Зміст
Меню для Страсного тижня – що можна їсти по днях тижня
Однією з найважливіших частин Великого посту є Страсний тиждень. У цей час пропонується вживати лише деякі види їжі. Віруючі християни повинні знати, що і як можна готувати в цей час.
Чим відрізняється Страсний тиждень
Страсний тиждень – останній тиждень Великого посту, яка йде шість днів перед Великоднем. Православні християни в цей час згадують зраду Ісуса Христа одним з його апостолів, Іудою Іскаріот, а також кару Його через розп’яття на хресті і воскресіння на третій день після цього. У ці дні пропонується частіше ходити на служби до церкви, слухати проповіді та ін. Дана частина поста вважається найбільш важкою в плані утримання від їжі. Більша частина продуктів знаходиться під суворою забороною.
Меню пристрасної седмиці
Останній тиждень Великого посту вважається однією з найбільш суворих його частин. Меню в цей час має на увазі наявність простої їжі, яку потрібно вживати в мінімальних кількостях. Страсний тиждень: можна їсти щодня спеціальні страви або ж практикувати повне утримання від їжі.
понеділок
Ченцям в цей день пропонується повне утримання від їжі. Миряни ж можуть вживати продукти з наступного списку:
- пісний хліб;
- горіхи;
- овочі;
- сухофрукти;
- сирі фрукти;
- вживати рослинну їжу без олії;
- гриби.
Овочі і гриби допускається вживати в їжу як в маринованому, так і в квашеному вигляді. Є в понеділок Страсної седмиці допускається тільки ввечері після 19.00. З рідин можна пити воду.
вівторок
Раціон в цей день має на увазі більшу різноманітність в порівнянні з понеділком, але їжа все ще повинна вживатися не раніше 7 години вечора. До меню попереднього дня додаються каші, приготовані без масла, тільки на воді. Крім води, допускається пити компот.
середа
Раціон Великої середи такий же, як і у Великий понеділок. В їжу допускається вживати тільки ті продукти харчування, які не піддавалися термічній обробці. Харчуватися теж необхідно ввечері.
четвер
У цей день буває послаблення Великого посту. Їжу допускається вживати два рази на добу. У Чистий четвер найчастіше готують овочеві супи або салати на рослинному маслі, каші. За вечерею дозволяється випивати невелику кількість вина.
п’ятниця
Це найбільш важливий день не тільки Страсної седмиці, а й усього Великого посту. У Велику п’ятницю мирянам пропонується повне утримання від їжі. Якщо виконати цю вимогу неможливо, то допускається провести весь день на хлібі і воді. Старим, дітям, хворим і людям, які постять вперше в житті, в цей день рекомендовано сухоядение.
субота
В останній день Великого посту пропонується вживати просту пісну їжу. До дозволеним в Страсну суботу продуктів відносяться:
- овочі;
- гриби;
- горіхи;
- фрукти;
- сухофрукти;
- хліб;
- мед.
Також в цей день прийнято готувати і освячувати паски, яйця, верби. Дана процедура проводиться в храмах.
неділя
В Світле Христове Воскресіння поста вже немає. У цей день дозволяється вживати в їжу будь-які продукти. При цьому на Великдень необхідно утриматися від обжерливості і алкогольного сп’яніння, як і в усі інші релігійні свята. Організм за час довгого обмеження в їжі вимагає поступового повернення до початкового раціону.
Рецепти страв
У Страсний тиждень православні готують спеціальні пісні страви. Одним з них є грибний вінегрет. Для його приготування потрібні такі інгредієнти:
- 150 г солоних або маринованих грибів;
- морква;
- 2-3 картопляних бульби;
- цибулина;
- буряк невеликих розмірів;
- 2 ст. л. оцту;
- 3 ст. л. рослинної олії;
- сіль;
- гірчиця;
- петрушка кріп;
- цукор;
- перець.
Гриби разом з цибулею дрібно нашінковивают. Буряк, огірки, моркву і картоплю нарізають на дрібні кубики і перемішують між собою. У масло додають приправи і оцет і поливають салат отриманою сумішшю. Зверху блюдо присипають зеленню.
Хорошим варіантом пісного страви є суп з цвітної капусти. Для того щоб його приготувати, необхідно заготовити такі інгредієнти:
- 1 кг капусти кольоровий;
- 2 ст. л. масла;
- сіль;
- 5 картопляних бульб;
- зелень.
Капусту ретельно промивають, обробляють на суцвіття і відварюють. Картоплини очищають від шкірки, проварюють і змішують разом з капустою і тієї рідиною, в якій відбувалося виварювання овоча. Готову страву заправляють зеленню і сіллю.
На Страсному тижні готують рисову кашу з додаванням овочів. Склад цієї страви наступний:
- 1 склянка рису;
- морква;
- 2 ст. л. рослинної олії;
- 3 головки цибулі;
- 2 склянки чистої води;
- сіль.
Рис ретельно перебирають і промивають. Цибулю і моркву нарізають на соломинки. Подрібнені овочі поміщають на дно каструлі, а зверху засипають промитий рис. Отриману суміш заливають підігрітою і посоленной водою. Ємність з блюдом ставлять на плиту, доводять до кипіння, після чого ще 5-7 хвилин витримують на вогні. Готується кашу при цьому потрібно не перемішувати. Після цього каструлю прибирають з плити і наполягають, не знімаючи кришки, близько чверті години. Приготований продукт подають до столу, попередньо заправивши його рослинною олією.
Овочевий плов стане прикрасою пісного меню Страсного тижня. Перед його приготуванням необхідно зібрати наступні інгредієнти:
- 2 склянки з рисом;
- 2 моркви;
- стручок перцю солодкого;
- головка ріпчастої цибулі;
- 2 помідори;
- часник;
- сіль;
- зелень;
- рослинна олія.
Для приготування такої страви рекомендується заготовити каструлю з потовщеним дном. Рис перебирають і промивають в чистій воді. Після цього продукт засипають в каструлю і встановлюють її на газ. Рис сушать і починають солити його на вогні, постійно перемішуючи. За час сушіння з нього повинні випаруватися все залишки вологи, а рис повинен збільшитися. Після цього в ту ж ємність додають три з половиною склянки скипіла води і накривають каструлю кришкою, даючи рису зваритися до готовності на слабкому вогні. Перемішувати вариться продукт не потрібно.
Перець, морква і помідори нарізають соломкою. Подрібнені продукти обсмажують разом з цибулею. Після цього овочі засипають до рису. Всі продукти ретельно перемішують і залишають гаситися під кришкою ще 5 хвилин. Часник і зелень дрібно нарізають і додають ці продукти в приготовану страву. Плов ще трохи наполягають, після чого можна подавати його до столу.