можна садити восени, щоб рано навесні отримати перший урожай. Наприклад, потрібно садити часник під зиму, щоб він був великим. Єдиний недолік такої посадки – короткий період зберігання врожаю.

Вибір місця посадки і грунту

Головне правило городника – вибір правильного місця. На ділянці потрібно вибрати найбільш родючий грунт зі зниженою або нормальною кислотністю. Грядка повинна бути на сонячній стороні і розташовуватися з півночі на південь. Краще вибрати в городі піднесене місце, щоб грунт після дощу швидко висихала.

Підготовка ґрунту починається з внесення перегною. Робити це слід на початку осені. На кожен 1 м² вноситься 10 кг перегною, 2 склянки золи, 1 стакан мела, 2 ст.л. сульфату калію і 1 ст.л. суперфосфату. Слід зазначені речовини розподілити рівномірно по площі і перекопати землю. Глибина перекопування повинна бути рівною приблизно 20 см. В результаті грунт повинен вийти пухкої, без каменів.

Оптимальні розміри грядки:

  • ширина – до 1 м;
  • висота – до 25 см.

Дати грунті деякий час на осідання. У суху погоду землю можна полити. Садити відразу після перекопування не рекомендується, т. К. Зубчики після осідання грунту виявляються на великій глибині. Вони довше сходять і дають менше врожаю.

Після якої культури краще висаджувати часник

Часник бере харчування з верхніх шарів грунту. Попередником для цього овоча є культури, які мають довгу кореневу систему. Оптимально підходять грядки, на яких до цього росли:

  • бобові;
  • огірки;
  • кабачки;
  • патисони;
  • гарбуз;
  • капуста ранніх сортів;
  • сидеральні рослини (виключаючи ячмінь і овес).

Допускаються й такі попередники:

  • кукурудза;
  • баклажани;
  • перець;
  • помідори;
  • цибуля.

Садити можна і на те місце, де ріс часник. Але овоч не повинен більше 2 років поспіль перебувати на одній грядці. Часник сильно виснажує грунт. Для відновлення їй потрібно близько 4 років.

Оптимальні терміни посадки восени

Час висадки безпосередньо залежить від погодних умов і кліматичної зони. Овочу потрібно близько 3 тижнів, щоб зміцнитися в грунті до настання заморозків. Але не бажано, щоб надземна частина часнику почала зростати. Рекомендована температура грунту – + 10 … + 12 ° С. Часник витримує і нижчу температуру, але мерзла грунт для посадки не підходить.

Сприятливі дні за місячним календарем в 2019 році

Щоб застрахувати свій урожай, можна висадити овоч в 2 терміни: в кінці вересня і в середині жовтня. У 2019 сприятливими днями вважаються:

  • у вересні: 17, 18, 23, 26 і 27;
  • в жовтні: 15 і 16.

Особливості посадки в різних регіонах

Залежно від регіонів овоч висаджується:

  1. Середня смуга (Підмосков’я) – кінець вересня – початок жовтня.
  2. Південна частина країни – кінець жовтня – листопад.
  3. Північна частина – друга половина вересня – початок жовтня.

Одні городники прагнуть посадити до 14 жовтня (Покров), інші – після, дочекавшись сонячного дня. Озимий часник, як і ярої, можна висаджувати навесні. У цьому випадку він буде більше часу визрівати, але збільшить свій термін зберігання.

Як правильно посадити

Від правильності посадки залежить кількість урожаю в наступному році. Потрібно знати деякі тонкощі, щоб часник не виріс дрібним.

Часникові головки відокремлюються від лушпиння і розбираються на зубки. Зіпсовані екземпляри слід відкласти. Потім посадковий матеріал потрібно прогріти на сонці. Якщо часник погано зберігається або у нього рано жовтіє листя, його потрібно продезінфікувати. Для цього зубки поміщаються на деякий час в розчин марганцівки.

схема посадки

Відстань між рядами – 25 см. Зубки садять в грунт з інтервалом 15-20 см. Така схема посадки дозволить рослині правильно розвиватися.

На яку глибину

Овоч садиться на глибину від 10 до 15 см. Можна в кожну лунку в якості стимулятора росту всипати по 1 ст. л. пічної золи.

При якій температурі

Температура грунту не повинна перевищувати + 14 … + 15 ° С. Кілька днів потрібно спостерігати за погодою: температура не повинна підвищуватися. Можна дочекатися першого снігу.

Догляд за часником у відкритому грунті

Навесні, коли температура піднімається до + 6 … + 8 ° С, з’являються перші сходи. Коли минула небезпека заморозків, з грядки можна зняти зимовий укриття. Листя починають з’являтися на рослині в кінці квітня.

Правильна технологія обробки посадженої культури включає в себе наступні дії:

  • полив;
  • розпушування грунту і боротьба з бур’янами;
  • внесення добрив;
  • захист від хвороб;
  • видалення квітконосів;
  • своєчасний збір урожаю.

обрізка

Озимі сорти часнику утворюють стрілку, на якій формується цветонос, що використовується в якості посадкового матеріалу. Але рослина витрачає багато резервів на розвиток квітконосів, тому їх потрібно своєчасно видаляти.

Як тільки з’являється стрілка, всі поживні речовини йдуть на її розвиток, а цибулина в грунті практично перестає рости. Після видалення квітконосів врожайність зростає в 2 рази.

Зрізати стрілку потрібно не під час її появи, а коли вона з спіралі починає випрямлятися в пряму лінію. Якщо стрілка випросталася вертикально, врожайність у цієї рослини впала на 30%. Оболонка квітконосу потріскалася – 50% врожаю втрачено.

Видаляти стрілки потрібно акуратно, вищипуючи їх нігтями біля основи, або використовувати гострий ніж або секатор. Процедура проводиться з ранку в сухий день, щоб до вечора поріз встиг підсохнути.

Підживлення і добрива

Підживлення проводиться на стадії активного росту пагонів. Для цих цілей використовується біогумус, курячий послід або коров’ячий гній. Як тільки з’явиться четвертий лист, слід удобрити часник сечовиною. Якщо починає формуватися цибулина, можна внести суперфосфат. Коли рослина зовні виглядає здоровим, більше ніяких підгодівлі проводити не потрібно.

У разі всихання бадилля необхідно підгодувати рослина сумішшю з курячого, качиного, голубиного, індичого посліду і карбаміду. Кожне з них береться в розрахунку 2 ст. л. на відро теплої води. На кожен 1 кв. м потрібно вилити 3-4 л отриманого розчину. Через 2 тижні можна повторити процедуру.

Жовта бадилля говорить про нестачу азоту в грунті. Береться 1 ст. л. аміачної селітри і розлучається в 7 л окропу. Охолодженої рідиною слід поливати овоч 1 раз в тиждень.

Блякла забарвлення виникає через брак калію. Після дощу або поливу потрібно насипати тонким шаром золу.

полив

Часник не вимагає частого поливу. У посушливу погоду достатньо вносити воду в грунт 1 раз в 6 днів. Після кожного поливу не потрібно забувати про розпушуванні грунту, інакше коренева система залишиться без кисню. Для того щоб овоч довше зберігався, за 3 тижні до збору врожаю полив припиняється.

Обробка від хвороб і шкідників

Між рядами насипається зола або перепрілий гній – такі дії захищають рослини від шкідників. Озимі культури схильні до двох захворювань:

  1. Біла гниль. Ознаки: листя жовтіє і відмирає, рослина в’яне і гине, зубки стають водянистими. Необхідно провести дезінфекцію посадкового сировини і обладнання. При невеликому зараженні можна видалити хворі листя. Рекомендується використовувати фунгіцидні засоби.
  2. Іржа – відноситься до грибкових захворювань. На рослині з’являються опуклі вкраплення спочатку жовтого, потім чорного кольору. В якості профілактики посадковий матеріал повинен знаходиться при температурі 40 ° С протягом 2 тижнів. Зубки перед посадкою обробляються формаліновим розчином.

Мульчування або укриття на зиму

Часник може переносити заморозки до -20 ° С. Але на зиму рослина краще укрити. Для цього використовуються бадилля від зібраного врожаю, опале листя, торф або перегній. Навесні паростки проб’ються навіть через це укриття.

Популярні сорти озимого часнику

Існує безліч сортів цього овоча. Вони відрізняються один від одного за розмірами, смаковими якостями і вимогам по догляду в період зростання.

Комсомолець

Цей сорт можна садити як навесні, так і восени. Рослина легко переносить високі і низькі температури. За вагою цибулина може досягати 50 м Овоч має фіолетовий відтінок, гострий смак і різкий запах. Кількість зубків – середнє (від 6 до 10). Даний сорт є середньостиглих, тривалість вегетативного періоду – 110 днів.

Рослина любить освітлену ділянку, а в затемненому місці дає мізерний урожай. Для нього підходить суглинна або супіщаних грунт.

Петровський

Відрізняється хорошою врожайністю і тривалим зберіганням. Головки мають приплющену форму і можуть досягати 75 м Кількість зубків – від 6 до 8. Володіє насиченими смаковими якостями і сильною гостротою. Для нього підходить грунт з нейтральною кислотністю, розташована в сухому сонячному місці.

Грибовський 60

Сорт вважається скоростиглим, відрізняється високою врожайністю, стійкий до морозів і посухи. Цибулина досягає середніх розмірів, зберігається тривалий час. Сорт стійкий до бактерій і вірусів. Кількість зубків – від 7 до 10 шт. Цибулина досягає ваги 65 м

Посилання на основну публікацію