Як очистити духовку від жиру і нагару: в домашніх умовах, швидко і легко, електричну та газову, народними засобами і спеціальними

Як швидко і легко очистити духовку від жиру і нагару
Чистка духовки може стати справжнім випробуванням, якщо ви любите часто балувати своїх близьких смакотою. Але мало хто знає, що утримувати таку техніку в чистоті і порядку простіше, ніж здається.

Навіщо чистити духовку

В першу чергу чистити духовку потрібно, щоб техніка залишалася в робочому стані якомога довше. До того ж правильний догляд позбавить вас неприємних запахів під час готування і зіпсованих смакоти. Згодом на внутрішній поверхні духової шафи може накопичуватися шар жирного нагару, який без своєчасної чистки почне підгоряти, поширюючи неприємний запах. Після кожного використання духовки краще акуратно згребти утворився наліт, щоб він не застигав. Від присохлих залишків олії буде дуже складно позбутися без допомоги радикальних засобів.

Як часто чистити

В ідеалі потрібно мити духовку і видаляти з неї жир після кожного приготування їжі, коли прилад охолоне. А раз в пару тижнів потрібно мити техніку з милом і теплою водою. При такому догляді не буде накопичуватися великий шар бруду, а значить генеральне чищення проводити майже не доведеться.

Підготовчий етап

Щоб легше було очистити навіть товстий шар застарілої грязі, потрібно підготувати духову шафу і плиту до чищення.

В першу чергу вимкніть прилад від електрики або газу, цього вимагає техніка безпеки. Другим кроком потрібно помити саму плиту і при необхідності бічні зовнішні стінки.

Далі звільніть духовку від усього, що може перешкодити (решітка, листи). За допомогою м’якої губки змочіть внутрішню поверхню мильним розчином, збираючи велику частину бруду і кіптяви. Чверть години прогрівайте духовку при температурі 200 ° С, це полегшить миття.

Чистячі засоби для духових шаф

З усього різноманіття представлених на ринку миючих засобів найпопулярнішими можна назвати «Faberlic», «Cif», «Шуманом», «Містер Мускул», «Антіжір».

  • «Faberlic» – високоекологічний, нетоксичний гель. Час його дії становить від 5 хвилин до півгодини в залежності від ступеня забруднення. Недорогий, зручний у використанні.
  • «Cif» – досить густий, кремоподібний, що не буде стікати з вертикальних стінок. Це засіб універсально, оскільки видаляє забруднення з різних поверхонь. Після нанесення крему потрібно почекати 15 хвилин, потім змити чистою водою.
  • «Шуманом» – спрей з різким запахом, насичений сильнодіючими хімічними речовинами. Дуже швидко розщеплює найстійкіші забруднення. Працюйте в рукавичках в провітрюваному приміщенні, змивайте чистою водою.
  • «Містер Мускул» – рідкий засіб-спрей, діє протягом півгодини після розпилення. Чи не занадто агресивно, не вимагає великих запобіжних заходів.
  • «Антіжір» – засіб російського виробництва на основі лугів. Гель наносите в рукавичках, через 6-7 хвилин змийте.

Перед застосуванням будь-якого засобу побутової хімії уважно ознайомтеся з інструкцією, дотримуйтесь правил обережності.

Народні засоби

У будь-якому будинку знайдеться безліч підручних засобів, які ефективно видаляють найнеприємніші і застарілі забруднення.

харчовою содою

Звичайна харчова сода очистить від кіптяви і невеликого шару нагару. Потрібно просто змочити стінки шафи водою і розтерти соду по ним губкою. Через кілька хвилин потріть м’якою губкою скло дверцят і інші стінки. Великий шар жиру, можливо, не вийде змити відразу, потрібно буде обробити залишилися плями повторно.

Щоб було зручніше наносити соду на стінки зсередини, можна зробити розчин (на склянку знадобиться 1 ст. Ложка), додати трохи будь-якого рідкого миючого засобу, залити все в розпилювач. Розбризкати на вертикальні поверхні, через чверть години змити.

Столовим оцтом і содою

Столовий оцет (9%) посилить дію соди. До однієї частини соди додайте частину оцту, перемішайте, нанесіть на все нутрощі духової шафи. Через годину змийте за допомогою губки або щітки, приділяючи увагу кутах і швах.

У цю суміш також можна додати одну частину господарського мила (72%), лужна основа якого допоможе відчистити кіптява.

З оцтом працюйте обережно, надіньте рукавички, відкрийте кватирку, щоб його пари не залишилися в кімнаті.

Лимоном і лимонною кислотою

Цей спосіб максимально екологічний та простий. Два-три пакетика лимонної кислоти потрібно залити склянкою кип’яченої води. Цим розчином змочити стінки, що залишилася рідина поставити в ємності в духовку і розігріти її до 40-60 градусів. Кислота ефективно роз’їдає жир, видаляючи коричневий наліт нагару.

Свіжий лимонний сік стане непоганою заміною, буде досить пари лимонів середнього розміру. Лимонна кислота не тільки добре чистить, але також прибирає запах старого жиру.

кухонною сіллю

Сіль руйнує жирний наліт, але найкраще її використовувати відразу після приготування. Якщо прилад встиг охолонути, прогрівайте його (до 100 ° С) 5-7 хвилин. Кілька столових ложок солі потрібно розсипати на дно, залишити на півгодини. Потім губкою, змоченою в мильному розчині, отмойте жир і кіптява.

нашатирним спиртом

Розчин аміаку добре відомий своїми очисними властивостями, але при роботі з ним треба враховувати його різкий запах, протягом всієї процедури провітрювати приміщення або працювати в респіраторі.

Вам знадобиться три баночки нашатирю і півсклянки води. Розлийте їх в різні миски, воду поставте на дно духовки, а нашатир прямо над нею – на решітку. Розігрійте духовку до 150-180 ° С, залиште на 2-3 години. Якщо шар нагару застарілий, то можна залишити духовку з нашатирем на ніч.

Вранці змішайте воду з нашатирем, додайте пару ложок миючого засобу або тертого мила і жорсткою губкою або щіткою отмойте наліт зі стінок.

Сіллю та вугільної кислотою

Вугільна кислота і кухонна сіль працюють схожим способом. На кілограм солі вам знадобиться столова ложка кислоти і півлітра чистої води. Все перемішайте, поставте в духовку, розігрійте до 180 ° С. Вимкніть техніку, залиште на пару годин. Потім приберіть сольовий розчин і промийте прилад з милом.

Розпушувачем для тесту

Пекарський порошок замінить вам харчову соду, якщо її не знайшлося на кухні. Приготуйте з нього густу пасту, додавши кілька ложок води. Попередньо розігрійте шафу до 50-60 ° С, потім обробіть пастою. Залиште на 30-40 хвилин, почистіть все м’якою щіткою. Розпушувач дозволить легко видалити наліт зі стінок і дверець, майже не докладаючи фізичних зусиль. Після такої чистки протріть стінки губкою, змоченою у чистій воді.

пором

Пропарювання духовки – це популярний і простий метод чистки. Поставте на дно ємність з літром чистої води, розігрійте прилад до 100-150 градусів і залиште на півгодини. Гарячий пар розм’якшить застиглі забруднення на стінках, і їх залишиться тільки зібрати губкою. Після пропарювання краще промити духовку з милом, щоб зібрати жир, що залишився.

Очищення абразивної мочалкою

Механічний спосіб чищення не вітається, коли справа стосується побутової техніки. Жорстка дріт в таких щітках і мочалка може пошкодити стінки, дно і нагрівальні деталі. Використовувати механічне чищення потрібно в крайньому випадку, коли забруднення не вийшло видалити по-іншому. Найкраще використовувати жорсткі мочалки при обробці самих в’їдаються плям.

Ефективні системи самоочищення

У більшість сучасних духовок і плит вбудовані автоматичні системи самоочищення, які зроблять всю «брудну роботу» за вас і не дозволять кіптяви і бруду накопичуватися на стінках техніки.

Технологія easy clean

«Easy clean» перекладається як «легка чистка», це найпростіша і дешева система самоочищення. Вона являє матеріал, яким покрита вся внутрішня поверхня духової шафи. Після готування потрібно поставити в духовку трохи чистої води і розігрівати протягом 20 хвилин. Весь бруд зі стінок зійде вниз, вам залишиться тільки зібрати її чистою губкою або шматочком тканини.

каталітична очистка

Вбудована каталітична чистка духовки заслужено залишається популярною серед виробників побутової техніки. Її принцип полягає в розкладанні жирів, які осідають на стінках духової шафи, на воду і вуглець за допомогою каталізаторів. Система працює автоматично, запускається під час готування на високих температурах від 200 градусів. Після охолодження приладу знадобиться тільки протерти його від продуктів розкладання.

В якості каталізаторів використовують суміш оксиду марганцю, церію та кобальту або шар абсорбуючих наночастинок. Ці речовини добре абсорбують жири, розкладаючи їх при високих температурах.

Піролітичне очищення

Піроліз – відмінний спосіб очищення духовок від бруду. Його принцип простий: під дією високих температур будь-які забруднення, що знаходяться всередині духовки, вигорають, перетворюючись на попіл і вуглекислий газ.

Багато виробників вбудовують систему піролітичного очищення з декількома режимами, вибір режиму залежить від ступеня забруднення, а також частоти використання приладу. В інструкції до духовки ви знайдете докладний опис того, як потрібно використовувати цю систему чистки.

Перед такою чищенням потрібно вийняти з приладу всі листи, решітки і висувні деталі. Після залишиться тільки включити потрібний режим, а прилад зробить все за вас. Після закінчення потрібно буде дочекатися остигання духовки і вигребти попіл.

система ecoclean

Система ecoclean (еко-очищення) працює схожим чином, тільки внутрішні стінки покриті спеціальною пористою емаллю, яка вбирає жир і при високих температурах перетворює його в воду і сажу. Якщо за час приготування їжі процес чищення пройшов не повністю, то порожню духовку прогрівають додатково протягом години.

Ця вбудована система з’явилася зовсім недавно, але вже набула великої популярності завдяки цілому ряду переваг: простота використання, екологічність, довговічність.

Особливості підходу до різних духовка

Чистка духовки також повинна залежати від її типу, так як догляд за газове й електричне плитами відрізняється, нехай і незначно.

газова

Газові духовки не рекомендують мити з сильними агресивними хімікатами. Речовини не повинні потрапляти в конфорку, щоб не викликати корозію. Також над пальником у більшості духових шаф знаходиться знімний піддон, простір під яким теж потрібно періодично акуратно очищати.

Внутрішнє скло, як правило, теж знімне, його варто мити окремо.

електрична

Сучасні електричні духовки в більшості своїй оснащені системами самоочищення. А якщо вам все ж потрібно очистити духовку вручну, можна використовувати як побутову хімію, так і народні засоби.

Перед чищенням обов’язково відключайте прилад від мережі, а також виймайте все знімні деталі для зручності.

Як почистити деко і грати

Листи, виготовлені з нержавіючої сталі або алюмінію, невибагливі у використанні і догляді. Є багато способів почистити деко, найефективнішими зазвичай визнають замочування в розчині миючого засобу і механічне видалення забруднень абразивом.

Як і у випадку з миттям самої духовки, не варто залишати чистку дека та решітки на потім, щоб жир і залишки їжі не прісихают до поверхні.

Деко можна залити гарячою водою, додавши туди в рівній пропорції харчову соду і засіб для миття посуду. Через пару годин злити рідину, а що залишилися плями жиру і присохлої їжі посипати содою або миючим порошком (типу «Пемолюкс»), потерти жорсткою мочалкою. В крайньому випадку можна вдатися до залізної щітці. Зазвичай таких маніпуляцій буває досить, щоб повністю очистити деко зі свіжими забрудненнями.

Ще один спосіб видалення бруду з металевого листа – прожарювання з сіллю. У деко потрібно насипати сіль рівним шаром товщиною в 1-1,5 см. Після поставте деко в розігріту до ста градусів духовку на 30 хвилин. Коли деко охолоне, промийте його в чистій воді.

Декам зі скла і кераміки також підходить цей спосіб чистки, проте при роботі з ними краще не використовувати ніяких абразивів. Скло і кераміка добре перенесуть вплив будь-яких хімічних реагентів, а будь-які жорсткі частинки залишать на цих поверхнях подряпини, в яких згодом будуть накопичуватися мікроби.

Грати теж потрібно мити після кожного використання, щоб не допустити появи декількох шарів нагару. Найкраще замочити грати в ванні: повністю залийте її гарячою мильною водою на 3-4 години, потім протріть щіткою всі частини решітки, приділяючи особливу увагу куточкам і стиках. Перед замочуванням постеліть на дно ванни шматок непотрібної тканини, щоб не нашкодити емалі.

Як видалити пригорілий жир

Пригорілий жир накопичується в порожнині духовки, якщо не проводиться її регулярне чищення. Однак якщо вам потрібно почистити духовку зі старим нальотом нагару, на допомогу прийде просте господарське мило.

Потрібно натерти один шматок на тертці, залити парою склянок води, поставити в прогріту до 100-120 ° С духовку, покіпятіть близько півгодини. Містяться в милі речовини разом з водяною парою размягчат жир, який потрібно буде акуратно зібрати, а після промити духову шафу чистою водою.

Щоб запах господарського мила не затримався надовго в духовці, після миття потрібно залишити дверцята відкритими, влаштувавши таким способом провітрювання.

Що не можна робити

Одне з найважливіших правил при чищенні духовки: не можна використовувати засоби, в яких чистять речовинами є кислоти. Концентрована кислотне середовище завдасть шкоди внутрішньому покриттю духовки, при цьому можуть постраждати її нагрівальні характеристики.

Також не допускайте попадання концентрованих миючих засобів на нагрівають елементи.

Не можна нехтувати промиванням духовки з чистою водою. Якщо в кутах або інших важкодоступних місцях приладу залишиться миючий засіб, при подальшій готуванні речовини з нього можуть потрапити в їжу і нашкодити здоров’ю.

Якщо духовка електрична, то не можна проводити її чистку, поки вона підключена до електромережі.

Після чистки не захлопуйте дверцята до кінця. Духовому шафі обов’язково потрібно дати провітритися і просохнути. Це роблять, щоб прибрати запах миючого засобу, а також щоб всі деталі висохли перед наступним використанням.

Повсякденний догляд за духовкою в домашніх умовах

Головне правило – не залишати чистку і миття на потім. Краще після кожного використання витратити 10 хвилин на те, щоб протерти всі поверхні вологою губкою, ніж потім віддирати нагар, що накопичився за кілька тижнів використання.

Перед кожною чисткою потрібно добре прогрівати прилад. А щоб бруд не накопичувалася, раз в пару тижнів варто проводити пропарювання. Навіть якщо прилад здається чистим на перший погляд, ви могли пропустити певні важкодоступні ділянки.

Щоб під час готування жир не забризкує стінки, по можливості готуйте в спеціальних пакетах для запікання або використовуйте харчову фольгу.

Посилання на основну публікацію