Чорні щури — фото і опис

Чорна щур Навколишнє середовище чорної пацюки Щуренята

Чорна щур воліє місцевість поблизу річок, озер, але до неї не прив’язана. Погано плаває, не риє нори в землі, не прагне пробратися в житло людини, водиться в лісах, полях, узліссях, рідше зустрічається в містах. Поширення цього виду щурів відбувається переважно завдяки людині. Чорна щур — постійний супутник морських суден, кораблів.

Зовнішній вигляд

За зовнішнього вигляду гризун сімейства мишачих дещо менше свого родича — сірого пасюка:

  • довжина тіла не перевищує 22 см;
  • хвіст завжди довше — близько 28 см;
  • маса тіла від 130 г до 300 г;
  • вушка маленькі, але широкі біля основи, круглі, більше схожі на мишачі;
  • мордочка подовжена, чітко видно круглі очі.

Шерсть складається з підшерстя і довгих жорстких верхніх ворсинок. Колір чорний із зеленуватим відливом, але зустрічається темно сірий, подібно Пасюк. З боків шерсть завжди світліше — брудно сірого кольору. Хвіст довгий, лускатий, повністю покритий довгими чорними волосками. На кінчику незначна пензлик.

Забарвлення чорної пацюки відрізняється в залежності від регіону проживання. Південні представники завжди світліше. Північні щури — власниці чорного кольору з блискучим відливом зеленого кольору.

Цікаво!

Опис чорної пацюки завжди порівнюють з Пасюк. Це основні конкуренти, які погано уживаються на одній території. Сірі родичі перевершують в чисельності, розмірах, хижих замашки, здібностях до швидкої адаптації. Зате чорні щури стійкіші до отрут.

Фото чорної пацюки представлено нижче, можна наочно побачити звірка у всій красі.

Чорна щур

Чорна щур

походження

Судячи по викопних залишках, чорні щури спочатку мешкали на Середземномор’ї, Близькому сході. Як з’явилися представники в Європі, немає єдиної думки, але зустріти їх можна було вже практично на всіх материках за часів античної епохи. На початку 17 століття гризун освоїв територію Росії.

Усередині сімейства розрізняють кілька підвидів:

  • азіатська;
  • цейлонська;
  • маврикійська;
  • океанійская.

Цейлонська мешкає на острові Шрі-Ланка, азіатська поширена по всьому світу.

Місце проживання

Де живе чорний щур, дуже цікаве питання. Улюбленим місцем проживання для гризуна є морські судна. Щури проживають пліч-о-пліч з людиною, харчуються ідентичною їжею. За земній кулі поширювалися завдяки водного транспорту.

Чорна щур менш винахідлива, ніж її родич Пасюк. Задовольняється малим. Селиться поблизу водойм, річок. Але до води менше прив’язана, ніж сіра. Чи не будує гнізда в землі, уникає води, але при необхідності пропливає досить велику дистанцію. Чи не пірнає, оскільки риба, мальки, земноводні не уявляють для неї великого інтересу.

Також читайте:  Як виглядають щури їх фото та опис

Охоче ​​поселяється в лісі, на полях, узліссях. Спосіб життя більше нагадує полівок. У міській місцевості воліє каналізацію, занедбані будівлі, гаражі, сміттєві баки, під’їзди. Може жити в будинку людини, займає верхні поверхи або горище.

Спосіб життя

Навколишнє середовище чорної пацюки

Навколишнє середовище чорної пацюки

Чорна щур споруджує гнізда в старих дуплах, на деревах. Для будівництва використовує гілочки, палички, мох. Будиночок гризуна більше схожий на гніздо сороки. Нерідко гризуни просто займають вже готове гніздечко, поїдаючи законних жителів.

День чорні щури проводять в гнізді, ховаються від сонячних променів. Активізують діяльність з настанням темряви. Поводяться обережно. Оскільки природних ворогів предостатньо — собаки, коти, їжаки, птахи, вовки, лисиці.

Чорну щура частина можна побачити на дереві. Гризун відмінно лазить по горизонтальній, вертикальній поверхні. При необхідності забирається на саму верхівку.

На замітку!

У колишні часи селилися в будинку людини під солом’яною стріхою. Сучасні гризуни віддають перевагу горища. Ділять територію з Пасюк. Перші живуть вгорі, другі внизу під підлогою.

Середня тривалість життя тварини в дикій природі складає 1 рік. В якості домашнього вихованця доживає до 4 років.

Чорну щура важко назвати хижаком. Гризун воліє рослинну їжу, насіння рослин, зерно, овочі, фрукти. Білкова їжа становить малу частину раціону. Зрідка поїдає жуків, черв’яків, може зазіхнути на яйця птахів.

Цікаво!

За добу гризун з’їдає 15 г їжі, 15 мл води. Важко переносить голод. При відсутності їжі може прожити не більше 2 тижнів. При дефіциті води гине за тиждень.

Невірна

Невірна

розмноження

Чорні щури не настільки плідні, як їхні родичі Пасюк. За рік самка дає не більше 5 приплодом при постійних умовах існування. У дикій природі виходить всього 3 приплоду. З настанням холодного сезону статева активність знижується.

В одному посліді від 3 до 11 дитинчат. На відміну від сірих пасюков менше розвинений канібалізм. Самки рідко поїдають дитинчат, але бережуть гніздо від самця. В статевий контакт тварина вступає відразу з декількома самцями. Вагітність триває близько 28 днів.

Дитинчата чорних щурів

З’являються на світло голими, сліпими, глухими, з нерозвиненими кінцівками. Але мають відмінний апетит, щодня відбуваються суттєві перетворення в фізичному плані:

  • за тиждень обростають пушком;
  • через дві — з’являється слух, відкриваються очі;
  • за три тижні завершується формування кінцівок, скелета, пацюки виповзають з гнізда.
Також читайте:  Види щурів - фото і опис

Через місяць дитинчата чорних щурів стають самостійними, харчуються кормом, властивим для дорослих особин. Виганяють з гнізда, але продовжують жити в одній колонії. Самка стає статевозрілої до 6 місяців.

сімейні стосунки

Живуть гризуни колоніями, в кожній кілька сотень представників. На чолі стоїть самець і кілька чільних самок. Молоді самки набираються досвіду у старих. Вони допомагають виховувати дітей. В одному гнізді призводять потомство кілька самок. Разом вигодовують.

Між самцями часто спалахують непорозуміння за право володіння самкою, за їжу, іншим причинам. Переможений самець намагається триматися подалі від переможця. За кожною сім’єю закріплена територія близько 2,5 кв.м.

Цікаво!

Канібалізм у чорних щурів зустрічається, але набагато рідше, ніж у сірих пасюков. У моряків був один варварський метод боротьби з гризунами. У бочку поміщали кілька щурів, морили голодом. Вони починали жерти один одного, залишався найсильніший представник. Звіра-канібала випускали. Він полював на родичів, поступово поїдав одного за іншим.

Шкода для людини

Чорні та сірі щурі є небезпечним для людини. Гризуни поширюють страшні захворювання, переносять хвороботворні мікроорганізми, яйця глистів, бліх. У колишньому столітті чорний щур була основним розповсюджувачів чуми.

Псують, знищують харчові запаси. Забираються в склади, комори, комори, льохи. Навесні небезпечно навала чорних щурів обгризання кори молодих дерев, загибеллю рослин. Восени псують урожай.

У будинку шкідники гризуть стіни, меблі, предмети декору, утеплювачі стін. Гризуни точать навіть те, що не представляє для них харчової цінності, щоб призупинити ріст зубів.

методи боротьби

Переселення ближче до дому людини відбувається при настанні несприятливих умов — відсутність їжі, передчасне похолодання, лісові пожежі.

  • У садах від щурів дерева обв’язують поясами, наносять клей або смолу.
  • Для знищення на дачній ділянці ставлять пастки, капкани.
  • На території будинку застосовують хімію — отруйні приманки, порошки, дуст, споруджують пастки.
  • При сильному зараженні приміщення викликають фахівців.

Для чорних щурів не властиво сезонне коливання популяції. Масових спалахів зараження не спостерігається. Доцільно використовувати для боротьби з шкідниками методи відлякування. Застосовують трави, речовини з різким запахом, прилади-відлякувачі.

Посилання на основну публікацію
Adblock
detector