Ураза Байрам в 2019 році: якого числа починається, початок і кінець посту, як зазначається, значення свята, традиції, страви

Якого числа в 2019 році святкується Ураза Байрам в Росії
Ураза-Байрам – арабська свято розговіння мусульман. Це 3 дня, коли закінчується головне ісламське пост – Рамадан. Ураза-Байрам – другий за значимістю свято у мусульман. Свято радості, тому що правовірні пройшли головне випробування на славу Бога.

Якого числа початок і кінець Ураза-Байрам в 2019 році

Ураза-Байрам щорічно відзначають в різний час. Дата зміщується приблизно на 11 днів у порівнянні з попереднім роком, тому що арабська календар створений на основі місячного циклу. Подивившись, коли в цьому році буде Рамадан, можна дізнатися дату Днів розговіння.

Ураза-Байран в 2019 р припадає на період з 5 по 7 червня. Рамадан триватиме з 7 травня по 5 червня. У мусульман добу наступають після заходу, тому торжество розпочнеться 4 червня після заходу сонця. Перший день святкування збігається з початком місяця за місячним календарем Шавваля.

Історія і значення свята

Ураза-Байран святкують з часів пророка Мухаммеда. У 624 році він встановив День розговіння. За легендою Мухаммед приїхав в Медину, городяни розповіли йому про традиції щорічно 2 дня присвячувати свят. Цей звичай був з язичницьких часів. І тоді пророк розповів, що Бог замінив язичницькі урочистості на 2 великих свята – День жертвопринесення і День розговіння. До свят готуються заздалегідь: жінки займаються прибиранням в будинках і дворах, готують продукти для торжества. Очищають душу і тіло молитвами і купанням. Надягають на святкування чисту або новий одяг.

Традиції святкування Ураза-Байрам

Ураза-Байрам – свято зміцнення і становлення людського духу. Він є вихідним днем ​​в мусульманському світі. В кінці Священного поста люди починають готуватися до свята. Це відбувається за 3-4 дні до торжества. Запрошують близьких родичів, готують для них подарунки і частування. У мечетях чоловіки читають урочисту молитву. Коли вона підходить до кінця – починається свято, а торжество відзначають наступного ранку.

Пожертвування – важливий процес після закінчення молитви. Коли роздача милостині бідним закінчилася, всі віруючі повертаються додому на святкову трапезу. Це повинен бути ситний і щільний обід, щоб весь рік був благополучним для сім’ї. Після цього відвідують родичів, не забуваючи про померлих. Головна традиція – допомогти ближньому, пригощаючи всіх, хто потребує.

Однією з традицій є особливий святковий обід. Кожна господиня готує страви у великій кількості. У перший день відвідують членів сім’ї і вітають їх, починаючи зі старшого покоління. А наступні дні свята проводять у колі рідних і друзів. За ці 3 святкові дні відвідують 7 будинків, читають урочисту молитву і пробують частування, які приготувала господиня.

На святах жителі і гості країни побачать насичену урочисту програму, в якій будуть конкурси, пісні і танці, спортивні та національні ігри. Після закінчення суворого посту приходить час розговіння. Їдять легку їжу – фрукти і молочні продукти. На другий чи третій день поминають покійних, тому що радіють в свято не тільки живі, а й ті, хто вже пішов до Аллаха.

У святкові дні закриті всі організації та установи. Відбувається прощання з Рамаданом, під час якого мусульмани читали молитви і викупали гріхи.

Як здійснюють обряд

Обряди – важливі і значущі елементи в мусульманському світі. Кожна сім’я заздалегідь відкладає гроші для подачі милостині. Щороку встановлюють розмір пожертвування. Він залежить від ціни на продукти, які будуть купувати для трапези. Але якщо людина не може віддати на милостиню встановлену суму, то він робить пожертвування за своїми фінансовими можливостями. У мечетях ці кошти роздають бідним людям, щоб вони змогли приготувати святковий обід.

Після завершення місяця Рамадану, читається молитва після сходу сонця. І починається триденне святкування.

святкові страви

Основним продуктом на святковому столі вважають баранину. Вона подається або ціла, або як основа для жаркого, шашлику, супу. Важливими є солодощі на столі, щоб солодке життя була цілий рік. Подають горіхи, мед, пахлаву, різні види щербета. Кожна держава має свої коронні страви. Татари подають м’ясні пироги і млинці, аравійців пригощають фруктами. У Середній Азії традиційно подають плов. Є країни, в яких вирішуються алкогольні напої, такі як вино і настоянка.

Перед застіллям миють руки в спеціальному посуді прямо за столом. Сини господаря будинку приносять розписного глечик з водою і поливають руки гостям. Господар будинку першим приступає до святкової трапези, а вже потім інші. Набирають і підносять до рота їжу тільки правою рукою, тому що ліва за мусульманським канону вважається нечистою.

Порційно страви не подають. Частування знаходяться на великих тацях, щоб гості наїлися. Їсти потрібно досита, тому що це є запорукою багатства в новому році.

Посилання на основну публікацію