Найкорисніші горіхи для організму: у жінок, чоловіків, дітей — для серця, судин, потенції, при вагітності, схуднення, мозку, здоров’я, імунітету

Огляд найкорисніших горіхів для організму
Хтось захоплюється користю горіхів, хтось міркує про страшний шкоду, яку плоди можуть завдати фігурі. Розберемося, хто правий, які горіхи вибирати і як їх правильно їсти, щоб на талії не з’явилися зайві сантиметри.
Огляд найкорисніших горіхів для організму

Таблиця калорійності горіхів

Горіхи — висококалорійні продукти, оскільки містять велику частку жирів. Але вони багаті не тільки ліпідами. Висока харчова цінність досягається вмістом вуглеводів. А кількість білків здатне замінити продукти рослинного походження, чим активно користуються вегетаріанці.

Назва калорійність білки жири вуглеводи
пекан 692 9,17 71,97 4,26
кедровий 676 23,7 60 20,5
Бразильський 657 14,3 66,4 4,8
волоський 655 16,2 60,8 11,1
фундук 652 15 61,5 9,4
мигдаль 610 18,6 53,7 13
кешью 615 18,5 48,5 22,5
фісташки 556 20 50 7
арахіс 551 26,3 45,2 9,9

Оскільки кожен горішок — це, по суті, насіння, вона повинна містити всі речовини, щоб дати харчування новій рослині, причому склад повинен бути максимально збалансованим.

Користь і шкода

Цей цінний, багатий мікроелементами продукт здатний швидко вгамувати голод, наситити організм необхідними речовинами, а також допомогти при боротьбі з багатьма захворюваннями.

Користь полягає в багатому складі вітамінів, макро- і мікроелементів. Ці маленькі ядра насичені жирними кислотами, необхідними для функціонування всіх систем. Вони містять рідкісні антиоксиданти, флавоноїди, філлохинон, фітостероли, а ще багаті клітковиною, яка живить корисну мікрофлору кишечника.

Але горішки не завжди корисні. Це дуже важка їжа. Є їх краще окремо від інших продуктів, щоб не отримати розлади шлунка. Також багато людей схильні до алергічної реакції: від шкірних висипань до набряку гортані. Причому у тих, хто раніше не страждав на алергію, вона може з’явитися, якщо зловживати їх кількістю.

При вживанні великих порцій деяких горіхів людина ризикує отримати гіпервітаміноз. Небезпека становить надлишок заліза, селену, марганцю, натрію, фосфору. А деякі види, крім корисних речовин, містять мікроскопічні дози отрути.

Протипоказання

Горіхи не слід вживати людям, які страждають на алергію. З тієї ж причини варто бути акуратними годуючим мамам, адже у дитини може піти небажана реакція.

Зайва вага теж стане причиною обмежити порції снеків з горішками.

Гострі стани захворювань шлунка, кишечника, підшлункової — серйозна причина відмовитися від цього продукту.

Якщо є проблеми з печінкою, горіхи треба їсти дуже обережно, адже вони можуть викликати збільшення цього органу, а також порушення ліпідного обміну.

Основна небезпека пов’язана з кількістю з’їдених плодів, а також з труднощами їх перетравлення. Невеликі порції принесуть користь, а надлишок завдасть серйозної шкоди.

Вплив на організм

Горішки настільки багаті за своїм складом, що весь організм відчуває їх вплив.

для печінки

Наша печінка — дуже важливий орган, про який ми часто забуваємо, адже багато захворювань не супроводжуються ніякими хворобливими відчуттями.

Регулярне чищення печінки — це профілактика цирозів, гепатитів, раку.

Вживання невеликих порцій горіхів сприяє підтримці життєздатності печінки.

Які речовини допоможуть печінки? Це вітамін А, Е, рибофлавін, ліпоєва кислота, біотин. Найбільше цих елементів міститься в мигдалі, кеш’ю, кедрових, волоських, арахісі, фундуку.

для шлунка

Захворювань шлунка схильне практично все доросле населення планети — від легких гастритів до виразок. Це пов’язано з неправильним харчуванням, насиченням великою кількістю простих вуглеводів і тваринних жирів.

Вживання горішків здатне відрегулювати секрецію шлунка. Але важливо пам’ятати, що при загостреннях такі поживні плоди протипоказані.

10-20 г кедрових і волоських горіхів піднімуть імунітет. Волоський містить дубильні речовини, що сприяють загоєнню слизової. 1-2 шт кешью теж загоюють слизову. Але більшу кількість здатне спровокувати напад, тому з кешью треба бути акуратніше. Мигдаль краще не вживати, а надлишок фундука здатний викликати спазми. При зниженій або підвищеній кислотності не можна вживати і арахіс.

для крові

Горіхи дуже корисні для крові, великих і дрібних судин, серця. Кровоносна система живить всі наші органи, тому її здоров’я зумовлює правильне, злагоджене функціонування всіх систем.

Головне дію горіхів — це боротьба з високим холестерином завдяки жирним кислотам. Живильні ядра містять їх в дуже великій кількості. При недокрів’ї, варикозному розширенні вен вживають фундук. Для повноцінного харчування мозку — волоський. Фісташка знизить прискорене серцебиття.

для імунітету

Практично всі горішки піднімають імунітет. Вони дають енергію, додають сил. Допомагають при депресивних станах, нервових розладах і навіть епілепсії. Бертолет займає почесне місце серед продуктів, що благотворно діють на імунну систему. Регулярне вживання різних видів горішків допоможе менше хворіти в сезони гострих респіраторних захворювань.

для кишечника

Користь для роботи кишечника полягає в великій кількості клітковини. Ці харчові волокна створюють комфортне середовище для корисної мікрофлори. Найбільше клітковини міститься в фісташках, Пеканов, макадамії, фундуку.

Деякі ядра мають м’який послаблюючу дію, що важливо при лікуванні закрепів і відновленні перистальтики.

Найкорисніші види

Кожен горішок унікальний. Давайте розглянемо їх окремо, щоб зрозуміти їх властивості та визначити для себе плоди, які необхідно включити в раціон.

мигдаль

Мигдаль — це дерево, що росте в Азії, Середземномор’ї, а також зустрічається в Закавказзі, Криму і Краснодарському краї Росії. Відрізняється дуже красивим цвітінням. Сам горішок — це вміст кісточки плоду рослини (кістянка).

Існує два сорти мигдаля — гіркий і солодкий.

Горький непридатний в їжу, оскільки містить отруйну речовину — ціанід (синильна кислота), але на прилавках ви його не зустрінете. У продаж надходить солодкий, окультурений сорт — мигдаль звичайний. Але з ним теж треба бути обережними. У його складі також присутній токсична речовина, але в набагато менших кількостях.

Вживання невеликих порцій цього горішка не принесе ніякої шкоди і, навпаки, буде дуже корисно.

Ця костянка цінується завдяки високому вмісту наступних елементів:

Мікроелементи, макроелементи, вітаміни Добова норма (середній показник, дор.) мигдаль
А (ретинол / бета-каротин) 0,7-0,9 мг 0,02
В2 (рибофлавін) 1,7-1,8 мг 1
В3 (РР, ніацин) 20-25 мг 3,4
Е (токоферол) 10-20 мг 26,2
Залізо 10-30 мг 3,7
йод 150-300 мкг 2
калій 2040 мг 750
кальцій 1000-1200 мг 264
магній 100-400 мг 235
натрій 2000-4000 мг 10
селен 60-75 мкг 4,1
фосфор 1000-1200 мг 470
вода   — 4 г
клітковина 20-40 г 2,5 г

Такий склад допоможе поліпшити роботу серцево-судинної системи і зробити судини еластичнішими. Також регулярне споживання знизить поганий холестерин в крові і ризик утворення тромбів. Мигдаль допоможе справлятися з інфекціями, — антиоксиданти токоферолу підвищують імунітет.

Містить найбільшу кількість кальцію в порівнянні з іншими горіхами. Цей мінерал життєво необхідний, оскільки виконує безліч функцій в організмі. Для кращого засвоєння нутриента додайте в раціон продукти, що містять вітамін D.

Поєднання вітаміну А і рибофлавіну благотворно впливає на зір, допомагає при лікуванні катаракти. Вітамін B2 також важливий для здоров’я і краси волосся, шкіри та нігтів.

Мигдаль можна їсти як в сирому вигляді, так і в обсмаженому вигляді.

При покупці звертайте увагу на якість: часто у недобросовісних продавців можна зустріти суміш з їстівними ядрами абрикосових кісточок. Вони схожі зовні, але абрикос коштує в кілька разів дешевше. До того ж він не дуже корисний, тому що в його складі є отруйні речовини.

Бразильський

За назвою нескладно здогадатися, що батьківщина цього горіха — Бразилія. Інша назва рослини — Бертолет, і росте це дерево близько 500 років. Завдяки розвиненій кореневій системі, воно видобуває найнеобхідніші елементи з глибоких шарів грунту і віддає нам в своїх плодах.

Бразильський горіх — рекордсмен за змістом селену. Цей мікроелемент — відмінний антиоксидант, що допомагає підтримувати високий імунітет. Мінерал з місячним назвою здатний запобігти новоутворення, особливо молочної залози. Він незамінний для нормалізації обмінних процесів, покращує кровотік. Дуже корисний для чоловіків і жінок, так як відновлює репродуктивні функції. Допомагає усунути дисфункцію щитовидної залози.

Але не варто відразу накидатися на плоди бертолетії: надлишок селену може бути небезпечніше його недоліку. А в цих горішках його міститься дуже багато. Добову норму селену можна отримати, з’ївши всього один бразильський горіх.

Також плід містить інші корисні речовини. Наприклад, цинк допоможе при боротьбі з діабетом, адже він здатний поліпшити показники цукру в крові. А ще він знижує тягу до солодкого, що стане в нагоді ласунам під час дієти.

Мікроелементи, макроелементи, вітаміни Добова норма (середній показник, дор.) Бразильський горіх
В1 (тіамін) 1-1,2 мг 1
Е (токоферол) 10-20 мг 7,6
калій 2040 мг 645
кальцій 1000-1200 мг 132
мідь 1-4 мг 1,3
селен 60-75 мкг 1980
фосфор 1000-1200 мг 675
цинк 15-20 мг 4
вода   — 4,3 г
клітковина 20-40 г 8,1 г
Також читайте:  Що потрібно робити в Чистий четвер: народні прикмети і звичаї, традиції, змови на щастя, молитви

кешью

Родина кешью — Бразилія. Але цей горішок не надто вибагливий, тому добре приживається у країнах з жарким кліматом. В основному це Індія, Індонезія, Африка, Південна Америка.

В ядрах кешью містяться:

Мікроелементи, макроелементи, вітаміни Добова норма (середній показник, дор.) кешью
В2 (рибофлавін) 1,7-1,8 мг 0,21
В3 (РР, ніацин) 20-25 мг 4,7
В5 (пантотенова кислота) 5-10 мг 1,24
В9 (фолієва кислота) 200-500 мкг 69,7
Е (токоферол) 10-20 мг 7,5
Залізо 10-30 мг 6,06
йод 150-300 мкг 11,1
магній 100-400 мг 262
мідь 1-4 мг 2,24
натрій 2000-4000 мг 16
селен 60-75 мкг 11,8
фосфор 1000-1200 мг 494
цинк 15-20 мг 5,6
вода  — 5,3 г
клітковина 20-40 г 2 г

Серед інших горіхів кешью відрізняється найбільшим вмістом йоду. Цей елемент — перша допомога при профілактиці і захворюваннях щитовидної залози. Також йод незамінний для підвищення розумової діяльності. Здатний нейтралізувати радіаційне опромінення, тому рекомендується при променевої терапії.

В кешью великий вміст магнію. Надходить з їжі в достатній кількості, але і багато витрачається. Здоров’я кісток, м’язів, зубів безпосередньо залежить від засвоєного цього елемента. Він грає не останню роль у перетворенні поживних речовин в енергію.

Брак міді в організмі погіршує роботу шлунково-кишкового тракту, викликає напади астматичного задухи, депресивні стани. У поєднанні з цинком, що містяться в кеш’ю, мідь допомагає боротися з усіма зазначеними симптомами.

фундук

Фундук — це окультурений лісовий горіх, який можна зустріти в середній смузі Росії. Плоди його дикого побратима — ліщини — також смачні і придатні в їжу, але мають менший розмір.

Чим багатий фундук:

Мікроелементи, макроелементи, вітаміни Добова норма (середній показник, дор) фундук
А (ретинол / бета-каротин) 0,7-0,9 мг 0,02
В5 (рантотеновая кислота) 5-10 мг 0,92
В6 (рірідоксін) 0,4-2 мг 0,56
В9 (фолієва кислота) 200-500 мкг 113
Е (токоферол) 10-20 мг 15,03
С (аскорбінова кислота) 75-90 мг 6,3
Залізо 10-30 мг 4,7
калій 2040 мг 680
кальцій 1000-1200 мг 114
Марганець 5-10 мг 6,18
мідь 1-4 мг 1,73
фосфор 1000-1200 мг 290
вода  — 5,31 г
клітковина 20-40 г 9,7 г

100 г горіхів здатні заповнити добову норму вітаміну В6, Е, марганцю і міді. Це означає, що регулярне споживання цих горішків нормалізує обмінні процеси, допоможе підтримати в нормі рівень цукру при діабеті, а також підтримає здоров’я серця і судин.

Марганець допоможе роботі нервової системи, беручи участь в синтезі нейромедіаторів. Вітамін Е в парі з аскорбіновою кислотою впораються з вільними радикалами, здатними руйнувати біомолекули білків, нуклеїнових кислот і ліпідів.

арахіс

Арахіс, або земляний горіх, відноситься до сімейства бобових. Батьківщина цієї рослини — Південна Америка, де успішно культивуються всі його види.

У складі арахісу — ціла джерело мінералів і вітамінів:

Мікроелементи, макроелементи, вітаміни Добова норма (середній показник, дор.) арахіс
В1 (тіамін) 1-1,2 мг 0,7
В3 (РР, ніацин) 20-25 мг 13,2
В5 (пантотенова кислота) 5-10 мг 1,76
В9 (фолієва кислота) 200-500 мкг 240
Е (токоферол) 10-20 мг 10,1
С (аскорбінова кислота) 75-90 мг 5
калій 2040 мг 650
мідь 1-4 мг 1,14
натрій 2000-4000 мг 22
селен 60-75 мкг 7,2
фосфор 1000-1200 мг 350
цинк 15-20 мг 3,27
вода  — 10 г
клітковина 20-40 г 9 г

Арахіс багатий вітамінами групи В, особливо ниацином, пантотенової і фолієвої кислоти. Він містить багато натрію.

Вітаміни групи В важливі для правильної роботи нервової системи. Вони знижують рівень тригліцеридів при підвищеному поганому холестерин. Підвищують імунітет, благотворно впливають на роботу кровоносної і судинної системи. Допомагають боротися з депресією, підвищеною нервовою збудливістю, наслідками стресів.

Натрій нормалізує водно-сольовий і кислотно-лужний баланс. Він сприяє виробленню шлункового соку і травних ферментів.

Грецькі горіхи

Волоський горіх любить теплий клімат і родючі грунти. У дикому вигляді збереглися реліктові ліси на схилах гір в Киргизії, а також в Закавказзі і Криму. А основними країнами-постачальниками є Китай, США, Туреччина та Індія.

Зовнішній вигляд горішка багатьом нагадує півкулі головного мозку людини. Сам плід немов натякає, що він призначений саме для поліпшення мозкової діяльності. Також він містить гормон мелатонін, який допомагає нормалізувати здоровий сон або адаптуватися до зміни часових поясів.

Волоський — єдиний горіх, де корисними є практично всі частини рослини. Дубильні речовини, що містяться в шкірці і перегородках, надають лікувальну дію на роботу кишечника. Таніни борються з шкідливими мікроорганізмами, надають загоює, протизапальний ефект і при правильному вживанні здатні виводити з організму токсини.

Якщо говорити про самому плоді, він багатий багатьма мікроелементами:

Мікроелементи, макроелементи, вітаміни Добова норма (середній показник, дор.) Грецькі горіхи
А (ретинол / бета-каротин) 0,7-0,9 мг 0,05
В9 (фолієва кислота) 200-500 мкг 77
Е (токоферол) 10-20 мг 23
С (аскорбінова кислота) 75-90 мг 3
калій 2040 мг 665
кальцій 1000-1200 мг 120
магній 100-400 мг 200
Марганець 5-10 мг 3,2
мідь 1-4 мг 1,6
селен 60-75 мкг 4,9
фосфор 1000-1200 мг 550
вода   — 4,4 г
клітковина 20-40 г 2 г

Особливо можна відзначити велику кількість антиоксидантів А, Е, С. Калій і фосфор також містяться в волоському горісі у великій кількості.

пекан

Пекан — це дерево, що росте в південно-східній частині Америки, особливо поблизу Мексиканської затоки. Карія також зустрічається на Кавказі, в Криму і Середньої Азії.

Зовні ядро ​​схоже на волоський горіх, але більш правильної форми і більш витягнуте.

Пекан містить найбільшу кількість жирів, особливо поліненасичених. Завдяки цьому його включають в обов’язковий раціон дієти при підвищеному холестерин. Але не варто його переїдати, інакше можна отримати харчове розлад.

Горішки багаті цинком, а також містять багато харчових волокон:

Мікроелементи, макроелементи, вітаміни Добова норма (середній показник, дор.) горіх пекан
А (ретинол / бета-каротин) 0,7-0,9 мг 0,03
В5 (пантотенова кислота) 5-10 мг 0,87
Марганець 5-10 мг 4,5
мідь 1-4 мг 1,2
селен 60-75 мкг 3,8
фосфор 1000-1200 мг 277
цинк 15-20 мг 4,5
вода   — 3,52 г
клітковина 20-40 г 9,6 г

Пекан не зберігається довго, так як має властивість ставати прогірклим через великий вміст жирів. Можна зберігати в холодильнику або морозилці.

Кедрові горіхи

Кедровий — один з найцінніших горішків. Ці маленькі горішки є насінням, які зріють в шишках сибірського кедра. Вони володіють м’яким солодким смаком і високою калорійністю.

Якщо в дитинстві кедрові горішки з медом?

  • Жодного разу
  • звичайно
  • Так, і зараз їм
  • Додати свою відповідь

результати
Poll Options are limited because JavaScript is disabled in your browser.

Про цінність кедрових горіхів можна судити по їх багатому складу.

Мікроелементи, макроелементи, вітаміни Добова норма (середній показник, дор.) кедрові
А (ретинол / бета-каротин) 0,7-0,9 мг 0,02
В1 (тіамін) 1-1,2 мг 0,81
В2 (рибофлавін) 1,7-1,8 мг 0,19
В3 (РР, ніацин) 20-25 мг 3,6
Е (токоферол) 10-20 мг 13,65
Залізо 10-30 мг 9,2
йод 150-300 мкг 2
Марганець 5-10 мг 4,3
мідь 1-4 мг 1,03
цинк 15-20 мг 4,25
вода   — 6,4 г
клітковина 20-40 г 7,2 г

Кедр горіх містить достатню кількість заліза, щоб знизити ризик виникнення анемії. Цей елемент забезпечує тканини і органи киснем.

Вітаміни групи В підтримують нервову систему. Велика кількість антиоксидантів допомагають в боротьбі з передчасним старінням клітин. Йод — незамінний елемент для здоров’я щитовидної залози. Марганець, мідь, цинк і клітковина доповнюють багатющий складу цих смачних насіння.

фісташки

Фісташка воліє субтропічний клімат. Добре зростає в країнах Північної Африки, Азії, Середземномор’я, звідки і імпортується. Самі горішки зазвичай продаються у вигляді снеків, в обжаренном або сирому вигляді, змішані з сіллю. Фісташка продається зі шкаралупою, яка розколюється самостійно при дозріванні плоду.

Мікроелементи, макроелементи, вітаміни Добова норма (середній показник, дор.) фісташки
А (ретинол / бета-каротин) 0,7-0,9 мг 0,33
В1 (тіамін) 1-1,2 мг 0,87
В6 (піридоксин) 0,4-2 мг 1,7
Е (токоферол) 10-20 мг 22,6
С (аскорбінова кислота) 75-90 мг 5
Залізо 10-30 мг 4,15
калій 2040 мг 1025
кальцій 1000-1200 мг 105
мідь 1-4 мг 1,3
селен 60-75 мкг 7
фосфор 1000-1200 мг 490
вода   — 7 г
клітковина 20-40 г 10,3 г

Фісташки містять найбільшу кількість вітаміну В6. Їх відрізняє унікальний набір амінокислот. Він отримав назву «горіх молодості», адже він уповільнює процеси старіння на клітинному рівні.

макадамия

Макадамия — відносно новий продукт, що з’явився на наших столах недавно. Його батьківщина — Австралія. Його вирощують в країнах Південної Америки і Африки. Цей горішок невеликого розміру, абсолютно круглий, з дуже жорсткою і гладкою шкаралупою. Це робить вирощування і очищення складними, через що макадамия коштує дорого.

Корисні речовини, що містяться в макадамії:

Мікроелементи, макроелементи, вітаміни Добова норма (середній показник, дор.) макадамия
В1 (тіамін) 1-1,2 мг 1,2
В5 (пантотенова кислота) 5-10 мг 0,76
Залізо 10-30 мг 3,7
Марганець 5-10 мг 4,13
селен 60-75 мкг 3,6
фосфор 1000-1200 мг 188
вода   — 1,4 г
клітковина 20-40 г 8,6 г

Унікальна властивість макадамії — це зміст пальмітолеіновой жирної кислоти. Вона корисна при метаболічному синдромі, коли порушений ліпідний і білковий обмін речовин, що призводить до ожиріння. Якщо у вас немає алергії на цей екзотичний плід, включайте його в свою дієту, адже пальмітолеіновая кислота сприяє здоровому схудненню. Також вона грає важливу роль при підтримці глікемічного індексу при цукровому діабеті.

Також читайте:  Як позбутися від запаху у взутті в домашніх умовах швидко і назавжди: сечі, поту, цвілі, сирості, оцту, гуми, штучної шкіри, цвілі, клею - народні засоби

Найкорисніші горіхи

Горіхи можуть по-різному впливати на чоловіків, жінок і людей різної вікової категорії. Користь може виявлятися по-різному.

Для жінок

Горіхи, корисні для жінок:

  • мигдаль і фісташка — збереження молодості;
  • фундук — здоров’я статевих органів, поліпшення репродуктивної функції;
  • кедровий, бразильський — підвищення лібідо, посилення імунітету;
  • Бертолет — профілактика раку грудей;
  • пекан — боротьба з анемією;
  • кешью — здоров’я щитовидної залози.

Для чоловіків

Для чоловіків свій набір корисних горіхів:

  • волоський, лісовий — для потенції;
  • мигдаль — вироблення тестостерону;
  • Бертолет — для профілактики раку передміхурової залози, при простатитах;
  • арахіс, кедровий — допомога при нарощуванні м’язів за рахунок високого вмісту білка.

Для дітей

Зростаючому організму теж потрібні горішки. Але потрібно пам’ятати про те, що малюкам до трьох років така важка їжа протипоказана. Потрібно врахувати і можливі алергічні реакції.

  • фісташки, фундук і пекан — для правильної роботи кишечника;
  • волоський — закріплює дію;
  • кедрові, фісташка, волоські — заспокійливу дію, правильна робота нервової системи, поліпшення мозкової діяльності;
  • мигдаль, кеш’ю — для здорового росту кісток.

літнім

Людям похилого віку потрібна велика кількість вітамінів і мінералів, так як з роками погіршується вироблення і засвоєння організмом корисних речовин.

  • макадамия, бразильський, пекан — стабілізують рівень цукру в крові;
  • мигдаль, пекан, арахіс — знижують ризик розвитку атеросклерозу, корисні для судин;
  • кедровий, фісташка — покращують роботу нервової системи;
  • мигдаль, фундук — знижують ризик розвитку катаракти;
  • волоський, кедровий — для поліпшення мозкової діяльності, стабілізації сну.

Денна норма споживання

Як правило, чоловікам потрібно більше вітамінів і мінералів; дітям значно менше, ніж дорослим, а жінкам під час вагітності деякі нутрієнти потрібні в кількості, що перевищує в кілька разів добову норму чоловіків.

В середньому добова норма горішків становить 30-35 грамів:

Назва Середня норма споживання
пекан 15 шт
кедровий 2 ст. л.
Бразильський 1 шт, макс. 10 шт
волоський 20 шт
фундук 20 шт
мигдаль 20 шт
кешью 10 шт
фісташки 60 шт
арахіс 15-20 шт

В якому вигляді корисніше

Всі горішки можна вживати в трьох видах: сирі, смажені, сушені.

Від способу обробки залежать смакові якості, вміст корисних речовин і накопичення шкідливих. Також від цього залежить спосіб і термін зберігання.

Практично всі горіхи можна знайти в сирому вигляді. Виняток — кешью, який звільняють від оболонки шляхом термічної обробки.

Єдина небезпека сирих плодів — це можливість зараження хвороботворними мікроорганізмами, які знищуються при термообробці або пастеризації. Сушка також здатна знешкодити горіхи.

Правильно висушені або сирі ядра найбільш корисними. Додавання солі або цукру знижує корисність цього продукту.

Обсмажують горішки для поліпшення смаку. Вони отримують більш насичений колір і аромат, при цьому апетитно хрумтять, що відбувається за рахунок втрати вологи.

Але при тепловій обробці знижується кількість корисних жирів, які трансформуються у шкідливі. Також при неправильній обсмажуванні (занадто висока температура, дуже тривала процедура) горіхи набувають дуже шкідлива речовина — акриламід. Мигдаль і фісташки в цьому плані найнебезпечніші. У волоському, фундуку і макадамії ця речовина не утворюється.

При високих температурах руйнуються багато антиоксиданти, якими так багаті горіхи. Але існують антиокислювачі, які синтезуються при нагріванні. Яскравий приклад — арахіс. При його смаженні в горішку з’являється більше поліфенолів.

Який різновид найбільш корисна

Для роботи серця потрібно вибирати продукти, багаті магнієм. Серед горіхів чемпіонами є кешью, мигдаль і волоський. Вітаміни В також важливі для підтримки роботи цього органу. Найбільше вітамінів цієї групи в арахісі, фісташці, макадамії і фундуку.

Для підтримки чоловічого здоров’я і тривалої сексуального життя чоловікам потрібно регулярно вживати горішки. Завдяки мінеральному складу, наявності білка, потрібних жирів у чоловіків підвищується вироблення тестостерону, поліпшується якість насінної рідини, поліпшується лібідо і фертильність. Найпотрібніші горіхи для досягнення мети — волоський, лісовий, мигдаль, арахіс і фісташки.

Які горіхи вибрати для схуднення

Незважаючи на високу калорійність, багато плоди входять до складу дієт. Користь горіхів в дієтичному харчуванні очевидна. Корисні жири, клітковина, набір вітамінів і необхідних елементів борються з холестерином, покращують обмінні процеси, пригнічують тягу до солодкого і знижують апетит.

Але існують правила, яких потрібно дотримуватися, щоб вживання горіхів допоміг скинути вагу, а не набрати його і завдати шкоди організму:

  1. Невеликі порції. Це найважливіше правило, адже калорійність продукту дуже висока, а переварити його організму дуже непросто.
  2. Відсутність добавок. Сіль, цукор, карамель та інші смаколики додають шкідливі калорії і затримують воду, викликаючи набряклість.
  3. Регулярність. Вживати горішки потрібно постійно, краще через день.
  4. Поділ. Горіхи краще вживати окремо від інших продуктів харчування. Так засвоїться більшу кількість корисних речовин. Хороше поєднання — зі свіжими овочами, зеленню.

Часто поєднують з крупами. Каша з ягодами і горіхами добре підходить для збалансованого дієтичного сніданку і забезпечить енергією на весь день.

Для схуднення вибирайте арахіс, бразильський, макадамію.

Найнепотрібніший горіх

Який же горішок з перерахованих — самий непотрібний? Це складне питання: кожен з них містить корисні речовини в більшій чи меншій мірі. Проте арахіс називають самим «порожнім» горіхом. З цим важко погодитися, адже вище описані його корисні властивості. Швидше, твердження вірне для способу його вживання.

Арахіс можна зустріти у вигляді солоної закуски, яку люблять вживати з пивом. У такому поєднанні, звичайно, він не може приносити користь. Але те ж саме можна сказати і про інші плоди.

Тому оцінюйте корисність продукту виходячи з нутрієнтів, яких не вистачає вашому організму. Чи не переборщіть з кількістю і вживайте їх правильно.

Як вибирати і як зберігати вдома

Горіхи продаються в багатьох місцях: в магазинах, ринках, наметах і навіть з рук.

Ось на що потрібно звертати увагу при виборі:

  • Цвіль, темні плями. Запліснявілі горіхи ні в якому разі не можна споживати в їжу, адже вони містять афлатотоксіни.
  • Колір і запах ядра. Старі плоди мають жовтий колір і прогірклий запах. Є їх не рекомендується.
  • Термін придатності. Небагато людей вміє відрізняти гарні плоди від поганих за зовнішнім виглядом. В такому випадку краще брати горіхи нема на вагу, а в упаковці, на якій буде прописаний термін зберігання.

Можете купити горіхи в шкаралупі, адже так вони зберігаються довше. При покупці дивіться на відсутність пошкоджень твердої оболонки.

Найдовше зберігаються сушені горіхи, найменше — обсмажені. Не зберігайте ядра в поліетилені, краще пересипати їх в скляну тару і вибрати темне сухе місце. Будь-які горіхи можна зберігати в холодильнику, а пекан — в морозильній камері.

застосування

Горішки вживаються не тільки в їжу. Ядра використовують для приготування масел, багато з яких є цінними. Їх вживають в їжу і застосовують в косметології. Найкращі масла — холодного віджиму, які успішно використовуються для створення кремів і засобів по догляду за волоссям.

Горіхи використовують в кулінарії, в поєднанні з випічкою, салатами і м’ясними стравами.

Багато речовин, отримані з горіхів, використовуються в медицині, що в черговий раз підтверджує їх корисність.

лікування горіхами

Майже всі горіхи застосовують в народній медицині для лікування захворювань. З цією метою виготовляють настої, відвари і інші лікарські форми.

Волоський горіх — найбагатший для медицини. Всі частини рослини можна використовувати на благо людині. У хід йдуть листя, кора дерева, шкаралупа, недостиглі плоди в шкірці. З рослини отримують витяжки, на основі яких створюються препарати. Дуже популярна спиртова настоянка з недозрілих волоських горіхів.

Використовується в медицині гіркий мигдаль. З плодів виходить масло, яке йде на виготовлення деяких мазей, а також для створення розчину для ін’єкцій.

В аптеках можна зустріти ліки від простатиту з бертолетії.

У кулінарії

Саме широке застосування горішки отримали в кулінарії. Вони володіють багатим смаком, добре доповнюють страви з багатьох продуктів. Завдяки горіхів їжа стає більш насиченою і різноманітною.

Грузинська кухня відома своїми соусами з волоського горіха. Наприклад, блюдо сациві. Паста з волоського горіха є основою для багатьох страв. Відомий приклад — рулетики з баклажанів з зернами граната.

Пекан вживаються в випічці: з мигдалю готують марципан, з фісташок або волоських — пахлаву.

Кедровими горішками пересипають овочеві салати та м’ясні страви. А шоколадки з арахісом і фундуком відомі у всьому світі.

рецепти

Дієтичний морквяний салат з кешью. Складові:

  • морква — 2 шт;
  • болгарська жовтий перець — 1 шт;
  • кешью — 70 г;
  • йогурт для заправки;
  • кінза;
  • сіль;
  • насіння гірчиці.

Моркву натріть соломкою, як для корейської. Перець наріжте невеликими шматочками. Обсмажені горіхи порубати. Насіння гірчиці обсмажте на олії до потріскування. Кінзу дрібно наріжте. Всі інгредієнти змішайте в мисці, посоліть і заправте йогуртом.

Слойка «Кленовий пекан». Складові:

  • листкове дріжджове тісто;
  • горіхи пекан;
  • тростинний цукор;
  • кленовий сироп;
  • кориця.

Горіхи злегка обсмажити на сухій сковороді. Кілька штук відкласти для прикраси, з інших приготувати начинку. Дрібно подрібнити пекан, змішати з сиропом. Варити цукровий сироп 5-10 хвилин, додати корицю.

Розкачати тісто, розрізати на порційні частини. В середину кожного аркуша викласти начинку, загорнути ялинкою. Зверху прикрасити цільними горіхами. Випікати в духовці при температурі 180-200 градусів 30-40 хвилин.

Посилання на основну публікацію
Adblock
detector