Меню по днях: що можна їсти у Великий піст в 2019 році

Релігійні пости є найдавнішими системами дієтичного харчування. Але кожна дієта має свої протипоказання до застосування. Православна церква не рекомендує постити дітям, жінкам в період вагітності і годуючим немовля грудьми, тяжко хворим і ослабленим людям, людям похилого віку.

Початок і закінчення Великого посту в 2019 році

Тривалість поста становить майже 7 тижнів, тобто 48 днів. Мета його – духовне і фізичне очищення християн, підготовка до торжества найбільшого свята Пасхи. У 2019 Світле Христове Воскресіння святкується 28 квітня. Пост розпочнеться 11 квітня і закінчиться 27 квітня в 24.00.

Календар харчування по днях

Про можливості дотримання посту, правилах його проведення краще проконсультуватися зі священиком. Суворе дотримання канонів для мирян – велике випробування, на яке потрібно отримати благословення від духовної особи. Що можна їсти у Великий піст-2019 по днях, допоможе розібратися монастирський устав.

За монастирським статутом, харчуватися дозволено:

  • 1 раз в день (ввечері) з понеділка по п’ятницю;
  • 2 рази в день, (в обід і ввечері) в суботу та неділю.

Загальний календар харчування у Великий піст, який буде вмикатися за монастирським статутом:

їжаПнВтСрчтПтСбНд
сухояденіє+++++++
Гаряча їжа без олії++++
Гаряча їжа з маслом++

Загальний календар харчування по днях тижня в Великий пост з послабленнями для мирян:

їжаПнВтСрчтПтСбНд
сухояденіє+++++++
Гаряча їжа без олії+++++++
Гаряча їжа з маслом++++

Парафіяни часто вибирають більш м’який варіант поста, виключаючи з раціону алкоголь, продукти тваринного і рибного походження.

У дні Великого посту існують деякі винятки із загального календаря, що стосуються церковних канонів і свят.

Перший тиждень

Перша седмиця – Федорова, або Збірна, тиждень. Перехід від достатку їжі, характерного для Масляної, до суворого утримання. Починається з Чистого понеділка, 11 березня.

11 березня, Чистий понеділок (полоскозуб).

У цей день потрібно вимитися, а краще сходити в лазню. Поміняти білизна, вимити посуд. Не можна їсти їжу, що залишилася після Масниці, її потрібно віддати тваринам.

Суворі канони, обов’язкові для служителів церкви, наказують весь день вживати тільки святу воду. Парафіянам, особливо початківцям, можна дотримуватися принципів сухоядением, тобто вживати їжу, яка не була схильна до термічній обробці. У раціон входять свіжі і солоні (квашені, мочені) фрукти, овочі, гриби. Також дозволені насіння, горіхи, сухофрукти, висушені традиційним способом (без впливу температури), свіжовичавлені соки, пісний хліб, мед.

12 березня, вівторок.

Строгий піст наказує в цей день воду і хліб. Для мирських людей передбачено cухояденіе. Постить вперше в якості послаблення можна не обмежуватися стравами з сирих продуктів. Припустимо вживати гарячу їжу, приготовлену без використання рослинного масла.

13-15 березня (середа, четвер, п’ятниця) – харчування згідно із загальним календарем.

16 березня, Федорова субота (Мала Масляна).

Їжа, підвладна термічній обробці, з додаванням рослинної олії і трохи легкого вина дозволені навіть ченцям. У цей день миряни традиційно влаштовують посиденьки з пісними млинцями і народні гуляння.

17 березня, Збірне (Федорова) неділя, Торжество православ’я.

Харчування аналогічно попередньому дню. У цей день обов’язкова кутя, освячена на вечірньому молебні в п’ятницю.

Другий тиждень

У седмицю Светотворних постів (тиждень Григорія Палами), з 18 по 24 березня, пост тримається за загальним календарем. Виняток становлять Поминальна (Батьківська) вівторок і Воскресіння Григорія Палами. 23 і 24 березня дозволено вживання виноградного вина.

третій тиждень

На Хрестопоклонну тижня, з 25 по 31 березня, традиційно печуть пісний хліб, печиво у вигляді хреста (крижі) або у формі сільськогосподарських знарядь. 30 березня, в Поминальну (Батьківську) суботу дозволено вживання вина. А 24 березня, у неділю, крім вина, дозволена риба. В іншому харчування – за загальним календарем.

четвертий тиждень

У седмицю Іоанна Лествичника, з понеділка (1 квітня) по п’ятницю (5 квітня), монахам дозволено тільки сухоядение, мирянам – їжа, приготована гарячим способом, без масла. 6 квітня, в Поминальну суботу, дозволяється вживання гарячої їжі, рослинного масла, пісної випічки і вина.

7 квітня День Іоанна Лествичника збігається з Благовіщенням. Тому крім вина, олії та гарячого. дозволено їсти рибу. За народними повір’ями, риба в цей день додасть здоров’я на весь рік. У Великий піст прийнято ходити в поношеному старому одязі, але на Благовіщення прийнято вбиратися, щоб з’явилися нові речі.

п’ятий тиждень

У седмицю Марії Єгипетської (8-14 березня), що постять харчуються за загальним календарем, крім суботи та неділі, коли дозволено вино.

шостий тиждень

Шоста седмиця (15-21 березня) знаменує вхід Господній в Єрусалим. З понеділка по п’ятницю пост тримається за загальним календарем. У Лазареву суботу додатково дозволено вживати вино і ікру, а у Вербну неділю ще й рибу.

сьомий тиждень

Останній тиждень (Страсна седмиця) складається з 6 днів, триває з 22 по 28 квітня. Весь тиждень належить присвятити підготовці до святкування: прибирання, прання, миття, приготування пасок, фарбування яєць та приготування інших страв для святкових трапез. Пост в цей тиждень найсуворіший. З понеділка по середу – сухоядение, в четвер – гаряча їжа без додавання рослинного масла, в п’ятницю – тільки вода. Харчування 1 раз в день, ввечері.

Як правильно підготуватися до посту?

Перед Великим постом проводяться 3 підготовчі тижні. Хмарно седмиця, 18-24 лютого, присвячена виключно тому, щоб підготуватися душею. З 25 лютого по 3 березня, в Мясопустная седмицю, по середах і п’ятницях відмовляються від м’яса. Масляний седмиця, 4-10 березня, знаменує повна відмова від м’яса. Але дозволена риба, продукти тваринного походження, гаряча їжа.

Рецепти пісних страв

Не варто заздалегідь налаштовуватися на 48 днів несмачною їжі. Пісне меню не тільки корисне, але і ласе. Мікрохвильова піч, пароварка, аерогриль, сковорода з антипригарним покриттям – найперші помічники господині в приготуванні пісної їжі. Вони допоможуть запекти або посмажити без масла овочі та рибу. Улюблений блендер зробить пісний майонез для салату, соковижималка вичавить фреш з фруктів або овочів.

Фруктовий салат з медом

Апельсин, мандарин, яблуко, банан, ківі порізати, змішати і полити медом. Можна додати ваніль або корицю.Меню по днях: що можна їсти у Великий піст в 2019 році@vsesoki

гаспачо

Свіжі помідори порізати і збити блендером до однорідної маси.

Необхідні свіжі огірки, болгарський перець, цибуля, часник і білий хліб, розмочений у рослинній олії. У першому варіанті все змішується в блендері до стану соку.

Інший варіант: овочі дрібно ріжуться, кладуться в томатний сік (крім хліба, він повинен розчинитися в соку), додається зелень. Іспанська окрошка готова.

За смаком додають лимонний сік (оцет), червоний перець, сіль, цукор.

Без хліба з рослинним маслом гаспачо – блюдо для сухоядением.

Горохова каша

Горох залити холодною водою і варити на малому вогні до готовності. За бажанням додати цибулю, засмажений на рослинному маслі.Меню по днях: що можна їсти у Великий піст в 2019 році@ lizok.exp2018

Так само можна готувати і квасоля.

Каша гречана з грибами:

  1. Рецепт 1-й. Сухі гриби замочити на кілька годин. Промити порізати, скласти в казан додати гречку, воду, сіль. Варити на повільному вогні до готовності.
  2. Рецепт 2-й. Свіжі різані печериці та цибулю, терту моркву обсмажити в казані до напівготовності. Додати сіль, часточку дрібно нарізаного часнику, злегка потомить, потім покласти гречану крупу, сіль, воду. На малому вогні довести до готовності.

вітамінний борщ

Всі овочі для борщу нарізати якомога тонше, морква і буряк натерти на дрібній тертці. У каструлю з холодною водою покласти картоплю, довести до кипіння, кинути інші овочі, знову довести до кипіння, накрити кришкою і вимкнути.

Можна приготувати пісні млинці і майонез, всілякі крупи і бобові, салати, схожі на олів’є, де м’ясо замінюється грибами. Досить проявити фантазію, і новачок зрозуміє, що пост може бути ситним і смачним.

Посилання на основну публікацію