Як прибрати запах з термоса з нержавійки або скла

Ви, звичайно, знаєте, що термос не можна зберігати закритим, особливо, якщо в ньому залишилися чай, кава або краплі води після миття. Але чи завжди у нас вистачає сил на те, щоб вимити і ретельно просушити колбу? Наш редактор, великий любитель кави, вже десяток термосів зіпсував і викинув! Шкода, стаття ця попалася йому тільки зараз, знав би, що від жахливого запаху можна і потрібно позбавлятися менш радикальними способами.

У чому коріння проблеми

Відкривши термос в надії насолодитися улюбленим напоєм, можна відчути несподіваний аромат. Зелений чай раптом пахне кавою або взагалі цвіллю. Здається, що якщо помити посуд, проблема зникне. Але після просушування в термосі знову з’являється смердючий дух. Якщо не розібратися в причинах, позбутися неприємного запаху в термосі буде важко.

Сторонні аромати з’являються при наступних обставинах:

  1. Неякісні матеріали. Іноді посуд виготовляється з низькосортної нержавійки, пластику, гуми. Тоді позбутися запаху практично неможливо.
  2. Тривала експлуатація. Якщо в посудину довгий час заливати каву, не дивно, що з часом запах вбереться в кришку і в стінки. Особливо сильно вбирають аромати залізні термокружки.
  3. Неправильне зберігання. Якщо відразу після миття закрити кришку або прибрати термос в шафу недосушеними, що залишилася в ньому вогкість призведе до затхлості. Сильно вбирають запах пробки з гуми або пластмаси. Вивести сморід з кришки стає складніше, ніж із самої колби.

Позбутися від проблеми можна за допомогою чистячих, дезинфікуючих, абсорбуючих речовин, які є у будь-якої господині. Ці кошти або усувають неприємні аромати, або заміщають їх.

Запах в новому термосі

У новому посуді з нержавіючої сталі майже завжди є специфічний технічний аромат. Так пахнуть нові матеріали і упаковка. Щоб вивести запах з нового термоса, в більшості випадків досить промити його милом, пару раз сполоснути окропом, правильно висушити. Якщо сторонній дух не зникає, відіжміть сік лимона, розведіть його водою, залийте в колбу і залиште на ніч.

Коли термос потрібен терміново, цитрусових кислоту можна влити в колбу на півгодини, потім обполоснути стінки і використовувати посуд за призначенням. Але бувають випадки, коли всі ці способи не надають потрібного впливу. У деяких термосах навіть після тривалого використання зберігається технічний запах. Швидше за все, таке пристосування зроблено з неякісних матеріалів, і краще його не використовувати, щоб не нашкодити здоров’ю.

Купуючи новий термос, не женіться за дешевими екземплярами, вивчайте технічні дані, звертайте увагу на ім’я виробника. Корисно ще в магазині понюхати все термоси і вибрати той, запах в якому найменшим.

Використовуємо підручні засоби

Прибрати неприємний запах з термоса допомагають самі звичайні речовини і продукти, завжди присутні на кухні. Нижче перераховані найвірніші і швидкодіючі способи.

Лимонна кислота

На літр води йде приблизно чайна ложка кислоти або половина лимона. Використовувати цитрус дорожче, але ефект не змусить себе чекати. Ароматне засіб не тільки швидко усуває запах, але і очищає стінки термоса від накипу, нальоту, темних відкладень. Якщо використовується лимон, його нарізають скибочками, заливають окропом. Кислоту просто розчиняють в окропі, залишають на півгодини або годину. Кришку термоса при цьому закручують. Скляні колби традиційно легше очищаються. Металевий посуд рекомендується замочувати на всю ніч.

Після процедури термос споліскується. Сушать його на боці, з відкритою кришкою.

оцет

На літр води йде столова ложка звичайного оцту. Залийте суміш на пару годин, потім активно промийте. Дієвий метод, але на любителя, оскільки не всім подобається запах. Щоб усунути кислий аромат самого оцту, його поєднують з харчовою содою.

сода

Безпечне, доступне, економічний засіб. Воно не тільки усуває запахи цвілі, затхлості, продуктів, але ще і дезінфікує. Засипте в колбу три ложки соди, залийте окропом, закрийте кришкою, ретельно струсіть. Після закінчення декількох годин термос можна мити.

Ще більш дієвий результат дає поєднання оцту з содою. Засоби змішуються в рівній пропорції, заливаються гарячою водою. У закритому вигляді розчин повинен постояти в термосі пару годин. Залишиться тільки сполоснути посуд, ретельно її висушити, зберігати у відкритому вигляді.

сіль

Ще один безпечний дієвий метод. Сіль відома своїми абсорбуючими і дезинфікуючими властивостями. Насипте в термос чотири ложки солі, додайте окріп, ретельно розмішайте, залиште на ніч.

Суха гірчиця

Гірчичний порошок знезаражує, позбавляє від неприємного запаху, жирної плівки. Кілька столових ложок порошку засипаються в посуд, заливаються теплою водою. Щільно закрийте термос, струсіть, залиште на 6 годин. Залишається тільки ретельно промити, потім можна використовувати. Або просушити і відправити в шафу на зберігання.

Мал

Водолюбних крупа відома своїми абсорбуючі здібностями. Вона не зможе знезаразити колбу, видалити цвіль або бактерії. Зате, якщо термос смердить, рис вбере всі сторонні аромати. Щоб видалити запах з термоса з нержавійки, засипте в нього 4-5 ложок сирої крупи, залийте окропом наполовину, закрутіть кришку, добре струсіть. Через півгодини суміш можна виливати. Для досягнення оптимального результату повторіть процедуру кілька разів. Вимийте термос чистою водою.

кріп

Перебити запах можна за допомогою кропового насіння. Засипте столову ложку сухого кропу в термопосуду, залийте окропом, залиште на годину. Насіння можна поєднувати з вуглекислим натрієм або з лимонною кислотою. Це не тільки допоможе прибрати запах цвілі або затхлості з термоса, а й продезинфікує його.

запашні трави

Неприємний запах перебивають за допомогою спецій і ароматичних рослин, якщо проблема виявилася під час відпочинку на природі. Спочатку термопосуду миють водою, потім заварюють окропом запашні трави.

Очищення внутрішніх стінок

Щоб позбутися від запаху цвілі, що з’явився в термосі, спочатку потрібно очистити його стінки від бруду. Залийте всередину рідкий засіб для миття посуду, додайте окріп, залиште на час. У міру остигання води, пінний розчин розмочити скопилася бруд. Потім за допомогою йоржика очистіть зі стінок кавовий або чайний наліт, залишки їжі, цвіль. Промити термос можна в посудомийній машинці, але якщо такої немає, скористайтеся одним з наступних методів.

стерилізація

Наберіть в каструлю води, закип’ятіть, додайте соду з розрахунку чайна ложка на два літри води. Дайте розчину трохи покипіти, занурте в нього термос і поваріть ще п’ять хвилин. Після цього внутрішню поверхню термопосуду обробіть спиртом. Покладіть на чистий рушник, дайте добре висохнути в розкритому вигляді.

відбілювач

Наберіть в термос гарячу воду, додайте ложечку відбілювача, загвинтите. Через п’ять хвилин промийте чистою водою, обдайте зсередини окропом, залиште сушитися на решітці догори дном або покладіть на бік. Бажано, щоб стекла вся вода. Відбілювач можна використовувати для термосів з нержавійки, інакше хімія роз’їсть зварні шви.

Цей метод можна поєднувати з іншими. Наприклад, після відбілювача обробити термос содою з оцтом або лимоном.

Газовані напої

«Кока-кола» давно застосовується для позбавлення від вапняного нальоту, видалення іржі з кахлю або плям крові з одягу. Також вона здатна почистити термос, прибрати неприємні запахи. Замість «Кока-коли» можна використовувати «Спрайт» або «Фантом”. Потрібно просто повністю заповнити посуд газованою водою, закрутити кришкою. У такому вигляді термос повинен постояти ніч.

Щоб позбутися від застарілих запахів або цвілі, газовану воду слід нагріти. В цьому випадку термос краще залишити незакрите. Вранці промийте термопосуду гарячою водою. Залиште сушитися у відкритому вигляді на рушник.

Таблетки для вставною щелепи

Увечері покладіть в колбу три таблетки для зубних протезів, залийте гарячою водою, залиште до ранку. Щоб препарат краще розчинився, растолчіте його в ступці. Цей метод допомагає позбутися від запаху кави в термосі. Після просушування посудиною можна користуватися або поставити на зберігання в шафу.

чистимо термопот

Незвичайний прилад набирає популярність. Сушка є щось середнє між чайником і термосом. Згодом на його стінках утворюється накип. Термопоти чистять тими ж засобами, що і звичайні термоси:

  • содою;
  • оцтом;
  • лимонною кислотою;
  • «Спрайт» або «Кока-колою».

Кислоти і луги розчиняються у воді, потім кип’ятять протягом десяти хвилин. Газовану воду теж потрібно прокип’ятити в чайнику. У кожного методу свої плюси і мінуси. Оцтова кислота залишає своєрідний запах, її краще гасити содою. Сама сода безпечна, але, якщо наліт сильний, процедуру повторюють кілька разів. Так само роблять з лимонною кислотою.

Хороші результати дає газована. До того ж, після неї в Термопот залишається приємний аромат.

Як почистити пробку

Вивести затхлий дух з пробки досить складно. Цвіль може в’їдатися в пластик. В такому випадку кришку потрібно розбирати і прочищати кожну деталь окремо. Можливо, доведеться виконати кілька різних процедур. З найбільш дієвих слід зазначити наступні:

  1. Тривале замочування кришки в розчині соди і миючого засобу.
  2. Обробка відбілювачем. Це розчинить залишки їжі, вб’є бактерії, цвіль.
  3. Кип’ятіння у воді з харчовими кислотами або лугом.
  4. Якщо кришка розбирається, її деталі можна прочистити щіткою.
  5. Заваріть чай з такими спеціями, як кориця і імбир, залийте в термос, щільно закупорьте, дайте настоятися півгодини.

Після будь-якої процедури всі деталі кришки потрібно спочатку ретельно просушити, а потім збирати. Невикористаний термос зберігають в розібраному вигляді.

Якщо кришка зносилася, а викидати термос шкода, можна зробити нову пробку з підручних матеріалів. Підійде пінопласт. Виріжте деталь потрібного розміру і діаметру, обгорніть її харчовою плівкою. Якщо гаряча пара від напоїв виштовхує нову пробку, застроміть в її центр невикористану голку від медичного шприца.

профілактика

Якщо правильно мити і сушити термос, в ньому ніколи не заведеться пліснява, чи не з’явиться запах вогкості, затхлості або побували в ньому зберігаються. Щоб не допустити розмноження патогенних бактерій – головної причини неприємних запахів – дотримуйтесь основні правила використання:

  1. Скрупульозно вимивайте колбу і пробку після кожного застосування. Використовуйте миючий засіб, при необхідності – йоржик.
  2. Не застосовуйте в посудину рідини з різкими ароматами, які надовго затримуються усередині. Для кави краще завести окрему термокружку.
  3. Акуратно використовуйте соду. Безпосередній вплив абразиву може пошкодити внутрішні поверхні термоса, залишити подряпини.
  4. Ретельно сушіть посудину і кришку після миття. Перевертайте колбу або кладіть на бік.
  5. Зберігати термос краще в розібраному вигляді. Свіже повітря не дасть виникнути всередині вогкості, цвілі, затхлості. Перед наступним використанням досить буде промити посудину чистою водою.

Поради по догляду

Щоб не допустити розмноження цвілевих грибків або бактерій, грамотно доглядайте за термосом:

  • скляні колби бережіть від ударів, інакше в утворилися тріщини проникне їжа або напої, почнеться гниття;
  • не тримайте в посудині продукти довше призначеного часу;
  • остиглі напої виливайте;
  • кавові плями видаляйте спеціальним засобом для очищення кавників;
  • в термосах з вузькою шийкою не зберігайте тверду їжу, супи;
  • морозиво, йогурти, борщі, каші краще тримати в термопосуду з широким горлом: її простіше вимити;
  • якщо на дно присохли залишки їжі, влийте в термос окріп;
  • споласкивайте термос після кожного застосування;
  • використовуйте засоби для чищення посуду;
  • теплим пінним розчином промивайте пробку;
  • якщо горловина вузька, скористайтеся спеціальною щіткою або йоржиком;
  • не використовуйте для миття металеві щітки;
  • уникайте чистити посудину абразивами, начебто піску або сухої солі;
  • перед просушуванням витріть посуд насухо, потім залиште на час на чистій серветці;
  • навіть сухий термос не ставте на горлечко надовго, щоб не з’явився запах затхлості, виняток – сушка на решітці або чистому вафельному рушник;
  • зберігайте термос у відкритому вигляді;
  • перед новим використанням сполосніть водою;
  • раз на місяць чистите колбу і пробку розчиненої у воді содою, лимонною кислотою або оцтом;
  • бережіть руки – перед процедурою надягайте рукавички.
Посилання на основну публікацію