Коли можна їсти рибу в Великий пост в 2019 році: чи можна, рибні дні, рецепти

У які дні Великого посту в 2019 році можна їсти рибу?
Великий піст щороку передує настанню головного свята православних християн — Пасхи. Віруючим дозволяється вживання в їжу тільки сирих продуктів в ранкові та вечірні години. Але існують дні, коли православним дозволено вживати продукти тваринного походження.

Чи можна їсти рибу в пост

Існують дні, коли можна з’їсти рибне блюдо. Якщо запитують, чи можна їсти рибу в Великий пост 2019, частіше мають на увазі уточнення дат свят, які дозволяють послаблення посту.

Дати рибних днів в великий пост

Великий піст в 2019 році випадає в період з 11 березня по 27 квітня. За 40 днів посту рибу і її субпродукти можна використовувати в їжу тільки 3 рази в такі православні свята:

  1. Благовіщення (7 квітня) — можна їсти рибу.
  2. Лазарева субота (20 квітня) — в їжу вживається ікра.
  3. Вербну неділю (27 квітня) — дозволено вживання риби.

В інші дні від тваринної їжі віруючим доведеться відмовитися.

Рецепти з рибою

Час посту є великим випробування для організму. Коли людина тривалий час обмежує себе в звичних продуктах, під час святкових днів краще вживати страви, максимально наближені до пісного меню.

Замість смаженої і солоної риби перевагу варто віддати запеченим, звареним або приготованим на пару морепродуктів.

У дні послаблення посту можна приготувати запечену горбушу. Для її приготування знадобляться такі інгредієнти:

  • свіжа риба — 1 велика тушка;
  • ріпчаста цибуля — 2-3 шт;
  • сік 1 лимона;
  • рослинне масло — 3-3 ст.л;
  • сіль і спеції за смаком.

Для початку потрібно очистити і промити рибу. Потім зробити надріз уздовж хребта і вийняти кістки. Деко змастити олією, а потім викласти на нього філе шкіркою вниз. Посолити і додати спеції на свій розсуд, змастити лимонним соком. Дати постояти в теплому місці 20-30 хвилин.

Також читайте:  Як зберігати часник в домашніх умовах (квартирі) взимку, щоб не висихав: температура, способи (в банках, холодильнику, солі), ярої або озимий

Потім в розігріту до 150 ° C духовку поставити деко на 15-20 хвилин.

Подавати запечену горбуша можна з картопляним пюре або тушкованими овочами.

Також з нежирного сорти риби можна приготувати суп. Таке блюдо легко приготувати. Буде потрібно мінімальний набір продуктів:

  • рибне філе — 300 г;
  • картопля — 4 шт;
  • морква — 1 шт;
  • лавровий лист — 2 шт;
  • рослинне масло — 3-4 ст.л;
  • сіль за смаком.

Для приготування підійде філе судака, яке потрібно розрізати на порційні шматки.

У киплячу підсолену воду спочатку опускаються нарізаний кубиками картоплю і моркву. Овочі варяться до напівготовності, потім кладуть філе. Потім суп необхідно посолити, додати лавровий лист і варити на повільному вогні ще 15 хвилин. Зняти з вогню, додати рослинне масло і зелень.

Також для святкування Лазаревої суботи в страсний тиждень можна приготувати тушковану ікру річкової риби. Для приготування знадобляться такі інгредієнти:

  • свіжа ікра судака, окуня або щуки — 400 г;
  • ріпчаста цибуля — 2 шт;
  • томатна паста — 2 ст.л;
  • вода — 0,5 склянки;
  • рослинне масло — 6 ст.л;
  • сіль і спеції за смаком.

Для приготування в глибоку сковороду потрібно викласти ікру, дрібно нарізану цибулю, томатну пасту, посолити і влити воду. Поставити на повільний вогонь і тушкувати після закипання 20 хвилин, постійно перемішуючи. Після того як википить вода, додати рослинне масло і тушкувати ще 5-7 хвилин.

Подавати таку ікру можна з товарним картоплею і зеленню.

Так, використавши мінімальний набір продуктів, можна приготувати багато страв з риби, які будуть корисні і підійдуть для пісного меню.

Посилання на основну публікацію
Adblock
detector