Склад і корисні властивості грейпфрута, протипоказання і шкода

Цей гірко-солодкий цитрус улюблений багатьма людьми за свій специфічний смак. Однак крім смаку, грейпфрут містить ще й безліч корисних для нашого організму речовин, що забезпечує його незамінні властивості для організму. Ми розповімо, кому корисно регулярно вживати грейпфрути і як їх вибирати.

склад грейпфрута

У цьому цитрусі міститься досить висока концентрація вітаміну C, як в будь-якому цитрусі: на 100 г продукту припадає 45 мг вітаміну. Досить багато в ньому вітаміну B5: 21 мкг, і вітаміну Е: 30 мкг. Стільки ж в ньому міститься вітаміну PP, а також незначна кількість вітаміну А і вітаміну В9. Багатий цей цитрус і мінералами: в ньому міститься досить багато калію, невелика кількість кальцію, магнію, фосфору і натрію.

Однак не тільки вітаміни та незамінні мінерали забезпечують його користь. У цитрусі містяться необхідні нам рідкісні речовини: пектин, нарингин і глікозиди. І при всьому цьому багатстві вітамінів, мінералів та інших корисних речовин в цитрусі міститься всього 35 кілокалорій на 100 г продукту, що робить його незамінним інгредієнтом безлічі дієт.

Корисні властивості грейпфрута

Завдяки своїм складом і багатства вітамінами грейпфрут допомагає при багатьох захворюваннях. Проте, корисний він буде і просто для підтримки здорового способу життя та правильного харчування. В цілому ж, він має цілу низку корисних специфічних властивостей.

Знижує рівень холестерину

Всім відомо, що небезпечний холестерин осідає на стінках всіх судин, що призводить до погіршення кровообігу і утворення тромбів. Крім того, на пізніх стадіях холестеринові бляшки можуть навіть зашкодити судини. Пектин, який міститься в грейпфруті, допомагає організму звести до мінімуму надходження такого небезпечного холестерину в судини. Ця речовина ще в шлунку пов’язує небезпечний холестерин і виводить з організму, не даючи йому засвоїтися в кров.

Також читайте:  Кавун - його користь для здоров'я і правила, безпечне вживання

стимулює імунітет

Завдяки високому вмісту вітаміну C, як і в будь-якому іншому цитрусі, грейпфрут допомагає зміцнити імунітет. Цілком достатньо одного плоду в день, щоб ви отримали добову норму вітаміну C. Однак це не все: в цьому цитрусі містяться такі речовини, як флавоноїди, які підтримують захисні сили організму, що допомагає йому руйнувати інфекції та віруси. Єдиний мінус полягає в тому, що велика частина цих речовин сконцентровані в шкірці грейпфрута, так що якщо ви хочете зміцнити імунітет, потрібно регулярно вживати її в їжу разом з м’якоттю.

стимулює травлення

Грейпфрути дратують стінки жовчного міхура, що сприяє виробленню великої кількості жовчі. Це є запорукою належного функціонування шлунково-кишкового тракту в цілому. Крім того, що без достатньої кількості жовчі організм не може впоратися з їжею, особливо жирної, без неї також неможливо нормально засвоювати деякі вітаміни. Крім того, стимуляція відтоку жовчі виступає в якості профілактики утворення каменів в жовчному. Плюс волокна, що містяться в цитрусі, надають м’яке проносне вплив, нормалізують перистальтику кишечника і покращують стан шлунково-кишкового тракту в цілому.

попереджає катаракту

Грейпфрут може допомогти вам зберегти зір. Будь-який продукт від жовтого до червоного відтінку містить специфічний пігмент, лікопен. Це родич каротину, він допомагає підтримувати зір, оскільки захищає кришталик від руйнування через вік або зовнішніх чинників. Найкраще вибирати червоні грейпфрути, які містять максимальну концентрацію цієї речовини. Крім того, ця ж речовина необхідно нашій сітківці для нормальної роботи, тому цей цитрус рекомендують як тим, хто хоче підтримувати свій зір, так і хворим на катаракту.

зберігає молодість

Без перебільшення можна сказати, що грейпфрут допомагає зберегти молодість. Завдяки тому ж самому пігменту, клітини нашого організму починають активніше ділитися, відповідно відбувається оновлення організму на клітинному рівні. Лікопен використовується в косметологічної промисловості у вигляді кремів або спеціальних вітамінних комплексів, але, звичайно ж, найбільшу користь він здатний принести, якщо вживати його в їжу. Крім того, ви можете робити з грейпфрута маски для обличчя, які будуть сприяти омолодженню шкіри і більш активного поділу клітин.

Важливо: грейпфрут категорично не підходить людям, які страждають від гострих проблем шлунково-кишкового тракту, таких як гастрит, виразки, холецистит.

Як вибрати грейпфрут

Найкраще вибирати червоні плоди, вони найсолодші і соковиті на смак. Найбільш виражений гіркий смак (для любителів) мають помаранчеві плоди, жовті зазвичай кисло-солодкі. Щоб вибрати найбільш стиглий плід, зважте в руках два однакових грейпфрута. Той з них, який важче, буде більш соковитим і зрілим. Пам’ятайте, що не можна вибирати цитрус з м’якою шкіркою або коричневими плямами на поверхні, адже це ознака того, що фрукт зіпсувався. Однак червоні плями на шкірці — це нормально.

Посилання на основну публікацію