Миловаріння в домашніх умовах для початківців: рецепти, покрокові фото, відео, що потрібно придбати

Основи миловаріння в домашніх умовах
Домашнє миловаріння – це простір для творчості, ексклюзивний навик, який може з захоплення перетворитися в бізнес. Але він потребуватиме витрат як тимчасових, так і фінансових. Важко обійтися вмістом вашої аптечки і кухонних шаф. Купівля інгредієнтів – дороге задоволення. Крім того, сам процес миловаріння забирає багато часу. Будьте до цього готові.

Приналежності для миловаріння

Отже, вам знадобляться:

  • дитяче мило (не володіє сильним запахом, недорого коштує);
  • базові масла: мигдальне, оливкова, обліпихова, кедрова (без різкого запаху);
  • ефірні масла (лимон, лаванда, чайне дерево і ін.);
  • барвники (підійдуть харчові, які можна знайти в будь-якому магазині);
  • посуд для парової лазні (її не можна використовувати для їжі);
  • формочки (краще використовувати форми з силікону, гуми, пластмаси).

Інгредієнти для холодного способу варіння:

  • матеріал для захисту робочої поверхні (газета, клейонка);
  • мірний або звичайний стакан для зважування лугу;
  • електронні кухонні або аптечні ваги (з похибкою до 0,1 м);
  • скляний жароміцний стакан для розведення лугу;
  • два лабораторних або кулінарних термометра;
  • скляна або металева каструля;
  • ємність для охолодження лужного розчину;
  • дерев’яна ложка або лопатка;
  • блендер або міксер;
  • столовий оцет або лимонна кислота (на випадок потрапляння лугу на шкіру);
  • форма для заливки;
  • харчова плівка;
  • рушник;
  • ніж.

Крім цих матеріалів вам знадобляться засоби індивідуального захисту: респіратор, окуляри, рукавички.

Краще не користуватися скляними формами для миловаріння, інакше буде складно витягнути готовий виріб. Також не рекомендуємо використовувати форми з металу, особливо, – алюмінію. В процесі обробки компоненти мильної основи можуть вступити в реакцію з металом і викликати корозію. А колір готового продукту може виявитися не таким, як ви очікували.

Інгредієнти для миловаріння

Перелік компонентів для кожного майстра свій, тому докладно зупинимося на основних.

Мильна основа

У заводське дитяче мило додають мінімум ароматизаторів і барвників, тому воно буде гарною основою. У неї безліч переваг: немає запаху, вона швидко сохне, відмінно милиться і не сушить шкіру. Процес миловаріння стає легше і приємніше.

луг

Потрібна нам луг відома як каустична сода або їдкий натр.

базове масло

Цей компонент додають при плавленні мильної маси. Залежно від того, яке властивість ви хочете надати складу, можливі різні варіанти. Найчастіше використовують масло з мигдальних кісточок або оливкова.

Ароматизатори та барвники

Ефірні масла додадуть виробу улюблені запахи. Крім того, вони впливають на настрій, самопочуття людини. Вибирайте запахи в залежності від ваших цілей. Пам’ятайте, ці інгредієнти мають дуже високу концентрацію. Додавання їх у великій кількості може викликати алергію і навіть хімічні опіки. Коли мило готове, протестуйте його на невеликій ділянці шкіри. Зачекайте півгодини, якщо не було негативної реакції, сміливо використовуйте ваш продукт. Так ви переконаєтеся в його безпеці.

Щоб надати виробу колір, можна використовувати соки, трав’яні відвари, звичайні харчові барвники. Іноді в якості барвника виступає масло-основа.

добавки

Як продуктів для миловаріння використовують молоко, шоколад, трав’яні відвари, вівсяні пластівці, мелену каву (до речі, володіє відмінними скраб-компонентами). Для декорування готового шматочка підійдуть кавові зерна, пелюстки троянд, насіння, блискітки.

ємності

Посуд для миловаріння можна використовувати для зберігання і приготування їжі. Для цього заняття потрібно виділити спеціальні ємності.

алергічні реакції

Часом миловаріння може стати причиною розвитку алергічної реакції, причому абсолютно на будь-який компонент. Тому постійно тримайте в аптечці протиалергічний засіб, яке підходить саме вашому організму, і попередньо проконсультуйтеся з лікарем.

Варка з дитячого мила

Як техніки миловаріння для початківців ми рекомендуємо саме цей спосіб. Технологія досить проста.

  1. Потріть мило на самій дрібній тертці. Попередньо можна потримати його на гарячій батареї, щоб при натирання пил не викликала роздратування слизових.
  2. Візьміть дві – три ложки базового масла і одну ложку гліцерину. Суміш поставте на парову баню. Підігрійте.
  3. Засинайте мильну стружку невеликими порціями. Щоб прискорити процес, час від часу додавайте гарячу воду.
  4. Коли суміш по консистенції стане як рідке тісто, додайте кілька крапель ароматизатора.
  5. Якщо ви хочете отримати скраб, то на цій стадії додайте наповнювач (мелену каву або кашку з перетертих фруктів).
  6. Розлийте по формах.
  7. Дайте трохи охолонути і приберіть ємність в холодильник.
  8. Вийміть виріб з формочок.
  9. Підсушуйте протягом одного – двох днів.

Холодний спосіб миловаріння

Ми опишемо класичну технологію холодного способу варіння.

Готуємо всі матеріали і обладнання. Застеляємо стіл і підлогу клейонкою або газетами, відкриваємо вікно або включаємо витяжку. Надягаємо окуляри, рукавички, респіратор.

Готуємо лужний розчин. На електронні ваги ставимо склянку і ставимо значення «нуль» на екрані. Тепер відміряє каустичну соду, насипаючи її в стакан ложкою, щоб не піднялася лужна пил.

Беремо жароміцний стакан. Ставимо на ваги, встановлюємо нульову позначку, відміряє потрібну кількість води.

Стакан з водою кладемо в раковину, включаємо проточну воду, яка охолодить наш лужний розчин. Акуратно засипаємо суху луг в стакан, розмішуємо до повного розчинення порошку, залишаємо суміш остигати.

Увага: розчин буде сильно нагріватися і виділяти пари. Будьте уважні! Чи не нахиляйтеся низько до раковини. Важливо засипати порошок в воду, а не навпаки.

Відміряємо базове масло за допомогою електронних ваг, нагріваємо його на водяній бані. Тепер термометром заміряємо температуру розчинів. Якщо їх температура однакова, при цьому вона не менше 30 і не більше 70 градусів, то змішуємо обидва інгредієнта. Допустима різниця температур перед змішуванням – не більше двох градусів.

Вливаємо луг тонким струменем, при постійному помішуванні. Маса почне густіти і мутнеть, перетворюючись в мильну основу. Після цього збиваємо її міксером або блендером, домагаючись ще більшої густоти. Збиваємо мильну основу до стану «сліду»: крапельки, що стікають з лопатей міксера або з блендера, повинні залишати на поверхні помітні сліди.

Потім додаємо всі додаткові інгредієнти: барвник, ароматизатори, наповнювачі. Перемішуємо масу, викладаємо її в форму, застелену харчовою плівкою. Накриваємо форму плівкою (папером, кришкою), вкутуємо рушником, залишаємо на добу (як мінімум).

Коли суміш досить затвердіє, акуратно виймаємо її з форми, нарізаємо на шматочки, розкладаємо на підносі або обробній дошці. Ми залишаємо на кілька днів. Після загортаємо вироби в пергамент і прибираємо для дозрівання на два місяці.

Не слід використовувати мило раніше цього терміну: це не дуже корисно для шкіри. Згодом воно стане ніжніше, м’якше, знизиться рівень його кислотності і витрата.

Гарячий спосіб варіння мила

Якщо при холодному способі готовому продукту потрібно дозрівати ще кілька тижнів, то гарячий спосіб дозволяє уникнути цього. Отже, матеріали та інструменти потрібні ті ж самі, але ще знадобиться ємність для водяній лазні.

Змішуємо луг з водою, нагріваємо базові масла. Вирівнюємо температуру розчинів, збиваємо мильну основу до стану «сліду».

Після цього ставимо каструлю з мильною основою на водяну баню так, щоб вода в ємності знаходилася на одному рівні з мильною масою. Накриваємо ємність рушником, а потім кришкою.

Якщо не накрити мильну масу рушником, то при кип’ятінні в неї буде стікати конденсат.

Кип’ятимо суміш близько двох годин, перемішуючи через кожні тридцять хвилин. В процесі кип’ятіння мильна основа спочатку почне перетворюватися в гель, а потім придбає консистенцію рідкого воску. На цій стадії потрібно продовжувати кип’ятіння близько 10 хвилин.

Визначити готовність можна пробою на мову. Для цього потрібно зачерпнути трохи мильної маси і торкнутися її кінчиком язика (кінчиком!). Якщо язик не щипає, значить, мильна основа готова.

Не знімаючи ємності з водяної бані, додаємо в суміш всі додаткові інгредієнти: ароматизатори, барвники, наповнювачі.

Гарненько все перемішуємо, розливаємо по формах. Кожну формочку відстукував об стіл, щоб вийшло повітря, і не утворилися порожнечі.

Миловаріння гарячим способом дозволяє отримати готовий продукт вже через добу.

цікаві рецепти

Надалі ви можете додавати інгредієнти самі, в залежності від свого смаку і потреб. Ми підібрали найбільш популярні рецепти.

Мило-скраб

Рецепт підійде людям з проблемною шкірою обличчя. Для його приготування вам знадобляться наступні інгредієнти:

  • мелений чорний кави;
  • вода (150-200 мл.);
  • мильна основа (два шматки дитячого мила, тепла вода);
  • базове масло (мигдальне, обліпихова, оливкова по одній столовій ложці);
  • ароматизатори (в залежності від стану шкіри і потрібного ефекту), три – чотири краплі.

Мило «Рожева мрія»

Стане в нагоді, якщо шкіра дуже суха, чутлива. Нам буде потрібно:

  • 100 г. білої мильної основи;
  • одна столова ложка рожевої глини;
  • одна чайна ложка ефірного масла абрикоса;
  • п’ять крапель ванілі;
  • формочка у вигляді квітки.

Корисне домашнє мило «Морське дно»

Цей рецепт універсальний, але особливо підійде людям, які страждають від фурункулів або рясної вугрової висипки. Нам буде потрібно:

  • 100 г. прозорої мильної основи;
  • дві краплі синього харчового барвника;
  • по половині чайної ложки оливкової і виноградного масел;
  • ароматизатор «морський»;
  • одна чайна ложка дрібно порубаних водоростей.

Мило «Полуниця з вершками»

Людям із сухою, чутливою шкірою варто спробувати цей рецепт. Нам буде потрібно:

  • 100 м непрозорою основи;
  • по половині чайної ложки масел насіння полуниці і оливкового;
  • червоний або рожевий барвник;
  • дві столові ложки вершків;
  • ароматизатори «полуниця», «вершки».

шоколадне мило

Воно стане ідеальним подарунком подрузі, мамі, сусідці або колезі. Складові:

  • 100г. прозорої основи;
  • 5 крапель ефірного масла іланг-ілангу;
  • 1 столова ложка молока;
  • 1 столова ложка гліцерину;
  • 1 столова ложка кави меленого;
  • 1 чайна ложка меду.

Масло «Молоко і мед»

  • 247 м води;
  • 94,2 м лугу;
  • 65 р масла какао;
  • по 98 р касторової, кокосового, пальмового;
  • 65 р соняшникової та 52 г вершкового;
  • 15,6 г. масла абрикосової кісточки (як пережіра);
  • кокосова аромат;
  • світлий мед (для одного шару);
  • діоксид титану (для другого шару).

виноградне мило

  • 85,7 м лугу;
  • 220 м води;
  • 30 р свіжовичавленого виноградного соку;
  • 100 г. масла виноградних кісточок;
  • 40 р касторової;
  • 24,4 м кокосового;
  • 100 м кукурудзяного;
  • 330 м пальмового;
  • 2 столові ложки мелених виноградних кісточок;
  • виноградна аромат;
  • діоксид титану (для світлого шару).

морквяне мило

  • 247 м свіжого морквяного соку;
  • 93, 56 м лугу;
  • 11,7 г. молочної кислоти;
  • 33 р бджолиного воску;
  • 98 р касторової;
  • по 65 р кокосового, лляного, Рижикова;
  • 228 м пальмового;
  • 33 р гарбузового;
  • 65 р масла ши;
  • 52,16 м суміші масел абрикосових і персикових кісточок (як пережіра);
  • аромат з запахом меду і тропічних фруктів;
  • 2 столові ложки гречаного меду.

Апельсиново-шоколадне мило

  • 340 м води;
  • 100,3 м лугу;
  • по 80 р касторової, кокосового, лляного масел;
  • 160 м молочного жиру;
  • 160 м оливкового;
  • 240 м масла ши;
  • 50 р масла апельсина;
  • 2 столові ложки апельсинової цедри;
  • 1 столова ложка обліпихової (як пережіра);
  • 30 м тертого какао.

Мило з глиною і морською сіллю

  • 304 м води;
  • 64 р оливкової (як пережіра);
  • 114.7 м лугу;
  • 80 р масла какао;
  • по 120 м кукурудзяного, касторової;
  • 128 м кокосового;
  • 240 м пальмового;
  • 112 м масла ши;
  • ефірні масла анісу і м’яти;
  • суміш блакитний і чорної глини (один шар);
  • морська сіль (другий шар).

тонкощі миловаріння

Звичайно ж, пройде час, ви наберетеся досвіду і зможете «на око» визначати кількість всіх інгредієнтів. Але з деякими моментами краще познайомитися відразу:

  • чим менше ви додасте води, тим швидше відбудеться застигання;
  • для розведення мильної основи підійдуть вершки або молоко;
  • для кращого плавлення основи можна додати один шматочок цукру-рафінаду;
  • можна скористатися мікрохвильовою піччю замість водяної бані, тільки стежте, щоб суміш не закипіла;
  • в якості форм можна використовувати дитячі «пісочниці»;
  • мило буде легше дістати з форми, якщо поставити його в морозилку на 10 хвилин, або нагріти паром 30-40 секунд;
  • сушити мило потрібно, загорнувши його в харчову плівку. Так ви уникнете появи тріщин на поверхні;
  • щоб зробити багатошарове мило, заливайте його в форму поступово. Тільки коли перший шар основи застигне.

Якщо ви хочете приготувати по-справжньому корисне і лікувальне мило, зверніть увагу на властивості, якими володіють ефірні масла:

  • антисептики: бергамот, лимон, евкаліпт, ялівець і розмарин;
  • протизапальні засоби: м’ята, троянда, каяпут, ромашка;
  • спазмолітичні засоби: мускусний горіх, перець, розмарин, апельсин, фенхель, майоран;
  • для зниження тиску: іланг-іланг, меліса і лаванда;
  • підвищує тиск розмарин;
  • проти депресії: жасмин, бергамот, лаванда і ромашка;
  • при застуді (наприклад, кашель): кедр, сандал, евкаліпт.

Грунтуючись на властивостях рослин, ви зможете створити своєрідне ліки. Воно допоможе в профілактиці багатьох захворювань. Ось і виходить, що миловаріння приносить не тільки задоволення, але і відчутну користь здоров’ю.

Кава, вівсяні пластівці, морську сіль попередньо подрібніть в блендері або кавомолці. А додаючи їх, не забувайте ретельно заважати основу. Все повинно розплавитися рівномірно.

Всі рецепти можуть змінюватися відповідно до ваших уподобань. Ви можете дати вихід своєї фантазії і творчого начала. Головне тут – точність розрахунків і вимірювань.

Кількість лугу безпосередньо залежить і змінюється від кількості основного (базового) масла. Ця залежність виражається в числі омилення. Луг обчислюється за формулою: вага масла в грамах, помножений на число омилення і помножений на 95%. Отримане число і буде вагою речовини в грамах.

Щоб розрахувати вагу води, необхідно вже загальна вага базових масел помножити на число «0,375». Різні інгредієнти мають різне число омилення.

Ось характеристики деяких з них:

  • 0,066 – жожоба;
  • 0,069 – бджолиний віск;
  • 0,126 – гірчичне;
  • 0,128 – масло виноградних кісточок, ши і касторове;
  • 0,132 – масло зародків пшениці;
  • 0,133 – масло авокадо;
  • 0,134 – лляна, оливкова, соняшникова і масло персикових кісточок;
  • 0,135 – арахісове, гарбузове та масло абрикосових кісточок;
  • 0,136 – масло волоського горіха і солодкого мигдалю;
  • 0,137 – масло какао і кунжуту;
  • 0,141 – пальмова;
  • 0,190 – кокосове;
  • 0,193 – шипшини;
  • 0,255 – молочний жир.

Помилки починаючого миловара

Іноді мило погано густіє, ламається, розпадається на частини при різанні. Подібних проблем легко уникнути, якщо перевіряти термін придатності матеріалів і дотримуватися пропорції.

Мило не густіє

Переконайтеся, що ви всипали вірне кількість NaOH. Якщо лугу досить, то, можливо, в милі високий відсоток «м’яких» масел (соняшникової, сафлорового). В цьому випадку допоможе тривалий (15-20 хвилин) перемішування маси міксером.

ламке мило

Якщо при розрізанні блоку на шматки мило розламується, розсипається і навіть пече пальці, значить, в ньому занадто багато їдкого натру. Такий ефект створює і велику кількість жирів, які тверднуть при кімнатній температурі. Це не впливає на зовнішній вигляд мила, але має великий вплив на його якість. До зламу може привести і використання деяких ефірних масел. Наступного разу спробуйте будь-який інший рецепт.

Мило м’яке, але розпадається при різанні

Швидше за все, ваше мило не змогло пройти гелеву фазу. Залиште мило дозрівати додаткові два тижні або розріжте гітарної струною.

білий наліт

На мильному блоці утворився тонкий наліт, який ще називають «содовий попіл». Це візуальний дефект, на якість мила він не впливає. Уникнути його можна, накривши сире мило целофановим пакетом відразу після приміщення в форму. Наліт легко змити або зрізати ножем. Увага! Чи не переплутайте цей дефект з кристалізацією лугу.

Деякі помилки можуть відбитися на здоров’ї. Іноді в милі можна побачити білі цятки. Обережно! Це можуть бути кристали лугу! Іноді освіти їдкого натру розчиняються в повному обсязі. Протестуйте пару кристалів тест-смужкою. Якщо виною тому луг, то мило доведеться викинути.

Посилання на основну публікацію