Як зберігати часник в домашніх умовах (квартирі) взимку, щоб не висихав: температура, способи (в банках, холодильнику, солі), ярої або озимий

Способи зберігання часнику в домашніх умовах
Неважливо, купили ви його про запас на ярмарку або виростили на своїй ділянці — часник необхідно правильно зберігати, щоб в один прекрасний день не виявити цвіль, затхлий запах або висохлі, непридатні в їжу зубчики.

Як підготувати часник для тривалого зберігання

Після збору врожаю часник необхідно висушити. Розкладіть його так, щоб забезпечити доступ повітря до кожної голівці, під навісом або в провітрюваному приміщенні. Потім очистіть їх від верхньої брудної лушпиння. Перевірте стебло — якщо він сухий, поживні речовини перейшли в головку.

Корінці обрізайте секатором. Стебло залишайте, якщо плануєте заплести часник в «косичку» або зберігати в «пучку». Якщо немає — то обрізайте його до двох-трьох сантиметрів.

Часник сортуємо. Окремо відкладаємо растрескавшиеся і погані головки (з плямами, потемніння).

Літній або зимовий

Яровий часник садять навесні і збирають урожай влітку. Озимий — садять восени, він дає рясні врожаї. Озимий часник володіє підвищеною стійкістю до морозів, витримує температури до -20 ° С. Яровий боїться заморозків, але краще зберігається при кімнатній температурі. Зимовий часник любить температуру від -2 до +4 ° С.

умови збереження

Часник слід вчасно викопати. Якщо ви перетримаєте його в землі або, навпаки, викопаєте занадто рано, це знизить термін його зберігання. Якщо нижні листки стебла засихають, а випущена стрілка повністю розпрямляється, значить, пора збирати урожай. Іноді можна помітити, що шкірка на стрілці лопнула — це теж ознака того, що часник готовий до викопування. Якщо ж стрілка загнута — викопувати рано.

Зберігають часник в темному прохолодному приміщенні при температурі до 15 градусів і при відсутності підвищеної вологості. Занадто сухе повітря негативно позначається на продукті — часник швидше всихає.

Часник потрібно перебрати. Тільки здоровий продукт здатний зберігатися тривалий термін.

Видаліть головки з темними плямами або м’які на дотик. Вони будуть заражати здоровий врожай.

Термін зберігання залежить також від сорту часнику. Деякі сорти до весни не пролежать, як би ретельно їх ні оберігали.

вибір місця

Часник добре зберігається в прохолодному темному місці. Обмеження світла і тепла обов’язково, інакше зубчики почнуть проростати.

У погребі чи підвалі

Кращі за все тримати часник в погребі чи підвалі. Тут прохолодно і темно, а значить, створені всі умови для успішного зберігання.

В квартирі

В квартирі при кімнатній температурі зберігати часник можна, але для цього він повинен бути добре висушений. Уважно огляньте головки, приберіть ті, на яких є темні плями.

На лоджії та балкон

На балконі часник залишайте в чистих сухих трилітрових банках. Накрийте зверху картоном або старим покривалом, щоб світло не потрапляло на урожай. При сильних заморозках можна укутати банки ковдрою або занести в квартиру до потепління.

В холодильнику

У холодильнику можна зберігати озимий часник. Просушені головки попередньо складають в паперові пакети або картонні коробки.

В якій тарі

Перед тим як скласти часник в тару, обпалити місце корінців над газовим пальником або свічкою. Це запобіжить проникненню бактерій і грибків всередину через кореневу систему, і продукт краще збережеться.

Коробка

Для зберігання використовуйте вентильований тару: картонні коробки, дерев’яні ящики з прорізами або пластикові з гратами. Заповнюємо ємності доверху і залишаємо в прохолодному темному місці. Можна на балконі або горищі, але при сильних морозах ящики необхідно укрити старими ковдрами, пуховиками, пальто, або внести в квартиру або в будинок на період похолодання.

Також читайте:  Прикмети на Водохреща 19 січня: весілля, на гроші і достаток, що не можна і що можна робити

Їсте часник взимку для профілактики простудних захворювань?

  • — Не більше, ніж в будь-яку іншу пору року
  • — Ні, теплий одяг — найкраща профілактика
  • — Так, навіть готую спеціальну суміш з медом і лимоном

результати
Poll Options are limited because JavaScript is disabled in your browser.

Кошик

Головки складають в плетені кошики, які добре пропускають повітря і «дихають». Тару прибирають в підвал, на балкон або комору.

мішок

Мішок повинен бути полотняний, щоб він вільно пропускав повітря. Для додаткового захисту можна покласти туди висушене листя кропиви. Вона вб’є бактерії, і часник не зіпсується протягом тривалого часу. Мішок потрібно зав’язати. Періодично перебирайте вміст мішків. Головки, які почали псуватися, викидайте.

Сітка

Складіть часник в сітку і підвісьте. Цей метод зручний тим, що головки добре вентилюються. Також в сітці вони добре проглядаються, тому господиня з легкістю помітить, яка головка почала псуватися, і прибере її.

Панчохи або колготки

Просушений часник кладуть в капронові колготки і підвішують до дверей, стелі або балок. Цей метод схожий зі зберіганням в сітці.

банки

Часник складаємо в скляні банки і залишаємо в прохолодному місці. Банки кришками накривати не можна, інакше часник згниє.

без тари

Способи зберігання на відкритому повітрі без тари поширені і зручні. До кожної голівці надходить повітря, і часник довше залишається свіжим. Крім того, кожну головку видно, тому господині можуть контролювати процес зберігання. Якщо головка зіпсувалася, її можна зрізати.

В косах

«Косичка» з часнику дуже красиво виглядає в кухні. Можна таку в’язку зберігати в сараї, де сухо і прохолодно. Часник, зібраний подібним чином, займає мало місця.

Для «косички» на заготовках залишаємо стебло довжиною близько 20 сантиметрів. Перед початком роботи розминаємо його руками, щоб він добре згинався. Також знадобиться довгий шнурок або мотузка для закріплення.

Три головки пов’язуємо разом, а потім починаємо плести косу, як на волоссі. Мотузку вплітаємо разом зі стеблами. Через один ряд додаємо нові головки.

У в’язку можна вплітати і потріскані головки, оскільки часник з «косички» використовують в першу чергу.

На відкритому повітрі він сохне швидше, ніж в коробці. Коли вам знадобиться часник, просто відріжте голівку. Решта стебла зв’яжіть вільної частиною мотузки або шнурка.

Повісити таку «косичку» можна в кухні на двері, над шафками або в кутку.

У пучках

Цей спосіб схожий на зберігання часнику в «кісці», але він простіше і швидше. Часникові головки пов’язуємо разом по десять штук за стебла і підвішуємо на кухні.

Способи зберігання в домашніх умовах

заморожений

Заморожений часник зберігає свої корисні властивості, однак при розморожуванні стає м’яким. Очищені зубчики поміщають в поліетиленовий пакет і заморожують в морозилці. Чи не кладіть їх щільно, залишайте місце в пакеті, так як при заморожуванні часник розширюється.

Перекручений на м’ясорубці

Зубчики очищаємо і перекручуємо в м’ясорубці. Розкладаємо масу в форму для льоду. Заморожуємо в морозилці. Потім витрушуємо отримані кубики в поліетиленовий пакет, щільно зав’язуємо його і зберігаємо в морозилці. При необхідності дістаємо кубик і використовуємо його за призначенням.

очищений

Очищені зубчики складіть в пластиковий контейнер і заморозьте в морозильнику.

У солі

Часник складаємо в скляні банки і посипаємо крупною сіллю. Банки не закриваємо, інакше піде процес гниття. Сіль добре поглинає вологу, тому цей спосіб підійде для приміщень, в яких вологе повітря.

У маслі

Цей метод підійде для зберігання головок, на яких виявлені потемніння. Зубчики повністю очищаємо, складаємо в чисту скляну банку. Потім заливаємо їх рослинною олією до верху. Закриваємо кришкою і прибираємо в холодильник. Таким чином часник зберігається кілька місяців.

Коли ви будете витрачати часточок можна використовувати рослинне масло для приготування салатів. Воно додасть страві приємний часниковий аромат.

Також читайте:  Коли набирати воду на Водохреща в 2019 році?

В парафіні

Суть цього методу в тому, що корінці запечатуються при зануренні в парафін. Таким чином бактерії і грибки не потрапляють всередину.

На водяній бані розтопіть парафін. Візьміть за стебло, швидко занурте в парафін головку і вийміть. Можна парафінованих тільки кореневище, а можна головку цілком. При такій гарячій обробці знищуються мікроби.

Такий спосіб зберігання називається парафинированием.

Якщо не виходить знайти парафін — візьміть парафінові свічки, розколіть на шматочки і розтопіть їх на водяній бані.

У борошні

Головки поміщаємо в скляні простерилізовані банки, періодично посипаючи борошном вільні місця між рядами. Верхній шар борошна має становити близько двох сантиметрів. Закриваємо капроновою кришкою і ставимо в холодильник. Так часник зберігається два-три місяці.

У тирсі

На дно коробки насипаємо тирса, закладаємо часник. В середину і наверх — знову шар тирси.

В цибулинні

У скляну банку засипаємо висушену лушпиння цибулі, закладаємо головки часнику, знову засипаємо лушпинням, закриваємо капроновою кришкою і поміщаємо в холодильник.

У золі

Зола перешкоджає проникненню бактерій. Для цього методу будуть потрібні сухі простерилізовані банки. На дно кладемо столову ложку деревної золи. Часник поміщаємо всередину, приблизно до половини банки. Зверху насипаємо ще золи. Банку встряхиваем і знову кладемо часник. Потім додаємо ще ложку золи. Банки залишаємо в сухому прохолодному місці, кришкою не накривати.

У харчовій плівці

Оберніть кожну головку харчовою плівкою два-три рази, покладіть в коробку, засипте тирсою. Упакований таким чином часник зберігається при кімнатній температурі до чотирьох місяців. Періодично перевіряйте головки на наявність конденсату.

У вакуумі

Очищені зубчики складіть в пакет і за допомогою апарату для вакуумування відкачати повітря. Часник таким способом може зберігатися до року.

терміни зберігання

Терміни зберігання залежать від правильності збору врожаю і сушіння. Деякі сорти часнику і зовсім лежать тільки два-три місяці (наприклад, часник-тюрбан). Найбільш часто зустрічається в Росії стрелкующийся озимий часник може зберігатися до 10 місяців.

Якщо при сортуванні в тару потрапили «хворі» головки, вони заразять урожай.

Від умов зберігання залежить, скільки пролежить часник:

  1. При кімнатній температурі продукт може зберігатися до чотирьох місяців.
  2.  Перебуваючи в прохолодному темному приміщенні, часник може пролежати до весни.
  3.  У морозильнику продукт зберігається до восьми місяців, у вакуумній упаковці — близько року.

Спеціальна обробка збільшує термін зберігання часнику.

Чому погано зберігається

Підвищений рівень вологості в приміщенні прискорює появу цвілі, якій може заразитися весь урожай. Занадто сухе повітря сприяє випаровуванню вологи з головок, тому часник засихає.

Що свідчить про псування

Якщо урожай зіпсувався, з’являться такі ознаки:

  • цвіль;
  • всихання головок;
  • неприємний запах.

Як проявляються помилки зберігання

Якщо головка в руках розсипається, лушпиння опадає, то часник пересушене.

Поява плям говорить про початок процесу гниття. Перегляньте весь урожай, зіпсовані головки приберіть.

Ознаки грибкових і бактеріальних хвороб

Хвороби починають розвиватися в тканинах, тому помітити, що головка зіпсувалася, можна не відразу.

Ознаки хвороб:

  • поява на голівці зеленуватого або сірого нальоту;
  • виявлення при розламуванні дрібних чорних цяток — спор цвілі;
  • коричневі плями на зубчиках;
  • водяниста структура часнику;
  • неприємний різкий запах;
  • м’якість при натисканні.

Що робити з пророслими зубками

На початку весни буває, що на зубчиках з’являються молоді яскраво-зелені паростки. Сам часник трохи підсихає, але зберігає корисні властивості.

Паростки видаліть. Залишки подрібніть в м’ясорубці, складіть в скляні банки і зберігайте в холодильнику. Часникову масу використовуйте для салатів, як приправа при приготуванні страв.

Пророщений часник можна висушити. Зубчики наріжте тонкими пластинками, викладіть на паперовий лист і залиште на термін близько тижня. Сушку можна здійснити в духовці і електросушарці. Для цього на застелений пергаментом деко укладаємо часник і поміщаємо його в розігріту духовку. Тримаємо близько двох-трьох годин.

У електросушарці зубчики часнику викладіть на решітку і тримайте близько п’яти годин. Потім приберіть суху приправу в чисту ємність. Такий часник можна використовувати при приготуванні супів або других страв.

Посилання на основну публікацію