Страсний тиждень 2019: що можна їсти по днях (понеділок, вівторок, середа, четвер, п’ятниця, субота, неділя), меню, рецепти

Меню для Страсного тижня – що можна їсти по днях тижня
Однією з найважливіших частин Великого посту є Страсний тиждень. У цей час пропонується вживати лише деякі види їжі. Віруючі християни повинні знати, що і як можна готувати в цей час.

Чим відрізняється Страсний тиждень

Страсний тиждень – останній тиждень Великого посту, яка йде шість днів перед Великоднем. Православні християни в цей час згадують зраду Ісуса Христа одним з його апостолів, Іудою Іскаріот, а також кару Його через розп’яття на хресті і воскресіння на третій день після цього. У ці дні пропонується частіше ходити на служби до церкви, слухати проповіді та ін. Дана частина поста вважається найбільш важкою в плані утримання від їжі. Більша частина продуктів знаходиться під суворою забороною.

Меню пристрасної седмиці

Останній тиждень Великого посту вважається однією з найбільш суворих його частин. Меню в цей час має на увазі наявність простої їжі, яку потрібно вживати в мінімальних кількостях. Страсний тиждень: можна їсти щодня спеціальні страви або ж практикувати повне утримання від їжі.

понеділок

Ченцям в цей день пропонується повне утримання від їжі. Миряни ж можуть вживати продукти з наступного списку:

  • пісний хліб;
  • горіхи;
  • овочі;
  • сухофрукти;
  • сирі фрукти;
  • вживати рослинну їжу без олії;
  • гриби.

Овочі і гриби допускається вживати в їжу як в маринованому, так і в квашеному вигляді. Є в понеділок Страсної седмиці допускається тільки ввечері після 19.00. З рідин можна пити воду.

вівторок

Раціон в цей день має на увазі більшу різноманітність в порівнянні з понеділком, але їжа все ще повинна вживатися не раніше 7 години вечора. До меню попереднього дня додаються каші, приготовані без масла, тільки на воді. Крім води, допускається пити компот.

середа

Раціон Великої середи такий же, як і у Великий понеділок. В їжу допускається вживати тільки ті продукти харчування, які не піддавалися термічній обробці. Харчуватися теж необхідно ввечері.

четвер

У цей день буває послаблення Великого посту. Їжу допускається вживати два рази на добу. У Чистий четвер найчастіше готують овочеві супи або салати на рослинному маслі, каші. За вечерею дозволяється випивати невелику кількість вина.

п’ятниця

Це найбільш важливий день не тільки Страсної седмиці, а й усього Великого посту. У Велику п’ятницю мирянам пропонується повне утримання від їжі. Якщо виконати цю вимогу неможливо, то допускається провести весь день на хлібі і воді. Старим, дітям, хворим і людям, які постять вперше в житті, в цей день рекомендовано сухоядение.

субота

В останній день Великого посту пропонується вживати просту пісну їжу. До дозволеним в Страсну суботу продуктів відносяться:

  • овочі;
  • гриби;
  • горіхи;
  • фрукти;
  • сухофрукти;
  • хліб;
  • мед.

Також в цей день прийнято готувати і освячувати паски, яйця, верби. Дана процедура проводиться в храмах.

неділя

В Світле Христове Воскресіння поста вже немає. У цей день дозволяється вживати в їжу будь-які продукти. При цьому на Великдень необхідно утриматися від обжерливості і алкогольного сп’яніння, як і в усі інші релігійні свята. Організм за час довгого обмеження в їжі вимагає поступового повернення до початкового раціону.

Рецепти страв

У Страсний тиждень православні готують спеціальні пісні страви. Одним з них є грибний вінегрет. Для його приготування потрібні такі інгредієнти:

  • 150 г солоних або маринованих грибів;
  • морква;
  • 2-3 картопляних бульби;
  • цибулина;
  • буряк невеликих розмірів;
  • 2 ст. л. оцту;
  • 3 ст. л. рослинної олії;
  • сіль;
  • гірчиця;
  • петрушка кріп;
  • цукор;
  • перець.

Гриби разом з цибулею дрібно нашінковивают. Буряк, огірки, моркву і картоплю нарізають на дрібні кубики і перемішують між собою. У масло додають приправи і оцет і поливають салат отриманою сумішшю. Зверху блюдо присипають зеленню.

Хорошим варіантом пісного страви є суп з цвітної капусти. Для того щоб його приготувати, необхідно заготовити такі інгредієнти:

  • 1 кг капусти кольоровий;
  • 2 ст. л. масла;
  • сіль;
  • 5 картопляних бульб;
  • зелень.

Капусту ретельно промивають, обробляють на суцвіття і відварюють. Картоплини очищають від шкірки, проварюють і змішують разом з капустою і тієї рідиною, в якій відбувалося виварювання овоча. Готову страву заправляють зеленню і сіллю.

На Страсному тижні готують рисову кашу з додаванням овочів. Склад цієї страви наступний:

  • 1 склянка рису;
  • морква;
  • 2 ст. л. рослинної олії;
  • 3 головки цибулі;
  • 2 склянки чистої води;
  • сіль.

Рис ретельно перебирають і промивають. Цибулю і моркву нарізають на соломинки. Подрібнені овочі поміщають на дно каструлі, а зверху засипають промитий рис. Отриману суміш заливають підігрітою і посоленной водою. Ємність з блюдом ставлять на плиту, доводять до кипіння, після чого ще 5-7 хвилин витримують на вогні. Готується кашу при цьому потрібно не перемішувати. Після цього каструлю прибирають з плити і наполягають, не знімаючи кришки, близько чверті години. Приготований продукт подають до столу, попередньо заправивши його рослинною олією.

Овочевий плов стане прикрасою пісного меню Страсного тижня. Перед його приготуванням необхідно зібрати наступні інгредієнти:

  • 2 склянки з рисом;
  • 2 моркви;
  • стручок перцю солодкого;
  • головка ріпчастої цибулі;
  • 2 помідори;
  • часник;
  • сіль;
  • зелень;
  • рослинна олія.

Для приготування такої страви рекомендується заготовити каструлю з потовщеним дном. Рис перебирають і промивають в чистій воді. Після цього продукт засипають в каструлю і встановлюють її на газ. Рис сушать і починають солити його на вогні, постійно перемішуючи. За час сушіння з нього повинні випаруватися все залишки вологи, а рис повинен збільшитися. Після цього в ту ж ємність додають три з половиною склянки скипіла води і накривають каструлю кришкою, даючи рису зваритися до готовності на слабкому вогні. Перемішувати вариться продукт не потрібно.

Перець, морква і помідори нарізають соломкою. Подрібнені продукти обсмажують разом з цибулею. Після цього овочі засипають до рису. Всі продукти ретельно перемішують і залишають гаситися під кришкою ще 5 хвилин. Часник і зелень дрібно нарізають і додають ці продукти в приготовану страву. Плов ще трохи наполягають, після чого можна подавати його до столу.

Посилання на основну публікацію