Народні рецепти лікування застуди, грипу та кашлю

Ризик підхопити застуду є завжди, але особливо він посилюється на час різкого осіннього похолодання. Щоб обійтися без тривалого складного лікування, важливо зловити застуду ще на ранніх етапах, і вилікувати за допомогою народних засобів.

симптоми застуди

Напевно, перші симптоми застуди знайомі майже всім: це відчуття нездужання, підвищена температура, нежить і кашель. Щоб якомога швидше впоратися з застудою, важливо починати лікування вчасно, як тільки ви помітили перші симптоми. Чим швидше ви дасте відсіч застуді, тим легше і швидше вона для вас пройде. Це особливо актуально для дорослих людей, які з різних причин не можуть взяти лікарняний або не виходити на роботу. В цьому випадку дуже важливо якомога швидше впоратися з поганим самопочуттям.

Напої проти застуди

Найпростіший і надійний спосіб лікування застуди — це напої. Всім відомо, що при найменших ознаках застуди дуже важливо пити велику кількість рідини, найкраще чаю з лимоном. Ми розповімо ще про деякі корисні рецептах.

Малиновий чай з липою

Купіть в аптеці висушену липу, і згідно з інструкцією заваріть з неї чай. Уже після заварки додайте в нього висушені ягоди малини, а якщо у вас є листя, то можете додати і їх теж. Отриману суміш потрібно наполягати приблизно півгодини, краще за все робити це в термосі. Якщо у вас під рукою немає висушеної малини, ви можете використовувати заморожені ягоди, але після цього суміш необхідно буде ще як мінімум один раз добре прогріти. Доброю, але більш солодкою альтернативою буде малинове варення, яке теж зберігає досить багато корисних властивостей ягоди.

Чай із шипшини

Чай із шипшини не тільки зігріє вас і допоможе організму впоратися з наступаючою застудою, але і буде незамінним джерелом вітаміну C, який необхідний нашому організму для підтримки нормального імунітету. Тим більше, що шипшина ви можете купити в будь-якій аптеці: досить столової ложки плодів на звичайну кружку, щоб заварити його і пити як чай. Тільки не забудьте добре процідити отриманий настій, щоб його було приємно пити.

Також читайте:  Народні засоби для тих, хто хоче кинути курити

ягідний морс

Дуже багато ягоди здатні допомогти вашому організму впоратися із застудою. Кращі з них — це брусниця, журавлина і смородина. Вони не тільки насичують організм вітамінами і допомагають йому справитися з застудою, але і знімають запалення, прибирають температуру, зміцнюють організм у цілому.

Для того щоб зробити з цих ягід корисний морс, ви можете використовувати як свіжі, так і висушені або заморожені ягоди. Висушені ягоди в різних пропорціях змішуються, заливаються приблизно літром окропу на 3 ст. л. суміші, і настоюється протягом півгодини. Якщо ви використовуєте свіжі або заморожені ягоди, їх необхідно попередньо розморозити, і добре перетерти з цукром, до отримання чогось схожого на джем. Сахара при цьому має бути в 3 рази менше, ніж ягід. Отриману солодку суміш заливають літром окропу і настоюють протягом 10 хвилин, найкраще в термосі для збереження оптимальної температури. Його п’ють кожен день замість чаю.

Гаряче молоко

Багато хто використовує гаряче молоко в якості швидкої допомоги від застуди. Однак мало хто знає, що воно буде більш ефективним, якщо закип’ятити молоко, і додати в нього трохи мінералки, яка містить луг. Ідеальний варіант — це мінералка типу боржомі, яка містить багато корисних речовин. Така суміш не тільки допоможе організму впоратися з застудою і добре зігріє, а й у разі кашлю стимулює виведення мокротиння.

Молоко з перцем

Це один з різновидів лікування, якої ми зобов’язані індіанцям. Там молоко з прянощами використовують не тільки для лікування застуди, а й в якості повсякденного напою. Це називається чаєм Маса. Він не тільки корисний, але і дуже багатьом доводиться до смаку для щоденного вживання.

Щоб зробити такий чай, потрібно взяти натуральне домашнє молоко, закип’ятити його, покласти туди кілька горошин чорного перцю і по щіпці всіх спецій, які ви знайдете у себе вдома. Якщо ж у вас є час для приготування правильного чаю, то пам’ятайте, що для нього в основному використовуються: кориця, імбир, гвоздика і мускат, аніс і кардамон. Всі ці спеції нескладно знайти в будь-якому магазині, їх потроху додають в кипляче молоко, потім посудину разом з напоєм закривають кришкою і або закутують в кілька теплих ковдр, або поміщають в теплу духовку, яка вже не гріється, але ще зберегла тепло.

Отриманий чай повинен настоюватися як мінімум 20 хвилин, щоб спеції віддали всі свої корисні властивості молока. В результаті виходить напій із специфічним смаком, зате він допомагає пропотіти, знімає запалення, стимулює виведення шкідливих речовин з організму.

Посилання на основну публікацію