Вегетаріанська дієта і окремі захворювання

Вегетаріанська дієта і анемія

Анемія проявляється в зниженні концентрації гемоглобіну і / або еритроцитів по відношенню до встановлених норм. У дискусіях про вегетаріанство зазвичай виникає слово «анемія». Вірно, що найбільш легко засвоюється форма заліза — це «тварина» заліза (виявлено в продуктах тваринного походження) — залізо з рослинних продуктів засвоюється набагато гірше.
Засвоєння заліза з окремих харчових продуктів:

  • 22% — телятина, птиця
  • 19% — печінку
  • 12% — м’ясо риби
  • 2-3% — рослинні продукти

Правильно збалансована вегетаріанська дієта може стати буфером до деяких видів захворювань або навіть купірувати деякі з них.

Засвоєння заліза значно збільшує вітамін С (навіть двічі). Кращим джерелом цього вітаміну є свіжі овочі і фрукти (червоний перець, петрушка, помідори, червона смородина, апельсин, цитрусові). За даними Американської асоціації дієт (ADA), анемія, викликана дефіцитом заліза в харчуванні поширена у вегетаріанців. У вегетаріанської дієти ризик розвитку анемії набагато вище, особливо коли термін «вегетаріанство» буде розумітися як перетворення м’яса в картоплю, піцу і хлібні палички.

анеміяАнемію не слід недооцінювати. Дослідники говорять, що значна частина населення страждає від цього захворювання. В даний час доступні дослідження для точної оцінки параметрів заліза і еритроцитів. Для прийняття профілактичних заходів необхідно ізолювати групи підвищеного ризику дефіциту заліза і недостатньою анемії.
Споживання занадто малу кількість заліза призводить до дефіциту вітаміну B 12. Його джерелом є тільки продукти тваринного походження. Люди, які використовують обмежувальні різновиди вегетаріанства, особливо схильні до дефіциту цього вітаміну. Дефіцит В12 спостерігається у 42% людей, що використовують суворе вегетаріанство з культурних і релігійних міркувань. Спостерігається менша концентрація вітаміну B12 і більш висока концентрація гомоцистеїну в крові людей, що віддають перевагу вегетаріанські типи обмеження, такі як веганство, ніж у людей з звичайним раціоном харчування. Важливим доповненням до раціону вегетаріанців є морська водорість Chlorella і Nori, результати дослідження концентрації вітаміну B12 в сироватці, у великій групі вегетаріанців, однак, показують, що навіть споживання водоростей, збагачених цим вітаміном, не виключає ризику його дефіциту.

Ішемічна хвороба серця (ІХС)

Ішемічна хвороба серцяВегетаріанська дієта пов’язана з невеликим ризиком смерті через ішемічну хворобу серця. У дослідженні EPIC нижчий ризик його виникнення у людей на лактоововегетаріанской і веганскої дієті — 24% і 27% відповідно. Це пояснюється, зокрема, більш низькою концентрацією загального холестерину, холестерину ЛПНЩ і тригліцеридів і маленьким індексом маси тіла у вегетаріанців. Захист від ІХС забезпечується споживанням сої, горіхів, фруктів, цільних зерен, овочів і рослинних масел. У вегетаріанської дієти велика частина енергії надходить з рослинних продуктів, багатих антиоксидантами, які роблять позитивний вплив на параметри згортання крові, зменшують агрегацію тромбоцитів і поліпшують ендотеліальну функцію.
Деякі дослідники спостерігали дефіцит вітаміну B12 у вегетаріанців, що призводило до підвищення рівня гомоцистеїну в крові і збільшення ризику серцево-судинних захворювань. Гипергомоцистеинемия виникає через нестачу вітаміну B12, необхідного для перетворення гомоцистеїну в метіонін і цистеїн.
гіпертонія

Кров’яний тиск людей на вегетаріанській дієті нижче, ніж у людей, що віддають перевагу традиційний спосіб споживання. Причиною зниження артеріального тиску є зменшення ІМТ і збільшення споживання антиоксидантів, рослинних жирів, клітковини, магнію ікаля. Варто також відзначити, що модель вегетаріанського харчування характеризується меншим споживанням солі (вважається основною причиною гіпертонії) у зв’язку з ліквідацією м’ясних продуктів з харчування. Таким чином, співвідношення калію і натрію організмі поліпшується. Рекомендації при лікуванні гіпертонії пов’язані зі скороченням споживання, в тому числі солі, червоного м’яса і алкоголю, тому здається, що вегетаріанська дієта є чудовою альтернативою при лікуванні гіпертонії.

гіпертонія

гіпертоніяКров’яний тиск людей на вегетаріанській дієті нижче, ніж у людей, що віддають перевагу традиційний спосіб споживання. Причиною зниження артеріального тиску є зменшення ІМТ і збільшення споживання антиоксидантів, рослинних жирів, клітковини, магнію ікаля. Варто також відзначити, що модель вегетаріанського харчування характеризується меншим споживанням солі (вважається основною причиною гіпертонії) у зв’язку з ліквідацією м’ясних продуктів з харчування. Таким чином, співвідношення калію і натрію організмі поліпшується. Рекомендації при лікуванні гіпертонії пов’язані зі скороченням споживання, в тому числі солі, червоного м’яса і алкоголю, тому здається, що вегетаріанська дієта є чудовою альтернативою при лікуванні гіпертонії.
Концентрація ліпідів в крові
Вегетаріанські страви характеризуються більш високим вмістом ненасичених жирних кислот. Вегетаріанська дієта знижує загальний холестерин і холестерин ЛПНЩ. Епідеміологічні дослідження показали зниження загального холестерину на 10-30% у лактововегетаріанцев і лактовегетарианцев в порівнянні з контрольною групою. Занадто високий рівень холестерину ЛПНЩ в крові є визначальним фактором ризику розвитку атеросклерозу. Було показано, що навіть короткочасне використання вегетаріансктва знижує концентрацію холестерину ЛПНЩ в крові. Позитивний ефект вегетаріанської дієти на ліпіди крові пов’язаний з більш високим споживанням клітковини, сої, горіхів, рослинних стеролів (міститься в продуктах рослинного походження: бобові, горіхи, зерно).
Вегетаріанці їдять на 50% більше клітковини, ніж люди, які їдять традиційним способом. Вегани їдять більше клітковини, ніж лакто-вегетаріанці. Концентрація холестерину ЛПНГ також зменшує споживання горіхів та сої (і саме містяться в ній ізофлавонів). Підтверджено, що ця дієта збільшує концентрацію холестерину ЛПВЩ (ліпопротеїнів високої щільності) і знижує рівень тригліцеридів. Американське дієтичне суспільство вважає, що концентрація холестерину ЛПВЩ ( «антіатеросклеротіка») залежить від типу вегетаріанської дієти.

діабет

Діабет і ожиріння менш поширені у вегетаріанців, ніж у людей, які їдять традиційно. Було доведено, що продукти, включені в вегетаріанську дієту, покращують глікемічний контроль у людей з діабетом типу 2. На підставі даних, отриманих в дослідженнях, робиться висновок, що висновок м’ясних продуктів з Раціонал збільшення споживання овочів, насіння бобових, цільнозернових продуктів і горіхів зменшують ризик резистентності до інсуліну і діабету типу 2. Вегетаріанська дієта пов’язана зі збільшенням споживання клітковини (сприятливу дію на шлунково-кишковий тракт і підвищену мікрофлору кишечника), одночасно уменьш а споживання простих цукрів, надлишок яких може сприяти порушенням вуглеводного обміну.
Дієтологи гарантують, що використання вегетаріанської дієти в поєднанні з фізичною активністю і усунення стимуляторів дозволяє не тільки вирівняти рівень глюкози в крові, а й позбутися від багатьох захворювань, викликаних діабетом.

ожиріння

Характерною особливістю вегетаріанської дієти є її низька енергетична цінність, тому ожиріння у вегетаріанців спостерігається відносно рідко. Вегетаріанці характеризуються меншим ІМТ, ніж люди традиційного харчування. Це пов’язано з більш високим споживанням продуктів з низькою енергією і високим вмістом клітковини (овочі, фрукти, цільні зерна, сухі імпульси) і низьким вмістом жирів.

рак

Вважається, що 1/3 смертей від раку пов’язані з поганим харчуванням. Наукові дослідження показали тісний зв’язок між конкретною дієтою і поширеністю деяких видів раку. Ця кореляція була продемонстрована у 90% пухлин шлунка і товстої кишки, 50% пухлин жовчного міхура і підшлункової залози, 20% пухлин сечового міхура, легенів, гортані, стравоходу і горла. Було доведено, що ризик раку товстої кишки нижче у вегетаріанців
Дієтичні фактори, які можуть вплинути на ризик розвитку раку:

  • Вживання надмірної кількості жиру. Зниження захворюваності на колоректальний і молочним раком було продемонстровано в країнах, де споживання жиру нижче. Відомо також, що дієта, багата жирами, зазвичай має низький вміст клітковини.
  • Консерванти. Азотні сполуки, які використовуються для фіксації м’ясних продуктів в організмі людини, трансформуються в канцерогенні нітрозаміни. Ракові процеси також можуть активуватися через високий вміст оцтової кислоти.
  • Куріння. Люди, що вживають копчене м’ясо, піддаються впливу канцерогенного з’єднання, званого бензопіреном (також виявленого в тютюновому димі). Жирне копчене м’ясо містить більше бензопірену. Концентрація цього компонента пропорційна вмісту жиру в копченому продукті.
  • Алкоголь. Надмірне споживання алкоголю пов’язане з великим ризиком розвитку раку рота, горла, стравоходу, шлунка, печінки і товстої кишки. Вегетаріанство зазвичай асоціюється з філософією життя відповідно до природи, і тому більшість вегетаріанців, які ведуть здоровий спосіб життя, уникають всіх видів стимуляторів.
  • Продукти, багаті сіллю. Дослідження показали, що в країнах, де м’ясо і риба фіксуються з використанням солі, захворюваність на рак стравоходу та шлунка більше. Слід підкреслити, що продукти, включені в вегетаріанську дієту, містять інгредієнти, які зменшують ризик розвитку різних видів раку. Згідно з доповіддю World Cancer Research, продукти, що захищають від раку рота, стравоходу, шлунка і легень, — це фрукти і овочі. Бобові захищають від раку передміхурової залози і шлунка. Волокно і антиоксиданти роблять вищевказані продукти мають протиракові властивості. ракВолокно відіграє особливу роль в запобіганні колоректального раку. Дефіцит волокна призводить до вивільнення перистальтики кишечника, і, отже, більш тривалий час перебування продуктів розпаду в травному тракті. Велика кількість дієтичного волокна міститься в овочах, продуктах з цільного зерна, фруктах і бобових. Вегетаріанська дієта також багата антиоксидантами. Наукові дослідження підтверджують, що споживання овочів і фруктів, що містять велику кількість антиоксидантів, знижує ризик розвитку раку. Вони блокують вільні радикали, які негативно впливають на організм людини. Прибуток також корисні при ракових захворюваннях, як чинники, що підвищують природний імунітет організму. Їх джерелом є ферментовані молочні продукти. Британські і каліфорнійські наукові дослідження згодні з тим, що захворюваність на рак у вегетаріанців менше, проте немає досліджень, які б підтверджували однозначну різницю в числі смертей від раку серед вегетаріанців і людей, які традиційно харчувалися. При профілактиці раку рекомендується вживати 3-5 порцій овочів і фруктів в день. Слід пам’ятати, що ризик розвитку раку збільшує надмірне споживання червоного м’яса, холодного м’яса і молока.

остеопороз

Вчені говорять, що вегетаріанська дієта дає правильну кількість кальцію, і немає ніякої різниці в мінеральної щільності кісток між лакто-ово-вегетаріанцями і людьми, які їдять традиційно. Більш низька щільність кістки була продемонстрована у веганів, тому люди, які використовують вегетаріанську дієту, повинні докласти всіх зусиль для забезпечення правильного харчування білка, кальцію і вітаміну D.

Захворювання товстої кишки

Ця хвороба тепер називається хворобою західної цивілізації. Найбільша захворюваність спостерігається в розвинених країнах. У сільських районах Африки і Азії зареєстровано мало випадків. Більш того, це стосується 2/3 населення похилого віку (65% випадків спостерігається у людей старше 80 років). Однак дуже рідко це діагностується у вегетаріанців. Це пов’язано зі збільшенням поставок клітковини в вегетаріанську дієту. Вегетаріанці їдять більше овочів, фруктів і зернових. Дієта з низьким вмістом клітковини, багата тваринним жиром, сприяє розвитку дивертикулярной хвороби.

Оцінка статті:
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (Пока оценок нет)
Загрузка...
Поділитися з друзями:
Плюсануть
Поделиться
Отправить
Класснуть
Линкануть
Запинить
Посилання на основну публікацію
Adblock
detector