Корисні властивості баранини і рекомендації до застосування

Баранина популярна по всьому світу, але особливо часто її вживають в Азії і в районах Кавказу. Саме місцеві жителі придумали готувати з баранини такі корисні і смачні страви, як плов, манти, і шашлик. З досвіду цих народів, постійне вживання баранини в їжу сприяє довголіттю, зміцнює сили організму і сприяє хорошому самопочуттю.

Смак м’яса безпосередньо залежить від того, наскільки молодим була тварина, і відповідно до цього віку ділиться на кілька видів:

М’ясо молочних ягнят. Для нього беруть молодих ягнят віком до 2 місяців. Оскільки в цей період вони все ще харчуються молоком матері, їх відповідно називають молочними ягнятами.
М’ясо молодих ягнят, віком максимум один рік. Саме його найчастіше використовують для приготування страв, оскільки його відрізняє ніжний смак і велика поживність в порівнянні з м’ясом старіших тварин.
Баранина: відповідно, м’ясо баранчика, якому було більше року.

Хімічний склад баранини

Загальнозміцнюючі властивості і калорійність баранини багато в чому залежить від того, скільки місяців або років було тварині. Наприклад, в м’ясі першої категорії, тобто м’ясі молочного ягняти, міститься близько 210 ккал на 100 г. У свою чергу, м’ясо молодого барана містить всього 166 ккал на 100 г, але при цьому поживних речовин в ньому в півтора рази більше. Таким чином, м’ясо молодого баран корисніше, ніж м’ясо молочного ягняти, проте останнім більше цінується за ніжний смак і приємну текстуру.

Будь-який вид баранини містить вітаміни групи В, а також такі корисні мінерали, як калій і кальцій, натрій і магній, і ще фосфор. Однак баранина будь-якого віку цінується не тільки за вітаміни і мінерали: це м’ясо містить необхідні нашому тілу тваринні білки і жири.

Також читайте:  Користь яловичого мови, склад і показання до застосування

Корисні властивості баранини

Баранина однаково корисна і для чоловіків, і для жінок. Завдяки збалансованому складу, незважаючи на жирність, баранина куди корисніше свинини. А через ніжного смаку і приємною текстури вона по праву вважається м’ясним делікатесом.

Завдяки вмісту в ній вітамінів групи В баранина стимулює обмін речовин, допомагає корисним речовинам краще засвоюватися і покращує самопочуття і тонус в цілому.

Витами В 9, або фолієва кислота, має важливий вплив на формування і підтримку імунітету. Без цього вітаміну неможливо уявити собі нормальну роботу захисних сил організму.

Витами У 12 — одна з найважливіших складових обміну речовин. З його допомогою відбувається розщеплення містяться в їжі жирів, вуглеводів і білків. Він допомагає засвоїти максимум корисного з кожного шматочка їжі.

Вміщені в баранині вітаміни К, E і D хоч і не дають добової норми, необхідної дорослій людині, проте допомагають підтримувати чистоту і тонус судин, зміцнюють кістки і суглоби.

Що робить баранина в нашому організмі

Баранина не тільки має загальнозміцнювальну дію, а й стимулює наш організм. Ось тільки деякі корисні ефекти, які вас чекають при регулярному прийомі баранини в їжу:

Нормальна робота нервової системи

Завдяки вітамінам групи В баранина покращує нейронні зв’язки, стимулює роботу всієї нервової системи, покращує пам’ять і виступає в якості профілактики нервових розладів. Крім того, що міститься в баранині фолієва кислота допомагає нам боротися зі стресом, що покращує сон і апетит, допомагає перешкоджати серцево-судинних захворювань. Вона ж допомагає нормальному формуванню головного мозку у плода, так що для вагітних баранина буде особливо важливою частиною раціону.

Допомагає боротися з застудою

Баранина не тільки зміцнює імунітет, що виступає в якості профілактики простудних захворювань. Вона також активно використовується в народній медицині як допоміжний лікувальний засіб від застуд. Зокрема, звичайний баранячий жир допомагає зігрітися, особливо часто його використовують при простудних захворюваннях у дітей. Груди і спину дитини змащують баранячим жиром, після чого загортають малюка в теплу ковдру і залишають на ніч.

Також читайте:  Кавун - його користь для здоров'я і правила, безпечне вживання

Підтримує вашу дієту

Це може здатися неймовірним, але баранина — відмінний засіб для підтримки дієти. Якщо ви вживаєте м’ясо, то приблизно 100 г готової баранини на добу не тільки не зашкодить фігурі, але і зміцнить організм, додасть йому сил і стимулює обмін речовин, що допоможе вам схуднути і залишатися в тонусі. У будь-якому випадку, пам’ятайте, що дієти з голодуванням — не вихід. Віддавайте перевагу правильному харчуванню, і ви завжди будете не тільки стрункими, але і здоровими і повними сил.

Посилання на основну публікацію