Топ-10 національних Угорських страв і де їх знайти

Пряна, багата і феєрія різних смаків, угорська кухня є чудовим і дивним відкриттям для багатьох мандрівників. Традиційні страви, створені впродовж тисячолітньої історії Мадяр, продовжують залишатися частиною гордого і багатої культурної спадщини. Ми зібрали десять найбільш типових угорських страв / продуктів харчування і де знайти їх в Будапешті.

Гуляш (gulyás)

Гуляш – одне з найвідоміших страв угорської кулінарної репертуару, але навіть сьогодні існують серйозні помилки щодо оригінальної версії цього культового страви. Назва походить від гуляс (пастухів), які робили багате і ситне блюдо в невеликій кількості на відкритому вогні. Майже кожен регіон має свою власну різноманітність, хоча основний гуляш-це десь між супом і тушкованим м’ясом, з яловичиною (іноді телятиною або свининою), морквою, картоплею, спеціями і типовою паприкою. Гуляш має довгу історію, що йде в дев’ятий століття, але тільки в 1800-і роки він перетворився в національний символ і інструмент збереження угорської ідентичності.

Власне що б випробувати, йдіть в знаменитий «Budapest Bisztró», відомий кращим супом гуляс по всій країні. Великий асортимент класичних страв, ідеальний сервіс і парі кроків від площі Кошут і парламенту.

Vécsey utca 3., Budapest, Hungary, +36 1 783 0788

Рибальський суп (Halászlé)

Рибальський суп займає настільки ж помітне місце серед національних страв і, як і гуляш, готується в казані на відкритому вогні. Суп готують зі змішаної річкової риби (короп, сом, окунь чи щука) і з великою кількістю гарячої паприки, що надає йому характерний яскраво-червоний колір. Він має безліч різновидів, серед яких найбільш відомі а-ля Баха (приготована з густої пасти і в основному коропа) або Сегед (приготована з чотирьох видів риби).

Якщо ви перебуваєте в Будапешті, то вам в «Duna Garden» він знає, як здивувати місцевих жителів і туристів. Висококласний ресторан розташований на березі Дунаю, недалеко від основних туристичних маршрутів, ресторан на відкритому повітрі і відкрита кухня.

Vízisport utca 12-18., Budapest, Hungary, +36 1 287 8250

Lángos

Улюблена страва угорців-це, безсумнівно, Лангос (походить від слова полум’я) служить Угорської альтернативою хліба. Вважається, що походження пов’язане з турецьким впливом, в той час як інші вважають, що це походить від древніх римлян. Те, що робить його таким улюбленим, – це нескінченні різновиди начинок, які додають в його. Як правило, найчастіше з часниковим соусом, сир, tejföl (сметаною), або навіть сосиски.

Більшість продавців langos досить важко знайти. Поруч з підземним переходом знаходиться площа Лангос-Флоріан, вам саме туди.

Lángos Flórián Square underpass, Flórián tér, Budapest, Hungary

Főzelék

Фозелек – це традиційне угорське блюдо на рослинній основі, яке відіграє не останню життєву роль в національній кухні, так як чудово доповнює м’ясні страви і добре впливає на обмін речовин. Для багатьох Угорців, főzelék символізує дитинство. Ну, це безперечно смачно. Найцікавіше що főzelék не може бути переведений на будь-який інший мову.

Якщо ви шукаєте місце, де можна смачно поїсти, всі дороги ведуть в Főzelékfaló Ételbár, меню якого пропонує велику різноманітність за доступними цінами. Відкритий в 1997 році, сьогодні існує мережа з чотирма успішними барами в Будапешті.

Nagymező utca 18., Budapest, Hungary, +36 704 272 310

Somlói Galuska

Одностайне престижне звання «улюблений торт Угорщини» присвоєно чудовому, неповторному десерту з бісквітного торта, покритого зверху шоколадним кремом, волоським горіхом, ромом і збитими вершками. Його історія сягає до 1950 року, коли легендарний метрдотель ресторану Gundel (Karoly Galleries) придумав цей новий десерт. Однак вперше публічно торт був зроблений тільки в 1958 році майстром-кондитером Белою Сокс, він же став лауреатом Всесвітньої виставки в Брюсселі. Сім’я творця зберігає оригінальний рецепт в секреті.

Згодом somlói galuska був переосмислений і модернізований багатьма, а в деяких місцях були створені свої власні фірмові версії. Один з кращих, безумовно, подається в ресторані Onyx, зазначеному мішлене. Однак, якщо ви шукаєте кращий приклад класичної версії, то вирушайте в ресторан Gundel. Ресторан з численними нагородами є провідним, першокласним, розкішним закладом з більш ніж 100-річної успішної історією. Відмінна якість цього ресторану відбивається в ціні, але їх знаменита сомлоі галуска того варто.

Állatkerti út 2., Budapest, Hungary, +36 1 889 8100

Pörkölt and Paprikás

Pörkölt (тушковане м’ясо) і Paprikás (тушковане м’ясо з великою кількістю солодкої паприки і tejföl). Хоча ці два блюда зазвичай називають абсолютно різними, інгредієнти, спосіб приготування і результат настільки схожі, що, в цілому, paprikás можна описати як тип pörkölt. Вони відносяться до числа добре відомих страв угорського походження, і були придумані ще в 1780 році. Слово pörkölt буквально означає «смажений», і блюдо готується з яловичини, свинини, баранини, курки, свинини або печінки (різновиди залежать від регіону), приготований з цибулею, паприкою і іншими спеціями, в результаті чого соковите блюдо подається з іншим угорським гастрономічним блюдом , nokedli (яєчний пельмень з локшиною). Як говориться в старій приказці «це не справжнє неділю без перкельт».

Угорська гастрономічна перлина готель «Náncsi néni Vendéglője», знаходиться в 20 хвилинах їзди від центру. У путівниках вказано з 1980 як обов’язкове місце для відвідування. Традиційна угорська кухнею, де серед кращих страв виділяється дивовижна тушкована телятина з нокедлі в найкращому вигляді.

Ördögárok u.80. Budapest, Hungary, +36 1 397 2742

Dobos Torte

Легенда про Добос торт почалася в 1885 році, коли угорський кондитер Юзеф К. Добос представив свій новаторський торт на національній Генеральної виставці в Будапешті. Є одним з найвідоміших угорських страв, приготованих з бісквіту, листкового з шоколадним кремом і покритого карамеллю. І технологія, і форма, і смак були новаторськими свого часу. Основний інгредієнт, вершковий крем, був невідомий і використовувався вперше. Добос тримав свій рецепт в секреті до своєї відставки, хоча тепер у добоса торта є ще багато варіантів.

Вам варто відвідати салон Desszert в мальовничому місті Vac. Але немає ніякої необхідності йти далі, щоб знайти кращий класичний торт добос. Кав’ярня та ресторан Zila славиться своїми чудовими десертами, що не дивно, враховуючи, що він є чотириразовим переможцем щорічного конкурсу «торт Угорщини».

Üllői út 452, Budapest, Hungary, +36 1 290 2417

Töltött Káposzta (голубці з капусти)

Голубці досить поширене блюдо на кухнях Центральної та Східної Європи, а угорська töltött káposzta готується з вареної капусти (в основному маринованої), наповненою свинячим фаршем, змішаним рисом і ароматизованої паприкою, перцем і тейфелем. Це типове блюдо на Великдень і Різдво. Хоча в основному це домашнє блюдо, більшість угорських таверн тримають його в своєму меню.

Воістину традиційної та домашньої філософією, Csarnok Vendéglo є ідеальним вибором для деяких добре оцінених, смачних, справжніх угорських страв. Csarnok гарантує класичний töltött káposzta, представлений на характерною червоною картатою скатертини, в супроводі дружелюбного обслуговування прямо в центрі Будапешта.

Hold utca 11., Budapest, Hungary, + 36 1 269 49 06

Kürtös Kalács

Спеціальний солодкий спіральний циліндричний хліб, виготовлений з солодкого дріжджового тіста, випеченого на деревному вугіллі і покритого великою кількістю цукру. Kürtös, один з найулюбленіших ласощів Угорщини. «Печной пиріг», як його зазвичай називають, має солодке карамелізоване покриття, в яке додають корицю, какао, кокосовий горіх або подрібнені волоські горіхи. Спочатку kürtöskalacs з області Секела Трансільванії, а звідти він поширився по Угорщині, ставши життєво важливою частиною угорської продовольчої ідентичності. Колись обов’язкове блюдо для знаті, а також невід’ємна складова будь-якого весілля і хрещення, з роками kürtös kalács перетворилася в заповітну повсякденну їжу, затребувану випічку під час різдвяних базарів і незамінний елемент кожного фестивалю.

У робочий час ринку kürtöskalacs легко знайти. Найвідомішим місцем Будапешта, де подають кюртеш в восьми різних варіантах, є ресторан Kurtoskalacs Kavézó в Мольнар. Цей ресторан також бере участь в спеціальних європейських роуд-шоу.

Váci utca 31., Budapest, Hungary, +36 1 407 2314

Túrós Csusza

Túrós csusza-це традиційне угорське блюдо з пасти, яке складається з яєчної локшини, сирного сиру, сметани і копченого бекону. Оригінальна локшина, яка використовується для цієї страви, є домашньою, змішуючи борошно, яйця і воду в тісто і розриваючи вручну на нерівні шматки. Інгредієнти для приготування локшини коштують дешево, але сам процес забирає багато часу.

Рекомендуємо відвідати «Ujpesti Kakukk Vendéglo», місце яке пережило всі політичні потрясіння Угорщини і залишилося популярним. У них чистий дизайн з дещо соціалістичної атмосферою, з відмінною їжею і великими порціями.

Nádor utca 31, Budapest, Hungary, +36 1 783 0175

Посилання на основну публікацію