Користь соєвого соусу, його небезпечні властивості і протипоказання

Соєвий соус прийшов до нас з азіатської кухні, і моментально завоював популярність як відмінна альтернатива звичним нам приправ. Він надає специфічний, пряно-солоний присмак їжі, але в той же час вважається більш корисним, ніж звичайна сіль. Чи так це?

Що таке соєвий соус

Соєвий соус роблять з особливих соєвих бобів, використовуючи для цього спеціальні грибкові бактерії. В результаті виходить темна рідина з солоним смаком і вираженим запахом. Він містить велику концентрацію натрію, це дуже важливо враховувати всім людям, у яких є проблеми зі здоров’ям. Пам’ятайте, що в середньому 5 чайних ложок соєвого соусу містять абсолютну добову норму натрію для зрілих людей або тих, у кого є захворювання серцево-судинної системи. У той же час важливо пам’ятати, що натрій міститься не тільки в соєвому соусі. Саме тому його потрібно вживати з обережністю, щоб не порушити роботу серця і судин.

Чому соєвий соус корисніший солі

У порівнянні з кухонною сіллю, соєвий соус додає блюдам більше смаку. Саме тому його потрібно набагато менше, ніж звичною нам солі. Це дозволяє в цілому знизити вживання натрію. Як показують дослідження, в разі деяких страв заміна звичної солі на соєвий соус допомагає знизити концентрацію натрію приблизно на 50%. Звичайно, це справедливо не для кожного випадку, і якщо ви любите дуже солону їжу, заміна солі на соєвий соус — теж не найкращий вихід.

Допомагає імунітету і працює як профілактика алергії

Багато хто вважає, що соєвий соус сам по собі є алергеном. Однак насправді соєвий соус здатен допомагати вам її лікувати. Зокрема, що містяться в соєвому соусі речовини підтримують ту частину імунної системи, яка відповідає за алергічну реакцію. Однак пам’ятайте, що соєві боби такого ефекту не викликають: просто в процесі ферментації в соєвому соусі руйнуються ті білки, які здатні викликати алергічну реакцію.

Також читайте:  Правильна дієта у віці 50+

Працює як антиоксидант

Соєвий соус містить досить велику кількість антиоксидантів: ці речовини перешкоджають старінню, підтримують молодість організму, а також допомагають боротися з вільними радикалами, які ушкоджують клітини організму і провокують розвиток ракових пухлин.

допомагає травленню

Соєвий соус в цілому дуже добре діє на травну систему. Вміщені в соєвому соусі речовини підтримують зростання і розвиток корисних бактерій, які живуть в нашому кишечнику. Це допомагає краще засвоювати їжу, покращує травлення і сприяє імунітету. В результаті нормального хімічного балансу в кишечнику наш організм починає отримувати набагато більше корисних речовин з їжі, і в цілому процес травлення стає набагато більш гармонійним.

Відмінне джерело білка

Це може здатися дивним, на соєвий соус — це відмінне джерело білка. У світовій класифікації у дієтологів він посідає дев’яте місце в списку найбільш корисних продуктів, що містять білок. Зокрема, він так корисний тому, що при високій концентрації білка соєвий соус містить мінімальну кількість вуглеводів, а також калорій. Завдяки ферментації в процесі приготування щільність білка в соєвому соусі набагато більше, ніж не тільки в бобах, з яких його готують, але навіть більше, ніж в лососі або м’ясі ягняти.

допомагає жінкам

У соєвому соусі містяться речовини, які допомагають жіночому організму боротися з хворобливими місячними. У тому числі гінекологи навіть рекомендують вживання соєвого соусу зрілим жінкам, оскільки він допомагає згладити неприємні прояви менопаузи і клімаксу. Важливо не захоплюватися і пам’ятати, що не тільки соєвий соус може допомогти з цією проблемою.

Також соєвий соус завдяки вмісту в ньому ізофлавоноїди допомагає нормалізувати гормональний фон у жінок, сприяє нормальному виробленню естрогену.

Шкода і протипоказання

Є кілька факторів, які можуть перешкодити людям вживати соєвий соус.

Також читайте:  Що таке неправильно харчування і як знайти йому заміну

алергія: в соєвому соусі міститься пшениця, так що його слід остерігатися людям, у яких непереносимість клейковини або алергія на пшеницю.

натрій: незважаючи на те, що соєвий соус корисніший звичайної солі, його не слід вживати у великих кількостях. Якщо у вас є фактори ризику при вживанні натрію, пам’ятайте, що ви повинні стежити за своїм раціоном.

вагітність: соєвий соус як джерело естрогенів може бути корисний жінкам, але він же може становити небезпеку. Під час вагітності у жінки кількість естрогену істотно підвищено, і його різкий стрибок через вживання соєвого соусу може викликати серйозні пошкодження у плода.

Посилання на основну публікацію