Зміст
- 1 1. Baked extravaganza: banitsa (баніца)
- 2 2. King of the grill: kebapche (кебапче)
- 3 3. Head start: shopska salata (шопська салату)
- 4 4. Goodness with goodness on top: musaka (мусака)
- 5 5. Childhood favourite: lyutenitsa (Лютениця)
- 6 6. Dragon’s breath: shkembe chorba (Шкембі чорба)
- 7 7. Summer refresher: tarator (таратор)
У той час як багато хто з основних продуктів болгарської кухні ви також знайдете в Туреччині, Греції або Сербії, в Болгарії кожен з них має свій власний місцевий аромат, щоб відрізнити його від версії балканських сусідів. Від ситних салатів до класики смаженого м’яса, ось 7 болгарських страв, які ви обов’язково повинні спробувати під час вашого перебування в країні!
1. Baked extravaganza: banitsa (баніца)
Цей шматок кондитерського ласощі можна придбати в пекарнях по всій країні. Його стандартний рецепт включає начинку з білого сиру, схожого на фету (сирени, Sirene), хоча також можна знайти іншого роду, наповнені цибулею, капустою, шпинатом, грибами або гарбузом. Для ласуни, ви також можете спробувати баницу з яблуками і волоськими горіхами. Баніца в будь-якому її вигляді є невід’ємною частиною традиційного болгарського сніданку. Особливо поєднується з ферментованим пшеничним напоєм Боза.
Святковий рада: будьте обережні, коли жуєте свій шматок Баніци на Різдво чи Новий рік! У ці дні баніца наповнюється щасливими паперовими талісманами, які іноді легко прогризти. Найщасливіший шматок буде містити монету, що означає, що у вас буде дуже успішний рік.
Ціна: 1-1.50 BGN (0.50-0.75 €)
2. King of the grill: kebapche (кебапче)
Кебапче – це ідеальний гарнір до келиха холодного болгарського пива в літній день. Хоча болгари можуть сперечатися про це, чи є пиво Кам’яниця або Загорка, не має великого значення. Важлива частина полягає в тому, що кебапчета зроблений з зазвичай фара, який парирував в тертому сирі sirene.
Сама страва являє собою подовжений шматок смаженого фаршу, який можна порівняти за формою і розміром. Як і у випадку з більш дрібними чевапчичи, які ви можете спробувати в Сербії, м’ясо зазвичай являє собою суміш свинини і яловичини, хоча це може бути виключно свинина. Версія з яловичиною існує, але є незвичайною і зазвичай буде позначена. Як правило для м’яко пряного смаку, будуть додані такі спеції як чорний перець і кмин.
Ціна: 1-2 BGN (0.50-1 €)
3. Head start: shopska salata (шопська салату)
Всесвітньо відомий болгарський салат – це просте, але смачне поєднання нарізаних кубиками помідорів, огірків, цибулі і перцю, з тертим сиром сирена і петрушкою зверху. Будь то столітня їжа етнографічної групи шопи (як випливає з назви) або винахід 1950-х років державного тур-оператора комуністичної Болгарії Balkantourist. Цікаво, що самі яскраві кольори шопського салату-білий (сир), зелений (огірки) і червоний (помідори і перець), які ідеально поєднуються з квітами Болгарського національного прапора. Не дуже тонкий натяк на життєво важливу роль шопського салату в болгарській кухні.
Ціна: 2.50-5 BGN (1.25-2.50 €)
4. Goodness with goodness on top: musaka (мусака)
Ця страва подається в багатьох варіаціях по всьому Балканському регіону. Болгарська версія включає картопля, яйця і фарш зі свинини і є відомим лідером болгарських чоловіків, серед яких популярний жарт «що вони не можуть одружитися з жінкою яка не може приготувати ідеальну мусака».
Ціна: 3-6 BGN (1.50-3 €)
5. Childhood favourite: lyutenitsa (Лютениця)
В даний час виробляється промисловим способом і продається в невеликих банках, хоча багато болгарських сім’ї досі роблять його будинку. Коли ви відчуєте аромат смаженого перцю, що виходить з балконів по всій країні восени, знайте, домашній сезон Лютениця вже відкрито!
Ціна: 1.50-2.50 BGN (0.75-1.25 €)
6. Dragon’s breath: shkembe chorba (Шкембі чорба)
У той час як Лютениця може бути улюбленицею дітей, Шкембі чорба-строго краща територія дорослих. Насправді, щоб спробувати цей суп з рубців, потрібно більше, ніж трохи мужності, тому що рубець-це дещо незвичний субпродукт, який можна використовувати в супі. Ви повинні додати оцет, масло, сіль і сирої перець за смаком – хоча ви виявите, що болгари зазвичай додають у великих кількостях. Виплеканий як засіб від похмілля.
Ціна: 1.50-3 BGN (0.75-1.5 €)
7. Summer refresher: tarator (таратор)
На відміну від Шкембі чорба гострого і гарячого, таратор легкий, освіжаючий і холодний. Суп на йогуртовій основі з огірків, часнику, кропу і іноді волоських горіхів (і навіть кубиків льоду!), Таратор просто необхідний в ті спекотні літні дні, коли, скажімо, сонце загнало вас в прохолодну тінь невеликого ресторанчика на Чорноморському узбережжі.
Таратор також є відмінним знайомством з відомим болгарським йогуртом, відомим у всьому світі своїми корисними властивостями для здоров’я. Ви також можете спробувати Сніжанки (Білосніжку), салатну версію тараторять.
Ціна: 1.50-3 BGN (0.75-1.5 €)