Розчинна кава: користь для організму або обман для шлунка?

Багато хто любить і з задоволенням вживають розчинну каву, але чи всі ми знаємо про це ароматному напої? Чи може він принести користь або навпаки — завдати шкоди нашому тілу? З чого таку каву складається і які у нього особливості, піде мова далі.

Розчинна кава: що він собою являє, чи є в ньому кофеїн

Розчинна кава представлений на полицях продуктових магазинів в двох варіантах: в порошкоподібному або гранульованому вигляді. Виготовляється цей продукт за особливою технологією з кавових зерен: вони обсмажуються, потім подрібнюються і обдати невеликою кількістю гарячої води. Отриманий концентрат просушується і на виході маємо готовий продукт. При його розчиненні в воді виходить напій, схожий за смаковими якостями і складу на зернову каву.

При просушування концентрату виробники розчинної кави використовують один з нижчеописаних методів: 

  • Спрей-драйд. Один з найпопулярніших методів. Рідкий кавовий рідкий концентрат розпилюють в гарячому повітрі. В результаті він висихає і перетворюється в розчинну каву.
  • Агрегація. За допомогою цього методу виходить гранульований кави. Кавовий порошок злегка змочується водою для отримання гранул.
  • Фриз-драйд. Кавові кристали обробляються холодом в безповітряному просторі, в результаті чого повністю зневоднюються. Отриманий таким чином сублімований екстракт зберігає в собі всі цінні компоненти. Оскільки метод досить витратний, таку каву коштує набагато дорожче інших його розчинних видів.

Деякі помилково вважають, що розчинна кава містить невелику кількість кофеїну або не містить його зовсім. Насправді в такому кавовому продукті кофеїну практично стільки ж, що і в кави зерновому. Наприклад, в 100 мл звареного в турці меленої кави міститься близько 90 мл кофеїну, а в 100 мл розчинної — близько 70 мг. Як бачимо, різниця несуттєва.

Також читайте:  Як позбутися від гикавки: прості та ефективні способи вирішення проблеми

Користь і калорійність продукту

Чи може розчинну каву принести користь організму? Як виявляється, не особливу. Справа в тому, що в подібному продукті відсоток вмісту натуральних перемелених зерен рідко перевищує 1/6 складу, все інше — стабілізатори, барвники та ін.

Що стосується вітамінів, то в порошковому і гранульованому вигляді кави їх просто немає. А ось невелика кількість магнію і калію присутній (близько 6 і 70 мл відповідно). У 100 г розчинної кави міститься близько 120 ккал, 14 г білків, 8 г вуглеводів і 5 г жирів.

ВАЖЛИВО. Деякі виробники розчинної кави впевнено говорять про вміст у створеному ними продукті вітамінів і деякої частки мінералів. Це дійсно так, але мова йде про елітні варіантах, яких в мас-маркету просто не купити.

Чи відрізняється розчинний вид кави від сублімованого?

Чи можна вважати сублімований кави і розчинний одним і тим же продуктом? В общем-то, так, але з певними застереженнями. По-перше, перший варіант відрізняється від другого більш вираженими смаковими якостями. 

По-друге, при виготовленні першого не використовуються ароматизатори, але і ціна такого продукту куди дорожче гранульованих і порошкоподібних варіантів. Сублімований кави виділяють із заморожених з водою мелених кавових частинок, тому він найбільш наближений до натурального ароматного зерновому продукту.

Обережно — вагітність

Деякі фахівці відносять розчинний вабить напій до числа наркотичних, тому його вживання вагітним жінкам небажано через можливих негативних наслідків. Справа в тому, що при регулярному вживанні розчинної кави з організму вимивається кальцій, який і так у великій кількості віддається жіночим тілом плоду. Кальцій вимивається з організму плода в тому числі, позбавляючи його міцного опорно-рухового апарату в майбутньому. 

Напій може також негативно вплинути на мозковий розвиток плода, що спровокує після народження дитини ускладнення в його розумовому розвитку. На жаль, виробники не згадують про те, що в складі їхнього продукту міститься чимала кількість бензопіренових смол, які можуть спровокувати викидень при вагітності.

Також читайте:  Що таке зневоднення організму

Чи можлива алергія на розчинну каву?

Спочатку у людини може розвинутися алергічна реакція не на сам продукт, а на що міститься в ньому кофеїн:

  • Червоні плями на шкірі, що супроводжуються сверблячкою;
  • Чхання, кашель;
  • Порушення травлення, здуття.

У деяких випадках до перерахованих вище симптомів додаються озноб і сильний головний біль. При нехтуванні людиною «сигналами» власного тіла і постійному вживанні кави той стає подразником ще до потрапляння в організм: людина може кашляти і чхати лише від одного запаху кави. До слова, якщо у людини алергія на кофеїн, саме розчинна кава може спровокувати більш сильну негативну реакцію організму.

Оскільки розглянутий продукт містить часто різні домішки у вигляді барвників, стабілізаторів і інших хімічних «шкідливостей», алергічна реакція може виникнути також на них.

Відео: 

Посилання на основну публікацію