Як зберігати волоські горіхи в домашніх умовах: в шкаралупі, ядра, колоті, очищені, взимку, в холодильнику, морозилці, скільки можна

Як і скільки можна зберігати волоські горіхи будинку
Волоський горіх – найпопулярніший зі всіх видів. Його вживають в сирому вигляді, додають в блюда (салати, крем для торта), використовують для медичних настоянок, виготовлення масла і солодкої горіхової пасти.

Які волоські горіхи придатні для зберігання в домашніх умовах

Для тривалого зберігання вибирають тільки зрілі плоди. Такі горіхи легко відірвати від гілки – вони без зусиль відокремлюються від плодоніжки і падають при легкому струшуванні дерева.

Невизревшіе плоди зберігаються погано – серцевина зменшується і всихає, стає непридатною для їжі.

Про те, що прийшла пора збирати горіхи, свідчать такі ознаки:

  • растрескавшаяся зелена оболонка;
  • пожовкле листя дерева.

Якщо ви купуєте горіхи, звертайте увагу на однорідність шкаралупи:

  • без цвілі і плям різного кольору;
  • без сколів і тріщин;
  • без маслянистої плівки.

Візьміть кілька штук і вдарте одна об одну. Звук повинен бути чітким, гучним. Потрясіть горішок – всередині нічого не повинно бовтатися.

Перед покупкою великої партії придбайте спочатку 500 г – 1 кілограм. Розколіть кілька горіхів і перевірте, чи підходять вони для тривалого зберігання. Ядра повинні бути цілими, приємного золотистого кольору, без сторонніх запахів і цвілі. На смак волоський горіх злегка терпкий. Якщо ви відчуєте гіркоту, відмовтеся від покупки, тому що такі плоди вже якийсь час зберігали.

Як підготувати горіхи до заготівлі

Сортування

Переберія горіхи. Відкладіть в сторону ті, у яких пошкоджена шкаралупа або є зміни кольору. Не варто залишати для зберігання горіхи, у яких не вдається легко вилучити залишки зовнішньої темної шкірки.

миття

Покладіть горіхи в друшляк. Якщо у вас багато горіхів, можна використовувати невеликі пластикові ящики з великою кількістю отворів.

Промийте горіхи під потужним струменем води, струшуючи тару, 5 хвилин.

Деякі садівники миють їх у великій ємності (кориті). Опускають горіхи і інтенсивно перемішують кілька хвилин. Коли вони труться одна об одну, вся грязь відстає. Виймають друшляком, дають воді стекти і сушать.

Фасовка

Перш ніж купувати тару для зберігання горіхів, визначитеся, в якому вигляді будете їх зберігати – в шкаралупі або тільки ядра.

Вид пакувального матеріалу

Для зберігання вимитих і висушених цільних горіхів підходять:

  • ящики з дерева, картону;
  • мішки з тканини, паперу;
  • бочки;
  • глиняні глечики тощо.

Матеріал тари повинен бути:

  • надійним;
  • міцним;
  • безпечним;
  • сухим;
  • незараженим шкідниками;
  • чистим;
  • без сторонніх запахів.

Для зберігання очищених ядер підходить екологічно безпечна вакуумна упаковка (пакети з полімерної плівки). У ній продукт захищений від цвілі, втрати аромату, зараження патологічними мікроорганізмами. Можна скласти ядра в скляні банки або сухі бляшані коробки. Якщо горіхи будуть зберігатися в холодильнику, упакуйте їх у фольгу.

Як правильно зберігати в шкаралупі

Горіхи з тонкою шкаралупою зберігають тільки в твердій тарі, з товстою – в мішках, сітках або ящиках. Укладають їх на стелажі або дерев’яні дошки. Розміщувати на підлозі не можна! Через відсутність вентиляції горіхи запреют і просочать запахом цвілі інші плоди.

якщо грецькі горіхи будуть зберігатися розфасованими в ящики, їх накривають дротяною сіткою і піднімають на 15-25 см над підлогою або встановлюють на стелажі.

Чи потрібно смажити або сушити

Сушити горіхи обов’язково! Це необхідно, щоб позбутися від зайвої вологи, запобігти розвитку цвілі, грибків і патогенних мікроорганізмів на шкаралупі. Вони можуть проникнути всередину і зіпсувати ядра. Також це необхідно перед рубав горіхів.

Тривалість сушіння залежить від погодних умов. Туман, роса, дощі – подовжують процес, який може тривати від кількох днів до двох тижнів. Щоб переконатися, що партія готова до закладки на зберігання, розколіть кілька горіхів і перевірте ядра. Вони повинні бути крихкими з тонкою шкіркою і легко розламуватися.

Приміщення для сушіння горіхів має добре вентилюватися – гараж, горище, тераса, веранда, літня кухня, сарай. При гарній погоді сушити плоди можна на вулиці.

Якщо ви щороку заготовлює багато горіхів, подумайте про промислову сушарці. У домашніх умовах підійде електросушарка для овочів і фруктів. Принцип роботи в них однаковий – горіхи за допомогою вентиляторів обдувають теплим повітрям. Все, що потрібно зробити, – висипати їх на решето або піддони. Важливий момент – підібрати оптимальну температуру: чим вище вологість сировини, тим нижче вона повинна бути. Зазвичай виставляють 55-57 ° С. У будь-якому випадку вона не повинна перевищувати 62 ° С, інакше великий ризик зіпсувати смак волоських горіхів.

Сушать плоди і в духовці. Процес розбитий на два етапи. Спочатку горіхи розкладають на деко, дверцята відкривають і виставляють температуру не більше 45 ° С. Цей етап займає приблизно 3 години. Потім температуру підвищують до 65 ° С і сушать ще півгодини.

Якщо в планах зберігати ядра, то прожарити їх потрібно при температурі від 180 до 190 ° С протягом 10 хвилин. Через 5 хвилин після початку процесу перемішайте ядра, щоб вони рівномірно присмажився. Дістаньте деко з духовки, перекладіть ядра в термостійкий посуд. Якщо сердцевінкі будуть зберігатися в кімнатних умовах, перекладіть їх в скляну банку. Накрийте горлечко пергаментним папером і щільно закрутіть кришку.

Смажити очищені горіхи можна на сковороді з антипригарним покриттям на середньому вогні. Викладають ядра в один шар, смажать до коричневого кольору. Процес займає приблизно 5 хвилин.

Не забувайте, що при цьому процесі горіхи частково втрачають вітаміни групи В і мінерали.

Тара для сушки

Плоди розкладають на брезенті або іншої щільної водонепроникної тканини тонким шаром. Деякі садівники рекомендують використовувати дрібну металеву сітку, натягнуту так, щоб знизу був простір (наприклад, від старої ліжка). Кілька разів в день горіхи ретельно перемішують.

Можуть використовуватися піддони-решітки з дерева.

Чи ефективно заморожувати?

Заморожують попередньо обсмажені ядра волоських горіхів. В якості тари використовують пакети і контейнери з пластика з герметично закривається кришкою, щоб всередину не потрапляли волога і запахи. Повторно горіхи заморожувати не можна!

способи консервації

Рецепт №1 – компот.

Візьміть горіхи з ще не сформувалася шкаралупою. Плоди наколи голкою або зубочисткою. Залийте водою і вимочують два тижні (поки вони не потемніють). Щоб процес йшов швидше, можна покласти в ємність залізний предмет або використовувати емальовану каструлю з відколами. Воду міняйте щодня. Через 14 днів горіхи перекладіть в каструлю з цілим емальовані зсередини, залийте водою і прокип’ятіть.

Наколи плід на голку (він повинен легко зісковзувати), щоб перевірити м’якість.

Приготуйте сироп – 2 кг цукру, паличку кориці, ваніль, 2-4 бутона висушеної гвоздики. Кип’ятіть 3 хвилини і додайте чайну ложку без гірки лимонної кислоти.

Зварені горіхи розкладіть по банках, залийте сиропом і простерилизуйте в киплячій воді (0,5 л банки – 50 хвилин, літрові – близько години).

Рецепт №2 – «Ночін» (лікер з молочно-стиглих горіхів).

Виберіть цілі плоди (40 штук) без пошкоджень на шкірці і розріжте на 4 частини. Засипте в прозору банку, залийте горілкою, щоб вона їх повністю покривала. Додайте паличку кориці, 4 бутони гвоздики і настоюйте на світлі 2 місяці. Іноді струшуйте.

Через 60 днів зваріть сироп з 0,5 л води і 165 г цукру. Прогрівайте на повільному вогні, поки цукор повністю не розчиниться. Остудіть і додайте до настоянки. Розмішайте, поставте ще на один місяць в темне місце.

Процідіть, розлийте по пляшках і насолоджуйтеся пряним смаком.

Ядра волоських горіхів заливають медом і зберігають в холодильнику. Такий десерт зберігає всі корисні властивості кілька місяців.

Варення із зелених горіхів

Один кілограм зелених горіхів чистять, знімаючи тонкий верхній шар. Працюйте в рукавичках, щоб не обпекти руки. Залийте чистою водою, вимочують 3 діб, міняючи воду 2 рази на день. Приготуйте розчин з 150 г соди і 3 літрів води. Опустіть в нього горіхи і залиште на 3 години. Промийте до чистої води (3-5 разів). Залийте водою і залиште на 24 години. Протягом цього періоду поміняйте воду двічі.

З ранку закип’ятіть воду. Покладіть горіхи і проваріть 10 хвилин. Злийте окріп, залийте холодною водою. Увечері повторіть процедуру.

На наступний день зваріть сироп – в двох склянках води розчиніть 700-800 г цукру. Опустіть в нього горіхи і варіть як звичайне варення.

Рецепт «швидкого» варення.

Проколіть горіхи вилкою і прокип’ятіть 20 хвилин. Відкиньте на друшляк, опустіть в холодну воду на півгодини. Знову відкиньте на друшляк.

Приготуйте сироп – щіпка кориці, кілька бутонів гвоздики і горіхи.

Варити 2 рази по 15 хвилин з перервою в 10 годин.

де тримати

Зберігають тару з горіхами в сухих просторих приміщеннях:

  • комора;
  • сухий льох;
  • горище;
  • гараж;
  • літня кухня тощо.

Якщо для зберігання використовуються стелажі, відстань між ними і стінами має бути не менше 70 см.

Посівний матеріал пакують в полотняні мішки і підвішують до стелі так, щоб вони не торкалися стін, стелі і один одного.

Очищені ядра зберігають в домашніх умовах в шафах, холодильнику або морозильній камері.

Температура і вологість

Сприятливий температурний режим в приміщенні від 3 до 5 ° С і відносній вологості не більше 60%. Різкі коливання температури неприпустимі.

При зберіганні цільних волоських горіхів для посіву температура підтримується на рівні 10 ° С, відносна вологість – 60-70%. Висока температура призводить до прогорканию.

Ядра зберігають при кімнатній температурі і вологості в межах 70%. При зберіганні в холодильнику температура не повинна підніматися вище 10 ° С.

освітленість

Бажано поміщати горіхи в темні місця, але досить, щоб на горіхи не потрапляють сонце. Як і висока температура, прогрівання під сонячними променями призводить до прогорканию ядер.

Умови для тривалого збереження

При температурі 1-3 ° С цілі горіхи можна зберігати до 5 років без втрати смакових якостей. Щоб не допустити появу цвілі і гнилі, приміщення для зберігання обкурюють сіркою. Крім того, це освітлює шкаралупу, надаючи приємний відтінок.

Для тривалого зберігання ядерець їх поміщають в холодильник або піддають глибокому заморожуванню.

терміни придатності

Як будь-який продукт, волоські горіхи мають термін придатності, протягом якого смакові якості і вміст корисних речовин не змінюються.

неочищені

Горіхи в шкаралупі зберігаються довше ядерець. При температурі 1-3 ° С термін придатності – від 2 до 5 років.

очищені ядерця

Термін зберігання ядер волоських горіхів:

  • при кімнатній температурі – до 2 тижнів;
  • в холодильнику – до 6 місяців;
  • в морозильній камері – до року.

Втрачають чи горіхи корисні речовини з часом

Термін придатності скорочується при недотриманні температурного режиму і вологості. Наприклад, підвищення температури до 15 ° С скорочує зберігання на півроку.

Способи збільшити термін придатності

Не перевантажуйте тару під час закладки горіхів на зберігання. Середній обсяг упаковки від 20-30 кг до 50 кг. Можна прожарити горіхи в духовці при невисоких температурах протягом години, щоб продовжити термін зберігання. Зайва волога випарується, і ймовірність зараження цвіллю зменшиться.

Через високу вологість не варто зберігати плоди поруч з сухофруктами.

Не допускайте попадання прямих сонячних променів. Інакше у горіхів з’явиться прогірклий присмак.

Перевіряйте цілісність плодів один раз в два місяці. При виявленні зіпсованих горіхів негайно їх викидайте! Це виключить псування решти врожаю.

При зберіганні ядер в холодильнику краще класти їх на полицю, а не в дверцята. Це виключить згубні перепади температури при відкриванні.

Посилання на основну публікацію