Секрети здорового харчування: особливості, важливі принципи, меню

«Ти — те, що ти їси». Як багато укладено в цій простій фразі. Адже від того, чим ми харчуємося, більшою мірою залежить стан організму в цілому. А в здоровому тілі і дух здоровий. Що ж мається на увазі під правильним (здоровим харчуванням)? Про це ви зараз і дізнаєтеся.

Основні принципи

Правильне (здорове) харчування — ціла система, яка допомагає не тільки нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту, а й привести в норму стан організму в цілому, поліпшити настрій.

Принципи здорового харчування дуже прості і доступні кожному, досить лише захотіти їх застосувати. В першу чергу запам’ятайте, що ніколи не варто поспішати під час прийому їжі — весь процес поглинання їжі займає не так вже й багато часу, і кожен може приділити цьому приємному процесу зайві 10 хвилин. Є страви потрібно не поспішаючи, невеликими шматочками, ретельно пережовуючи кожен.

Є бажано в сидячому положенні, не запивати їжу ні в якому разі. Кількість прийомів їжі краще збільшити з 3 до 5-6 в день і прийматися за їжу відразу, коли відчувається голод. Продукти, що використовуються для приготування страв, повинні бути свіжими. Вживайте побільше овочів і фруктів — кишечник скаже спасибі.

Правила здорового харчування

Головний секрет здорового харчування в тому, що ніякого секрету немає. Потрібно лише вживати свіжі і натуральні продукти. Вони необов’язково повинні бути дорогими і важкодоступними. Існує кілька простих правил, дотримуючись яких, можна досягти чималих успіхів на шляху до здорового способу життя:

  • «Ні» довгої термічній обробці — вона просто знищує все те корисне, що є в продуктах. Це означає, що смажену їжу краще виключити, віддавши перевагу відвареної і приготованої на пару.
  • Раціон складається з усіх харчових груп — процентне відношення тих чи інших продуктів в раціоні може бути індивідуальним (тут все залежить від смакових уподобань), але представники всіх груп повинні бути присутніми в їжі (від зелені до масел і горіхів). 
  • Регулярність прийому їжі — запорука злагодженої роботи всього організму, не тільки шлунково-кишкового тракту.
  • Мінімум смакових добавок, а також солі, цукру — велика кількість приправ в їжі, солодощі, сіль, газованої води можуть бути легко виключені з раціону, досить по-справжньому захотіти. Протримаєтеся 3 тижні, і у вас виробиться звичка вживати їжу без цих продуктів.
  • «Ні» постійним перекусу — забудьте про перекуси печивом, булочками, вафлями, сирками та іншими «смакотою». Організм від них користі не отримає, а от шлунку дістанеться непотрібна навантаження і зайві вуглеводи.
  • Особливий пізню вечерю — оптимальним варіантом вважається м’ясо в поєднанні з салатом із зелених інгредієнтів.

З чого почати і як продовжити

Якщо ви вирішили долучитися до числа прихильників здорового харчування, перед тим, як змінити своє ставлення до харчування і раціон в цілому, прийміть до відома і застосовуйте на практиці просту пораду: збалансованість і ще раз збалансованість.

Також читайте:  Причини нудоти: 6 приводів послухати свій організм

Простий приклад — вершкове масло. Здавалося б — чисті жири. Звичайно, якщо вживати продукт без обмеження, навряд чи він принесе користь організму, але невеликий шар масла на ранковому тості додасть сил і зарядить енергією на весь день.

Або, наприклад, яблука — прекрасно очищають організм, насичують вітамінами. Але користь принесуть лише в обмеженій кількості. Якщо ж є переважно яблука кілька днів, організм «заб’є» на сполох, недоодержуючи білки і жири. 

Здорове харчування також має на увазі здорове рух. Важливо активно рухатися протягом дня: помірні фізичні навантаження підуть виключно на користь.

Багато, прагнучи до здорового життя, змінюють спочатку своє харчування і відразу з’ясовують, які продукти потрібно їсти. Це — не цілком правильний підхід. Краще дізнатися, які продукти шкідливі і потім виключити їх зі свого раціону повністю.

Включайте в раціон різні сорти м’яса, масла, крупи, овочі, фрукти, молочні і кисломолочні продукти. Чи не хочете відварне м’ясо? Тоді запечіть його і насолоджуйтеся натуральним соковитим, ароматним продуктом. А ось про майонези, кетчупи та інше краще відразу забути: вони не додадуть раціону різноманітності і будуть шкодити повільно, але впевнено.

Зразкове меню

Спланувати тижневий раціон відразу досить складно, але якщо правильно підходити до щоденного формування меню, з часом все стане на свої місця. Отже, яким же має бути тижневе меню? Таким же, як і меню на один день.

сніданок. Повинен бути в міру калорійним, нетяжким, але, в той же час, що заряджає енергією на півдня. Підійде вівсяна каша, сири, фрукти. 

Пізній сніданок. Для перекусу після сніданку підійдуть легкий овочевий салат, фрукти, молочнокислі продукти.

обід. На обід обов’язково має бути м’ясо, птиця або риба. І обов’язковий гарнір до нього: підійде будь-яка крупа, макарони, відварну картоплю.

Також читайте:  Профілактика інсульту: кілька простих правил

Полудень. Через пару годин після обіду завжди хочеться чимось похрумтіти. У цій ситуації врятують горіхи, насіння, йогурт, сухофрукти.

вечеря. Повинен бути не важким. Відмінно підійде запечене м’ясо з легким овочевим салатом.

Пізня вечеря. Нежирний сир, кефір, салат з овочів, заправлений оливковою олією — кращий перекус за пару годин до сну.

Досить дотримуватися основних принципів здорового харчування, виключивши всі «шкідливий» для шлунка і створивши чіткий режим вживання тих чи інших страв. Згодом ви помітите, як покращується настрій, самопочуття, підвищується бадьорість. Хвороби почнуть обходити вас стороною.

Посилання на основну публікацію