У які дні Великого посту в 2019 році можна їсти рибу?
Великий піст щороку передує настанню головного свята православних християн – Пасхи. Віруючим дозволяється вживання в їжу тільки сирих продуктів в ранкові та вечірні години. Але існують дні, коли православним дозволено вживати продукти тваринного походження.
Чи можна їсти рибу в пост
Існують дні, коли можна з’їсти рибне блюдо. Якщо запитують, чи можна їсти рибу в Великий пост 2019, частіше мають на увазі уточнення дат свят, які дозволяють послаблення посту.
Дати рибних днів в великий пост
Великий піст в 2019 році випадає в період з 11 березня по 27 квітня. За 40 днів посту рибу і її субпродукти можна використовувати в їжу тільки 3 рази в такі православні свята:
- Благовіщення (7 квітня) – можна їсти рибу.
- Лазарева субота (20 квітня) – в їжу вживається ікра.
- Вербну неділю (27 квітня) – дозволено вживання риби.
В інші дні від тваринної їжі віруючим доведеться відмовитися.
Рецепти з рибою
Час посту є великим випробування для організму. Коли людина тривалий час обмежує себе в звичних продуктах, під час святкових днів краще вживати страви, максимально наближені до пісного меню.
Замість смаженої і солоної риби перевагу варто віддати запеченим, звареним або приготованим на пару морепродуктів.
У дні послаблення посту можна приготувати запечену горбушу. Для її приготування знадобляться такі інгредієнти:
- свіжа риба – 1 велика тушка;
- ріпчаста цибуля – 2-3 шт;
- сік 1 лимона;
- рослинне масло – 3-3 ст.л;
- сіль і спеції за смаком.
Для початку потрібно очистити і промити рибу. Потім зробити надріз уздовж хребта і вийняти кістки. Деко змастити олією, а потім викласти на нього філе шкіркою вниз. Посолити і додати спеції на свій розсуд, змастити лимонним соком. Дати постояти в теплому місці 20-30 хвилин.
Потім в розігріту до 150 ° C духовку поставити деко на 15-20 хвилин.
Подавати запечену горбуша можна з картопляним пюре або тушкованими овочами.
Також з нежирного сорти риби можна приготувати суп. Таке блюдо легко приготувати. Буде потрібно мінімальний набір продуктів:
- рибне філе – 300 г;
- картопля – 4 шт;
- морква – 1 шт;
- лавровий лист – 2 шт;
- рослинне масло – 3-4 ст.л;
- сіль за смаком.
Для приготування підійде філе судака, яке потрібно розрізати на порційні шматки.
У киплячу підсолену воду спочатку опускаються нарізаний кубиками картоплю і моркву. Овочі варяться до напівготовності, потім кладуть філе. Потім суп необхідно посолити, додати лавровий лист і варити на повільному вогні ще 15 хвилин. Зняти з вогню, додати рослинне масло і зелень.
Також для святкування Лазаревої суботи в страсний тиждень можна приготувати тушковану ікру річкової риби. Для приготування знадобляться такі інгредієнти:
- свіжа ікра судака, окуня або щуки – 400 г;
- ріпчаста цибуля – 2 шт;
- томатна паста – 2 ст.л;
- вода – 0,5 склянки;
- рослинне масло – 6 ст.л;
- сіль і спеції за смаком.
Для приготування в глибоку сковороду потрібно викласти ікру, дрібно нарізану цибулю, томатну пасту, посолити і влити воду. Поставити на повільний вогонь і тушкувати після закипання 20 хвилин, постійно перемішуючи. Після того як википить вода, додати рослинне масло і тушкувати ще 5-7 хвилин.
Подавати таку ікру можна з товарним картоплею і зеленню.
Так, використавши мінімальний набір продуктів, можна приготувати багато страв з риби, які будуть корисні і підійдуть для пісного меню.