Сир тофу користь і шкода

Так як тофу — це соєвий продукт, при цьому багатий білком, навколо нього утворилося безліч припущень, міфів і забобонів. Щодо його користі сперечаються навіть нутриціології. З нижче представленого матеріалу ви зможете остаточно переконатися де, правда, а де міф щодо користі і шкоди вживання цього диво-продукту.

Тофу. Що це?

На вигляд цей продукт схожий на сир, але приготований з рослинної молока, а конкретніше соєвого. Процес виготовлення також максимально схожий з сиром. Тільки для затвердіння використовується не закваска, а коагулянт нігарі. Ця речовина є багатим на мінерали. Ще 2 тис. Років тому в Китаї навчилися готувати цей продукт, і тоді не було і сумніви, що він корисний. Так чому сумніви виникли зараз? Відповідь ви знайдете далі.

Міф 1. Уповільнення процесу метаболізму

Якщо забути на час про що містяться в тофу дійсно необхідних для здоров’я речовини, то в його складі залишаться лише антінутріенти. Тобто ті речовини, які заважають організму здійснювати його життєво важливі процеси. І в цьому випадку мова йде про перешкоду процесу засвоєння корисних речовин з цього та інших продуктів, одночасно надходять в організм.

Але якщо тофу обробити, наприклад, підсмажити, то шкідливі речовини перестають впливати на організм і твердження, що цей продукт уповільнює метаболізм, стає частково міфом.

Міф 2. Шкода для серцево-судинної системи

Існують певні наукові докази негативного впливу сої на серцево-судинну діяльність, при її регулярному вживанні. Експеримент, як завжди, був проведений на лабораторних щурах ще в 2006 році. Але на цьому дослідження сої не припинилися, і в Токіо наукові діячі виявили в цьому продукті вкрай корисні речовини і сполуки, позитивно впливають на зниження рівня «поганого» холестерину в крові і роботу серця. Це ізофлавони і сапоніни. При цьому перші, на жаль, ніяк не позначаються на рівні «хорошого» холестерину. Міф спростовано, і в помірній кількості тофу буде тільки корисний.

Також читайте:  Кава без кофеїну: корисна альтернатива або ще більшої шкоди?

Міф 3. Розвиток раку молочної залози

Вплив містяться в сої ізофлавонів не закінчується на зниженні рівня «поганого» холестерину. Є припущення, що такі речовини можуть викликати рак молочної залози, так як впливають на який бере участь в утворенні такого захворювання гормон (естроген). Але це всього лише припущення без науково обґрунтованих доказів. Проти таких припущень виступили наукові діячі Національного університету Колорадо, які довели що ізофлавони знижують ризик виникнення раку. Але щоб повністю довіритися таким даними були проведені ще одні дослідження в Гонконзі. При регулярному вживанні сої ризик виникнення раку знижується на 56%. Після цього було проведено ще безліч досліджень і всі вони спростували цей міф.

Міф 4. Генно-модифікований продукт (ГМО)

Якщо ви маєте негативне ставлення до продуктам з ГМО, то тофу до них відноситься в 93% випадків. Так що цей міф ніяк не можна спростувати.

Міф 5. Погіршення пам’яті і мозкової діяльності

Це абсолютно неправдивий міф, так як є науково обґрунтовані докази зворотного впливу тофу на роботу мозку. Знову ж це стосується, що містяться в сої ізофлавонів. Вчені з Лафборо виявили, що ізофлавони позитивно впливають на стан пам’яті і швидкість роботи мозку жінок у віці 65+. Але на цьому дослідження не закінчилися, і пізніше було виявлено, що міститься в тофу лецитин допомагає при боротьбі з хворобою Альцгеймера, виробляючи в організмі фосфатидними кислоту і фосфатіділсерін. Ці речовини необхідні для здорового функціонування нейронів.

Як зробити правильний вибір?

Виявляється, як і сир, цей продукт може мати різну текстуру і твердість. Існують такі види тофу: твердий, екстратвердий, м’який, шовковистий і ферментований. М’який продукт підійде тим, хто уникає жирної їжі. З нього також відмінно готувати супи. Для швидкого і легкого засвоєння підійде ферментований тофу. Його якраз найкраще вибирати для смаження. Ну а шовковистий вид — це варіант для приготування десертів.

Щоб отримати максимальну користь і не нашкодити своєму здоров’ю, дієтологи рекомендують в добу вживати близько 25 грам цього продукту. Шкода полягає тільки в тому, що ви можете перевантажити роботу нирок високим вмістом білка в тофу.

Також читайте:  Користь яловичого мови, склад і показання до застосування
Посилання на основну публікацію