Солоне тісто для ліплення виробів — чотири кращих рецепта

Як приготувати хороше якісне солоне тісто для ліплення фігурок і різних підробок. Давайте з вами зараз розглянемо чотири варіанти приготування такого тесту і виберемо для себе найбільш підходящий варіант для творчої роботи, і що ні будь зліпимо.

Вироби солоного тіста

Солоне тісто — це дуже хороший, м’який і податливий матеріал для ліплення. Давайте розглянемо декілька найпопулярніших рецептів солоного тіста для різних цілей. Рекомендую спробувати все рецепти і вибрати найбільш підходящий для вас.

Рецепт перший солоного тіста — найпростіший

Перший рецепт найпростіший і найбезпечніший. Він цілком може скласти конкуренцію дорогому пластиліну Play Doh і заощадити чимало грошей. Таке тісто можна дати маленькому скульптору навіть в перший рік життя. Всі компоненти їстівні, але на смак тісто для дитини буде неприємним, так що багато точно не з’їсть.

Солоне тісто

Складові

  • Борошно — 200 г
  • Вода — 125 мл
  • Сіль — 200 г
  • Соняшникова олія або гліцерин — 1 ст. л.
  • барвник

Спосіб приготування

Готувати тісто досить просто. Потрібно розчинити сіль у воді, додати барвник і поступово вводити борошно, постійно помішуючи. Зверніть увагу: для солоного тіста сіль повинна бути дрібною, інакше розчиняти ви її будете дуже довго. Сіль важче борошна приблизно вдвічі, тому потрібно взяти вдвічі менший обсяг у порівнянні з борошном. Перед додаванням борошна переконайтеся, що вода холодна. Борошно можна вибрати будь-яку, причому, чим простіше, тим краще.

Барвник можна вибрати будь-який: звичайний харчовий для кондитерських виробів, для пасхальних яєць, або навіть гуаш (якщо дитина не тягне тісто в рот). Вимішуйте тісто до однорідної маси, потім додайте масло або гліцерин. Згодиться навіть звичайний крем для рук.

Тісто по цьому рецепту придатне для різних виробів, не тріскається (при природній сушці), не втрачає форму, але дрібні деталі ліпити з нього важко.

Рецепт другий (Play Doh)

Тісто по цьому рецепту набагато більше схоже на покупної пластилін Play Doh, але коштує в рази дешевше. Пропоную витратити менше 10 хвилин і приготувати цей пластилін самостійно.

Також читайте:  Торт на золоте весілля: десерт з мастики для бабусі й дідусі

Play Doh

Складові

  • Борошно — 1 ст.
  • Вода — 1 ст.
  • Вершки — 2 ч. Л.
  • Сіль — 1/3 ст.
  • Масло — 1 ст. л.
  • барвник.

Спосіб приготування

Всі інгредієнти змішуються в каструлі або на сковороді. Потім отриману масу потрібно поставити на повільний вогонь і постійно помішувати. Якщо на самому початку у вас багато грудочок, не турбуйтеся, таке цілком можливо. Все грудочки потрібно розбивати лопаткою, поки нагрівається каструля. Виходить заварне тісто. Якщо ви хоч раз готували еклери, то у вас вже є уявлення про процес і отриманої маси. Якщо тісто стало збиратися в єдиний шар і стало добре відлипати від посуду, то скоріше за все воно готове. Вся теплова обробка триває зазвичай всього пару хвилин.

Після теплової обробки можна додати в тісто глітери, діти від цього приходять в захват!

Третій рецепт солоного тіста

Складові

  • Борошно — 200 г
  • Сіль — 200 г
  • Крохмаль — 100 г
  • Вода — 150 мл

Спосіб приготування

Борошно потрібно змішати з крохмалем до однорідності, сіль розчинити у воді. Потім в солону воду потрібно частинами вводити суху суміш.

З такого тіста можна ліпити дрібні деталі і невеликі фігурки.

Рецепт солоного тіста для ліплення

Рецепт четвертий (класичний)

Складові

  • Вода — 150 г
  • Клеї для шпалер — 1 ст. л.
  • Борошно — 200 г
  • Сіль — 200 г
  • Олія соняшникова — 2 ст. л.
  • Крохмаль — 2 ст. л.

Спосіб приготування

Розведіть клей у воді до повного розчинення. Окремо змішайте всі сухі інгредієнти, потім з’єднайте їх з водою. Ретельно перемішайте до однорідності. В кінці додайте масло. Тісто готове!

Як бачите, все рецепти дуже прості і бюджетні. Не можна сказати напевно, який з них краще. Потрібно пробувати різні варіанти, і тоді ви зможете підібрати свій «ідеальний» рецепт солоного тіста.

Щоб знайти свій рецепт тесту, потрібно знати призначення кожного компонента, що входить до складу солоного тіста.

Про компонентах і властивості солоного тіста

  1. Борошно — основа тесту. Вона може бути будь-якого сорту. Головне, щоб в ній не було добавок, т. Е. Для млинців борошно не підійде. Можна використовувати звичайну пшеничне борошно, але вироби з житнього борошна будуть міцніше, і прослужать вам довше.
  2. Крохмаль — компонент, який відповідає за еластичність тіста. Для тонких робіт без нього складно обійтися. Крохмаль не дає виробам потріскатися при сушінні.
  3. Клей ПВА (або шпалерний клей) потрібен для міцності виробів. Крім того, клей захищена від роздування при сушінні в духовці.
  4. Сіль краще вибирати дрібну. Її можна змішати з борошном або розчинити у воді заздалегідь. Велику сіль обов’язково потрібно розчиняти перед змішуванням, інакше тісто буде з вкрапленнями.
  5. Вода для приготування солоного тіста повинна бути холодною. З кількістю води потрібно визначитися в процесі змішування, т. К. Для різного борошна може знадобитися різна кількість води.
  6. Масло і гліцерин, як і крохмаль потрібні для еластичності тіста.
Також читайте:  Рецепт приготування пирога з яблуками - швидко та дешево

Сушка виробів із солоного тіста

  1. На відкритому повітрі. Це досить тривалий час, але надійно. Сушка може займати тиждень і більше в залежності від величини вироби і вологості повітря. Але при цьому вироби не тріскаються, не піднімаються, не ламаються.
  2. В духовці. У газовій духовці вкрай складно просушити вироби, не зіпсувавши їх. Найчастіше з’являються тріщини і здуття. З електричною духовкою все трохи простіше. Тепло розподіляється рівномірніше, що і потрібно для солоного тіста. Краще не ставити вироби відразу в розігріту духовку, а нагрівати поступово. Температура не повинна перевищувати 150 °. Найкраще перед сушінням в духовці посушити виріб пару днів на відкритому повітрі. Якщо часу мало, то сушіть поетапно: ставте в духовку і виймайте з інтервалами в півгодини. На кожному етапі виріб потрібно перевертати. Остигати вироби повинні теж в духовці.
  3. На батареї. В опалювальний сезон можна поставити вироби на фольгу на батарею. Вироби там просушиваются якісніше, ніж в духовці, але повільніше.

Час сушіння дуже залежить від рецепта. При додаванні клею, гліцерину, масел тривалість сушіння збільшується в рази, але і якість виробів від цього поліпшується. Без застосування клею вироби часто тріскаються і ламаються з часом. Не приступайте до подальшої обробки виробів до їх повного висихання.

Відео

Вдалих файних виробів, успіхів у творчості!

Посилання на основну публікацію