Що можна приготувати на Різдво?

З давніх часів Різдво на Русі було головним святом року. Закінчувався строгий пост, який наказував дотримання меню з пісних страв і забороняв веселощі. Люди чекали свята і готувалися до нього. Наступні за Різдвом 12 днів вважалися святими в честь 12 апостолів. Звідси і пішла традиція готувати на Різдво 12 страв.

салати

Закусочний стіл найчастіше складається з овочевих або м’ясних салатів, але можна приготувати і закуски з скумбрії.

салат Полонинський

Технологія приготування салату така:

  1. Помідор нарізати тонкими скибочками, огірок і ½ болгарського перцю — соломкою, білокачанну капусту (70-100 г) нашаткувати. Все перемішати, додавши на кінчику ножа спеції (коріандр, паприку, чорний мелений перець).
  2. Приготувати маринад для цибулі, змішавши в емальованій посудині 50 мл води, 2 ст. л. оцту (9%) і 1 ст. л. цукру.
  3. Цибулю, нарізану кільцями, помістити на 20 хвилин в маринад, потім вийняти, віджати, додати в салат і перемішати.
  4. Приготувати заправку, змішавши 1 ст. л. соєвого соусу з 2 ст. л. рослинної олії.
  5. Присмачити салат заправкою.

Що можна приготувати на Різдво?@sabodashevskay

вінегрет

Щоб приготувати цей салат, необхідно відварити буряк, картопля, морква і квасоля. Нарізати овочі дрібними кубиками і перемішати. Потім додати подрібнений ріпчаста цибуля, квашену капусту і присмачити олією. Квасоля можна замінити зеленим горошком. Готовий салат посолити і поперчити. Кількість овочів залежить від того, на скільки персон готується страва.

Основні страви

Набір основних страв на різдвяному столі може відрізнятися, але незмінними завжди залишаються:

  • вареники або голубці;
  • кутя;
  • капусняк;
  • качка або гусак;
  • холодець.

кутя

Кутя — головна страва різдвяного столу. Щоб її приготувати, треба:

  1. Взяти 2 ст. пшениці, добре промити в холодній воді і, налив чистої води в співвідношенні 2: 1, поставити варитися на 40 хвилин. Через 20 хвилин після початку варіння додати сіль (за смаком). Готову пшеницю промити холодною водою.
  2. 1 ст. маку промити, залити окропом на 15 хвилин з розрахунку 70 мл води на 100 г зерен, потім поставити на слабкий вогонь і томити 30 хвилин (поки вся рідина не вбереться). Готовий мак зняти з вогню і накрити кришкою. Коли мак охолоне, пересипати його в ступу, додати 2-3 ложки цукру і добре перетерти.
  3. 1 ст. ядер волоських горіхів підсушити на сковороді протягом 5 хвилин, дати охолонути і подрібнити.
  4. 1 ст. родзинок промити і залити гарячою водою на 15 хвилин.
  5. Готові інгредієнти зібрати в глибоку чашу. На дно помістити пшеницю, потім висипати мелені горіхи, додати родзинки (без води), мак з цукром.
  6. Все полити рідким медом і добре перемішати.

Що можна приготувати на Різдво?@natasha_bakulinaa

Різдвяний гусак з кислою капустою

Щоб блюдо вийшло смачним, гусак повинен бути не морозивом і досить жирним. Гусячу тушку ріжуть на дрібні шматочки (порції). Жир теж подрібнюють, поміщають в підготовлену форму для смаження, растопляют (шкварки видаляють) і обсмажують на ньому шматки птиці до появи золотистої скоринки. Поки м’ясо смажиться, нарізати півкільцями 2 цибулини і 150 г бекону. Підсмажене м’ясо перекладають в інший посуд, а в останньому жиру обсмажують цибулю і бекон (5 хвилин) і знімають з вогню.

Потім форму рівномірно заповнюють 1 кг квашеної капусти, додають по 10 шт. ялівцевих ягід і горщиків перцю, зверху укладають шматки птиці, все заливають 2 ст. підсоленої води і запікають у духовці при температурі 170 ° С протягом 2,5 години.

капусняк

Капусняк — перша страва, яку готують за такою технологією:

  1. 2 ст. квасолі замочити на ніч.
  2. Взяти по 2 цибулини і моркви, дрібно нарізати і підсмажити на олії.
  3. У каструлю, до половини наповнену підсоленою водою, додати 1 качан нашаткованої свіжої капусти і стільки ж за обсягом квашеної, квасоля, 500 г очищених і нарізаних грибів і варити 1 годину.
  4. Додати 4 натерті на дрібній тертці картоплини і варити ще 30 хвилин.
  5. Покласти 500 г томату і нарізану зелень і потримати на вогні ще хвилин 10.

Що можна приготувати на Різдво?@linkova_nastya

Овочеве рагу

Технологія приготування овочевого рагу включає наступні кроки:

  1. 800 г свинячого м’яса помити, порізати на дрібні шматочки (3-4 см) і протягом 15-20 хвилин обсмажити на соняшниковій олії.
  2. М’ясний напівфабрикат рівномірно розкласти по глиняним горщикам (6-8 шт.).
  3. Приготувати овочі: 8-9 картоплин, 2 кабачка, 3 томата, 3-4 зубчики часнику. Картопля і кабачки помити, почистити, нарізати на шматочки по 3-4 см, помідори нарізати тонкими кільцями, часник дрібно порубати. Підготовлені овочі розкласти по горщикам.
  4. Кожну порцію посолити, поперчити, додати по 1 лавровому листу і по 2 горошини запашного перцю.
  5. 150 г сиру натерти на тертці і розподілити по горщикам.
  6. У кожен горщик додати по 100 г води і поставити в розігріту до 180 ° С духовку на 2 години.

Пиріг з капустою і грибами

Рецепт пирога і процес приготування прості:

  1. Взяти 1 кг підберезників, помити, почистити, нарізати і обсмажити в 2 ст. л. рослинного масла протягом 7 хвилин.
  2. ½ кг капусти нашаткувати і смажити до напівготовності в 2 ст. л. рослинного масла, попередньо посоліть і поперчіть.
  3. З’єднати гриби і капусту, всю масу перемішати.
  4. Деко вистелити папером для випічки, зверху покласти злегка розкатаний готовий лист дріжджового тіста (1 кг).
  5. Викласти начинку.
  6. Зверху прикрасити шматочками тіста (смужками або трикутниками).
  7. Пиріг змастити жовтком і поставити в духовку (180 ° С) на 30 хвилин.

Що можна приготувати на Різдво?@ prostye_recepty06

Вареники з картоплею

Приготування вареників з начинкою включає 3 етапи:

  1. Замішування тіста. Яйце збивають в склянці, додаючи 1 ст. води і сіль. Борошно (2 ст.) Висипають у посуд з широким дном, повільно вливають рідина і починають вимішувати протягом 15 хвилин. Коли тісто стане досить пружним і еластичним, його необхідно загорнути в харчову плівку і дати відпочити 20-30 хвилин.
  2. Начинку приготувати так. Картопля (6-8 бульб) очищають, миють і варять у підсоленій воді до повної готовності. Потім додають 80-100 г вершкового масла і товчуть до стану пюре. Цибулину чистять, дрібно нарізають і підсмажують на вершковому маслі до золотистого кольору. З’єднують цибулю з картоплею, добре перемішують і додають перець за смаком.
  3. Ліплення вареників. Тісто дістають з пакета, розкочують в трубочку діаметром 2-2,5 см і нарізають на шматочки товщиною 1-1,5 см. Кожен шматочок розкочують качалкою до отримання круглої форми, наповнюють начинкою і заліплюють по краях. Готові вареники можна варити відразу або заморозити в морозильній камері.
Також читайте:  Стерилізація банок: в духовці (електричної, газової), мікрохвильовці, каструлі, паром, в воді, порожні і з заготовками - скільки часу, температура

Запечені яблука з медом і горіхами

Щоб приготувати цей десерт, необхідно:

  1. Взяти 8 яблук і наколоти їх з усіх боків вилкою.
  2. З кожного яблука обережно видалити серцевину і частину м’якоті.
  3. У отримані поглиблення покласти по 1 ч. Л. меду і по 2 крупно порізаних горіха.
  4. 8 ч. Л. цукру перемішати з невеликою кількістю кориці і посипати кожне яблуко.
  5. Яблука укласти в форму, на дно додати води (1 см) і поставити в духовку (200 ° С) на 30 хвилин.

Що можна приготувати на Різдво?@naturinki

Святкова курка з апельсинами

Технологія приготування страви наступна:

  1. Курку масою не менше 1,5 кг помити, підсушити паперовим рушником і ретельно з усіх боків (в т. Ч. Зсередини) натерти сіллю і пропущеним через прес часником.
  2. Апельсин обдати окропом, порізати на гуртки. 2 кружечка помістити під шкіру, решта — всередину тушки. Отвір скріпити зубочистками.
  3. Приготувати соус, змішавши по 1 ст. л. рослинного масла і соєвого соусу і 2 ч. л. меду.
  4. Соусом добре змастити курку (в т. Ч. Зсередини), зверху посипати сумішшю, приготовленої з 2 ч. Л. перців (чорного, білого, запашного, паприки, чилі) і 2 ч. л. майорану.
  5. Курку покласти на деко, змащене маслом, і помістити в духовку (220 ° С) на 15 хвилин, потім знизити температуру до 180 ° С і запікати ще 50 хвилин.
  6. Готову курку викласти на блюдо і прикрасити кружальцями свіжого апельсина.

Порося з гречаною кашею

Для запікання поросяти з гречкою необхідно:

  1. Тушку поросяти масою 1,5-2 кг вимити, просушити, натерти сумішшю, що складається з 1 ч. Л. солі і ¼ ч. л. чорного меленого перцю (в т. ч. зсередини), і залишити маринуватися при кімнатній температурі на 30-60 хвилин.
  2. 2 ст. гречаної крупи помістити в чавунну посуд, залити окропом (щоб вода не перевищувала рівня крупи) накрити кришкою і поставити в духовку (180 ° С) на 30 хвилин.
  3. 2 великі цибулини дрібно порізати і обсмажити в 1 ст. л. оливкового масла.
  4. 2 яйця курячі відварити круто і розтерти.
  5. 1 пучок зеленої цибулі дрібно нарізати.
  6. Приготувати начинку, змішавши гречку, яйця і цибулю, заповнити нею тушку поросяти і зашити нитками (кулінарними або шовковими).
  7. Тушку укласти на деко, змащене маслом, спиною вгору і випікати в духовці 2 години при температурі 180 ° С, періодично поливаючи соком, що виділяється.

голубці

Голубці готують в 5 етапів:

  1. Підготовка листя капусти. 1 великий качан молодої капусти розібрати на листя, помістити їх в окріп на 2-3 хвилини (щоб стали еластичними), потім вийняти, остудити і зрізати жорсткі частини.
  2. Начинку приготувати так. Взяти по 250 г свинячого і яловичого фаршу і перемішати. Потім підготувати овочі:
    • 1 цибулину і 1 моркву почистити, дрібно нарізати і обсмажити на олії;
    • 2-3 томата середнього розміру натерти на тертці (шкурки викинути);
    • ½-¾ ст. рису відварити до напівготовності;
    • 2-3 зубки часнику пропустити через прес;
    • нарубати зелень (петрушку, кріп);
    • м’ясний фарш і овочі перемішати, посолити, поперчити.
  3. Начинити кожен капустяний лист 1,5-2 ложками начинки, загорнути і обсмажити на сковороді з обох сторін.
  4. Приготування соусу. Змішати 2 ст. л. кетчупу, 3-4 ст. л. сметани і 400-500 мл води або бульйону, посолити поперчити.
  5. Гасіння. Соусом залити підсмажені голубки і тушкувати під кришкою 30-40 хвилин.

Що можна приготувати на Різдво?@ myasnov.russia

Качка з яблуками

Качку вагою не менше 1,5 кг спочатку випатрати, вимити, підсушити паперовим рушником і натерти (в т. Ч. Зсередини) сумішшю солі і перцю і залити маринадом на ніч. Щоб приготувати маринад, в емальованому посуді змішують:

  • сік 1 лимона;
  • 1 ч. Л. бальзамічного оцту;
  • 3 ст. л. соєвого соусу;
  • 1 ст. л. оливкового масла;
  • 1 ст. л. меду.

Промаринуватися качку начиняють 2 яблуками, порізаними на часточки, упаковують в рукав і поміщають в духовку (200 ° С) на 1,5 години. За 15 хвилин до закінчення гасіння рукав розрізати.

рулети

Популярною їжею до різдвяного столу є м’ясні рулети.

Рулети зі свинини з грибами

Щоб приготувати свинячі рулети з грибами, необхідно взяти 700 г свинячої м’якоті і розрізати її на шматки товщиною не більше 1 см, натерти сіллю, а потім відбити, перетворивши в коржі. Тепер слід приготувати начинку. Для цього на сковороді в 2 ст. л. рослинного масла обсмажують 1 дрібно нарізану цибулину, додають 500 г порізаних печериць і продовжують смажити до тих пір, поки не випарується рідина. Відварити круто 2 яйця, подрібнити їх, додати 150 г тертого сиру, підсмажені овочі і перемішати.

На кожну м’ясну корж покласти по 2 ст. л. начинки, загорнути в трубочку і закріпити ниткою або зубочисткою. Рулети обсмажити на сковороді до золотистої скоринки. Тепер рулети слід викласти в ємність для запікання, залити 1,5 ст. води і 1 ст. вершків, посипати сіллю, перцем і випікати в духовці (180 ° С) 30 хвилин.

Курячий рулет

Курячий рулет готується аналогічно попередньому рецепту. Заготовки для загортання начинки роблять з курячого філе. Кожну заготовку посолити, поперчити і натерти приправами для курки, наприклад, каррі. До складу начинки можна включити будь-які поєднання овочів та інших продуктів за смаком: гриби, болгарський перець, цибуля, бекон, пряну зелень, омлет і т. Д. Відмінністю є спосіб запікання: рулети слід загорнути у фольгу, помістити в духовку (200 ° С ) і запікати близько 1 години.

Десерти

Без десертів не може обійтися жоден святковий стіл.

Ізюмний торт

Щоб приготувати торт, треба взяти 30 г родзинок, пропустити його через м’ясорубку, додати 1,5 ст. теплого молока і 1 ст. цукру, все перемішати і остудити. В отриману масу вбити 3 яйця, 1 ч. Л. гашеного соди, 1 ст. муки. Все перемішати, розділити на 2 частини і кожну випікати по 45 хвилин. Обидва коржа розрізати уздовж ще на 2 частини і кожну змастити кремом, який готують, збиваючи міксером 400 г сметани з 1 ст. цукру і ваніліном.

Також читайте:  Цей смачний торт з трьох простих інгредієнтів буде готовий за 10 хвилин без випічки

Кекс з родзинками і цукатами

Для приготування кексу взяти 100 г вершкового масла, розтопити його, всипати 0,5 ст. цукру і збити. Потім додати 2 яйця, по 10 г ванільного цукру і розпушувача і знову збити. Продовжуючи збивати, додати 0,5 ст. молока, 2 ст. муки. Тісто не повинно містити грудок.

50 г цукатів дрібно порізати, перемішати з 50 г розмоченого в гарячій воді родзинок. Суміш додати в тісто, добре перемішати і дати постояти 10 хвилин. Потім все перелити в форму для запікання, вистелену пергаментом, поставити в духовку (180 ° С) і випікати 40-50 хвилин.

Пряниковий будиночок

Для приготування тіста в каструлю кладуть по 150 г вершкового масла і меду, 100 г цукру і по щіпці мелених спецій (імбиру, кориці, гвоздики, кардамону) і на невеликому вогні доводять до кипіння, періодично помішуючи, потім остуджують. До теплої маси додають по 200 г пшеничного і житнього борошна, перемішаної з 1 ч. Л. соди, 1 яйце і 1 жовток, 1 щіпку солі. Тісто добре вимішують, загортають у плівку і кладуть в холодильник на 2 години.

Поки тісто остигає, зробити з паперу викрійки частин будиночка: 2 головні стіни розміром 120 на 90 мм, 2 бічні — 80 на 90 мм, що включають бічну частину даху висотою 75 мм, 2 ската даху розміром 150 на 100 мм.

Заготовленого кількості тіста вистачить на 2 будиночка, значить, його треба розрізати на 12 частин, кожну розкачати, вирізати відповідну деталь і художньо оформити. Всі деталі викласти на деко, застелене пергаментом, і поставити в духовку (200 ° С) на 10 хвилин.

Тепер готують глазур, для чого міксером збивають густу піну з 1 білка, 100 г просіяного цукрової пудри і 1 ч. Л. лимонного соку. Глазур’ю склеюють частини будиночка і прикрашають його на власний смак.Що можна приготувати на Різдво?@lena_otvo

Пиріг з яблуками

Цей святковий пиріг готується просто. У мисці розбивають 3 яйця, додають 1 ст. цукру і збивають міксером до білої піни. Потім всипають ¼ ч. Л. розпушувача, 1 ст. борошна і перемішують. 2 середніх яблука очищають від серцевини і розрізають на скибочки. Форму для випічки змащують маслом, посипають панірувальними сухарями або борошном, викладають дно яблуками, заливають тестом і випікають в духовці 30-40 хвилин при температурі 180 ° C. Готовий пиріг можна посипати цукровою пудрою.

Рогалики з ваніллю

Для приготування тіста в чашу міксера треба помістити і перемішати сухі продукти:

  • 250 г борошна;
  • 70 г цукру;
  • 100 г меленого мигдалю;
  • 2 ст. л. з верхом крохмалю;
  • 2 пакетики ванільного цукру;
  • щіпку солі.

Додати 200 г порізаного кубиками масла і розім’яти за допомогою спіральних насадок. Додати 2 жовтки і швидко замісити тісто, сформувати з нього кулю, загорнути в плівку і покласти в холодильник на 1 годину. Тісто нарізати на невеликі шматочки, з яких сформувати рогалики, укласти їх на деко, покритий пергаментом, і випікати 15 хвилин до золотистого кольору при температурі 180 ° С.

Трюфелі з чорної квасолі

Цей десерт, на відміну від попередніх, які не печуть, а заморожують. Спочатку в блендері змішують 1 ст. вареної чорної квасолі, 2 ст. л. кокосового масла, 2-3 ст. л. кленового сиропу, 3 ст. л. какао-порошку, 1 ч. л. чистого ванільного екстракту і дрібку солі. Якщо отримана маса недостатньо солодка, то можна додати цукор за смаком. За допомогою чайної ложки брати порції суміші і формувати з них кульки, які потім треба укласти на деко, вистелений пергаментом, і прибрати в морозилку на 30 хвилин.

Заморожені цукерки дістати з холодильника і в кілька прийомів вмочити в заздалегідь розтоплений шоколад. Після кожного обмакувания необхідно давати шоколаду застигнути.

соління

Спеціально до Різдва соління не готують, а відкривають ті, що заготовлені з осені. Це можуть бути солоні огірки і помідори, мариновані гриби, квашена капуста.

холодець

Холодець — традиційне блюдо, без якого в Росії не обходиться ні Новий рік, ні Різдво Христове.

Рецепт традиційного холодцю включає наступні інгредієнти:

  • яловичина — 1 велика кістка з м’ясом;
  • свиняче копито — 1 шт .;
  • курка домашня — 1 шт .;
  • морква — 1 шт .;
  • цибуля ріпчаста — 1 шт .;
  • часник — 2-5 зубчиків;
  • лавровий лист — 2 шт .;
  • сіль, перець — за смаком;
  • перець чорний горошком — за смаком.

Технологія приготування цього новорічного різдвяної страви наступна:

  1. Всі види м’яса промити, розрізати на шматки, кістки розрубати.
  2. Помістити в каструлю, залити холодною водою і закип’ятити. Воду з накипом злити.
  3. М’ясо і каструлю добре відмити, налити чисту воду (її рівень повинен бути трохи вище рівня м’яса) і знову поставити на вогонь.
  4. Додати в бульйон цілу цибулину в лушпинні, 2 зубчики часнику в лушпинні, цілу очищену моркву, лавровий лист, перець горошком, сіль.
  5. Бульйон варити на слабкому вогні 6 годин.
  6. Готове м’ясо відокремити від кісток, розкласти по тарілках і залити бульйоном. Для гостроти додати перець і роздавлений часник.
  7. Тарілки поставити в холодильник і залишити там до застигання.

Холодець традиційно подають з хріном.Що можна приготувати на Різдво?@jazzcafeunderground

напої

Компот з сухофруктами

Щоб приготувати цей напій, необхідно взяти сухофрукти (яблука, груші) з розрахунку 100-120 г і 2-3 ст. л. цукру на 1 л води. Сухофрукти промити, залити холодною водою і залишити на 20 хвилин, після чого (у цій же воді) поставити на вогонь і довести до кипіння. Потім в киплячий напій всипати цукор, розмішати і варити ще 15 хвилин. Якщо є можливість, додати в компот 200-300 г свіжої або замороженої чорної смородини, так напій придбає неповторний аромат. Зняти компот з вогню, накрити кришкою і дати настоятися 15-30 хвилин.

збитень

Для приготування напою закип’ятити 0,5 л води, додати:

  • 150 г меду;
  • 150 г цукру;
  • 1 ч. Л. коріандру;
  • 1 ч. Л. імбиру;
  • 1 ч. Л. кориці;
  • 1 ч. Л. мускатного горіха;
  • 10 штук бутонів гвоздики;
  • 3 лаврові листки.

Варять напій близько 20 хвилин, знімаючи періодично з’являється піну.

Посилання на основну публікацію
Adblock
detector