Лісова миша — фото і опис

Лісові миші Уподобання мишей в їжі Відносини всередині колонії

Лісова миша — кумедний, симпатичне звірятко, що мешкає на відкритих ділянках лісу. Покидає колишні місця, наближається до дому людини надзвичайно рідко. Сприяють міграцій пожежа, передчасні заморозки. Лісові миші роблять запаси на зиму, будують глибокі нори в землі, тому масове переселення в будинки людини взимку не практикується.

Опис зовнішнього вигляду

Мала лісова миша зовні схоже на домову сіру мишку. Але виглядає симпатичніше, цікавіша. Велика голова, великі очі, вушка на маківці, тупий носик.

Цікаво!

Інтенсивність забарвлення лісових мишей змінюється в залежності від пори року. Взимку шерсть стає густішим, пухнасті, темніє.

Для цього звірка характерний сіро-бурий окрас. Спинка завжди темніше, боки практично білі. Основною відмінністю є пляма жовтого кольору на грудях різної форми.

Довжина тіла становить 10 см. Деякі джерела вказують розмір тварини 13 см. Вага звірка не більше 200 м Мишачий хвіст практично дорівнює довжині тіла. Фото лісової миші представлено нижче, де наочно можна побачити звірка.
лісові миші

лісові миші

Місця проживання

Улюблене місце проживання — листяний ліс, його сонячні галявини, відкриті ділянки. Миші вважають за краще жити там, де неподалік є водоймище — річка, болото, озеро. В таких умовах лісова миша відчуває себе найкращим чином.

Нори будує гризун в землі. Найглибші камери йдуть в грунт на 2 м. Там тварина зимує. У лабіринті є кілька камер для зберігання запасів, гніздо для відпочинку, відтворення потомства. Зрідка лісові миші забираються на дерево, обгрунтовуються в старих дуплах, гніздах птахів.

Тваринки ведуть нічний спосіб життя, залишають притулку з настанням сутінків. Пов’язано це з великою кількістю природних ворогів. Хто харчується мишами в лісі — практично всі, хто здатний здолати маленького гризуна. Лисиці, вовки, їжаки, сови, куниці, щури, ящірки, змії відносяться до хижаків, хто їсть мишей.

Також читайте:  Скільки живуть миші

На замітку!

Взимку лісові миші не впадають в сплячку, перечікують морози глибоко в норах, поїдаючи запаси, зроблені восени. З настанням відлиги гризуни вибираються з нір, часто можна побачити сліди на снігу. Перезимувати тварина може в стозі сіна, залишеному на поле.

Уподобання в їжі

Уподобання мишей в їжі

Уподобання мишей в їжі

Чим харчується лісова миша, цікаво не тільки любителям природи, а й сільськогосподарським діячам, які побоюються за свій урожай. Миші їдять в лісі насіння, горіхи, зелені частини рослин. Невелика частка припадає на продукти рослинного походження — черв’яки, жучки, яйця пташок.

Раціон має сезонний характер:

  • в період осипання жолудів, миша годується ними;
  • при дозріванні лісових горіхів, мешкає там;
  • коли ці продукти знаходяться ще на деревах, миша задовольняється малим — їсть насіння клена, липи, ялини, сосни;
  • не проти поживитися грибами, з’їдає шапки лисичок, сироїжок, білих, підберезників.

Звірятко заготовлює запаси на зиму весь теплий сезон. Але при недостатній кількості їжі виповзає з нори взимку під час відлиги. Збирає насіння ялини, сосни, бур’янів, ягоди горобини.

Лісові миші активні в теплу пору року. Шлюбний період триває 5 днів, починається ранньою весною в березні. Вагітність триває близько 30 днів. Здатність до запліднення повертається через 24 години після народження дитинчат.

Цікаво!

За весь теплий сезон лісові миші спаровуються 3-4 рази.

В одному посліді народжується близько 5 мишенят. З’являються вони на світло голими, сліпими, глухими, з нерозвиненими кінцівками. Мають відмінний апетит, швидко ростуть, зовнішні перетворення відбуваються кожен день:

  • через тиждень мишенята обростають м’якою шерстю;
  • через 14 днів прорізаються очі, з’являється слух;
  • до кінця 3 тижні розвиваються кінцівки, мишенята починають активно повзати, залишають гніздо, освоюють територію біля гнізда.
Також читайте:  Чи їдять миші пінопласт

За місяць молоде покоління вчиться добувати собі їжу самостійно, може спорудити гніздо. У віці 30 днів мишенята виганяють з гнізда для самостійного життя, але залишаються в одній колонії. Молоді самки спаровуються через 3 місяці після народження.
Відносини всередині колонії

Відносини всередині колонії

Відносини всередині колонії

Лісові миші живуть численними колоніями, але за кожною особиною закріплюється певна площа — близько 5 кв.м. На чолі сімейства варто самець. Між молодими особинами чоловічої статі постійно спалахують сварки за право володіння самкою, з інших питань.

У колонії є кілька чільних самок, які допомагають ростити молоде потомство. Нерідко кілька самок народжують дитинчат в одному гнізді, разом вигодовують, вчать життя.

Цікаво!

Серед мишей не поширений канібалізм, але слабких дитинчат може з’їсти самка, щоб дати можливість більш сильним особам отримувати більше харчування. Якщо в гніздо забереться батько сімейства, може поглинути всіх без розбору.

Шкода для людини

Лісові миші рідко покидають гніздо, йдуть на відстань далі 20 кв.м. Тому, якщо город, сад розташований далеко від узлісся, загрози нашестя гризунів цього виду немає.

Але дуже люблять миші промишляти на полях, засіяних пшеницею, житом. Своїми діями не стільки псують урожай, скільки унеможливлюють його збір. Колоски опадають, сплутуються, важко косити технікою і вручну.

При сильному нашестя лісових жителів на полях вживає екстрених заходів. Ставлять пастки, посипають плантації отрутою для мишей. В інших випадках лісові миші шкоди не завдають, намагаються не потрапляти людині на очі, тримаються подалі від його володінь.

Лісові миші є переносниками енцефаліту, туляремії, інших небезпечних захворювань. Цілеспрямовано знищувати звірків можна, але при появі їх поблизу дачного ділянки, будинки, необхідно вживати заходів.

Посилання на основну публікацію
Adblock
detector