Рецепти як правильно варити гречку

Здавалося, що може бути простіше, ніж варіння каші? Але ж ні, і тут є свої секрети! Розкриємо  таємниці і детально розповідає про те, як вариться розсипчаста гречка різними способами і в будь-яких умовах! Спробувавши будь-який з варіантів, ви здивуєтеся тому, як легко ядриця стає приголомшливо смачною!

Варена гречка

Як варити гречку розсипчастою і смачною

Незалежно від того, чи плануєте ви готувати кашу в каструлі, духовці, мультиварці або іншим способом, є загальні правила підготовки крупи. Виконання цих умов гарантує, що у вас вийде розсипчаста гречка, привабливо ароматна і приголомшливо смачна. Отже, перш ніж приступати до варіння каші, ядриця потрібно:

  • ретельно перебрати, навіть якщо виробник запевняє, що фасує виключно чисту крупу;
  • промити проточною водою, щоб видалити пил і дрібне сміття;
  • обсушити на рушник (самі квапливі використовують для цього фен);
  • обсмажити на сухій сковороді – саме на цьому етапі зернятка гречки стають по-справжньому запашними, до того ж скоротиться час, потрібний для готовності каші.

Тільки тепер наша крупа готова до варіння, і ми можемо бути впевнені, що результатом стане не просто розсипчаста гречка, а то саме блюдо, яким по праву пишається російська кухня.

Як зварити гречку в каструлі

Важливий фактор для успіху – правильно обрана посуд. Найкращим варіантом стане каструля з товстим дном, що забезпечує рівномірний прогрів. Саме в такому посуді (при правильному приготуванні) каша не пригорить і приготується якісно.

Друга умова, що допомагає зварити гречку розсипчастою в каструлі, – дотримання пропорцій:

1. На 1 міру крупи доводиться 2 заходи води.

Мірою може бути все, що потрапило під руку – стакан, кружка, піала, порожня консервна банка. Важливо, щоб один і той же посудину використовувався для відмірювання крупи і води.

Чималу роль відіграє якість води. Якщо у вашому регіоні вода жорстка і сама по собі несмачна, то і від страв, приготованих на ній, важко очікувати більшого. В цьому випадку краще використовувати покупну воду з пляшок або фільтровану.

2. Ядриця засипається в уже киплячу воду, заздалегідь підсолену.

Засипану в окріп крупу на сильному вогні і при закритій кришці доводимо до кипіння. Шумівкою знімаємо піну, що утворилася. Зменшуємо вогонь до мінімуму і варимо ще 3-5 хвилин.

Подальші дії будуть залежати від того, готуєте ви кашу на електроплиті або на газу.

Щоб зварити гречку розсипчастою в каструлі на електроплиті, на цьому етапі конфорка вимикається. Каша, залишена на гарячій плиті, дійде до готовності сама протягом 15-20 хвилин.

Якщо у вашому розпорядженні газова плита, – варіть кашу на мінімальному вогні ще 10-12 хвилин, поки не випарується вся рідина.

Після того, як вода випарувалася, додайте в кашу невелика кількість масла, перемішайте і залиште закриту каструлю настоятися ще 10-15 хвилин. Цього достатньо, щоб ядриця «дозріла».

Як варити гречку

Тепер зварена в каструлі розсипчаста гречка може розкладатися по тарілках і подаватися до столу. На свій розсуд, ви можете використовувати її як гарнір або як самостійну страву.

Можна і по-іншому зварити гречку в каструлі, які не перебираючи, не промиваючи і не обсмажуючи її заздалегідь. Не треба й мірні ємності, все сиплеться і ллється «на око». Скажімо так, це «ледачий» спосіб. Його серйозний мінус – втрата
значної частини цінних поживних речовин. Проте, і він має право на існування.

Отже, нам буде потрібно:

  • ядриця;
  • вода;
  • сіль за смаком.

Єдине, що потрібно враховувати при виборі посуду в цьому випадку, – розбухання крупи. Готова ядриця займає обсяг майже в два рази більший, ніж сухі зерна. В іншому каструля може бути будь-хто.

  1. Наливаємо в каструлю води – не отмеряя, але і не доходячи до краю, адже нам ще належить засипати в неї гречку. Ставимо на сильний вогонь і чекаємо, поки закипить.
  2. У киплячу воду засипаємо крупу, – яким буде її кількість, абсолютно не важливо. Головне, щоб готової каші вистачило на всіх. Закриваємо кришкою і залишаємо на сильному вогні на 5-7 хвилин.
  3. Перевіряємо, чи почали розкриватися крупинки ядриця. Якщо немає – залишаємо каструлю на вогні ще на 2-3 хвилини. Якщо так – знімаємо з плити.
  4. Воду з напівготової каші обережно зливаємо. Разом з нею зливається сплив на поверхню сміття: сторонні домішки, лушпиння, порожні темні зернятка, пил.
  5. Знову заливаємо гречку водою (можна прямо з-під крана). Єдиний орієнтир – рідина повинна покривати кашу приблизно на палець. Додаємо сіль, повертаємо каструлю на плиту, зменшивши вогонь до середнього, і чекаємо, коли випарується вся вода.

За цим рецептом виходить ніжна розсипчаста гречка. Що цікаво – вона ніколи не пригорає. Тому, якщо ви дуже поспішаєте, можете спробувати і цей спосіб.

Як приготувати розсипчасту гречку в духовці

Традиційно в духовій шафі гречану кашу готують в горщиках. До неї додають м’ясо, овочі, зелень. Щоб каша, зварена на воді, вийшла розсипчастою, важливо дотримуватися пропорцію крупи і рідини 1: 2.

Якщо ви любите експериментувати, можете випробувати незвичайний спосіб приготування гречаної каші з м’ясом в духовці – в рукаві для запікання.

Як вариться розсипчаста гречка в мультиварці

Який би марки не була ваша електронна помічниця, ви завжди можете в ній приготувати смачну кашу. Результат буде відмінним, незалежно від того, чи має ваша модель в меню функцію «Крупа», «Каша» або «Гречка».

Але все, що ми розповідали, стосувалося каші на воді. Сьогодні ж ми пропонуємо вам рецепт на відео розсипчастою гречки в мультиварці на молоці:

Дуже смачною виходить томління гречка – розсипчаста, ароматна, корисна. Саме цей спосіб приготування допомагає зберегти максимум корисних речовин. Для цього крупа заливається окропом (в тій же пропорції 1: 2), закутується або залишається в теплому місці – в духовці або на батареї. Через 2-3 години каша буде готова! Аналогічно можна готувати гречку в термосі.

Цей спосіб ідеальний для дієтичного та лікувального харчування, тільки ці рецепти не передбачають додавання солі і спецій

Освоївши нескладні секрети того, як зварити розсипчасту гречку на воді різними способами, ви легко зрозумієте, як приготувати улюблену кашу на бульйоні або молоці, з м’ясом, фаршем, овочами або грибами.

Посилання на основну публікацію