Корисні властивості меду: який, протипоказання, як приймати, натщесерце, вранці, для чоловіків, жінок, корисні суміші з водою, корицею

Зміст

Як найбільш корисними приймати мед
Якщо ви думаєте, що мед дуже калорійний і, як і все солодке, шкідливий, то ви просто мало знаєте про цей продукт. У цій статті ви дізнаєтеся, як отримати з ласощів максимум користі і не поправитися.
Як найбільш корисними приймати мед

Склад і калорійність

Мед містить воду, вуглеводи, білки, органічні кислоти, фітонциди і ліпіди. Продукт включає поживні речовини і вітаміни (групи В, С, Н, нікотинову кислоту), а також природні цукру, і добре засвоюється. У ньому присутні мікро- і макроелементи: залізо, магній, калій, марганець, цинк, кальцій та ін. За своїм складом продукт близький до крові людини. Завдяки наявності заліза і марганцю він підвищує гемоглобін.

Калорійність різних сортів

сортКількість кілокалорій, на 100 гр
гречаний301
квітковий303
Лісовий, малиновий304
Буркуновий, каштановий309
глодовий316
соняшникові320
липовий323
акацієвий335

У чому користь меду

Медове ласощі заспокоює нервову систему. Завдяки великому вмісту вітамінів, воно підсилює імунітет, що допомагає боротися з хворобами в періоди простуд.

Для жінок

З продукту роблять маски для волосся, нігтів і особи. Солодкі ласощі є чудовою альтернативою пилингам. Його змішують з товченими горіхами або вівсяними пластівцями, наносять на шкіру. Воно відлущує, зміцнює і живить.

Масажні процедури з медової масою – прекрасне антицелюлітний засіб, яке позбавить від «апельсинової кірки».

Вітаміни групи В благотворно впливають на нервову систему, справляються з безсонням і стресом.

Чи можна мед при вагітності і грудному вигодовуванні

Мед часто рекомендують вагітним жінкам і годуючим мамам як безпечний засіб при застуді. Однак пам’ятайте, що пилок, що міститься в продукті, може викликати алергічні реакції. Тому в усьому важлива помірність. У перший місяць годування краще уникнути вживання продукту, щоб не спровокувати алергічні реакції у дитини.

Для чоловіків

Продукт корисний для чоловічої репродуктивної системи. Він покращує склад крові, нормалізує тиск, діяльність серцево-судинної системи, покращує сечовивідних процеси і сприятливо впливає на роботу нирок.

Для дітей

При застуді мед пом’якшує кашель, надає потогінну дію. Разом із зайвою рідиною виводить з організму бактерії, має протизапальну і бактерицидну ефектом.

Дітям молодше 2 років давати продукт не слід. У дитини в цьому віці можуть спостерігатися яскраво виражені алергічні реакції. Починайте вводити продукт потроху, поступово доходячи до 1 чайної ложки з ранку. Будьте обережні. Якщо у дитини з’явилися висипання, припиніть давати ласощі.

В спорті

Мед – джерело енергії. Вживання двох столових ложок продукту перед тренуванням прискорює метаболізм, збільшує швидкість очищення м’язів від молочної кислоти, компенсує витрати енергії.

Продукт засвоюється протягом півгодини і після тренування відновить енергію.

Рецепт енергетичного коктейлю:

  • 50 гр меду;
  • 30 гр подрібнених горіхів;
  • 2 апельсина або грейпфрута.

З фруктів вичавити сік, всі інгредієнти змішати в блендері. Напій заповнить білково-енергетичний баланс після тренування, буде діяти як спалювач жиру.

Чим корисний мед натщесерце

Вживання продукту бджільництва натщесерце бадьорить не гірше кави. Він активізує роботу мозку, благотворно впливає на психіку, прискорює роботу кишечника, стимулює його діяльність, покращує травлення.

Медова вода смачна і корисна. Напій містить легко засвоювані вуглеводи, забезпечує організм необхідною енергією. Розведіть у склянці теплої води 1 чайну ложку ласощі. Рідина повинна бути саме теплою, так процеси метаболізму прискоряться вдвічі. Вживайте за півгодини до їди.

різновиди сортів

За кольором:

  • темний – збагачений залізом (гречаний, каштановий, вересковий);
  • жовтий – луговий або квітковий (волошковий, одуванчіковий, соняшниковий);
  • білий – донниковий, білої акації.

За джерела:

  • квітковий мед – з пилку квітучих рослин;
  • падевий – з соку дерев і паді в посушливе літо;
  • змішаний.

Залежно від виду рослин, що переважають на лузі, в полі або в лісі, розрізняють:

  • акацієвий – світлий, прозорий, повільно кристалізується, має хороші заспокійливі властивості, корисний при безсонні;
  • донниковий – білого кольору, швидко зацукровується, покращує кровообіг, має болезаспокійливі і відхаркувальні властивості;
  • гречаний – гіркуватий, темний, корисний при анемії так як містить багато заліза.
  • конюшини – застосовують при лікуванні застуд;
  • липовий – використовується при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, при застудах;
  • інші.

Залежно від місця походження:

  • далекосхідний – видобувається в гірських районах, без домішок пилу і шкідливих речовин;
  • алтайський – багато рідкісних трави ростуть тільки в цих регіонах, тому деякі види такого меду унікальні;
  • башкирський – видобувається в екологічно чистому регіоні, високо цінується;
  • інші.

Який найбільш корисними

Кожен вид корисний по-своєму, має відмінні властивості і область дії. При нестачі калію відмінно допоможе сосновий, при нестачі заліза – гречаний, при проблемах зі шлунком – Дягілєва. Соняшниковий добре виводить шлаки, а липовий володіє протизастудним дією.

Одним з елітних сортів вважається донниковий. Він має яскравий аромат, ніжний смак ванілі. Має антимікробну дію, сприяє швидкому загоєнню ран.

Протипоказання і можливу шкоду

Протипоказання:

  • індивідуальна непереносимість;
  • алергія;
  • загострення гастриту або виразки;
  • низкоуглеводная дієта.

алергія

Людям, що страждають на алергію на продукти бджільництва, краще відмовитися від вживання ласощів. Воно здатне викликати сильну шкірну висип, почервоніння і свербіж. У астматиків – напад задухи.

Чи можна при діабеті

Продукт майже наполовину складається з фруктози. Другим вагомим компонентом є глюкоза. При цукровому діабеті рівень цукру в крові підвищений, порушується засвоєння глюкози. При діабеті I типу не виробляється гормон інсулін, який її розщеплює. При захворюванні II типу рівень цукру зростає з інших причин.

Мед містить глікутіл, схожий з інсуліном, який розщеплює глюкозу. Тому при діабеті I і II типу вживання продукту можливо, але в строго обмежених кількостях і тільки після консультації з ендокринологом.

Вибирайте при діабеті акацієвий сорт. Він містить більш високий відсоток фруктози, менший відсоток глюкози в порівнянні з іншими видами.

перегрітий мед

При нагріванні продукт втрачає частину вітамінів, тому чай з медом не повинен бути занадто гарячим. Температура води – не вище 40 градусів. Прийом продукту з теплою рідиною корисний: під дією тепла іони металів вивільняються, прискорюють реакції в організмі, нормалізують діяльність клітин.

Правильний прийом меду

Для того щоб мед приніс найбільшу користь, необхідно знати, як правильно його вживати.

Який сорт вибрати

Кожен сорт має свої корисні властивості. Цінується продукція північних і гірських широт, де енергетика місць висока. Темні сорти меду, наприклад, гречаний, допоможуть при нестачі гемоглобіну.

Липовий вважається одним з найбільш корисних, відмінно справляється з застудами та вірусними інфекціями, допомагає при кашлі і болях в горлі.

Акацієвий – має білий колір, довго зберігає рідку структуру. Бореться зі стресами і безсонням.

Одуванчіковий – має загальнозміцнюючу дію і знижує тиск. Кристалізується за кілька місяців.

Каштановий – має невелику гірчинку. Рекомендується при хворобах шлунково-кишкового тракту, сечовивідних шляхів.

Важливо також знати, як правильно вибрати мед. При покупці намагайтеся брати ласощі у бджолярів. Ідеальний продукт – зрілий. При можливості огляньте рамку. Бджоли знають, коли ласощі готові. Тому повністю запечатана рамка сот – гарантія якісної і зрілої продукції.

На ярмарках високо підніміть ложку з продуктом: цівка повинна текти, але бути густіше рідкої сметани. Якщо ласощі занадто рідке, то воно незріле. Такий продукт швидко закисне.

Взимку і навесні звертайте увагу на консистенцію ласощі. За довгий час зберігання воно повинно засахариться. Якщо продукт рідкий, швидше за все, його розтопили. А нагрівання понад 50 градусів вбиває всі корисні речовини.

На ярмарку у продавців має бути набір документів: аналіз з лабораторії, паперу на пасіку. Не соромтеся запитувати про них.

скільки з’їдати

Щоб поповнити запас енергії і поживних речовин, досить з’їдати 1 столову ложку продукту натщесерце. Найкраще – вранці. Так організм зарядиться бадьорістю на цілий день. В цілому дорослій людині можна з’їдати до 50 гр продукту в день.

Враховуйте калорійність ласощі. Тим, хто веде малорухливий спосіб життя, краще кількість спожитого продукту скоротити.

Дітям краще починати давати ласощі після 2 років, розділяючи прийом на 2 частини. Після 3 років – до 20 гр продукту, після 6 років – до 40-50 гр.

Як і з чим пити

Мед у поєднанні з іншими продуктами набуває додаткові властивості.

Мед, лимон і оливкова олія

Суміш з лимоном і оливковою олією підвищує імунітет, дає додаткові вітаміни, прискорює процес розщеплення жирів, очищає судини, покращує стан шкіри і волосся, омолоджує організм. Кожен інгредієнт має безліч корисних властивостей. Не рекомендований прийом суміші при алергії на будь-який компонент, при хворобах шлунково-кишкового тракту.

Де ви купуєте мед?

  • У фермерських крамницях
  • У знайомих бджолярів
  • На ярмарку, на ринку
  • В магазині
  • Додати свою відповідь

результати
Poll Options are limited because JavaScript is disabled in your browser.

Рецепт приготування:

  1. Вичавити сік лимона – 100 мл.
  2. Додати 50 гр оливкової олії холодного віджиму.
  3. Рідина змішати з 200 гр меду.
  4. Зберігати в холоді, приймати по 1 столовій ложці натщесерце.

Мед з водою або без

Додайте чайну ложку меду в склянку з водою кімнатної температури і випивайте щоранку. Цей напій корисний:

  • він зарядить енергією;
  • прискорить обмін речовин і поліпшить травлення;
  • оздоровить шлунок;
  • зміцнить імунітет;
  • додасть почуття ситості.

Медовий розчин бореться з шкідливими мікроорганізмами в шлунку і кишечнику. При регулярному прийомі напою ШКТ очиститься.

Можна з’їдати чайну ложку ласощі натщесерце, організм насититься енергією і поживними речовинами. Однак саме медовий напій сприяє схудненню.

Як часто вживати

Якщо немає алергії або інших протипоказань, можна вживати ласощі кожен день.

Чому потрібно їсти вранці

Вранці, до прийому їжі, шлунок найбільш сприйнятливий до компонентів продукту. Вони швидше і легше засвоюються. Організм заряджається енергією, а прийом склянки медового розчину на голодний шлунок зменшить апетит.

Якщо з’їсти мед після прийому їжі

Після прийому їжі, коли організм наситився, вітаміни і корисні речовини всмоктуються гірше. Крім того, прийом меду на ситий шлунок збільшить кількість спожитих калорій.

Лікувальні властивості

Лікувальні властивості продукту різноманітні.

при безсонні

Випийте перед сном склянку теплого молока з ложкою меду – це чудове заспокійливий засіб.

При хворобах порожнини рота

При захворюваннях ротової порожнини рекомендують полоскання 30% -им розчином меду. Або потримати мед у роті, повільно розсмоктуючи. Він знищить мікроби.

При серцево-судинних захворюваннях

Щоденне вживання ласощів допомагає при серцево-судинних захворюваннях: ішемічна хвороба, гіпертонія, серцева недостатність. Продукт чистить судини, знижує рівень холестерину, відновлює кровообіг, нормалізує кров’яний тиск, підвищує тонус серцевого м’яза.

при бронхіті

Продукт містить елементи, що розріджують і виводять мокроту з бронхів, а при кашлі пом’якшить горло. Вживання теплого молока з медом полегшить стан хворого.

Для дитини можна приготувати бананово-медовий напій:

  1. У блендері змішайте 1 банан і 1 столову ложку меду.
  2. Влийте тепле молоко, ще раз все збийте.

Дорослі можуть вживати мед з трав’яним чаєм. Заваріть чебрець, остудіть до температури 40 градусів, додайте 1 столову ложку меду.

При болісних менструаціях

Одна з причин хворобливих менструацій – нестача вітамінів групи В, кальцію і магнію. Провокують біль запальні процеси або інфекції. У поєднанні з рослинними настоями мед допомагає впоратися з неприємними відчуттями.

Для приготування відвару знадобляться:

  • ромашка аптечна – 40 гр;
  • листя м’яти перцевої – 30 гр;
  • валеріана (подрібнені кореневища) – 30 гр.

Заварити окріп, залити збір 0,5 літра води. Дати настоятися 2-3 години, процідити. Перед прийомом додати 1 столову ложку меду на склянку відвару. Приймати щодня вранці і ввечері по склянці настою.

При маткових кровотечах

При маткових кровотечах:

  • 1 столову ложку сухого листя кропиви засипати в каструльку;
  • залити 1 склянкою окропу.

Прокип’ятити ще 10 хвилин на повільному вогні. Остудити. Додати 1 чайну ложку меду. Пити 4-5 разів на день по 1 столовій ложці.

При маткових кровотечах або рясних менструаціях знадобляться:

  • збір деревію;
  • перстачу гусячої;
  • корінь валеріани.

Всі складові змішати в рівній пропорції. На 2 чайні ложки отриманої суміші взяти склянку окропу. Настояти півгодини. Процідити. Додати 1 столову ложку меду. Пити по півсклянки 3-4 рази на день.

Мед в народній медицині

Продукт застосовувався з давніх часів для лікування різних захворювань. Його використовували для компресів і примочок, вживали всередину.

Соком редьки здавна лікували сильний кашель. Виріжте з редьки середину, всередину покладіть 1-2 чайні ложки меду. Через 4-5 годин сік буде готовий. Приймайте по 2 столові ложки. Дітям давайте 1-2 чайні ложки вранці і ввечері.

При застуді додайте в чай ​​з малиною ложку меду – це відмінний потогінний засіб. Чай повинен бути не дуже гарячою, щоб корисні властивості збереглися.

Як мед допомагає при схудненні

Ласощі, хоч і містить вуглеводи, але регулює обмін речовин, прискорює оновлення клітин.

Медова вода натщесерце викликає почуття насичення, уповільнює вироблення гормону голоду. Глюкоза швидко перетворюється в енергію, що не відкладаючись в тканинах. Вода, насичена вітамінами, живильними речовинами покращує імунітет, гормональний фон і склад крові, прискорює обмін речовин, нормалізує роботу клітин. Медова вода знижує апетит.

Можна вживати напій, що складається тільки з меду і води (на 1 склянку рідини 1 чайна ложка меду). При бажанні в нього додають 2 чайні ложки свіжого лимонного соку. Лимон взаємодіє з кислотами шлунка і зменшує засвоюваність цукру.

Рецепт корицею з медом

Кориця знижує рівень цукру, а в поєднанні з медом покращує травлення, відновлює мікрофлору кишечника, сприяє його швидкому очищенню, прискорює обмін речовин.

Візьміть:

  • 1 стакан гарячої води;
  • половину чайної ложки кориці;
  • 1 чайну ложку меду.

Корицю заливаємо гарячою водою, чекаємо приблизно півгодини, коли рідина трохи охолоне, додаємо мед. Пити по половині склянки: вранці натщесерце та ввечері перед сном. Однак такий напій можна вживати людям, що страждають на алергію на один з компонентів, а також з виразкою шлунка, гіпертонікам і вагітним.

Застосування в кулінарії

Ласощі використовується для додання блюдам особливого смаку і аромату. Їм поливають кондитерські вироби, додають його в начинки, з ним готують бутерброди, сніданки, коктейлі, другі страви.

Якщо намазати медовим маринадом продукти, залишити на кілька годин, а потім запекти, то страви покриються красивою золотистою скоринкою.

Медово-гірчичний соус часто використовується для риби. Для птиці – медово-коньячний.

Застосування в косметології

Продукт корисний для шкіри: вітаміни проникають через клітинні мембрани і прекрасно засвоюються клітинами. При його впливі скорочується кількість прищів і вугрів, стягаються пори, краще зберігається волога в клітинах.

Маски для обличчя

Продукт живить, зволожує, скорочує дрібні зморшки. Медові маски рекомендовані при:

  • сухій шкірі;
  • в’янучої шкірі;
  • вуграх і прищах;
  • шкірних запаленнях.

Суміш легко приготувати самостійно. Перед нанесенням на обличчя перевірте дію на згині ліктя. Намажте сумішшю шкіру, почекайте 20 хвилин. Якщо не з’явилися печіння і почервоніння – маску можна сміливо наносити на обличчя.

знадобляться:

  • 2 столові ложки вівсяних пластівців;
  • 2 чайні ложки меду.

Пластівці відваріть і остудіть. Змішайте з медом. Очистіть обличчя від макіяжу, нанесіть маску на 15-20 хвилин. Змийте теплою водою. Нанесіть зволожуючий крем.

Для старіючої шкіри:

  • 1 яйце;
  • 1 чайна ложка меду.

У мисочці збийте яйце. Додайте мед, добре перемішайте. Наносите на очищену шкіру. Зачекайте півгодини і змийте. Така маска тонізує і живить.

Маски для поліпшення і зростання волосся

Медові маски допомагають зробити волосся блискучим і гладкими, живлять і насичують силою. Вони корисні для шкіри голови: поліпшується кровообіг, зменшується жирність.

Для зміцнення волосся:

  • розтопіть на водяній бані 3-4 столові ложки меду;
  • коли він охолоне, додайте 4-5 столових ложок оливкової мала;
  • нанесіть масу на коріння і почекайте 20-30 хвилин;
  • голову оберніть поліетиленом і укутайте рушником;
  • змийте.

Для росту волосся:

  • 1 столова ложка меду;
  • 3 столові ложки свіжовичавленого гранатового соку.

Втирайте суміш в коріння волосся, залиште на півгодини, змийте. Процедуру повторюйте 2-3 рази в тиждень.

скраби

Скраби на медової основі очищають, допомагають боротися з лущенням і сухістю, повертають шкірі свіжість і здоровий вигляд.

Скраб можна приготувати вдома:

  1. Змішайте в рівній пропорції мед, мелену каву, сметану і оливкове масло.
  2. Розподіліть легкими рухами рівномірно по обличчю. Через 5-7 хвилин змийте.

Особливо добре діє скраб після лазні або після прийняття ванни, коли пори розкриті.

лосьйони

Лосьйони прекрасно освіжають і витаминизируют шкіру.

Огірковий-медовий розчин:

  1. Один огірок подрібніть в блендері.
  2. Відіжміть сік через марлю, додайте чайну ложку меду.
  3. В отриману рідину капніть 2-3 краплі лимонного соку.
  4. Тоніком протирайте обличчя.

Зберігати натуральні лосьйони і тоніки потрібно в холодильнику. Можна розлити їх у формочки і заморозити. Тоді для освіження шкіри досить провести по ній кубиком льоду.

Для жирної шкіри:

  1. Чайну ложку меду змішайте з такою ж кількістю столового оцту.
  2. Додайте 1 чайну ложку горілки, добре перемішайте.
  3. Влийте в суміш склянку постигла кип’яченої води.
  4. Цей лосьйон потрібно зберігати в простерилизованной скляній тарі в холодильнику.

крему

Популярні медові крему, причому як промислового виробництва, так і виготовлені власноруч.

Найпростіший: до дитячого крему додайте трохи рідкого продукту, перемішайте. Зберігайте в холодильнику, використовуйте за 3-4 дня.

Крем з рожевим маслом:

  • розітріть 2 жовтки з 1 чайною ложкою меду;
  • додайте 2 столові ложки молока, чайну ложку відвару троянди;
  • влийте кілька крапель олії троянди.

Використовуйте вранці та ввечері. Такий крем сприяє омолодженню і пом’якшення шкіри.

Що робити якщо мед зацукрувався

Натуральний бджолиний мед схильний до процесу кристалізації. Одні сорти довше залишаються в рідкими, інші – швидше засахариваются.

Фактори, що впливають на кристалізацію:

  1. Чим більше глюкози в складі, тим швидше відбувається кристалізація.
  2. Чим пізніше відкачали медове ласощі, тим швидше воно засахарітся. Вересневий продукт застигає через 2-3 тижні після збору.
  3. Чим менше тара, тим швидше цукрується продукт.
  4. Спосіб зберігання.

Зміна стану не позначається на якості продукту, він зберігає корисні властивості. Якщо потрібен рідкий продукт, його можна розтопити на водяній бані:

  1. У каструлі більшого діаметра нагрійте воду.
  2. Помістіть в неї каструльку меншого діаметру з засахарівшімся медовим ласощами.
  3. Повільно розтоплює.
  4. Намагайтеся, щоб температура меду не перевищувала 40-50 градусів, інакше його корисні речовини втратять чинність.

Умови зберігання

Мед збереже свої корисні властивості при дотриманні наступних умов:

  • щільно закрита тара;
  • матеріал тари – скло або дерево;
  • темне місце;
  • оптимальна температура – 15-20 градусів.

Можна зберігати медове ласощі в холодильнику. Однак намагайтеся уникати перепаду температур. Якщо ви поставили продукт в холодильник, то не переставляти його в інше місце.

Посилання на основну публікацію