Користь часнику для організму, показання для вживання

Уже багато століть часник застосовують для лікування різних захворювань. Крім того, наші предки вірили, що з його допомогою можна відігнати нечисту силу і злих духів. Невідомо, чи врятує вас часник від привидів, але наука точно з’ясувала, що він має безліч корисних властивостей. Саме ці корисні властивості широко застосовуються в народній медицині, а в 21 столітті можуть стати відмінним доповненням для лікування захворювань або зміцнення організму.

склад часнику

Не всі знають, але насправді часник — це дуже далекий родич цибулі. В основному в кулінарії і лікувальних цілях використовується головка часнику, оскільки саме вона вбирає більшу частину корисних речовин з грунту. Однак іноді використовують і листя, які маринують і їдять як салат. Однак ми звернемо увагу лише на зубчики часнику.

Зубчики часнику містять величезну кількість корисних речовин. У найбільш високій концентрації в ньому представлені калій, фосфор, магній і хлор. У незначних кількостях в ньому міститься марганець, йод, мідь і цинк.

Але одними мікроелементами справа не обмежується: в часнику міститься величезна кількість вітамінів. Найбільше в ньому вітаміну B4, або холіну, який покращує обмін речовин, зміцнює нервову систему і сприяє нормальній передачі нервових імпульсів. Однак найбільше він необхідний нашим нирках і печінці, він підтримує їх нормальну працездатність і хороший стан. Крім того, в часнику досить висока концентрація вітамінів B5 та B6, міститься багато вітаміну C, вітаміну B9 і ніацину.

Крім цих відомих речовин, в часнику міститься специфічний ефір, алліцин, який виступає в якості антиоксиданту і антисептика. Цей компонент зустрічається в природі досить рідко, саме тому так важливо отримувати його з часнику. Терпкий смак і гіркота часнику надають сапоніни, які незамінні для підтримки нормального гормонального рівня, а також допомагають організму в профілактиці атеросклерозу, оскільки очищають кров від холестерину.

Також читайте:  Кава без кофеїну: корисна альтернатива або ще більшої шкоди?

Корисні властивості часнику

Рідкісні речовини і багатий набір вітамінів і мінералів зробили часник дуже корисним. Правда, дуже важливо вживати його в обмежених кількостях, оскільки його подразнюючу дію може погано позначитися на роботі шлунково-кишкового тракту.

Проте, в помірних дозах часник, навпаки, стимулює травлення. Саме з цієї причини в східній і азіатської кухні його так часто застосовують для приготування м’ясних або жирних страв: він допомагає травному тракту впоратися з такою важкою їжею. Завдяки своєму прямому впливу на печінку і жовчний міхур, часник стимулює відтік жовчі, а з печінки допомагає виводити небезпечні для неї жири. Крім того, часник корисний при недостатній кількості жовчі: він подразнює стінки жовчного, стимулює вироблення жовчі і її більш швидкий прохід вниз по шлунково-кишковому тракту.

Виводить небезпечний холестерин

Крім того, один з компонентів часнику, ахоен, допомагає знизити рівень небезпечного для життя холестерину. Небезпечний холестерин це спеціальні протеїни, чиє завдання — принести холестерин до клітин. Проблема в тому, що, виконавши свою функцію, вони не виводяться з організму, а осідають на стінках судин. Часник здатний знизити рівень небезпечного холестерину, допомагає уникнути багатьох проблем з серцево-судинною системою і навіть нормалізує тиск.

Знижує ризик розвитку тромбів

Не так давно з’ясувалося, що містяться в часнику речовини перешкоджають утворенню тромбів. Тромби утворюються тоді, коли спеціальні клітини, тромбоцити, склеюються між собою. У нормі вони це роблять для того, щоб припинити кровотечу і загоїти рану. Однак при неправильному харчуванні та способі життя, а також спадкові захворювання тромбоцити можуть утворювати тромби незалежно від зовнішніх пошкоджень організму, що може привести до закупорки судин. Часник перешкоджає утворенню тромбів, не дає тромбоцитам склеиваться. Приблизно через 2 години після того, як ви вжили часник, в крові припиняється вироблення специфічного ферменту, який змушує тромбоцити склеюватися.

Також читайте:  Сир тофу користь і шкода

розсмоктує тромби

Інформація, що міститься в часнику сірка і її різні сполуки допомагають також розсмоктувати вже існуючі тромби. Саме тому він буде незамінним компонентом меню тих людей, які страждають на атеросклероз. Крім того, його регулярне вживання в цілому допоможе укріпити серцево-судинну систему і суттєво поліпшити самопочуття.

Посилання на основну публікацію