Польова миша — фото і опис

Види полівки Зовнішній вигляд полівки Навколишнє середовище польової миші Харчування гризунів Розмноження мишей

Серед дрібних гризунів, широко поширених практично по всіх континентах, особливо виділяється польова миша. Відноситься вона до самого численного класу ссавців і відповідно до наукової класифікацією належить до сімейства мишачих. На планеті налічується більше 100 видів мишей, здатних завдати непоправної шкоди врожаю, заготівель на зиму. Крім цього, миші переносять небезпечні інфекційні захворювання, такі як лептоспіроз, кліщова сипнотіфозная лихоманка, туляремія і інші хвороби.

Характерні особливості дрібного гризуна

Польові миші відрізняються від своїх родичів невеликими розмірами. Мініатюрні звірята досягають в довжину максимум 13 см. Довгий тонкий хвіст у дорослої особини становить 70% від попереднього параметра. Його розміри можуть бути рівні 7-10 см. Тварина має безліч назв — польова, лугова, полівка, смугаста, малятко. Польові миші на фото здаються нешкідливими і цілком чарівними створіннями. Їх зовнішній вигляд знайомий практично кожній людині, адже польових мишей часто можна зустріти в господарських прибудовах, зерносховищах, на городах, присадибних ділянках, складах і житлових будинках.
види полівки

види полівки

У природі найпоширенішими є такі види шкідників:

  • звичайна полівка;
  • лісова миша;
  • підземна;
  • полівка сіра;
  • степова і жовта форель;
  • червона і руда миша.

Специфічні особливості зовнішнього вигляду і будова мишей визначаються приналежністю до певного виду. Але, незважаючи на це, всі вони мають загальні риси. У польової миші мордочка загострена, що закінчується акуратним носиком. Мініатюрні очі округлої форми мають практично чорне забарвлення. Щільні шкірясті вушка нахилені трохи вперед і розташовуються у верхній частині голови, що добре видно на фото польових мишей. Розміри вушної раковини зі слабо розвиненою лопатою на зовнішньому її краї варіюються в межах 9-14 мм. Ступня у звірка досить широка, коротка (1,7-2,1 см). Невеликі кігті на лапках притуплені.
Зовнішній вигляд полівки

Зовнішній вигляд полівки

На замітку!

Добре розвинені ноги польових мишей дозволяють їм швидко бігати, а довгий хвіст служить в якості своєрідного балансира.

Округле тіло у миші, яка називається полівкою, покрите густою шерстю. Короткий хутро, більш жорсткий, ніж у інших представників мишачих, огрубевает у старих особин і в ньому утворюються своєрідні м’які голки. Забарвлення шубки здатний змінюватися в залежності від регіону проживання. Вона може бути сірою, коричневою, рудої, охристой. Білясте черевце покрите світлими волосками з темним підставою. Уздовж всієї спини пролягає добре помітна чітка чорна або коричнева смужка, що є характерною відмінністю цього різновиду мишей.

Цікаво!

Інтенсивність зовнішньої забарвлення залежить від віку гризуна. Чим старше польова миша, тим світліше у неї колір хутра. Окремі волоски з віком стають сивими.

Невеликий череп гризунів відрізняється подовженою носовою частиною з добре розвиненими альвеолярними буграми. Його розміри знаходяться в діапазоні 2,5-2,8 см. Овальний, злегка плеската мозкова коробка у миші з чорною смугою обмежена продовженнями лобових гребенів. Широкий межглазничного проміжок має добре розвинені гребенясті облямівки, розташовані по його краях. У гризунів потиличні і тім’яні кістки стикаються.

Опис польової миші не буде повним, якщо не відзначити унікальну особливість зубів тварини. На нижній щелепі звірка розташована пара довгих різців. Вони прорізуються на 2-му місяці життя мишей і ростуть постійно. Щодня їх розмір збільшується на 1-2 мм. Гризунам доводиться їх весь час сточувати, кусаючи різні тверді предмети.

Досить часто можна почути питання — скільки важить польова миша? Маса невеликого звірка коливається від 15 до 30 м В середньому доросла особина набирає у вазі приблизно 20 м

Спосіб життя і особливості поведінки

Навколишнє середовище польової миші

Навколишнє середовище польової миші

Зона поширення представників фауни обширна. Миші живуть в Західній і Східній Європі, Азії. У РФ гризун мешкає в Примор’ї, Сибіру, ​​на Уралі. Зустрічається шкідник біля Чорного і Азовського морів, добре приживається полівка на зволожених междуречьях. Миші комфортно почувають себе на височинах, піднімаючись над рівнем моря на висоту до 1,35 км, а також живуть в поле. Крім цих місць тварини можуть водитися:

  • на зарослих лугах і невеликих западинах;
  • на колгоспних ріллі і сонячних узліссях листяних лісів;
  • в захисних лісосмугах і перелесиц;
  • в житлових і господарських будівлях, підвалах, зерносховищах;

В осінній період лугова миша переселяється в стоги сіна, скирти або копиці соломи.

Живуть тварини в природних умовах в природних укриттях або в самостійно виритих норах, які розташовуються на глибині до 1 метра. За своїми розмірами житла тягнуться на 3-4 м в довжину. Переважно вони забезпечені декількома виходами (від 2 до 4), один з яких виводить до джерела води. У норі є гніздова камера і кілька комор, де зручно зберігати запаси на зиму.

Цікаво!

По деяких особливостях поведінки польові миші схожі на кротів. Облаштовуючи житло, самець за місяць здатний викинути майже 60 кг земельного грунту.

У місцевостях з теплим кліматом гризуни активні протягом всього року. В інших же країнах з настанням холодів у тварин сповільнюються процеси відтворення нового покоління. Польові миші пристосовуються до низьких температур і зимують в своїх норах, але не впадають в сплячку. Найсміливіші особини можуть перезимувати в залишених на полях копицях сіна, в коморах, господарських приміщеннях з доступним кормом і навіть в будинках у людей. Тваринки, відрізнити яких від інших порід мишей можна по чіткої лінії на спині і червоному носі, гранично обережні. Вони безшумно пересуваються, а помітивши найменшу небезпеку, стрімко тікають.

На замітку!

Миші найбільш активні в сутінковий час, однак восени і взимку вони не сплять протягом всього дня.

Як зимують польові миші, багато в чому залежить від особливостей умов проживання шкідників. Гибернация для цього представника сімейства мишачих не характерна. Впасти у сплячку мешканці російських просторів не можуть. За літній час вони встигають запасти достатня для зимівлі кількість продуктів. Якщо запас виявиться недостатнім, то миша полівка ризикує загинути. У зимовий період, але тільки під час відлиги, гризун виходить на поверхню.

Шкідники, що мешкають на болотистій місцевості, будують невеликі кулясті гнізда з трави і розміщують їх на досить високих чагарниках. У природі зустрічаються такі різновиди полівок, які можуть спати взимку в своїй норі. Накопичувати жировий шар і поживні речовини вони починають з літа. Він їм необхідний, щоб благополучно перезимувати і прокинутися з настанням весни. Вся ця інформація дає можливість отримати відповідь на питання, де живуть взимку непосидючі польові миші.

харчування

харчування гризунів

харчування гризунів

Польові миші в питаннях харчування відрізняються великою вибірковістю. Вони ніколи не принесуть в нору неякісну їжу. Літній період дозволяє наповнити комори звірків добірними зернами пшениці, жита, вівса та інших їстівних кормом, адже від того що запасає гризун, залежить його життя взимку.

Основною їжею польових мишей є продукти рослинного походження:

  • з великим задоволенням обгризають молоді пагони, кору, коріння трав’янистих рослин;
  • псують саджанці;
  • миші харчуються зрілими овочами, фруктами, горіхами.

Миша з смужкою на спині охоче включає в свій раціон невеликих комах, личинок, черв’яків, яйця птахів і навіть безпорадних пташенят. Потрапляючи в житло людини, у шкідника відпадає необхідність запасатися продуктами, адже вони завжди доступні їм у великій кількості. На цікавлять багатьох питання про те, чим харчується польова миша, можна відповісти однозначно — всім, що можна з’їсти.

Цікаво!

За день тварина обов’язково має з’їсти приблизно 5 г будь-якої їжі і випити 20 мл рідини. Поповнити відсутні запаси води тварина може за рахунок соковитою рослинності.

Розмноження і тривалість життя

розмноження мишей

розмноження мишей

Польові миші відрізняються високою плодючістю. У віці 3-3,5 місяців самки стають здатними до зачаття. Вагітність триває в середньому 22 дня. У кожному посліді налічується від 5 до 7 мишенят, які народжуються абсолютно безпорадними, сліпими, голими. Розмноження мишей відбувається 3-4 рази на рік, а при сприятливих умовах ця цифра збільшується до 5. Завдяки цьому їм вдається підтримувати чисельність популяції, яку значною мірою зменшують природні вороги мишей.

Після пологів самка швидко відновлюється і через 10 днів знаходить здатність до запліднення. Мати вигодовує дитинчат до досягнення ними місячного віку, після цього вони починають самостійне життя. Навколишній світ таїть в собі багато небезпек. Основними ворогами обережного і полохливого звірка з чорною лінією на спинці є хижі птахи і в першу чергу сови. Вони є тими, хто їсть польову миша в великих кількостях.

Цікаво!

За рік сова здатна знищити більше однієї тисячі мишей.

Допомагають птахам лисиці, ласки, куниці і інші представники фауни. Один тхір здатний винищити за добу до 12 полівок. Ласка, забираючись в мишачі нори, поїдає все потомство. Незважаючи на свою зовнішню незграбність, їжаки теж їдять мишей.

Тому відповісти однозначно на питання, скільки живуть польові миші дуже важко. На генетичному рівні тварина відноситься до довгожителів, так як воно здатне, за нормальних умов, дожити до 7 років. Однак в природних умовах тривалість життя тварини не перевищує 1,5 років, а іноді і менше. Скільки живуть миші в дикій природі залежить від кількості проживаючих поруч хижаків, хто їсть мишей.

Велика кількість мишей завдає непоправної шкоди сільськогосподарському виробництву. Привабливий і нешкідливий зовнішній вигляд гризуна приховує небезпечного шкідника і рознощика численних інфекцій.

Посилання на основну публікацію
Adblock
detector