Кавун — його користь для здоров’я і правила, безпечне вживання

У серпні на полицях супермаркетів і на прилавках ринку з’являється головний герой кінця літа — солодкий, яскравий ароматний кавун. Величезну зелену ягоду люблять все, без винятку. За неперевершений смак цукрової м’якоті його сміливо можна назвати десертом, за соковитість — вгамовує спрагу, а низьку калорійність — корисним продуктом харчування для схуднення.

Користь кавуна для правильного харчування на кожен день

За своїм складом кавун в кілька разів перевершує інші ягоди фрукти і овочі, доступні в щоденному раціоні правильного харчування. Вживання в день всього 200-300 грамів солодкої червоної м’якоті дозволяє заповнити норму вітамінів РР, А, С, В2, В1, В9, В6, Е, Н, а також калію, кальцію, фосфору, магнію і заліза. Який ще з загальнодоступних і недорогих продуктів може похвалитися таким вагомим набором аргументів?

Найбільш значуща користь для здоров’я від вживання кавуна виражається в роботі нирок. Знаменитий своїми сечогінними властивостями, він допомагає в боротьбі з набряками, сприяючи виведенню зайвої рідини з організму. Кавун — правильне здорове харчування для людей, які страждають каменями або піском в нирках. Його щоденне вживання сприяють плавному і м’якому виведенню піску, а також розчиненню каменів без шкоди здоров’ю. Такий ефект досягається завдяки підвищенню лужності сечі. Сік кавуна здатний зв’язувати і видоїти токсини з печінки. Він рекомендований для відновлення і збереження здоров’я після отруєння або прийому антибактеріальних препаратів.

Найціннішою і єдиною придатною до вживання в кавуні вважається червона стигла м’якоть. Зеленим соком подкорковой м’якоті нехтують марно, він більш цінний для лікування патологій сечової системи. Припустимо вживати 3-4 столові ложки зеленого соку змішаного з яблучним щодня, щоб забути про проблеми піску і каменів в нирках. Після подібного коктейлю переважно залишатися вдома, адже він має досить вираженими сечогінними властивостями.

Також читайте:  Корисні властивості квашеної капусти, про які ви не знали

Кавун на сторожі стрункості фігури

Раціон правильного харчування людини, який контролює свою вагу, обов’язково повинен включати в себе кавун. Його солодкість і неперевершений смак досягається за рахунок фруктози, цукру, який не сприяє накопиченню і підвищенню маси тіла. Краща дієта для схуднення заснована на підрахунку калорій, в цю систему ідеально вписується червона соковита м’якоть. Енергетична цінність кавуна 38 ккал на 100 грам, він на 91% складається з води і вечерю найбільшою в світі ягодою дозволить наїстися досхочу, отримавши при цьому всього 120-150 ккал за прийом їжі. А розвантажувальний день на кавуні один раз в тиждень — найкраща дієта для схуднення в кінці літа.

Корисні і неймовірні факти про кавуні

  1. Кавун, нарівні з шипшиною, помідорами, суницею і грейпфрутом багатий лікопіном. Це цінне і незамінна речовина, користь для здоров’я якого полягає в зниженні ризику розвитку онкологічних захворювань передміхурової залози у чоловіків і грудей у ​​жінок. Також відзначається позитивний вплив на роботу серця, нормалізацію кров’яного тиску і профілактику атеросклерозу.
  2. Яскраво червоний сік ягоди стимулює роботу кровоносної системи і підвищує лібідо, поетові кавун можна віднести до афродизіаків.
  3. Кавун містить в своєму складі амінокислоту цитрулін, яка перетворюється на аргінін, що знижує ризик утворення внутрішньоклітинного жиру. Щоденне вживання цього продукту зводить до мінімуму ризик істинного внутрішнього ожиріння. Аргінін надає не тільки блокуючу жирові клітини дію, а й стимулює синтезування оксиду азоту, який знижує ризик розвитку стенокардії.
  4. Кавун корисний для краси і молодості. Вхідні в його склад каротоніди, флавоніди і трітерпеноди мають виражені антиоксидантами властивостями. Під їх впливом шкіра стає більш пружною і насиченою вологою, сповільнюються процеси старіння і в’янення.
  5. За опірність до вірусів в кавуні відповідають бета-каротин і вітамін С. На початку осені підвищення імунітету актуально, особливо для школярів.

Шкода, що здатний нанести кавун і протипоказання до його вживання

Як і в будь-якому продукті, до вживання кавуна є протипоказання. Щоб не завдати шкоди здоров’ю, слід уважно вивчити список станів і медичних діагнозів, при яких вживання кавуна категорично заборонено.

  • Цукровий діабет. Незважаючи на фруктозу в складі, така кількість цукрів вкрай не рекомендовано, особливо при инсулинзависимом типі ЦД.
  • Ускладнені випадки сечокам’яної хвороби.
  • Пієлонефрит.
  • Складні патології передміхурової і підшлункової залоз.
  • При станах, ускладнених порушенням відтоку сечі.
  • Одночасне вживання великої кількості солоної їжі і кавуна.
Також читайте:  Корисні і небезпечні властивості сиру для будь-якого віку

Як правильно вибрати кавун

Застава отримання корисних речовин з кавуна — правильний вибір ягоди. Правильне здорове харчування має на увазі вживання фруктів і овочів в сезон їх дозрівання, тому купувати кавун в липні, червні, а тим більше навесні або взимку не варто, навіть якщо він є на прилавках супермаркетів.

По-перше, корисних властивостей в штучно вирощених кавунах просто немає. По-друге, великий ризик отруїтися нітратами, за рахунок яких і забезпечено дострокове його дозрівання. Якщо бажання поласувати свіжою м’якоттю перевищило здоровий глузд, слід пам’ятати про те, що найбільша концентрація досягається в зеленій скоринці і знижується до середини. Ранній кавун не слід з’їдати до зеленої частини і давати дітям.

Вибирайте кавун великого розміру, з земляним плямою жовтого кольору і сухим хвостиком. Ці ознаки говорять про те, що плід дозрів природним чином на поле, а не був нашпигований хімічними речовинами для прискорення зростання.

Традиційно вважається, що купувати овочі, фрукти і баштанні краще на ринку. При виборі стихійної точки продажу слід пам’ятати про те, що кавун, як губка, вбирає важкі метали, в тому числі з вихлопних газів. Не варто зупиняти вибір на продавцях уздовж дороги, навіть якщо на перший погляд це найкорисніші продукти харчування для здоров’я.

Посилання на основну публікацію