Куркума: корисні властивості спеції і можливу шкоду

Знаменита індійська спеція відома всьому світу своїми унікальними смаковими і цілющими властивостями. Чи дійсно вона корисна і чи може принести шкоду? Як показує багаторічна практика застосування куркуми, при грамотному застосуванні ці прянощі буде виключно корисна для організму.

Куркума: походження, основні види

Куркума (зарчава, жовтий корінь, гургемей) — це все назви одного й того ж рослини, що належить до імбирного сімейства. Продукт спочатку вирощувався на Південному Сході Індії. Зараз рослина вирощується в промислових масштабах по всьому світу через неймовірної популярності в кулінарній сфері (як прянощі застосовують кореневище і стебла куркуми). Незважаючи на різноманіття сортів куркуми, в харчовій промисловості використовується лише чотири:

  • Кругла — застосовується у виготовленні крохмалю, знову-таки, з куркуми; 
  • Цедоарія — пекуче рослина з гірким присмаком. Найчастіше використовується в якості незвичайного ароматичного компонента в виготовленні лікерів;
  • Ароматна — застосовується в кулінарії в якості ароматичного компонента;
  • Початкова. Найулюбленіша пряність Сходу. Практично всі страви середньоазіатської кухні включають в себе це ароматне і незвичайне рослина.

Склад продукту

Куркума, без сумніву, унікальний, неймовірно корисний продукт, який містить велику кількість цінних 

мікроелементів: вітаміни групи В, С. К, кальцій, йод, залізо, фосфор. Правда, враховуючи, що в більшості випадків в їжу використовується лише невелика щіпка ароматної спеції, що містяться в ній елементи не будуть особливе значення для організму.

Зате куркума містить цінні ефірні масла, а також їх корисні складові, такі як: борнеол, Сабіна, фелландрен, куркумін і ін. Саме останній надає куркумі такий незвичайний відтінок, який відрізняє її від безлічі інших спецій.

Корисні властивості

Користь куркуми, в першу чергу, визначається що входять до її складу куркуміном, який надає на організм людини виключно позитивну дію:

  • Пригнічує ракові клітини, не зачіпаючи при цьому здорових (в поєднанні з цвітною капустою — потужна зброя проти раку простати);
  • Уповільнює розвиток склерозу;
  • Ефективно видаляє амілоїдні бляшки з головного мозку, тим самим сповільнюючи розвиток Альцгеймера;
  • Захищає дитячі клітини від розвитку лейкемії; 
  • Очищає печінку від токсинів;
  • Знищує клітини меланоми і в деяких випадках уповільнює розвиток цієї хвороби;
  • Прекрасно дезінфікує рани на тілі (наприклад, порізи), надаючи потужний антисептичний ефект;
  • Прискорює метаболізм жирів в організмі, тим самим дозволяючи підтримувати стабільний показник ваги;
  • Має потужну протизапальну дію (застосовується в якості одного з компонентів лікувальної терапії при артритах);
  • Знижує побічна дія токсичних препаратів, що застосовуються в лікуванні онкологічних захворювань;
  • Полегшує стан при запальних шкірних захворюваннях (псоріаз, екзема), заспокоює свербіж, подразнення шкіри та ін.

Чи допоможе куркума схуднути?

Існує безліч різних дієт і додаткових коштів, які використовуються для швидкого інтенсивного схуднення. У їх числі також зустрічаються всілякі спеції і куркума — найчастіше. Майте на увазі, що використовувати її можна лише в якості добавки до дієтичної їжі, оскільки вона може завдати шкоди шлунку.

Також читайте:  Профілактика інсульту: кілька простих правил

Чим може бути корисна куркума в тяжкій боротьбі із зайвими кілограмами? По-перше, вона активно пригнічує апетит (тільки якщо вживати її в складі страви — в чистому вигляді вона здатна лише посилити голод). По-друге, ефірні масла у складі спеції прискорюють розщеплення жирів, вітаміни насичують кров киснем, зміцнюють стінки судин (таким чином прискорюється перекачування крові і її фільтрація). 

По-третє, куркума швидко виводить з організму рідину і розщеплює вуглеводи, тому для ефективного її дії необхідно вживати їжу невеликими порціями і часто. По-четверте, куркума прискорює кишковий метаболізм, покращуючи засвоєння водних жирів.

Протипоказання

Незважаючи на широкий спектр позитивних властивостей, від прийому куркуми краще відмовитися в ряді випадків:

  • При жовчнокам’яній хворобі і проблеми з виведенням жовчі (спеція має потужний жовчогінним ефектом);
  • При гастриті з підвищеною кислотністю і панкреатиті, що пов’язано зі здатністю куркуми посилювати секрецію шлункового соку;
  • При алергічних реакціях — куркума лише посилить їх;
  • При вагітності — спеція підсилює матковий тонус, ніж може спровокувати викидень.

ВАЖЛИВО. Не варто вживати куркуму в їжу при проходженні медикаментозної терапії, оскільки загальна картина лікування може спотворитися.

Відео: 

Посилання на основну публікацію