Як зберігати імбир в домашніх умовах: в холодильнику і морозилці, для чаю, свіжий, тертий, з лимоном, маринований, нарізаний, очищений — як довго

Де, як і скільки часу можна зберігати імбир
В овочевому відділі супермаркету лежать корені імбиру. Свіжі, рівні, такі красиві і гіллясті. Піддавшись натхненню, ви набираєте цілий пакет, а вдома виявляєте, що витрачається він не так швидко, як ви припускали. Продукт не доведеться викидати, якщо навчитися правильно його зберігати.

Який імбир можна зберігати

Для тривалого зберігання підходить імбирний корінь найвищої якості. Він повинен бути твердим, без зелених нирок або темних плям, з гладкою шкіркою. Зморщені ділянки на поверхні говорять про те, що імбир вже почав псуватися.

Імбир корисний для нормалізації жирового і холестеринового обміну в організмі.

При покупці перевірте кінчики кореневища, саме тут в першу чергу починає розвиватися цвіль. Імбир, на якому з’явився білий наліт, для зберігання непридатний, але його можна вжити в їжу, якщо зрізати всі запліснявілі місця.

Переробка для зберігання в домашніх умовах

Імбирний корінь витрачається повільно, але є кілька способів зберегти його так, щоб зберегти всі корисні властивості до наступної готування.

засушуванні

Сушити імбир при кімнатній температурі довго, краще використовувати духовку або спеціальну електричну сушарку.

Щоб заготовити імбир в духовій шафі, необхідно:

  1. Промити бульби і очистити їх від шкірки (для цього зручно користуватися чайною ложкою з заточеним краєм).
  2. Нарізати тонкими пластинками.
  3. Застелити деко папером для випічки і розкласти на ньому пластинки в один шар.
  4. Встановити деко в нагріту до 50-60 градусів духовку.
  5. Сушити при відкритих дверцятах протягом двох годин.
  6. Перевірити на готовність: якщо пластинка легко ламається, видаючи тихий тріск, якщо в її товщі немає м’яких або вологих ділянок, значить, сушка завершена. Якщо немає — продовжувати підсушувати і періодично перевіряти на готовність.

Чай з додаванням сушеного імбиру корисний при вагітності, а саме для полегшення токсикозу.

У електросушарці імбир сушать відповідно до інструкції, яка додається до конкретної моделі.

маринування

Рецептів маринованого імбиру існує величезна кількість. Головні відмінності в додаткових інгредієнтів: деякі господині додають буряк, редис, яблука і спеції. Ми наведемо базовий рецепт.

Складові:

  • імбир — 60 г;
  • гаряча вода — 100 мл;
  • сіль — 10 г;
  • цукор — 4 г;
  • оцет (столовий або яблучний) — 1 столова ложка.

Для приготування корінь очищають від шкірки і нарізають уздовж волокон якомога тонше. Пластинки укладають в скляну банку, засипають сіллю і заливають окропом.

Молодий корінь імбиру вступить в реакцію з оцтом і з часом змінить колір на рожевий. Зі старим коренем такого не станеться.

Остигнула воду зливають, залишивши стільки, щоб пластинки залишалися в рідини. Додають оцет і цукор, перемішують, закривають банку і ставлять в холодильник. У такому вигляді імбир вже готовий до вживання, але з часом його смакові якості поліпшуються.

Технологія маринування в рисовому оцті трохи інша. Для цього знадобляться:

  • імбир — 500 г;
  • сіль — 10 г;
  • цукор — 100 г;
  • рисовий оцет — 250 мл.

Нарізаний пластинками очищений імбир пересипають сіллю і залишають на 1 годину. В емальованій каструлі з’єднують оцет і цукор і доводять до кипіння. Імбирні пластинки закладають в скляну банку з щільно закривається кришкою, заливають гарячим маринадом, закупорюють і залишають остигати. Потім прибирають в холодильник. Продукт можна подавати до столу відразу ж після того, як він охолов.

Маринований імбир протипоказаний при виразці і гастриті.

Якщо хочеться надати заготівлі звичний рожевий колір, маринують імбир в червоному вині.

Необхідні інгредієнти:

  • імбир — 200 г;
  • цукор — 25 г;
  • столовий оцет — 30 г;
  • сіль — 10 г;
  • вода — півсклянки;
  • червоне сухе вино — 80 м

Коріння імбиру очищають від шкірки, укладають в каструлю, заливають водою і доводять до кипіння. Остуджують, нарізують тоненькими скибочками і укладають в скляну банку. У каструлю заливають оцет, воду і вино, засипають сіль і цукор. Доводять до кипіння і поливають цією сумішшю імбир. Закривають кришкою, дають охолонути і ставлять в холодильник. Продукт повністю готовий через три дні.

зацукровування

Зберігати зацукровані скибочки зручно в скляній банці або в полотняному мішечку при кімнатній температурі в сухому темному місці. Це смачне і корисне ласощі до чаю.

У 100 грамах імбиру міститься подвійна добова норма магнію (для дорослої людини), добова норма заліза і половина від добової потреби людини в кальції.

Спочатку потрібно приготувати сироп з води і цукру (пропорції 1: 1), опустити в нього тоненькі скибочки імбиру і кип’ятити протягом 15 хвилин.

Діставши шматочки, обваляйте їх в цукрі або в цукровій пудрі, покладіть на застелений папером деко і сушіть 30 хвилин в розігрітій до 80 градусів духовці.

Калорійність зацукрованого імбиру — не менше 300 ккал на 100 г продукту. Якщо хочете схуднути, використовуйте свіжий корінь.

Не менш смачні імбирні цукати. Півкіло очищеного і нарізаного дрібними шматочками імбиру залийте водою, доведіть до кипіння і варіть протягом 30 хвилин. Окремо потрібно зварити сироп з 500 мл води і 500 г цукру.

Діставши шматочки імбиру з окропу, розкладіть їх на блюді і дайте висохнути, після чого варіть 15 хвилин в киплячому цукровому сиропі.

Готові цукати висушіть на пергаментному папері і посипте цукровим піском (або пудрою).

Імбир з медом і лимоном

Суміш з лимоном і медом вважається відмінним засобом для зміцнення імунітету.

Необхідні інгредієнти:

  • лимон — 2 штуки;
  • імбир свіжий — 200 г;
  • мед — 100 г.

Кореневище промивають і очищають від шкірки. Лимон ретельно миють щіткою, потім разом з імбиром пропускають через м’ясорубку або подрібнюють в блендері. Додають мед, перемішують і дають настоятися в темному місці протягом доби.

Пам’ятайте, що лимон і мед можуть викликати сильну алергічну реакцію. Починайте приймати суміш з невеликих доз і уважно стежте за станом здоров’я. Навіть при відсутності алергії не приймайте засіб довше одного місяця.

спиртовий настій

Спиртову настоянку на имбире застосовують як смакову добавку, в народній медицині — для лікування застуди, полегшення головного болю, передменструального синдрому і навіть для схуднення.

Інгредієнти для спиртової настоянки:

  • спирт медичний — 0,5 л;
  • свіжий імбир — 400 г;
  • лимон — 1 штука.

Розбавити спирт водою в співвідношенні 1: 2. Очистити і подрібнити корінь, залити його розведеним спиртом. Наполягати в темряві 2 тижні. Процідити, додати лимонний сік.

Імбир на спирту допомагає впоратися з болями в м’язах, які виникають при інтенсивних фізичних навантаженнях.

Приймати по 1 чайній ложці перед їжею.

Інгредієнти для рецепта на горілці:

  • горілка — 1 л;
  • свіжий подрібнений імбир — 400 г;
  • лимон — 1 штука;
  • мед — 3 столові ложки.

Змішати горілку і імбир, настоювати 2 тижні в темному місці. Процідити, додати мед і лимонний сік.

Способи зберігання свіжого імбиру

Цілий імбирний корінь володіє значними розмірами, тому зазвичай його купують частинами. Але і така кількість практично неможливо використовувати відразу.

При зберіганні цілого кореня головна мета — зберегти корисні властивості імбиру і не допустити заплесневенія.

В холодильнику

Для тривалого зберігання в холодильнику підходять тільки цілі коріння. Термін зберігання нарізаного імбиру набагато менше. Важливий і спосіб упаковки перед відправкою в холодильник:

  • спеціальний пластиковий пакет із застібкою zip-lock (перед застібанні необхідно якомога ретельніше видавити з пакету повітря) зберігає свіжість імбиру протягом 8 тижнів;
  • звичайний паперовий пакет — півмісяця;
  • харчова плівка — 14-21 день;
  • паперовий рушник — 1-2 тижні.

У морозилці

Імбир можна заморожувати і зберігати дуже довго. Для цього коріння спочатку миють, сушать, укладають в чисті пакети і відправляють в морозилку.

Для використання в приготуванні страв імбир можна навіть не розморожувати, а швидко натерти на тертці потрібну кількість і повернути залишок кореня в холодильник. Повторна заморозка сильно позначиться на смакових якостях.

Не плутайте зберігання в морозильній камері будинку з промислової шокової заморожуванням, що зберігає вітаміни і корисні властивості продуктів.

Можна заморозити вже натертий імбир, розклавши його по пакетам або формочках для льоду.

У такого способу зберігання є великий недолік: при розморожуванні зберігаються лише смакові якості імбирного кореня, а від корисних мало що залишається.

У вакуумних контейнерах і пакетах

Вакуумна упаковка помітно збільшує термін зберігання. Вона підходить і для цілих бульб, і для скибочок, і для дрібної стружки — свіжої або попередньо замороженої.

У грунті

Цей незвичайний спосіб збереже імбир на максимально довгий час. Невеликий квітковий горщик наповніть в рівних частинах піском, торфом, перегноєм і посадіть імбирний корінь. Якщо тримати горщик в сухому і темному місці, рослина буде «спати», якщо поставити горщик на світло і поливати, бульба дасть паростки.

Для приготування страв можна використовувати зелене листя або викопати корінь, відрізати потрібну кількість, а решта знову посадити. Якщо в землі не заведуться цвіль або мушки, імпровізована грядка буде постачати кухню свіжим імбиром на першу вимогу.

Як зберігати оброблений імбир

Очищений і нарізаний корінь можна або заморожувати, або зберігати в рідини. Другий спосіб краще: він зберігає корисні речовини. Для цього імбир засипають в відповідну банку, заливають окропом, дають охолонути і прибирають в холодильник. Термін зберігання — 2 тижні.

Сушений імбир досить упакувати в паперовий пакет або в полотняний мішечок і залишити в сухому темному місці. Температура може бути кімнатної, але не вище 30 градусів.

Якщо перемолоти сушений імбир з паличкою кориці, горошками чорного перцю і насінням гірчиці, вийде набір жиросжигающих прянощів.

Промислова упаковка, в якій продається мелений імбир, ідеально підходить для його тривалого зберігання, і пересипати порошок в інші ємності не варто. Якщо ви купили спеції на вагу, зберігайте імбир при кімнатній температурі в контейнерах з щільними кришками, заповнивши їх до відмови, поставивши в темне місце.

Маринований імбир зберігають в холодильнику в скляних банках з щільно закритою кришкою. Також для зберігання підходить щільний пакет із застібкою zip-lock.

Імбирне масло рекомендується тримати в темряві при кімнатній температурі в тій же тарі, в якій воно було куплено.

Відвари і настої краще вживати відразу ж після виготовлення, так як вони швидко втрачають всі корисні властивості.

Суміш з імбиру, лимона і меду зручно зберігати в холодильнику в скляній банці з щільно підігнаній кришкою. Згодом продукт втрачає корисні властивості, тому готувати його про запас у великих кількостях не потрібно.

Де краще зберігати імбир для чаю

Чай можна заварювати з будь-якого кореня: свіжого, сушеного, замороженого, порошкового. Але морожений дає тільки смаковий букет, а користі в ньому мало. Тому для чаю, крім свіжих, найкраще підходять сушені корені або ті, що зберігаються в заповнених грунтом квіткових горщиках.

Терміни зберігання імбиру

Терміни зберігання варіюються від декількох годин до 2 років. Все залежить від обробки і умов, в яких знаходиться спеція.

Вид імбиру і місце зберіганняМаксимальний термін
Свіжий, неупакований, в холодильнику1 тиждень
Свіжий, в харчовій плівці або в щільному паперовому пакеті30 днів
Сушений, в коморі2 роки
Нарізану, тертий, мелений, в холодильнику2 тижні
Маринований, в холодильнику60 днів
Заморожений, в морозилці6 місяців
Відвар, настій, при кімнатній температурі3:00
Імбирне масло, в коморі30 днів
Імбирно-лимонно-медова суміш, в холодильнику2 тижні

Незважаючи на різноманіття способів зберегти смак і корисні властивості імбиру, намагайтеся використовувати в кулінарії і домашній медицині свіжий коренеплід.

Посилання на основну публікацію
Adblock
detector