Корисні властивості кукурудзяної крупи, хімічний склад і показання

Ще на початку минулого століття кукурудза була по-справжньому незамінна, її вирощували повсюдно. Сьогодні їй на зміну в основному прийшла пшениця, проте про кукурудзу теж не забули. З кукурудзи роблять багато продуктів: борошно і крохмаль, пластівці і так далі. Однак сьогодні ми поговоримо про кукурудзяну крупу: вона дуже поширена у нас, але, тим не менше, рідко входить в меню будь-якої сім’ї. І даремно, адже кукурудзяна крупа має цілу низку корисних властивостей, вона здатна принести вам величезну користь.

Користь кукурудзяної крупи

Перша і головна користь цієї крупи — це невисока калорійність продукту: 100 г готової каші містить всього 86 ккал, і це при тому, що кукурудзяна крупа дарує довге відчуття ситості, добре засвоюється організмом і приносить величезну користь. Незважаючи на низьку калорійність, її рекомендують вживати вранці, оскільки вона містить досить багато вуглеводів, які здатні розщеплюватися протягом дня і дарувати вам величезну кількість енергії.

Кукурудзяна крупа вже давно помічена як відмінний дієтичний продукт: як для бажаючих схуднути, так і для тих, хто стежить за своїм здоров’ям. У ній міститься досить висока концентрація вітамінів групи B, а також вітамін А і вітамін Е. Серед цінних мікроелементів в кукурудзі слід виділити кальцій, калій, фосфор і магній. Насправді корисних речовин в кукурудзі набагато більше, ми перерахували тільки основні.

Кукурудзяна крупа підходить всім: і маленьким дітям, і тим, хто страждає від алергії. Це стало можливим, в тому числі, і тому, що кукурудзяна крупа унікальна: вона зберігає всі свої корисні властивості і в приготованому вигляді. Ми поговоримо про те, яку користь вона приносить організму при регулярному вживанні.

Також читайте:  Кавун - його користь для здоров'я і правила, безпечне вживання

Допомагає шлунково-кишковому тракту

Завдяки високій концентрації клітковини в кукурудзі ця крупа відмінно очищає кишечник. Само по собі це стимулює нормальну роботу шлунково-кишкового тракту, а крім того, допомагає виводити з організму шлаки і токсини. При регулярному вживанні кукурудзяна крупа усуває процеси бродіння в кишечнику, які здатні знижувати імунітет, провокувати викид небезпечних речовин в кров і що не дає нормально засвоюватися продуктам. Тільки завдяки властивості очищати кишечник кукурудзяна крупа при регулярному застосуванні допоможе вам зміцнити імунітет, який багато в чому залежить від стану кишечника, а також зберегти свіжість і молодість.

Робить вас красивими

Вміщені в кукурудзяній крупі вітаміни і мінерали зміцнюють нігті і волосся, сприяють гарному стану шкіри і квітучому зовнішнім виглядом в цілому. Крім того, кукурудзяна крупа допомагає виводити з організму жири, а значить, активно сприяє схудненню, що незамінне для любителів дієт. Не відмовляйтеся від цієї каші, навіть якщо ви дотримуєтеся суворої дієти, адже вам необхідні вітаміни і мінерали, а також енергія для роботи на весь день.

Для нервової системи

В першу чергу, що містяться в кукурудзяній крупі фосфор і вітаміни групи B допомагають підтримувати нейронні зв’язки, стимулюють роботу нервової системи, але при цьому допомагають боротися з депресією, і забезпечують більшу стійкість до стресових ситуацій. Що міститься в крупі магній також допомагає організму в боротьбі і профілактиці неврологічних хвороб.

Завдяки тому, що кукурудзяна крупа очищає судини і підвищує їх еластичність, нормалізується кровообіг головного мозку, що сприяє більш ясного мислення, гарному настрою і самопочуття.

Кому слід відмовитися від кукурудзяної крупи

Кукурудзяна крупа так унікальна ще й тому, що має мінімальну кількість протипоказань. Єдине, що може бути протипоказанням для її вживання — це загострення виразки, оскільки міститься в крупі клітковина може викликати роздратування і спровокувати болі. Крім того, її не рекомендують вживати людям з високою згортанням крові.

Також читайте:  Корисні властивості баранини і рекомендації до застосування

Як вибирати кукурудзяну крупу

Для кукурудзяної крупи справедливі загальні рекомендації для вибору будь-якої каші. Вона повинна бути однорідною, тобто все крупинки повинні мати приблизно однаковий розмір. Вибирайте крупу в прозорій упаковці: вона не повинна містити домішок або лушпиння, безумовно, повинна приємно пахнути. Найкращою вважається крупа, що володіє яскравим кольором, майже помаранчевим.

Зберігати кукурудзяну крупу потрібно в сухому прохолодному місці, краще всього при температурі до 5 градусів. Небезпечна для неї висока вологість, оскільки так у ній швидко заводяться паразити, а також з’являється неприємний запах. Саме тому рекомендується зберігати крупу в скляному контейнері з щільною кришкою.

Посилання на основну публікацію