Петрів піст 2019: календар харчування по днях, число початку і кінця, як підготуватися, що можна і не можна їсти, рецепти

Календар харчування по днях в Петрів піст на 2019 рік
Петрів піст (Петрівки) є одним з чотирьох тривалих постів в православ’ї. У нього є свої особливості в харчуванні.

Введення в тему

Петрів піст є нестрогим і проходить в літній період. Християни в цей час готують спеціальні пісні страви за особливими рецептами.

Коли починається і закінчується Петрів піст в 2019 році

На питання, якого числа починається і закінчується Петрів піст в 2019 році, слід відповісти, що дата його настання варіюється в залежності від дати Трійці. Пост починається через тиждень після неї, в понеділок, а закінчується завжди 12 липня (29 червня по старому стилю), в День Петра і Павла, яким і присвячений. Тривалість цього посту складає 8-42 дня.

У 2019 Трійцю святкуватимуть 16 червня. Через тиждень, у понеділок, 24 червня, розпочнуться Петрівки. Тривалість їх в 2019 році складе рівно 18 днів.

Загальні правила харчування

Петрівки, на відміну від Великого посту, не мають на увазі особливої ​​строгості. За деякими днях вони наказують сухоядение (вживання їжі рослинного походження, яка не зазнала термічній обробці), однак сьогодні така традиція залишилася тільки в монастирях. У мирян сухоядение практично не практикується.

Відповідно до Статуту, в дні Петровок буває максимум два прийоми їжі в день. Перший проходить близько 12:00, а останній – незадовго до початку вечірні. У дні суворого посту обмежуються одним прийомом, який буває після дев’ятої години за візантійським часу (приблизно 15.00 за московським часом). Раціон в Петрівки часто буває наповнений такими продуктами, як:

  • горіхи;
  • мед;
  • гриби;
  • варені і тушковані овочі та ін.

У всі дні посту не можна палити. Від вживання алкогольних напоїв теж доведеться утриматися.

Чи можна їсти рибу

У більшість із днів Петрова поста дозволяється вживання риби в їжу. Заборона діє лише в середу і п’ятницю, коли постові правила передбачають сухоядение. Рибу і страви з неї допускається з’їдати на свято Різдва Іоанна Предтечі, який відзначають 7 липня. Заборона не діє, навіть якщо ця дата припала на середу або п’ятницю.

Чи можна пити вино

Протягом Петрового посту не рекомендується пити алкоголь. Однак вживання кагору і інших вин у вихідні допускається. Вино має характеризуватися натуральним походженням. По можливості рекомендується розвести напій, і для цього використовується гаряча вода.

В дозволені дні допускається випивати не більше неповного келиха вина. Забороняється вживати алкоголь до стану сп’яніння.

Як правильно підготуватися до посту

Петрів піст, як і всі інші пости в християнстві, має на увазі під собою не тільки відмова від деяких видів їжі, але і утримання від різних розважальних заходів. Необхідно скоротити перегляд телевізора, кіно, прослуховування музики, безглузда витрата часу в інтернеті, походи в театри, ресторани та ін. Упор потрібно зробити на прочитання духовної літератури, посилену молитву і збереження думок і вчинків в чистоті.

Пост пропонується проводити в покаянні про скоєні злочини. За час посту необхідно регулярно відвідувати церковні служби хоча б вранці в неділю. Рекомендується ще сходити до священика на сповідь, а потім причаститися.

Перш ніж починати Петрів піст, рекомендується взяти благословення у священика. Воно особливо важливо, якщо людина постить вперше або хоче накласти на себе більш важкий пост, ніж той, який пропонується.

Постити чи ні

Кожна людина сама вирішує для себе, постити йому чи ні. Проте Православна церква наказує пост для всіх своїх прихожан, оскільки він поряд з молитвою є основним методом очищення душі від гріхів. Але пост повинен бути добровільним.

Календар харчування по днях

У понеділок в Петрів піст допускається вживання їжі, яка готується без додавання будь-яких рослинних масел. Їдять висушені і сирі фрукти. Їжу допускається підігрівати.

У вівторок дозволяється вживати в їжу гарячі пісні продукти з рослинним маслом. Можна ще їсти рибу, виловлену в річці.

Середа і п’ятниця увазі сухоядение. У ці дні заборона накладається як на підігріту їжу, так і на ті страви, в приготуванні яких застосовується рослинне масло. Таке ж сухоядение пропонується, наприклад, в Страсну седмицю (тиждень до Пасхи). Багато православних в такі дні не вживають в їжу нічого, крім хліба, води, солі та іншої неварені їжі.

У четвер знімається заборона на рибу. Можна ще вживати і всю іншу пісну продукцію.

У суботу допускаються як гаряча їжа, так і страви з рослинним маслом, сухофрукти. Риба і морепродукти теж дозволені в цей день.

Неділю під чому повторює суботу. Раціон цього дня доповнюється невеликим келихом кагору – церковного вина.

пісні рецепти

У Петрів піст 2019 календар харчування по днях має на увазі приготування простих і поживних страв. Одним з них є щі, для приготування яких використовують такі інгредієнти:

  • 300 г білокачанної капусти;
  • 2 солоного огірка;
  • 2 помідори;
  • 1 морква;
  • 1 головка ріпчастої цибулі;
  • 3 листа лаврового листа;
  • 1 банка зеленого горошку;
  • 4 картоплі;
  • 1 перець болгарський;
  • 1 шматок селери;
  • 3 зубчики часнику;
  • сіль, перець – за смаком.

Всі овочі промивають і чистять. Цибулю дрібно нарізають. Морква, перець, селера і огірки подрібнюють соломкою. Помідори розрізають на дрібні кубики. Часник тиснуть спеціальним пресом.

Цибулю пасерують на рослинній олії. Туди ж додають селеру і моркву, обсмажують. У сковороду кладуть перець і смажать ще близько хвилини. Потім додають помідори, нарізані дрібними скибочками, і гасять все на слабкому вогні до повної готовності.

Одночасно з цим в 3-літрову каструлю з киплячою водою засипають нарізаний брусочками картопля. Його кип’ятять близько 3 хвилин. Потім в ємність засипають нашатковану капусту і варять ще 5 хвилин. Після цього додають огірки, нарізані у вигляді соломки, і тримають на вогні 2 хвилини.

Потім в каструлю кладуть зелений горошок разом з рідиною, обсмажені овочі, лавровий лист, перець і сіль. Всі компоненти варять близько 5 хвилин. Потім каструлю прибирають з плити і додають часник. Щи накривають кришкою і дають настоятися протягом чверті години, після чого продукт готовий до вживання.

Овочевий салат готується за допомогою наступних компонентів:

  • 1 огірок;
  • 1 зелена редька;
  • 3-4 пера зеленої цибулі;
  • оливкова олія, сік лимона, сіль – за смаком.

Редьку миють, очищають і подрібнюють на тертці для моркви по-корейськи. Якщо овоч сильно гірчить, його обдають окропом.

З огірків видаляють насіння і дрібно нарізають. Лук теж подрібнюють кубиками.

Всі компоненти перемішують, додають сіль і заправляють маслом і соком. Замість огірків допускається використовувати моркву. Зелену цибулю в цьому випадку не додають, замість нього вносять дрібку цукру.

Посилання на основну публікацію