Дикі щури — фото і опис

Дикі щури Здібності диких щурів Зуби щури Розмноження гризунів Види щурів

Найпоширенішими тваринами на планеті є дикі щури. Їх останки знаходять археологи під час розкопок, що вказує на те, що ссавці загону гризунів населяли Землю мільйони років тому. Пасюк, так ще називають цих не надто приємних «сусідів» людини, розселилися на всіх континентах світу, завдяки високій живучості та здатності пристосовуватися до будь-яких умов. Щурам не вдалося колонізувати тільки полярні і приполярні регіони, а також Антарктиду.

Опис і загальні характеристики

Ареал проживання цього численного виду гризунів тісно пов’язаний з життєдіяльністю людини, що пояснюється доступністю їжі (смітника, сміттєпроводи, продуктові магазини, сховища і підприємства), а також великою кількістю укриттів, що забезпечують безпечне життя для колонії і сприяють швидкому зростанню популяцій щурів.

Цікаво!

У разі небезпеки або відсутності достатньої кількості корму Пасюк можуть долати відстані в кілька десятків кілометрів у пошуках комфортного місця перебування.

Поселяясь у володіннях людини, щури поводяться не кращим чином — псують підлоги, меблі, стіни, винищують харчові запаси, розносять небезпечні інфекції і наводять жах своїм виглядом. У природі налічується до 70 видів диких гризунів, на території Росії мешкає 3 їх різновиди:

  • сіра або Пасюк;
  • чорна;
  • туркестанська (руда).

дикі щури

дикі щури

Як виглядають дикі щури, знають навіть діти, адже їх можна зустріти біля житлових будинків, в підвалах, поблизу сміттєвих контейнерів. Чи не рідкісний гість гризун і в городі, саду, господарських приміщеннях, сараях, прибудовах, де утримуються домашні тварини. У містах щури піднімаються в будівлях на висоту 8-9 поверхи через каналізацію і повітроводи, часті гості вони в тунелях метрополітену. Господарювати шкідники воліють в темний час доби.

Спритний, розумний, заповзятливий, винахідливий і кмітливий звір відрізняється дивовижною відданістю своїй родині і потомству, яке вирощують турботливі матері. Природні вороги диких щурів — кішки, тхори, свині, їжаки. Винищують їх шуліки, орли, яструби, сичі, сови та інші пернаті.

Зовнішній вигляд:

  • гризуни мають кремезним статурою і характерною овальною формою тулуба;
  • мордочка щури витягнута і загострена, вушні раковини і очі, в порівнянні з розмірами голови досить маленькі;
  • хвіст більшості різновидів практично голий і по довжині він дорівнює величині тіла або трохи перевищує її, покритий рідкісними щетинками і кільцевими лусками;
  • шерсть у щура щільна і досить густа, з явно вираженим остевим волосом, її забарвлення варіюється від темно-сірих до червонувато-жовтих відтінків.

Багато людей цікавляться, які бувають щури за розміром. Залежно від виду довжина тіла дорослої особини становить 8-30 см. Вага ссавців знаходиться в межах від 37 до 420 г. Окремі екземпляри домашніх приручених щурів можуть досягати 500 г і навіть більше. Цей факт про щурів пояснюється великою кількістю корму і недостатньою фізичною активністю звірків.

На замітку!

Що мешкають в природі або декоративні домашні щури не досягають габаритів кішки або собаки. Чутки про гігантських мутантів науково не підтверджені.

Здібності диких щурів

Здібності диких щурів

Здібності диких щурів

У тварин недостатньо розвинені мозолі на лапках. Цей недолік компенсується рухливістю пальців, що дозволяє щурам вести не тільки земний спосіб життя, але і лазити по деревах, де вони досить часто облаштовують гнізда в занедбаних дуплах.

  • Витривалі і рухливі шкідники здатні розвивати швидкість до 10 км / год, долаючи на своєму шляху перешкоди заввишки до 0,8 м. Щоденний моціон дикої щури становить від 8 до 12 км.
  • Тварини чудові плавці. Щури можуть пробути у воді до 72 годин, пірнаючи за здобиччю і проводячи тривалий час на глибині водоймища.
  • Синантропи не володіють хорошим зором, кут охоплення якого становить всього 16 °. Однак завдяки гарній рухливості голови дика щур здатна оглядати всі околиці.
  • Цветочувствітельность органів зору знаходиться в блакитно-зеленої частини спектру, тому в основному щури сприймають навколишній світ у сірих барвах. Червоний відтінок означає для них повну темряву.
  • Органи нюху дозволяють вловлювати запахи на невеликій відстані.
  • Слуховий апарат дає можливість щура розрізняти найменші шерехи частотою до 40 кГц, що в 2 рази вище, ніж звуковосприятие людини.
  • Унікальна особливість гризунів — мала чутливість до радіації. Дика щур добре переносить інтенсивність опромінення до 300 рентген / годину.
Також читайте:  Чи може вилізти щур з унітазу

Щелепи щурів забезпечені двома видами зубів. Моляри розташовуються в глибині ротової порожнини по 3 штуки з кожного боку щелепи і призначені для подрібнення їжі. Плоскі і широкі корінні зуби прорізуються у щурят на 19 день життя. Спочатку з’являються моляри першого і другого видів і тільки на 40 день виростають треті. Попереду розміщуються 2 пари довгих різців.

Цікаво!

На відміну від хижаків, у щурів відсутні ікла. Передні зуби ростуть у них постійно і з’являються на 50 день від народження. Вони мають жовте забарвлення. Емаль, розташована тільки на зовнішній поверхні різців, по міцності може зрівнятися з твердістю стали.

Передні зуби потребують постійного сточуванні, в іншому випадку щур не зможе закрити рот. З огляду на нерівномірність цього процесу поверхня різців набуває специфічну форму, що нагадує за зовнішнім виглядом долото. Зуби щурів, завдяки високій міцності, дозволяють їм легко подолати будь-яку перешкоду з цегли, дерева, бетону, металу та інших матеріалів. При укусі тиск різців пасюка досягає 0,5 т / см2.

Спосіб життя і специфіка харчування

Щури ведуть як груповий, так і одиночний спосіб життя. Велика колонія здатна контролювати територію до 2000 кв. м, які прагнуть посісти її і захищаючи від проникнення чужаків. Усередині угруповання, в якій може перебувати 100 і більше особин, існують складні відносини, що будуються за ієрархічним принципом.

У щурячому суспільстві домінують альфа-самці, наділені великими розмірами і фізичною силою. Поведінка їх відрізняється незалежністю і агресивністю, вони спаровуються з самками. Решта самці займають підлегле становище. Відносини між самками носять більш миролюбний характер, однак серед них також виділяються «привілейовані» особини, що вносять основний внесок в щурячу популяцію. Уважно розглянути і вивчити шкідників допоможе фото диких щурів.

Цікаво!

У дикому співтоваристві існують щури-камікадзе або розвідники, які жертвують собою заради безпеки всієї популяції. Вони першими обстежують небезпечну обстановку, намагаються підозрілу їжу, шукають вихід в ризикованих ситуаціях.

Пацюки здатні вижити і навіть розмножуватися в екстремальних умовах, коли інші тварини гинуть. Репродуктивна здатність гризунів досить висока. У природних умовах потомство з’являється на світ в основному в теплу пору року, а в опалювальних укриттях розмноження здійснюється цілий рік, кількість виводків досягає 8.

розмноження гризунів

розмноження гризунів

В одному посліді налічується в середньому до 10 дитинчат, вага яких знаходиться в межах 4-6 м Щуренята позбавлені вовняного покриву, сліпі і у них закриті слухові проходи. Через місяць вони стають самостійними. Мертвонароджених та ослаблених щурят мати з’їдає, а самець здатний погубити весь виводок.

Також читайте:  Найбільша щур в світі - фото і опис

Через 18 годин після пологів самка знаходить здатність до спарювання. Вагітність триває приблизно 24 дня. Тривалість життя щурів залежить від виду і коливається від 1,5 до 3 років, хоча рідко 95% особин доживає до цього віку через високу смертність потомства, хижаків, канібалізму, а також активної діяльності людини зі знищення небезпечних рознощиків численних інфекцій.

Місце проживання та спосіб життя істотно впливають на те, що їдять дикі щури. Тварини всеїдні, а внаслідок того, що вони відносяться до ссавців, то їх організм потребує тваринних білках:

  • потреба в протеїні задовольняється за рахунок земноводних, молюсків і риби;
  • щури ловлять дрібних гризунів, викрадають пташині яйця і пташенят з гнізд;
  • з рослинної їжі вони віддають перевагу злаковим культурам, горіхів, плодів і зеленій масі рослин.

Жити поруч з людьми — великий привілей, в цих умовах щури харчуються всіма доступними продуктами харчування. В середньому за день тварина з’їдає до 25 г їжі. Голод — найлютіший ворог щурів, без їжі вони гинуть на 3-4 день, а без води ще швидше. Добова норма рідини знаходиться в межах 30-35 мл.

різновиди щурів

види щурів

види щурів

Численний рід щурів маловивчений. Найвідомішими серед гризунів є такі їх види:

  • Сірий пацюк або Пасюк, одна з великих різновидів шкідників, що мешкають в Росії. Габарити тіла дорослої особини досягають 25 см, а максимальна вага становить 390 м Хвіст трохи коротше тулуба. Мордочка досить широка і тупа, вушна раковина невеликого розміру. Волосяний покрив забарвлений в сірі тони з легким рудуватим відтінком. Щури вважають за краще селитися поблизу зарослих водойм, де риють нори завдовжки до 5 м. Можуть жити в парках, підвалах, каналізації, на звалищах, пустирях. Відрізняються агресивністю.
  • Чорна щур — дрібніше сірою. Для неї характерні загострена мордочка, великі закруглені вушка і довгий хвіст. Він густо вкритий шерстю і може досягати у дорослої особини майже 29 см. Найбільші щури цього виду важать до 300 г при довжині тулуба 22 см. Тварина боїться води, погано плаває, живе в передгірних районах, лісових масивах, на горищах і покрівлі будівель. Гризун воліє рослинну їжу, може ласувати безхребетними.
  • Щур туркестанська. Звірятко схожий на свого сірого родича, але має більш широку голову і щільне тіло. Спинка гризуна пофарбована в рудувато-бурий колір, а черевце — білувато-жовте. Вушка щури покриті короткою густою шерстю. Довжина тільця становить не більше 23 см, а хвіст — 21.5 см. Віддає перевагу селитися в коморах, млинах, складах.

Ці види диких щурів мешкають на території Росії. Найбільшою щуром офіційно визнана шерстистий щур Босаві. Довжина її тіла від основи хвоста до кінчика носа дорівнює 0,82 м, а вага тварини — близько 1,5 кг. Мешканці тропічних лісів згаслого вулкана в Папуа-Новій Гвінеї не виявляють агресивність по відношенню до людини і не нападають на нього.

Цікаво!

У великих містах кількість щурів можна порівняти з чисельністю населення. Найбільше скупчення щурів зафіксовано в Римі, де мешкає близько 15 млн. Гризунів.

Для винищення небезпечних тварин люди використовують цілий арсенал засобів, починаючи від народних безпечних рецептів і закінчуючи високотоксичними отрутохімікатами. Однак це цілеспрямоване знищення не є результативним, так як дикі щури витривалі, плідні і обережні.

Посилання на основну публікацію
Adblock
detector