Яка повинна бути температура в холодильнику і морозильній камері: оптимальна, робоча, максимальна, як виставити, налаштувати

Яка температура повинна бути в холодильнику і як її налаштувати
Якщо температура в холодильнику занадто низька, продукти проростуть крижаними кристалами і їх смак погіршиться. Якщо, навпаки, занадто висока, це призведе до розмноження бактерій, скороченню терміну придатності і навіть може створити загрозу харчових отруєнь. Напрошується логічний висновок: потрібно просто встановити середнє значення. Розбираємося, чи так це насправді.
Яка температура повинна бути в холодильнику і як її налаштувати

Чому температура буває різною

Холодильник призначений для зберігання великого набору продуктів, яким потрібен різний температурний режим. Щоб забезпечити такі умови, виробники створюють конструкцію, яка дозволяє підтримувати свою температуру в кожному відсіку.

Розподіл зон холоду

Внутрішній простір холодильника поділено на зони холоду. Для правильного зберігання продуктів потрібно знати діапазон кожного відсіку і класти продукти в відповідну зону.

Стандартні діапазони для побутової техніки такі:

  • морозильна камера: від -6 ° С до -24 ° С або -30 ° С в моделях великої потужності;
  • зона свіжості: від -1 ° С до + 1 ° С;
  • верхні полиці: від + 2 ° С до + 4 ° С;
  • середні полки: від + 3 ° С до + 8 ° С;
  • дверцята: значення буде на 2 градуси більше, ніж значення на тій полиці, навпроти якої знаходиться осередок дверцята.

зона свіжості

Зоною свіжості (або нульовою зоною) називається найбільш холодна частина, яка перебуває поза морозилки. Температура тут встановлюється близько нуля (точніше, від -1 ° С до + 1 ° С), а для її підтримки змонтована окрема система охолодження. Швидкість розмноження мікроорганізмів при таких умовах різко знижується, а утворення льоду або неможливо, або йде дуже повільно. Найкраще підходить для зберігання сиру, сиру, ковбаси, свіжого м’яса, риби, морепродуктів.

Наявність зони свіжості вказується в паспорті холодильника. Вона є не у всіх моделях.

Середні полки

На середніх полицях термометр може показувати значення від + 3 ° С до + 6 ° С. Це оптимальні умови для зберігання готових страв: супів, соусів, каш, гарнірів.

Перед тим як завантажувати блюдо в холодильник, необхідно дочекатися, коли воно охолодитися до кімнатної температури, потім помістити його в ємність з повною кришкою (це може бути каструля або спеціальний контейнер для холодильників) і тільки після цього ставити на полицю.

Якщо відповідного контейнера немає, тоді тарілку зі стравою обмотують харчовою плівкою.

При порушенні цих правил в холодильнику швидко накопичується неприємний запах, смак які в ньому зберігаються погіршується, скорочується їх термін зберігання.

Контейнери для овочів і фруктів

Овочеві відсіки розташовуються в самому низу, де температура може змінюватися від + 3 ° С до + 8 ° С. Для того, щоб овочі зберігалися довше, в ці ящики можна постелити спеціальний антибактеріальний килимок.

Перед завантаженням всю плодоовочеву продукцію промивають, дають обсохнути, розфасовують за індивідуальними упаковок і складають в ящик холодильника.

Полиці на дверцятах

Сама «тепла» зона з температурним діапазоном від + 5 ° С до + 10 ° С. До того ж на відкритих полицях дверцята при кожному її відкриванні відбувається різкий підйом температури. Тому яйця і будь-які молочні продукти зберігати на них не рекомендується. Там розміщують приправи, рослинне масло, соуси в магазинних упаковках, і ті продукти, які планується використовувати в найближчі пару днів.

Зберігайте яйця на полиці на дверцятах холодильника?

  • — Так, полку ж зроблена спеціально для них
  • — Ні, там вони псуються швидше

результати
Poll Options are limited because JavaScript is disabled in your browser.

Морозильна камера

Морозилка — це зона справжнього морозу: від -18 ° С до -24 ° С, а іноді і до -30 ° С. У замороженому стані продукти можуть зберігатися майже необмежено довго, але тримати їх там більше одного місяця не варто. Якщо вони пролежать довше, то майже повністю втратять поживну цінність і стануть несмачними.

Також читайте:  Як прикрасити тканину в домашніх умовах: крохмалем, желатином, цукром, клеєм - бавовна, шифон, канву, марлю, шовк, мереживо, тюль своїми руками

При невеликому завантаженні і рідкісному використанні оптимальної буде температура -18 ° С.

При завантаженості більше, ніж наполовину, і при частому відкритті дверцят, слід задати -20 ° С.

Для швидкої заморозки продуктів (ягід, зелені, грибів і т. Д.) Регулятор встановлюють на -30 ° С.

Оптимальна середня температура

На заводі-виробнику в холодильній і в морозильній камерах відразу задаються температурні значення, які можна назвати універсальними. Вони приблизно підходять для всіх типів продуктів. Але якщо хочеться використовувати всі можливості холодильної техніки, то температуру потрібно регулювати вручну.

Максимальна і мінімальна температури

Загальний діапазон температур, доступних в різних відділеннях, досягає майже 40 ° С.

Глибока швидка заморозка повинна проводитися при -30 ° С. Цей режим потрібен для заготовки ягід і зелені. Потім їх зберігають вже при звичайних -18 ° С або -24 ° С.

Максимальна температура в працюючому холодильнику не перевищує + 8 ° С, а на дверцятах іноді може підніматися до + 10 ° С.

Працюючий двигун агрегату в спекотні дні може розігріватися до + 90 ° С, але зазвичай він нагрітий приблизно до + 60 ° С.

Правильна температура в холодильнику для квітів

Для зберігання зрізаних квітів оптимальна температура від + 1 ° С до + 5 ° С. Для додаткової збереження квіти загортають в спеціальний папір, а стебла занурюють в живильний розчин. Порошок для приготування цього розчину продається в квіткових магазинах.

У холодильнику квіти можуть зберігатися близько місяця. Але коли їх ставлять у вазу, вони в’януть протягом трьох днів.

Ознаки неправильного режиму

Неправильний режим призводить до псування продуктів і до підвищеного зносу техніки. Його ознаки:

  • кристалики льоду, які пронизують продукти;
  • крижинки в напоях;
  • прискорена псування продуктів;
  • скупчення конденсату;
  • зростання цвілі на стінках і полицях;
  • відсутність морозу в морозильній камері.

Якщо ви помітили одну з цих неполадок, звертайтеся до майстра або спробуйте відрегулювати налаштування самостійно.

як виміряти

Для того щоб правильно відрегулювати режим охолодження, потрібен час від часу вимірювати температуру в відсіках. Це зручно робити за допомогою спеціального термометра. Звичайний градусник, який має широку шкалу, теж підійде, якщо його помістити в стакан з водою.

Температуру в холодильній камері вимірюють наступним чином:

  1. Всі продукти вивантажують з холодильника, — тільки так можна отримати точні свідчення.
  2. Термометр встановлюють в центральній частині камери.
  3. Закривають дверцята і вичікують 8 годин (можна довше), — це точні свідчення. Для приблизного виміру можна почекати всього 20 хвилин.
  4. Зчитують показання термометра.

Для вимірів в морозильній камері знадобиться вуличний термометр, розрахований на великі морози. Сама процедура аналогічна вимірам в холодильній камері.

Як виставити потрібні градуси

Налаштування температурного режиму детально описується в інструкції, що додається до кожного холодильника. Крім того, на задній стінці (у деяких моделей на корпусі) є кнопка або щось на зразок круглої ручки, за допомогою яких змінюється ступінь охолодження.

Якщо в холодильнику встановлено два компресора, то кожен з них регулюється своєї кнопкою.

Новітні моделі обладнані дисплеями, на яких відображається задана температура з точністю до одного градуса.

регулювання влітку

Літня регулювання температури нічим не відрізняється від стандартної. Але для того щоб побутова техніка успішно пережила період аномальної спеки, потрібно встановлювати її в тих місцях, куди не потрапляють прямі сонячні промені. Також не можна присувати холодильник занадто близько до стіни. Зазор повинен бути достатнім, щоб забезпечувати вентиляцію.

Перед від’їздом у відпустку холодильник необхідно розвантажити, розморозити, провітрити і залишити відключеним від електроживлення.

Якщо відключення не планується, то потрібно позбутися від усіх продуктів, які швидко псуються. Коли полки спорожніли, потрібно завантажити їх на 50% пляшками зі звичайною водою і поставити максимально високу температуру, щоб не витрачати зайву енергію і не змушувати мотор працювати даремно.

Якщо блимає індикатор

Тривожне власників миготіння індикатора не завжди пов’язане з несправностями. Індикатор буде блимати в наступних випадках:

  • холодильник після тривалого простою підключили до харчування, і він ще не встиг проморозити;
  • після нештатного відключення електроенергії;
  • в холодильник завантажили занадто багато теплих продуктів;
  • дверцята холодильника була відкрита занадто довгий час.
Також читайте:  Гаманець по фен-шуй для залучення грошей: колір (червоний, зелений, синій, чорний, сірий), розміри, амулети

У всіх цих ситуаціях миготіння припиниться самостійно через деякий час.

Якщо в морозилці накопичилося занадто багато інею, індикатор теж буде блимати. Після розморожування і прибирання миготіння зникне.

Особливості режимів охолодження різних моделей

Сучасні холодильники можуть грунтуватися на різних системах охолодження.

статична система

Інші назви: «плаче стіна», Direct Cool. За холодної задній стінці стікає конденсат і виводиться з камери через дренажний отвір. Це одна з найстаріших систем охолодження. Вона добре зберігає вологість продуктів, але не може забезпечити рівномірність температурного фону в камерах.

динамічна система

Від статичної відрізняється наявністю вентилятора, завдяки якому холод розподіляється кілька рівномірніше.

No Frost

Одна з найбільш популярних систем. Розморожування не потрібно, — тільки планова прибирання. Температура в камері підтримується рівномірна, ні конденсату, ні криги не утворюється.

Air Flow

Це поліпшена система No Frost. Підтримує багатопотокове охолодження, рівномірну температуру і оптимальну вологість.

гібридні моделі

Гібридні моделі холодильників використовують різні системи охолодження для різних камер.

Моделі з електронним управлінням

Електронне урядування надає можливість дуже точно задавати бажану температуру за допомогою кнопок. Значення відображаються на дисплеї. Розморожування відбувається в напівавтоматичному режимі.

Холодильники з механічним управлінням

Моделі з чисто механічною системою управління сьогодні в продажу відсутні. Замість неї встановлюється електромеханічна. Вона надійна, зручна в експлуатації і добре витримує перепади напруги, які, на жаль, трапляються часто.

Точну температуру підбирати не можна, зате можна задавати режими, повертаючи ручку термостата.

Холодильники з роздільними режимами регулювання

У таких моделях є кілька незалежних терморегуляторів, за допомогою яких можна задавати потрібну температуру в відповідних камерах.

Особливості температурних режимів у продукції різних компаній

Температурні режими різних моделей холодильників відрізняються один від одного не надто сильно.

Стинол при повороті ручки управління знижує температуру плавно. Двокамерні моделі мають кілька регуляторів. Існують і варіанти з електронним управлінням. У цьому випадку режим холоду задається при допомоги не механічних повзунків, а зручних кнопок.

Індезіт в основному використовує механічні регулятори: головним чином семіпозіціонние ручки.

Моделі Bosch оснащуються електронним управлінням, а також зручними дисплеями. За цим же принципом створюються LG, Toshiba, Samsung та інші головні бренди.

Поради щодо використання холодильника

Якщо дотримуватися нескладних правил, то холодильник прослужить довго:

  • У камери можна поміщати тільки охолоджені до кімнатної температури продукти.
  • Оптимальне завантаження полиць — приблизно 50%. В цьому випадку холодне повітря вільно циркулює і рівномірно охолоджує вміст камери.
  • Якщо продуктів занадто мало, то порожні місця краще зайняти «баластом» з пляшок з водою.
  • Не можна розміщувати продукти впритул до задньої стінки, так як це може призвести до засмічення дренажного отвору.
  • Не рекомендується тримати дверцята відкритими довгий час.
  • Все що зберігаються продукти повинні мати щільну упаковку.
  • Встановлювати холодильник потрібно в прохолодному місці, куди не потрапляють прямі сонячні промені.
  • Не встановлюйте працює холодильник у вологому або промерзають приміщенні.
  • Для підключення до електромережі не рекомендується використовувати подовжувачі.
  • Відстань між стіною і холодильником має бути не менше 25 см.
  • Якщо місцем установки обрана кухня, потрібно розміщувати холодильник якомога далі від плити.
  • Прибирання внутрішніх камер повинна проводитися регулярно.
  • Для профілактики появи неприємного запаху на полицях потрібно розміщувати запахопоглотітелі.
  • При розморожуванні не рекомендується прискорювати процес танення льоду.

Таблиця зберігання продуктів

Оптимальні температури для зберігання основних продуктів харчування близькі, але все ж відрізняються. Для установки режиму охолодження зручно користуватися наступною таблицею.

Найменування продуктів Діапазон температур, ° С Максимальний термін придатності
Свіже м’ясо (будь-яке) Від +1 до +3 36 годин
Свіжа риба Від 0 до +2 48 годин
свіжі морепродукти Від 0 до +2 48 годин
яйця Від +2 до +5 4 тижні
Свіжі овочі очищені Від 0 до +4 24 години
Листові овочі і зелень Від +4 до +6 48 годин
Молочні продукти +4 Термін вказано на упаковках
Фрукти середньої смуги Від +5 до +8 30 діб
хліб +5 3 доби
Торти, тістечка з кремом Від +1 до +3 72 години
соуси Від +3 до +7 Термін вказується на упаковках
Посилання на основну публікацію