Куркума: користь і шкода для здоров’я, рецепти (з молоком), як приймати, відгуки, протипоказання, як пити для схуднення, в лікувальних цілях

Зміст

Як правильно застосовувати куркуму для свого здоров’я
Коли я жила в Індії, я весь час купувала дивний, погано пахне, але дуже ефективний загоює крем, на якому було написано дивне слово turmeric. Ранки, укуси комах, опіки — все це затягувалося на моїй шкірі, як на термінаторі. Пізніше я дізналася, що turmeric — давно відома мені куркума, а її корисні властивості загоєнням ран не обмежуються.
Як правильно застосовувати куркуму для свого здоров' /></p>
<h2><span id=Що таке куркума

Слово «куркума» має багато значень. Так називають рослину, його кореневище і приготовану з нього пряність. Корінь куркуми — це одна з найбільш поширених спецій в світі. Понад мільярд людей щодня в тому чи іншому вигляді додають його в свою їжу.

Де росте і як виглядає

Куркума — це багаторічна трав’яниста рослина, що є близьким родичем імбиру. Їх кореневища виглядають практично однаково і відрізняються тільки відтінком м’якоті. Квітки і листя теж дуже схожі один на одного.

У дикому вигляді куркума зустрічається тільки в Індії, а вирощують її майже в усіх країнах з тропічним кліматом. Але основний постачальник цих яскраво-помаранчевих бульб і спецій, вироблених з них, це все ж Індія.

Висота стебла куркуми може досягати 150 см, листя великі, яйцеподібні з гострими кінчиками, глянцеві, темно-зелені. Під час цвітіння на верхівці рослини з’являється пишний, ароматний «султан» з пелюсток цикламенового, червоного, жовтого або білого кольору, в залежності від сорту. Зовнішній вигляд настільки живописний, що куркуму часто висаджують на клумбах і розводять в якості домашнього рослини.

Хімічний склад

Помаранчевий корінь містить великий набір вітамінів (В, аскорбінова кислота, К) і мікроелементів (залізо, кальцій, йод та інші). Але його головне багатство складають куркумін, монотерпени, терпенові спирти. Саме вони надають приправі характерний аромат і цілющі властивості.

Який запах і смак

У чистому вигляді куркума має пекучий смак, схожий на чорний перець. Якщо ж приправляти нею страви в малій кількості, то вона надає їм горіхові і мускусні нотки. Її смак і аромат настільки яскраві, що запам’ятовуються миттєво, після першого ж знайомства з ними.

Чим можна замінити

Смаковий букет куркуми настільки виразний, що знайти йому заміну складно. Незважаючи на всі зусилля відмінності все одно будуть відчуватися.

Найбільш близький до смаку і кольору шафран. Хороший результат можна отримати, якщо взяти суміш копченої паприки з мускатним горіхом. Можна скористатися готовою приправою карі. В її складі багато куркуми, але смак у каррі сильно відрізняється від смаку чистої спеції.

види

У природі існує більше 40 сортів куркуми, але в харчовій промисловості використовується лише чотири:

  • куркума довга (інша назва — турмерік) — знаменита пряність;
  • кругла — йде на приготування крохмалю;
  • цедоарія (Цитварний корінь) — дуже пекуча, з неї готують лікери, тоніки, ароматизатори для парфумерії;
  • ароматна (індійський шафран) — застосовується в кондитерському виробництві.

Чим корисна для організму людини

Вплив цієї рослини на організм вивчається давно, і список його корисних властивостей стає дедалі більше. Вже встановлено, що куркума:

  • знижує вміст поганого холестерину в крові;
  • сприяє травленню;
  • підсилює відтік жовчі;
  • покращує роботу імунітету;
  • має протимікробну дію;
  • нормалізує роботу серця.

Навіть висловлюються припущення, що на її основі може бути створено ліки від хвороби Альцгеймера.

Для жінок

Для жінок ця рослина особливо корисно, тому що полегшує неприємні відчуття, якими супроводжується менопауза.

Куркумовие маски омолоджують шкіру, розправляють зморшки, освіжають колір обличчя.

Спеція діє на жінок, як сильний афродизіак.

Для чоловіків

Покращує стан передміхурової залози, захищає від простатиту, призупиняє розвиток аденоми, не дає їй малигнизироваться (тобто перешкоджає переродженню в злоякісну пухлину).

Сприяє покращенню якості сперми, усуває еректильну дисфункцію.

Рекомендації до застосування

Ці прянощі сильно діє на організм, тому надмірно захоплюватися нею не можна навіть повністю здоровим людям. Якщо є які-небудь хронічні захворювання, то перш ніж вводити куркуму в своє меню або вживати народні засоби, потрібно порадитися з лікарем.

Чи можна дітям і з якого віку

Дітям, які не досягли шести років, куркума в будь-якому вигляді забороняється категорично.

Школярам можна давати її з лікувальною метою і знайомити їх з блюдами, що містять цю приправу. Але попередня консультація з педіатром потрібна обов’язково.

Чи можна при вагітності і годуванні грудьми

При вагітності куркуму радять уникати. У ній багато речовин, які надають стимулюючу дію на матку, а це погано позначається на стані плода і навіть може призвести до викидня.

Під час годування грудьми ця спеція теж, як правило, залишається під забороною, так як вона часто викликає алергію у немовляти і підсилює коліки.

Скільки можна вживати в день

Дорослій людині можна з’їдати близько 7 г спеції в день. Це одна столова ложка порошку (без гірки).

Для дитини шкільного віку максимальна доза становить не більше однієї чайної ложки.

Хронічне перевищення дозування призводить до вельми неприємних наслідків: починається рясне випадання волосся, розвивається запор, з’являється печія, може впасти артеріальний тиск.

Шкода і протипоказання

Шкода цієї рослини є продовженням його достоїнств. При надмірному вживанні стимуляція шлунка може обернутися печією, захист від тромбоутворення — кровотечами, зниження цукру — гіпоглікемією. Тому дотримання дозування має дуже велику важливість.

При ряді захворювань цю приправу доводиться або повністю виключити з раціону, або використовувати з великою обережністю. До них відносяться:

  • цукровий діабет: спеція взаємодіє з ліками і може викликати небезпечну гіпоглікемію;
  • гіпотонія: куркума знижує тиск, тому при будь-яких захворюваннях, що супроводжуються гіпотонією, вона протипоказана;
  • схильність до кровотеч (при гемофілії абсолютна заборона);
  • гастрит, панкреатит, жовчнокам’яна і сечокам’яна хвороби, виразка шлунка і дванадцятипалої кишки;
  • індивідуальна непереносимість;
  • дитячий вік: дітям до двох років — повністю заборонено, молодшим дошкільнятам можна в малих дозах і з великою обережністю;
  • вагітність і годування груддю.

Застосування в лікувальних цілях

Помаранчевий корінь може застосовуватися не тільки в кулінарії, але і як ліки. Але для цього потрібно попередньо отримати схвалення лікуючого лікаря, а також виключити з меню цю спецію, щоб не допустити передозування.

При болю в горлі і застуді

Простудні захворювання добре лікуються сумішшю порошку куркуми і меду. Інгредієнти беруться в рівних пропорціях. Приймають по половині чайної ложки 4-5 разів на день.

Засіб може викликати сильну алергію. Якщо з’являються навіть невеликі ознаки (висип, свербіж, печіння), прийом негайно припиняють.

при анемії

Заліза як такого в куркумі не надто багато. Але вона активізує роботу шлунково-кишкового тракту, тому виявляється корисною.

Приймають її з ранку, розмішавши чайну ложку порошку в склянці кефіру або йогурту.

при астмі

Тримати напади під контролем, не допускати погіршення допомагає прийом 100 мл теплого молока, в який додана 0,5 ч. Л. спеції. Цей метод вимагає схвалення лікаря в обов’язковому порядку.

Для очищення організму

Для цієї мети народна медицина рекомендує випивати на ніч склянку молока з 1 ч. Л. будь-якого меду і ½ ч. л. куркумового порошку. Дозування потрібно дотримуватися ретельно, інакше замість очищення розвинеться запор.

Для лікування печінки

При жовчнокам’яної хвороби куркума не рекомендується або зовсім забороняється, так як вона стимулює рясний відтік жовчі, що може викликати закупорку протоки каменем, і тоді буде потрібно екстрена операція.

При інших захворюваннях, якщо лікар дозволить, приймають по ½ ч. Л. порошку, запиваючи водою. Або можна приготувати відвар: з ½ ч. Л. куркуми, ½ ч. л. подрібненого чистотілу і 200 мл окропу. Відвар ділять на три порції і випивають протягом дня.

Також читайте:  Горіх макадамія: користь і шкода для організму, ціна, протипоказання, відгуки, фото, де росте, смак, шкаралупа, масло, корисні властивості для жінок

від псоріазу

При псоріазі з дозволу лікаря приймають таблетки і настойки, що містять куркуму. Крім того, змащують хворі місця куркумовой маззю, яка готується в такий спосіб: 1 ч. Л. спеції змішують з кип’яченою водою до тієї консистенції, яку зручно наносити на шкіру. Оброблені ділянки закривають пов’язками. Лікування проводять тижневими курсами.

При цукровому діабеті

Три рази в день перед їжею з’їдають по 1/3 ч. Л. порошкової спеції і запивають водою.

Узгодження даного методу з лікуючим лікарем є не просто обов’язковим, а життєво необхідним, так як при цьому потрібне коригування дози основних ліків. Якщо ж лікар забороняє куркуму, потрібно виконати його вказівки.

Від високого тиску

Якщо людина приймає призначені лікарські препарати, то лікування куркумою можна проводити тільки з дозволу лікаря.

При відсутності протипоказань хорошу дію надає кефірний напій. Його готують з 250 мл кефіру будь-якої жирності, 1 ч. Л. кокосового масла (цей інгредієнт можна опустити), ½ ч. л. меду, ¼ ч. л. куркумового порошку, 0,3 г кориці (невелика щіпка). П’ють вранці і на ніч.

Вранці можна пити «золотий» чай. Рецепт наступний: в півлітра окропу засипати 1 ч. Л. порошку і при бажанні додати ½ ч. л. меду, щіпку кориці, 2 ст. л. апельсинового соку. Настоювати 10 хвилин. Курс 2 місяці, потім необхідна двотижнева пауза.

Для зниження холестерину

Для виведення зайвого холестерину підходить медова суміш з 10 частин будь-якого меду і 1 частини порошкової спеції. Приймають по 1 ч. Л., Розсмоктуючи в роті, як цукерку.

«Золоте» молоко теж добре допомагає при гіперхолестеринемії.

При діареї і метеоризмі

Для зняття неприємних симптомів можна випити склянку кип’яченої води з розчиненою в ньому 1 ч. Л. куркуми.

при гастриті

При деяких видах гастриту ця спеція може бути заборонена, тому консультація у лікаря потрібна обов’язково.

Якщо немає протипоказань, то можна приймати:

  • розчин: ½ ч. л. порошку додають в 100 мл окропу, остуджують; випивають за 30 хвилин до їди:
  • медова суміш: 1 ч. л. меду (будь-якого), 1 таблетка активованого вугілля (потовкти якомога дрібніше), 1 ч. л. приправи;
  • відвар: ½ склянки молока, 6 таблеток активованого вугілля (потовкти), 1 ч. л. куркуми; інгредієнти змішати, довести до кипіння, остудити.

при атеросклерозі

Рекомендується частіше включати в меню страви, приправлені куркумою, пити «золоте» молоко, додавати спецію в кефір.

Корисний овочевий коктейль: в рівних пропорціях змішують сік капусти, буряка, огірків, селери, моркви. До склянці напою додають ½ ч. Л. спеції.

Сумарне денне споживання куркуми не повинно перевищувати 7 м

при онкології

Так як лікування онкологічних захворювань не допускає ніякої самодіяльності, то будь-які засоби необхідно узгоджувати з лікарем.

Куркуму для лікувальних цілей краще купувати в аптеках. Порошок можна готувати самостійно: корінь миють, натирають на самій дрібній тертці, сушать.

Щоб корисні речовини легше засвоювалися, куркуму змішують з маслом (можна брати вершкове, оливкове, кокосове) і додають маленьку дрібку меленого чорного перцю.

при холециститі

При запаленні жовчного міхура з дозволу лікаря можна пити золоте молоко, тричі в день приймати по столовій ложці медово-куркумовой суміші (інгредієнти беруть у рівних частинах) або натщесерце випивати склянку води, в якому розчинено ½ ч. Л. спеції.

При ранах, опіках і фурункулах

Якщо немає порушення шкірного покриву, уражене місце змащують пастою з куркуми і соку алое і закривають стерильною пов’язкою. Склад знімає біль і прискорює регенерацію тканин.

Для очищення крові

Для «чистки» крові і кровоносних судин підходять будь-які страви з цією приправою, молоко, чай, медова суміш.

При хвороби Альцгеймера

Хвороба Альцгеймера — це найбільш поширена форма сенільний деменції (старечого недоумства). В її ході мозкові структури, відповідальні за мислення, повільно втрачають здатність функціонувати. У мозку накопичуються складаються з особливих білків бляшки і клубки, що заважають його роботі.

Як використовуєте куркуму на кухні?

  • ніяк
  • Дуже люблю куркуму і додаю її всюди
  • Тільки в складі готових сумішей спецій, для плову, наприклад
  • Додати свою відповідь

результати
Poll Options are limited because JavaScript is disabled in your browser.

Дослідження показують, що куркумін і інші речовини, що містяться в куркумі, здатні гальмувати ріст бляшок. Справжні ліки від хвороби Альцгеймера ще не створено, але включення куркуми в дієту благотворно позначається на стані пацієнтів. Якщо дозволяє їх здоров’я, їм рекомендує приймати куркуму в будь-якому вигляді.

для суглобів

Потужні протизапальні та антиоксидантні властивості цієї спеції благотворно позначаються на загальному стані суглобів і захищають від руйнування хрящової тканини, яка в першу чергу страждає при артритах.

Лікарі можуть призначати куркумін в таблетках, приправляти їжу цієї спецією, пити золоте молоко.

У народній медицині для лікування суглобів використовується золота паста, яка готується з таких інгредієнтів:

  • 60 г порошкової куркуми;
  • 250 мл води;
  • 70 мл рослинного масла (підходить кокосове, оливкова, лляна);
  • 2 ч. Л. чорного перцю (свежемолотого) — цей інгредієнт можна опускати.

Куркуму розчиняють в невеликій кількості води і уварюють на повільному вогні протягом 10 хвилин. Остуджують, додають інші складові частини, вимішують. Засіб зберігають в холодильнику протягом двох тижнів.

Схема прийому пасти:

  • 5 днів по ¼ ч. Л. 2 рази на день;
  • поступово нарощують дозу, додаючи по ¼ ч. л. в тиждень;
  • 7 днів приймають по 3 ч. Л. в день, потім дають організму відпочити.

Пасту можна додавати в молоко, можна присмачувати її медом, імбиром, корицею до смаку.

При чоловічих хворобах

Помаранчева пряність є потужним афродизіаком і протизапальним засобом. Систематичне вживання її разом з їжею захищає від проблем з потенцією і зміцнює здоров’я передміхурової залози.

Особливо корисний при простатиті чай з куркумою, суміш спеції з оливковою олією і чорним перцем.

Цілюща настоянка готується наступним чином: свіжий корінь промивають, чистять, подрібнюють в блендері (або натирають на дрібній тертці), заливають горілкою (пропорції 1: 1) і настоюють 2 тижні на холоді в темному місці. Приймають по 20 крапель.

Можна приготувати мікстуру. Для цього в 200 мл гарячої води розчиняють ¼ ч. Л. спеції, ¼ ч. л. меду, 1 ч. л. кокосового масла (можна замінювати на оливкову), сік одного невеликого лимона. Приймають щодня.

Рецепт коктейлю з муміє: невеликий шматок кореневища подрібнюють, додають 200 мл води, доводять до кипіння, остуджують. Додають щіпку чорного перцю і ¼ ч. Л. муміє. Випивають під час їжі.

антидепресант

Куркумін діє на нервову систему подібно до знаменитого антидепрессанту «Прозак», але без небажаних ефектів, властивих цих ліків. Звикання до нього теж немає.

Для боротьби з депресією підходять будь-які страви і рецепти з куркумою. Особливо добре діє золотий лимонад, який готується з таких інгредієнтів:

  • тертий корінь або порошок куркуми — 2 ст. л .;
  • мед — 4 ст. л .;
  • газована або звичайна вода — 1 л;
  • сік одного великого лимона або двох маленьких;
  • сік одного апельсина.

Вийшло кількість лимонаду можна випити протягом двох днів.

Чим корисна для схуднення

Спеція покращує травлення, полегшує роботу печінки і створює тривале відчуття приємної ситості. Крім того, що містяться в ній речовини нормалізують ліпідний обмін і додають бадьорості. Все це сприяє природному зниженню ваги.

Бажаючим схуднути рекомендується додавати приправу в супи, каші, напої. Це робить їх більш смачними і ситними, але без зайвих калорій.

Почуття нав’язливого бажання перекусити добре заглушає кефірний коктейль. Для його приготування в стакан кефіру (або кислого молока) додають ½ ч. Л. порошкової куркуми, стільки ж імбиру і крихітну дрібку чорного перцю (можна і без нього). Жиросжигающий перекус готовий.

На сніданок або на полуденок можна готувати екзотичний смузі:

  • кефір або йогурт — 200 мл;
  • куркума — 1 ч. л .;
  • банан — 1 шт .;
  • апельсин — 1 шт.

Фрукти подрібнюють в блендері, потім змішують з іншими інгредієнтами.

Куркума в косметології

Антиоксидантні, омолоджуючі, регенеруючі властивості помаранчевої прянощі широко застосовуються в косметології. З її допомогою можна доглядати за шкірою, позбавлятися від прищів, небажаного волосся і пігментації.

Для шкіри обличчя

Куркума підходить для догляду за всіма типами шкіри. Вона підсилює кровообіг, нормалізує жирність, усуває запалення і в’ялість.

Попередня проба на алергію обов’язкове. Для цього невелику кількість складу наносять на згин ліктя і залишають на годину. Якщо виникає свербіж і печіння, то засіб не підходить.

Маски готуються дуже просто. Тривалість процедур — 15 хвилин, якщо шкіра дуже світла, то не більше 10 хвилин. В кінці складу змивають, чергуючи теплу і прохолодну воду.

При нанесенні потрібно залишати збільшене вільний простір навколо очей і губ.

Також читайте:  Коли набирати воду на Водохреща в 2019 році?

Всі склади сильно фарбують нігті, тому наносити їх потрібно або спеціальними кистями, або захищати манікюр рукавичками.

Після процедури шкіра може бути злегка почервоніла.

Частота масок — 1 раз в тиждень.

Маска від прищів

Спеція діє одночасно як м’який скраб і як потужне протимікробний засіб, тому нею можна очищати шкіру від прищів, чорних комедонов і білих вугрів.

  1. Дві столові ложки порошку змішати з кип’яченою або фільтрованої водою до пастоподібного стану.
  2. Нанести на очищену шкіру.

В даному рецепті замість води можна брати оливкове масло, мед, кокосове масло, сік алое, молоко, сметану.

Одну столову ложку спеції засипають в 100 мл води, кип’ятять до загусання. Масу остуджують і негайно використовують.

Беруть рівні частини порошку куркуми, мускату, свіжого листя м’яти і базиліка. Розтирають у ступці до отримання однорідної маси наносять на запалені ділянки.

Маска від зморшок

Омолоджуючий і підтягуючим дією володіє навіть найпростіша паста, приготовлена ​​з спеції і води. Якщо потрібно посилити ефект, то можна скористатися наступними складами.

  1. Змішують 1 ч. Л. меду, 2 ст. л. жирного кефіру, ½ ч. л. куркуми.
  2. Спецію змішати з оливковою олією до зручної консистенції.
  3. Три частини чорної або блакитної глини змішати з однією частиною куркуми і розвести водою.

Маска від пігментації і веснянок

Посиленим відбілюючим властивістю володіють такі склади.

  1. Змішують 25 г нежирного сиру, 2 ст. л. спеції, 15 мл молока.
  2. Зробити пасту з порошку куркуми і сметани.
  3. Змішати 1 ч. Л. куркуми, ½ ч. л. оливкового масла, 1 курячий жовток (або 3 перепелиних), 1 ч. л. будь-косметичної глини.

Для видалення волосся

Регулярні куркумовие маски значно полегшують депіляцію. Стан шкіри поліпшується, а видаляти небажані волоски доводиться рідше.

Маску роблять відразу після домашньої депіляції, а потім один раз в тиждень. Суміш не втирають, а просто розподіляють по шкірі і тримають близько 20 хвилин. Змивають ретельно спочатку теплою, а потім прохолодною водою.

Якщо під час маски виникає навіть невеликий дискомфорт, шкіру негайно промивають великою кількістю води.

Масочний суміші використовують відразу ж після їх приготування.

  1. Розвести водою 2 ст. л. куркуми і 2 ст. л. горохової муки (якщо немає готової, можна змолоти горох в кавомолці).
  2. Змішати з молоком 2 ст. л. спеції.
  3. Будь-дитячий крем змішати з куркумовим порошком.
  4. У йогурт додати 1 ст. л. куркуми і 2 ст. л. соєвого борошна.

Застосування куркуми в кулінарії

Куркума — це універсальна приправа, що поєднується з м’ясними, овочевими, круп’яними і солодкими стравами. В Індії, звідки ця спеція родом, її додають практично в усі страви.

куди додавати

Пряність можна без вагань додавати в будь-які м’ясні та рибні соуси, в плов, будь-які каші, випічку, маринади. Навіть мікроскопічні кількості оранжевого порошку додають блюдам апетитний колір, тому його часто використовують для прикраси.

рецепти приготування

Збагатити блюдо куркумою дуже просто: в будь-який основний соус додається ½ ч. Л. порошку, і смаковий букет стає яскравішим.

Швидше за все готуються напої з помаранчевої спецією.

«Золоте» молоко з куркумою

«Золоте» молоко, крім чудового смаку, приносить організму велику користь. Воно сприяє нормалізації ваги, вранці додає бадьорості, а ввечері заспокоює, зміцнює серце, очищає печінку.

Для приготування напою спочатку роблять пасту:

  1. змішати 50 г куркуми з ½ ч. л. перцю (краще брати мелений);
  2. засипати суміш в 100 мл води, поставити на вогонь;
  3. уварювали до загустіння;
  4. охолодити.

Пасту можна зберігати в скляному посуді в холодильнику протягом 30 днів.

Послідовність приготування наступна:

  1. до одній склянці молока додати 1 ч. л. рослинного масла, розмішати;
  2. додати 1 ч. л. куркумовой пасти;
  3. поставити ємність на повільний вогонь, довести до кипіння при постійному помішуванні;
  4. остудити і відразу ж випити.

Молоко можна брати будь-: коров’яче, козяче, мигдальне, вівсяне, рисове, гречане. Як масла можна брати оливкове, кунжутне, кокосове, соняшникова.

чай

Куркумовий чай можна заварювати, як звичайний: 1 ч. Л. зеленого чаю (будь-якого), 1/3 ч. л. спеції — залити окропом і настояти.

Є й інші рецепти.

  1. В 1 літр води додати 1 ч. Л. спеції, уварювали на повільному вогні 10 хвилин. Напій процідити через марлю.
  2. Дві чайні ложки натертого свіжого кореня залити двома склянками окропу. Наполягати 5 хвилин. Додати ¼ ч. Л. меленого чорного перцю, мед за смаком. Можна додати скибочку лимона.
  3. Доводять до кипіння 1 л води. Додають 1 ч. Л. тертого кореня (або ½ ч. л. порошку), 1 ч. л. тертого імбирного кореня (або 1/3 ч. л. порошкового), ¼ ч. л. чорного перцю. Перемішують, закривають кришкою, млоять на повільному вогні 5 хвилин. Готовий напій проціджують.

З водою

Воду з куркумою зазвичай п’ють вранці натщесерце, щоб тримати вагу в нормі. Але якщо є бажання і немає протипоказань, цей напій можна вживати в будь-який час дня. Готується він у такий спосіб: у склянку гарячої води додають ¼ ч. Л. спеції і трохи чорного перцю. Розмішують.

Кількість куркуми можна зменшувати або збільшувати. Але загальне споживання приправи не повинно бути більше однієї столової ложки в день.

З кефіром

Готується двома способами.

  1. ½ ч. Л. порошку залити невеликою кількістю окропу, розмішати в рідку кашку. Остудити. Додати стакан кефіру, добре перемішати.
  2. 1 с. л. порошку розмішати в 250 мл гарячої кип’яченої води, поставити ємність на водяну баню, прогрівати 10 хвилин. Остудити і додавати в кефір за смаком.

Можна також наносити на шкіру як маску.

З медом

Цей засіб допомагає при застуді, від кашлю, при авітамінозі і безсонні.

  1. Мед і прянощі змішують в рівних пропорціях.
  2. Змішують 1 ст. л. порошку куркуми, 1 щіпку чорного перцю, 1 ч. л. лимонної цедри, 100 г меду, ½ ч. л. яблучного оцту.

При лікуванні грипу рекомендується наступна схема прийому:

  • 1 день — по 1 ч. Л. кожну годину;
  • 2 день — по 1 ч. Л. кожен 2 години;
  • 3 день — по 1 ч. Л. тричі на день.

При інтенсивному лікуванні необхідно стежити за кількістю з’їденого меду, — воно не повинно перевищувати десяти чайних ложок в день.

Як вибрати і де купити

Сьогодні куркуму можна купити в будь-якому супермаркеті, в магазині східних прянощів або інтернет-магазині.

При покупці свіжої куркуми слід вибирати чисті, гладкі кореневища з тугою, матово блискучої шкіркою і приємним ароматом.

При виборі порошкової спеції потрібно звертати увагу на колір і запах. Справжня (непідробна), якісна куркума повинна бути насиченого темно-оранжевого кольору, а її аромат повинен відчуватися на відстані не менше 10 см. При розчиненні в воді повинна виходити однорідна мутна рідина зі скупченням на дні яскравого осаду. Якщо ж на поверхні плавають якісь частинки, а осад блідий, значить, спеція підроблена, — в ній мало куркуми, а в якості наповнювача присутній підфарбований крохмаль, борошно або інші домішки.

Як і скільки зберігати

Свіжі кореневища пакують в харчову плівку, паперові або поліетиленові пакетики, контейнери і зберігають в холодильнику. Термін придатності — два тижні.

Якщо корінь заморозити, він збережеться протягом 3-4 місяців, але його корисні властивості сильно зменшаться.

Порошок можна зберігати в герметичній ємності в темній прохолодній коморі протягом 12 місяців.

Інше застосування

Крім харчового, лікарського і косметичного застосування, цю рослину використовують в якості:

  • декоративного для клумб і зимових садів (його можна вирощувати вдома в горщиках);
  • фарби, наприклад, знамениті одіяння буддійських ченців фарбуються нею;
  • харчового барвника для сирів, майонезів і т. д .;
  • консерванта (код Е100);
  • індикатора кислотності розчинів в хімічному аналізі.

У традиційній індійській культурі порошок і кореневища куркуми також застосовуються в ритуальних і церемоніальних цілях. Наприклад, з сушених бульб робиться весільну намисто Талі.

Користь і застосування ефірного масла

Ефірна олія куркуми застосовується в ароматерапії, для масажу, як омолоджуючий засіб і засіб для депіляції, як репелента. У їжу його вживати не можна.

У чистому вигляді наносити на шкіру не рекомендується. Але при хорошій переносимості його наносять в мікроскопічних кількостях при точковому масажі.

Звичайне дозування масла:

  • масаж — 5 крапель на 10 г основного крему;
  • ванна — 7 крапель;
  • компрес — 4 краплі на 10 мл основного масла;
  • домашній антивікової крем — 4 краплі на 15 мл дитячого крему.

Застосовується зрідка або курсами з тривалими періодами відпочинку.

Категорично заборонено дітям і вагітним.

Як отримують приправу

Порошкову спецію роблять з двох видів кореневищ:

  • первинні;
  • вторинні пагони.

Другий вид дає більш якісну пряність.

В ході виробництва рослинну сировину обробляють парою або відварюють, висушують і подрібнюють в Пиловидний порошок. При цьому частина корисних і ароматичних речовин втрачається, тому свіжий корінь діє більш потужно.

Основний постачальник куркуми в усі країни світу — Індія.

Посилання на основну публікацію
Adblock
detector