Правильна дієта у віці 50+

Правильна дієта 50+

Харчування людей 50+ направлено на те, щоб повністю покрити поточні потреби організму, щоб уповільнити хід природного старіння, супроводжуваний віковими змінами, які часто впливають на якість харчування.
В організмі людей старше 50 років переважують катаболические процеси (процеси розпаду речовин). Дієта для людей цієї вікової групи повинна забезпечувати задоволення від прийому їжі, беручи до уваги обмеження, пов’язані з можливим виникненням порушень смаку та відчуття запаху і наявності хвороб.

Правильна дієта у віці від 50 років

Різноманітність цієї групи людей, пов’язаних з різними проблемами зі здоров’ям, ускладнює розробку універсальних дієтичних рекомендацій. Якщо стан здоров’я добрий і травна система працює, людина цього віку може харчуватися, відповідно до загальноприйнятих норм правильного харчування, застосовуючи обмеження в міру необхідності.

дієта за 50Легко засвоюється дієта є модифікацією основної дієти (раціональний спосіб харчування людей, котрі мають потреби в дієті, служить основою для планування дієт). Основні рекомендації легко засвоюваній дієти включають обмеження або виключення жирних, копчених, смажених, пряних продуктів, що впливають на тривале перебування їжі в шлунку. У зв’язку з цим, слід заправляти салати натуральними йогуртами або рослинним маслом, вживати більше овочів, готувати пюре і соки з фруктів і овочів, а також включати в раціон негазовану мінеральну воду, в більшій кількості, ніж для молодих людей.

правильне харчуванняОбмежувати споживання вареної капусти, насіння бобових, хліба з непросіяного борошна з цільного зерна і продуктів тваринного походження, таких як сало, бекон, жирне м’ясо. Залежно від стану здоров’я, слід використовувати вершкове масло або м’який маргарин.
Харчування має бути дробовим, в невеликому обсязі; регулярно, переважно 5-6 разів на день. У той же час необхідно виконувати фізичні вправи, інтенсивність яких повинна бути скоригована з урахуванням стану здоров’я та придатності даної людини. Це може бути навіть прогулянка, бажано швидким кроком.

Правильна дієта — потреба в білках

У міру того, як організм старіє, споживання енергії зменшується, споживання білка та інших поживні речовини потрібно збільшувати. Вуглеводи, жири і білки повинні складати відповідно 55-60%, 25-30% і 12-15% денного споживання енергії. Балансу досягти досить важко, тому що з віком апетит і можливість правильного травлення зменшуються. Тому рекомендується їсти підвищену кількість фруктів і овочів і легко засвоювані білкові продукти.
Протягом періоду життя за 50 найціннішим живильною речовиною є білок. Це пов’язано зі зменшенням м’язової маси з віком (білок бере участь в його синтезі). За оцінками, з 25 років протягом 10 років втрачається близько 2,5-5 кг м’язової маси. Втома м’язів є однією з основних причин, пов’язаних з підтриманням нормальної ваги тіла у людей старше 50 років. Чим більше в тілі м’язової тканини, тим вище запит на енергію. З втратою м’язів потреба в енергії зменшується, а кількість споживаної їжі зазвичай однаково. Крім того, якщо споживання білків недостатньо, організм використовує білок з м’язової маси, що ще більше уповільнює обмін речовин. Варто звернути увагу на продукти, багаті білком, такі як домашня птиця, що не заморожена риба, яйця і молочні продукти.

Також читайте:  Дієта для поліпшення настрою

Правильна дієта — фізична активність

Щоб забезпечити оптимальну м’язову масу, недостатньо мати правильне харчування. Важливим елементом повинна бути фізична активність. ВООЗ розробила рекомендації з фізичної активності в області профілактики неінфекційних захворювань в публікації «Глобальні рекомендації з фізичної активності для здоров’я». дієта в віціРекомендації стосуються кількох демографічних груп:
5-17 років — хв. 60 хвилин в день фізичної активності невеликої інтенсивності
18-64 роки — мінімум 150 хвилин в тиждень помірної аеробного фізичної активності або мінімум 75 хвилин аеробного активності високої інтенсивності; активність до 300 хв. в тиждень, забезпечує додаткові переваги для здоров’я після 65 років — мінімум 150 хвилин в тиждень помірної аеробного фізичної активності або як мінімум 75 хвилин аеробного активності високої інтенсивності; активність до 300 хвилин в тиждень забезпечує додаткові переваги для здоров’я; в цій групі вищевказані рекомендації повинні бути адаптовані до здоров’я даної особи.

дієтаРекомендації також містять інформацію для фізично пасивних людей, які тільки починають фізичну активність. Час, інтенсивність і частота вправ повинні поступово збільшуватися. Протягом цього періоду життя рекомендується помірні вправи, такі як плавання, їзда на велосипеді і біг.
У цій віковій групі складніше підтримувати правильний вага тіла або втрату зайвих кілограмів. Було показано, що 70% жінок старше 50 років страждають надмірною вагою або ожирінням. Причинами цього є відсутність фізичних вправ і ненормальних звичок харчування, уповільнення обміну речовин, зниження рівня м’язової тканини і гормональні зміни.

Правильна дієта — вітаміни

Вітаміни важливі для харчування людей похилого віку, тому що їх головне завдання — регулювати обмінні процеси. У літніх людей зростає потреба у вітаміні D. Літні люди рідше знаходяться на сонці, тому вітамін D не синтезується в потрібній кількості. Продукти, які є джерелом вітаміну D, являють собою жирну рибу, молоко і риб’ячий жир. дієта літньої людиниДієта літньої людини повинна містити більше вітаміну B6. Збільшення попиту на цей вітамін пов’язано з тим, що багато препаратів обмежують його всмоктування. Крім того, це необхідно для перетворення білків і поліненасичених жирних кислот.
Люди похилого віку також повинні забезпечити правильне постачання вітамінами B2, B12 і фолієву кислоту. Це пов’язано з їх поганий абсорбцією і виникненням захворювань, що впливають на їх використання (наприклад, зміни в кишечнику). Споживання антиоксидантів (вітамінів А, Е, С і каротину), які перешкоджають утворенню вільних радикалів, які прискорюють процес старіння, має бути вище.

Правильна дієта — мінерали

дієта кальційПотреба в кальції значно зростає у літніх людей (через зменшення його поглинання). Рекомендується збільшити споживання цього елементу після 50 років. Кальцій є ключовим будівельним блоком для кісток. Його дефіцит призводить до зменшення маси кісткової тканини, яка прогресує в міру росту організму — вміст мінералів зменшується приблизно з 6% до 4%. В цьому випадку корисна регулярна фізична активність, яка збільшує масу кістки, що обмежує ризик розвитку остеопорозу. Слід обмежити надмірну білок або продукти, що містять щавлеву кислоту, тому що вони збільшують виділення кальцію з організму. Щавлева кислота міститься в щавлі, ревені, шпинаті. Прихильники цього типу продуктів повинні пити додаткову порцію молока, йогурту або кефіру щодня. Запаси кальцію також зменшують пряні і кислі страви і спеції.
Інгредієнтом, споживання якого має бути обмежена, є натрій. Це пов’язано з підвищеним ризиком розвитку гіпертонії і пов’язаних з нею серцево-судинних захворювань у людей похилого віку.

Також читайте:  Чим корисний банан для людини

Правильна дієта — вода

дієта водаДругом людей старше 50 років повинна стати вода. Питна вода рекомендується в будь-якому віці, однак, починаючи з 50 років, нормальне водопостачання особливо важливо через що містяться в ньому мікроелементів: магнію і кальцію. Крім того, вода не містить калорій і забезпечує достатню гідратацію шкіри. На ринку є вода з різним вмістом мінералів, корисна при лікуванні різних захворювань.

Оцінка статті:
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (Пока оценок нет)
Загрузка...
Поділитися з друзями:
Плюсануть
Поделиться
Отправить
Класснуть
Линкануть
Запинить
Посилання на основну публікацію
Adblock
detector