Де і як зберігати оливкова олія: після відкриття, в холодильнику, жерстяній банці, склі, пляшках, в домашніх умовах

Як правильно зберігати оливкова олія
Натуральне оливкове масло містить корисні вітаміни і мікроелементи, а тому дуже популярно в кулінарії. Щоб продукт довго не втратив свою користь і смак, його необхідно правильно зберігати, інакше він може зіпсуватися за декілька днів.

Як вибрати місце для зберігання

Оливкова олія піддається впливу світла і повітря, що прискорює процеси окислення і негативно позначається на корисних властивостях продукту. Наприклад, на світлі вітамін E, що уповільнює процеси старіння, руйнується протягом 12 місяців. Відповідні температурні показники для тривалого зберігання масла оливи – від +12 до +16 ° C, допустимо їх перевищення до +25 ° C. Тому тримайте продукт в темних, прохолодних місцях – вдалим вибором стане комора, льох або шафа на кухні, якщо тільки поблизу немає батареї, кухонної плити або вікна.

Чи можна в холодильнику

Зберігати оливкову олію в холодильнику не рекомендується, незважаючи на те, що воно входить в число швидкопсувних продуктів. Під впливом холоду в ньому відбуваються незворотні хімічні процеси, розпадаються вітаміни, втрачається частина корисних жирів. Крім цього, змінюється його зовнішній вигляд – рідина стає каламутною, і утворюється білий хлопьеобразний осад. Сорт Extra Virgin (нерафіновану олію холодного віджиму з плодів вищої якості) можна піддавати холоду навіть на нетривалий відрізок часу.

час споживання

Термін, протягом якого масло оливи придатно для використання, становить 2 роки, але вважається, що краще вжити його протягом 12 місяців – чим свіже масло, тим воно смачніше і володіє найбільш насиченим ароматом.

Особливості зберігання оливкової олії в різноманітній тарі

Упаковка, в якій продається масло, найчастіше придатна для його подальшого зберігання. Якщо ж ви вирішили підібрати інший посуд, враховуйте кілька важливих моментів:

  1. Матеріал. Мідь, залізо і пластик не підходять для оливкового масла: між цими матеріалами, які утримуються в маслі речовинами може виникнути хімічна реакція, і тоді продукт не можна буде вживати в їжу. Підійде посуд зі скла, жерсті, порцеляни або кераміки.
  2. Герметичність. Кришка посудини повинна міцно закриватися.
  3. Світлонепроникність. Вибирайте посудину темного кольору або непрозорий, щоб захистити продукт від руйнівного впливу сонячних променів.

Скло

Якість масла оливи довше зберігається в посуді з цього матеріалу. Найкраще використовувати судини з темного скла з товстими стінками. Такі пляшки мають витягнуту форму з високим горлом і кришкою, що загвинчується, що дозволяє щільно закрити ємність.

бляшані ємності

Посуд не пропускає світло, і в ній якість масла зберігається протягом року. Однак використовувати бляшану тару для продукту вищого сорту або екстра-класу не рекомендують.

кераміка

Виробники не випускають масло оливи в керамічних ємностях, але в них можна перелити продукт для домашнього використання. Кераміка не пропускає сонячне світло і перешкоджає проникненню сторонніх запахів. Зазвичай такі судини мають спеціальний носик, щоб дозувати вміст, а закривають їх дерев’яними пробками.

Правила зберігання після відкриття пляшки

У відкритому посуді оливкова олія швидше псується. Щоб якомога довше зберегти його якість і свіжість, потрібно дотримуватися таких правил:

  1. Вживайте продукт протягом місяця.
  2. Тримайте ємність далеко від джерел світла при температурі близько 15 ° C, без різких перепадів.
  3. Перелийте частину вмісту в ємність меншого обсягу (підійдуть судини з темного скла, порцелянові судини або керамічні глечики), що залишився продукт щільно закрийте, загорніть у фольгу або вощений папір і поставте в темне і прохолодне місце. Додавайте масло з великою тари в міру використання вмісту.

Причини, за якими масло псується

До втрати смакових і поживних властивостей продукту призводять порушення основних умов зберігання:

  1. Проникнення повітря в ємність. В результаті у продукту з’являється гіркий присмак, аромат слабшає.
  2. Порушення рекомендованого температурного режиму. Зниження температури призводить до утворення в оливковій олії білого осаду, оскільки містяться ньому мононенасичені кислоти нестійкі до холоду. На спеці відбувається розкладання жирних кислот, корисних для організму.
  3. Вплив сонця. Під ультрафіолетовими променями руйнуються вітаміни і поживні мікроелементи, що містяться в продукті.

Що робити, якщо продукт зіпсувався

Якщо масло стало непридатне для приготування їжі, можна пристосувати його для догляду за тілом. Додавайте масло оливи в шампуні, фарбу для волосся, гелі для душу, маски – це допоможе запобігти сухість шкіри і волосся. Залишки продукту можна заморозити у формочках для льоду, а потім протирати цими кубиками обличчя. Змішавши 300 мл продукту з 10 мл ефірної олії гвоздики, ви отримаєте ефективний засіб від комарів, яким потрібно змащувати обличчя і руки в літній період.

Оливкова олія стане в нагоді і в побуті: їм покривають дерев’яні або металеві вироби для захисту від сонця, а також змащують петлі дверей. З використанням продукту можна приготувати розчин, який допоможе повернути білизну кухонним рушником. Для цього залийте 10 л води в відро, додайте в неї 2 столові ложки оливкової олії, стільки ж відбілювача і близько 200 г прального порошку. В отриманому розчині кип’ятіть рушники 5-10 хвилин на невеликому вогні. Зачекайте, поки рушники охолонуть, потім прополощіть їх у чистій воді.

Посилання на основну публікацію