Корисні і небезпечні властивості, поживна цінність булгура

Булгур — це крупа, яку отримують з пшеничних зерен. Зерна сушать, ретельно очищають від висівок, а потім подрібнюють. В результаті виходить булгур: дивно смачна крупа з легким горіховим ароматом і дуже ніжним смаком. Існує кілька різновидів булгура, які використовуються в різних кулінарних цілях. Наприклад, крупу грубого помелу зазвичай використовують для того, щоб готувати з неї плов, замінюючи рис. Крупу дрібного помелу використовують для додавання в салати або як складову інших страв, наприклад, тефтелі. Булгур дуже простий у приготуванні, його навіть не потрібно промивати перед використанням, тому що його пропарюють ще на етапі виробництва.

Як правильно вибирати булгур

Перше, що вам потрібно знати перед вибором цієї крупи, це те, що вона не проводиться в нашій країні. Саме тому, якщо ви бачите на етикетці знак місцевого виробника, від такої крупи краще відмовитися. Вибирайте крупу, упаковану таким чином, щоб ви могли добре бачити зерна всередині. Якісний булгур повинен бути розсипчастим, без сторонніх предметів, однакового кольору і розміру.

Корисні властивості булгура

Булгур має цілу низку корисних властивостей завдяки своїм складом. Вміщені в ньому речовини допомагають поліпшити роботу серцево-судинної системи, очищають судини і зміцнюють серце. Також булгур рекомендований для вживання діабетикам, оскільки він допомагає знизити рівень цукру в крові природним, м’яким шляхом. Регулярне вживання цього злаку також допомагає нормальній роботі нервової системи, зміцнює її, що сприяє підвищенню працездатності, зниження дратівливості і позбавляє від безсоння.

Велика кількість клітковини, що міститься в крупі, допомагає організму нормально засвоювати корисні речовини, очищає кишечник від токсинів і шлаків, нормалізує обмін речовин в цілому. Також клітковина і складні вуглеводи сприяють тому, що після вживання булгура ще довго відчувається ситість, так що ця крупа ідеально підходить і для дієти, і просто для збалансованого харчування.

Також читайте:  Корисні властивості квашеної капусти, про які ви не знали

Незважаючи на свою високу калорійність, булгур достатньо довго перетравлюється, саме тому дієтологи рекомендують його невелику кількість використовувати навіть худнуть. У такому випадку найкраще вживати на сніданок.

З тієї ж причини булгур цінний для вагітних і годуючих жінок: велика кількість корисних речовин підтримує організм жінки, клітковина допомагає йому легко засвоюватися і чистити організм, висока калорійність допомагає впоратися з фізичними навантаженнями. Тим більше корисний булгур вагітним жінкам, що він допомагає впоратися з запорами, які часто переслідують жінок на пізніх термінах. Для цього його потрібно вживати регулярно, бажано щодня, на сніданок.

Що стосується дитячого меню, булгур рекомендовано включати в раціон малят, починаючи з трирічного віку. Робити це потрібно невеликими порціями з обережністю, а до 3 років краще віддати перевагу спеціальним дитячого харчування, так як булгур може виявитися занадто важким для травної системи дитини.

Склад і поживна цінність

Всього в одній порції булгура міститься 6 г білка, це приблизно 10% від звичайної денної норми. Вуглеводів в такий же порції близько 34 г, а також невелика кількість харчових волокон, 8 м

У булгуром міститься досить велика кількість заліза: приблизно 2 мг в одній порції, що становить майже чверть рекомендованої денної норми для чоловіка близько 10% рекомендованої норми для жінок. Залізо, що міститься в булгуром, сприяє нормальному процесу кровотворення, допомагає клітинам переносити кисень, бере активну участь в ферменті багатьох корисних речовин для нашого тіла.

Завдяки високій концентрації фолієвої кислоти і вітамінів групи B булгур підтримує серцево-судинну систему, знижує ризик захворювань серця. Що міститься в булгуром бетаїн виступає в якості профілактики запалень, знижує ймовірність розвитку Альцгеймера і остеопорозу.

Велика кількість клітковини, що міститься в булгуром, не тільки допомагає нормальній роботі шлунково-кишкового тракту, а й виступає як профілактика онкологічних захворювань. Крім того, нерозчинні волокна, що містяться в булгуром, допомагають нормальному засвоєнню їжі в кишечнику, знижують ризик розвитку хвороб печінки і не дозволяють розвиватися камінню в жовчному міхурі.

Також читайте:  Корисні властивості кукурудзяної крупи, хімічний склад і показання

Шкода і протипоказання

Оскільки булгур містить глютен, він протипоказаний людям, які страждають від алергії. Алергія на глютен проявляється метеоризмом після його вживання, загальною слабкістю і нездужанням.

Якщо ви сидите на низькокалорійній дієті, вам слід уникати вживання великої кількості булгура через його високу калорійність. Обмежтеся невеликою порцією, найкраще на сніданок.

Людям, які страждають від підвищеної кислотності шлунка, також необхідно відмовитися від вживання цього злаку, оскільки він здатний посилити її симптоми. Те ж саме справедливо і для запальних захворювань шлунково-кишкового тракту.

Посилання на основну публікацію