Меню годуючої мами в перші місяці і в подальшому: рецепти на кожен день, що можна і не можна їсти, поради Комаровського

Зразкове меню годуючої мами
Меню годуючих мам має бути ретельно продумано. Рекомендуємо скласти список страв на перший місяць, потім ви його будете змінювати в залежності від своїх бажань і смаків.

Що можна їсти мамі, що годує

  1. Кисломолочні продукти. Підвищують кількість білка в грудному молоці. Пийте йогурт, кефір, ряжанку, їжте сир.
  2. Нежирна яловичина, свинина, кролик, біле м’ясо птиці. Найкраще його відварювати або готувати тефтелі, фрикадельки.
  3. Річкова і морська риба — пісна, нежирна. Її треба готувати не частіше одного або двох разів на тиждень — щоб не викликати алергію в малюка. Риба для мами, що годує, як і м’ясо, корисніше в відварному вигляді. Підійде судак, хек, тріска або короп.
  4. Крупи, макарони, хліб з змішаної пшеничного і житнього борошна або з висівками.
  5. Фрукти та овочі. Виділяють наступні корисні фрукти для годуючої мами: яблука зелених і жовтих сортів, банан, груша, ківі, слива. З овочів бажано перший час відмовитися від білокачанної капусти, так як вона викликає здуття. Кольорові овочі, такі як морква, болгарський перець, помідори і баклажани вводите в меню поступово, щоб не з’явилося алергії. Можна буряк, якщо у малюка немає реакції на неї. Кабачки, огірки (тільки не нітратні), брокколі та цвітна капуста на пару, відварений і запечена картопля дозволяється в будь-яких кількостях.
  6. Масло треба їсти, але добовий прийом вершкового масла повинен складати не більше 25 грамів, а рослинного — не більше 15. В раціоні обов’язково повинні бути жири, але в обмеженій кількості. Пальмова олія вживати не слід.
  7. Солодощі повинні бути в розумних межах, тому що вони можуть викликати у вас збільшення ваги, а у малюка алергічну реакцію. Можна їсти мармелад, пастилу, зефір, сухе печиво, сухофрукти.
  8. Напої — морс, компот, мінеральна вода без газу, невелика кількість соку. Щодня потрібно випивати літр рідини додатково до основного об’єму.
  9. Яйця є дозволено, тільки майте на увазі, що яєчний жовток теж може в окремих випадках виступати як алерген, тому будьте обережні.
Також читайте:  Як правильно приготувати омлет для дитини

Що не рекомендується

Перш за все, незалежно від стану здоров’я, потрібно виключити алкоголь, сигарети — це призводить до токсикації організму дитини. Міцний чорний чай і кава, зелений чай у великих кількостях збуджують нервову систему. Не рекомендується зловживати цибулею, часником і спеціями.

Серед продуктів є деякі обмеження для годуючих мам і малюків, схильних до алергії, наприклад:

  • тропічні фрукти і цитрусові, полуниця, малина, виноград;
  • незбиране коров’яче молоко, мед, горіхи, цукор, майонез;
  • білий хліб, бобові;
  • червона риба в великій кількості, раки, скумбрія, краби;
  • газовані напої;
  • копченості, соління, консерви, маринади, ковбаси;
  • сало і жирні сорти м’яса;
  • шоколад, солодкі сирки, кондитерські вироби, солодкі каші, солодкі безалкогольні напої та інші продукти з підвищеним вмістом цукру.

Важливо пам’ятати, що якість грудного молока безпосередньо залежить від харчування мами.

Ми рекомендуємо вам продумати своє харчування заздалегідь.

Зразкове меню годуючої мами на один день

сніданок

Омлет, хліб висівковий з вершковим маслом, сирна маса з курагою, чай з молоком.

Інгредієнти для омлету:

  • 2 яйця;
  • 30 мл молока.

Яйця збити, додати 30 мл молока, сіль за смаком, все добре перемішати. На гарячій сковороді розтопити 20 г вершкового масла, вилити збиті яйця, накрити кришкою. Смажити на невеликому вогні 3-4 хвилини, періодично проколюючи омлет дерев’яною лопаткою, щоб рідина протікала вниз і омлет не підгорів.

 

Подивитися цю публікацію в Instagram

 

Публікація від Анюта (@anutakhomitskaya_recept) 10 Гру 2018 о 10:58 PST

обід

Суп вівсяний з картоплею та сметаною, м’ясо тушковане з картоплею, салат з сезонних овочів або морква з йогуртом, хліб з змішаної борошна, компот.

Складові:

  • 500 г яловичини (лопатка);
  • 11 картоплин;
  • 2 л води;
  • 3 ст. ложки вівсяних пластівців;
  • 50 г вершкового масла;
  • 2 цибулини;
  • 1 морква;
  • 1 огірок;
  • 1 помідор;
  • 100 г капусти пекінської;
  • 3 ст. ложки рослинної олії;
  • приправа до м’яса;
  • свіжа зелень, цукор, сіль — за смаком.

М’ясо очистити від плівок і жив, нарізати невеликими шматочками. Добре прогріти рослинне масло на сковороді, викласти м’ясо в один ряд, обсмажити. Перекласти у велику каструлю, залити 1 л окропу. Гасити 20-30 хвилин. Очищені 8 картоплин порізати соломкою, додати в каструлю до м’яса. Вода в каструлі не повинна покривати картоплю повністю. Все ретельно перемішати, довести до кипіння. Накрити кришкою і поставити в розігріту до 180 ° C духовку. Гасити близько години. У процесі гасіння блюдо треба 3-4 рази перешкодити. Окремо обсмажити дрібно нарізану цибулю на рослинній олії. В кінці приготування блюдо посолити, додати обсмажену цибулю, перемішати і залишити в духовці ще на 5-7 хвилин. Готове м’ясо злегка приправити спеціями, покласти дрібно порізану зелень. Перемішати і дати постояти блюду 20 хвилин.

Також читайте:  Слінг своїми руками для дитини (новонародженого): як зробити, викрійки, ідеї (з простирадла, травень, з кільцями, з палантини), відео, фото

У киплячу воду (1 літр) всипати 3 ст. ложки вівсяних пластівців, додати дрібно нарізані 3 картоплини, Нагрівати 7-8 хвилин на великому вогні. Окремо на 50 г вершкового масла пасерувати 1 нарізану цибулину і 1 морква, зажарку додати в суп. Потримати суп ще 2-3 хвилини на середній температурі, посолити. Настояти під кришкою ще 2-3 хвилини і подавати до столу.

Салат з овочів.

1 варіант: тонкими кільцями нарізати огірок, покришити помідор і капусту, посолити, заправити олією.

2 варіант: моркву натерти на дрібній тертці, додати йогурт.

Полудень

Кефір або компот із сухофруктів, галетное печиво, фрукти.

вечеря

Макарони з тефтелі з риби, овочеве рагу, чай з молоком.

Складові:

  • 500 г філе будь-якої риби;
  • 4 ст. ложки молока;
  • 150 г води;
  • 2-3 картоплини;
  • 1 морква;
  • 1 кабачок;
  • 1 помідор;
  • 1 солодкий перець;
  • 2 цибулини;
  • 2 ст. ложки вершкового масла;
  • 70 г висівкового хліба;
  • 50 г томатної пасти;
  • рослинна олія;
  • сіль, перець, зелень — за смаком.

Філе риби пропустити через м’ясорубку два рази. Білий хліб розмочити в молоці, дрібно нарізати. Одну цибулину натерти на крупній тертці і додати в рибу. Фарш поперчити, посолити і ретельно розмішати. Скачати з приготованого фаршу кульки і укласти їх в каструлю для гасіння, змащену вершковим маслом. Томатну пасту ретельно розмішати в 50 г води, залити тефтелі. Гасити на середньому вогні під кришкою 9-10 хвилин. Перед подачею відварити макарони для гарніру.

Цибулю і моркву обсмажити, додати нарізану кубиками картоплю. Щоб овочі не пригоріли, долити близько 100 г води. Потім покласти кабачок, порізаний кубиками. Залишити нудитися на невеликому вогні. Якщо вода стане википати, долити ще трохи. Після закипання додати нарізані помідор і солодкий перець. Гасити до готовності.

Перед сном ряжанка і банан.

Посилання на основну публікацію