Як швидко позбавитися від запаху в холодильнику в домашніх умовах: неприємного, тухлого, рибного, цвілі – народні способи (содою)

Як позбутися неприємного запаху в холодильнику
Неприємний запах час від часу може з’являтися навіть в самому доглянутому холодильнику. Він не представляє особливої ​​небезпеки, але псує настрій, а іноді навіть погіршує смак продуктів, що зберігаються. Існує багато способів позбутися від затхлого «аромату», – всі вони не вимагають великих витрат.

Причини виникнення запаху

Внутрішній простір холодильника ізольовано від зовнішнього світу. Обмін повітря утруднений, тому навіть слабкі запахи з часом накопичуються, стають більш концентрованими. Змішуючись один з одним, вони дають характерний «букет», з яким доводиться боротися кожної господині.

Атмосфера в холодильній камері буде псуватися значно швидше в наступних випадках:

  • продукти зберігаються без упаковки або зіпсувалися;
  • засмічено зливний отвір (його необхідно періодично прочищати ватною паличкою);
  • вийшла з ладу система вентиляції.

народні методи

Якщо техніка справна, то відновити свіжість і не допускати появи затхлості надалі можна за допомогою простих засобів, які є на кожній кухні.

сода

Харчова сода діє як потужний поглинач будь-яких запахів. До того ж вона не перешкоджає розмноженню бактерій, пригнічує ріст цвілі, не дає заводитися мушкам-сциарід (грибним комарика).

Сіль і цукор

Сіль і цукор добре вбирають і утримують в собі будь-які запахи. Щоб використовувати їх в якості запахопоглотітелі, потрібно насипати їх у невелику піалу і поставити на полицю в дальній кут. Можна брати чисте речовина або ж змішувати їх в будь-якій пропорції.

Раз на місяць вміст піали необхідно міняти. Використовувати в їжу «відпрацьовану» суміш ні в якому разі не можна.

Кава і чай

Чай настільки сильно вбирає в себе всі запахи, що це становить головну проблему при його зберіганні. Але коли потрібен потужний поглинач «ароматів», цією властивістю можна скористатися. Його насипають в невеликі ємності і розставляють по кутках. Або можна розкласти чайні пакетики, але у них адсорбуються здатність трохи нижче.

Мелена кава володіє такими ж властивостями, і на додаток сильно ароматизує повітря, маскуючи не тільки тухлий, але і будь-який інший запах.

оцет

За допомогою оцту можна промити всі поверхні і позбутися від джерел затхлості (працювати треба обов’язково в гумових рукавичках, щоб не обпекти руки). Робиться це в такий спосіб.

  • Відключити холодильник, витягнути з нього всі продукти.
  • Промити всі поверхні спеціальним миючим засобом для догляду за побутовою технікою.
  • У склянку з водою додати 3 столові ложки 70% оцту, розмішати.
  • Змочити в розчині серветку, ретельно протерти нею все, крім металевих деталей (оцет псує метал, тому потрібно бути обережним).
  • Нової серветкою протерти все насухо.

Якщо після цієї процедури продовжує відчуватися землистая затхлость, серветку просочують розчином оцту, кладуть на блюдце (або у відкритий контейнер) і залишають в холодильній камері на 7-8 годин.

Нашатирний спирт

«Аромат» нашатирю приємним назвати не можна. Це засіб застосовують для знищення цвілі і очищення від в’їдаються забруднень.

  • У скляний або емальований ємність налити 1 літр теплої води і розчинити в ній 1 чайну ложку нашатирю.
  • Відключити холодильник, звільнити його від продуктів.
  • Змочити ватний диск в розчині, протерти їм всі деталі і зливний отвір. Руки повинні бути захищені гумовими рукавичками.
  • Добре провітрити холодильник.

Як часто ви миєте холодильник?

  • – кожен місяць
  • – інше
  • – раз в рік
  • – раз в півроку
  • – раз в декілька місяців

результати
Poll Options are limited because JavaScript is disabled in your browser.

Перекис водню

Пероксид водню швидко видаляє навіть стійкі забруднення. Ця речовина їдке, тому захисні рукавички потрібні обов’язково.

  • Вилити пляшку 3% перекису в зручну ємність.
  • Змочити серветку або губку в рідині, зверху додати трохи рідкого мила.
  • Протерти весь холодильник.
  • Дати постояти протягом 30 хвилин.
  • Ретельно промити чистою водою.
  • Просушити. Для прискорення процесу можна включити теплової вентилятор.

Активоване вугілля

Активоване або деревне вугілля – універсальний сорбент. Його рекомендується постійно тримати в холодильнику в профілактичних цілях.

Таблетки товчуть в дрібний порошок, засипають його в невеликі ємності і розставляють на полицях. Для видалення сильного запаху вугілля міняють щодня. Якщо ж він використовується для профілактики, то його досить міняти раз на місяць.

Чорний хліб

Чорний хліб ефективний тільки як профілактичний засіб. Але з цим завданням він справляється відмінно. Якщо на кожну полицю поставити блюдце з шматочком свіжого чорного хліба, то затхлость не з’явиться.

Міняють у міру підсихання.

Мал

Адсорбуючі властивості рису теж можна взяти на озброєння. Крупу насипають в невеликі ємності і розставляють так, щоб вони не заважали виймати продукти. Рис можна брати сухий або недоварений.

Міняти такий запахопоглотітелі потрібно раз на тиждень.

Стежити за ним доведеться уважно, інакше він сам стане джерелом цвілі.

Трави і спеції

Запашні рослини і приправи можна використовувати для додання свіжості тільки за умови, що їх запах подобається. Вони швидко заповнюють своїм ароматом весь простір. Якщо продукти зберігаються без щільної тари, то вони теж їм просочаться.

Як природні освіжувачів зазвичай використовують м’яту, орегано, чебрець, кріп. Міняти ємності з травами потрібно раз на тиждень. Інакше вони відволожуються і вкриваються пліснявою.

Апельсин і лимон

Апельсини і будь-які інші цитрусові підходять на роль ароматизатора. Розкладати можна і сухі кірки, і свіжі скибочки. Адсорбуються здатність у них досить слабка, а власний аромат сильний. Міняти цитрусовий освіжувач потрібно кожні 1-2 дня.

яблука

Соковиті яблука – це теж швидше ароматизатор, ніж запахопоглотітелі. Для цієї мети краще брати плоди зеленого кольору, їх запах сильніший. Яблуко розрізають навпіл, видаляють насіння, викладають на блюдце і ставлять в холодильник. Через два дні шматочки викидають і на їх місце кладуть свіжі.

Лук або часник

Різкий цибульний або часниковий дух добре дезінфікує повітря і перебиває запах цвілі. Правда, цей засіб не підходить тим, чий нюх не сприймає подібний «букет».

Вирішуйте самі, що для вас приємніше – запах цибулі або змішалися аромати всіх продуктів і страв.

Цибулини або головки часнику розрізають на кілька частин і розміщують в холодильнику. Через день їх потрібно або замінити на свіжі, або просто викинути.

Ефірні масла

Для ароматизації за допомогою ефірних масел знадобиться пористий камінь. Це може бути шматочок пемзи або обпаленої глини. На камінь капають кілька крапель олії (одного виду або суміші різних), і розміщують його де-небудь на полиці. У міру ослаблення ароматів масло на камінь додають.

Марля, вата, серветки теж підходять в якості носіїв, але з них випаровування йде значно швидше.

Наповнювач для котячого туалету

Силікагель, який використовується в котячих туалетах, – це потужний поглинач і вологи, і будь-яких запахів. Досить поставити в холодильник 2-3 ємності з цією речовиною, і всі запахи будуть надійно замкнені в його гранулах. Міняти «лотки» потрібно раз в кілька днів.

Відповідна побутова хімія

Якщо народні засоби повільно або погано справляються з проблемою або забруднення, що стали причиною затхлості, були занадто сильними, можна скористатися побутовою хімією, яка спеціально призначена для очищення холодильників.

Магазини пропонують антибактеріальні спреї, які очищають серветки, запахопоглотітелі.

Генеральне прибирання з будь-яким засобом для миття посуду теж дає хороший результат.

Ефективні поглиначі запахів з магазину

Затхлість згодом з’являється в будь-якому більш-менш герметично закритому просторі, навіть при регулярному прибиранню. Щоб захиститися від цього, можна придбати запахопоглотітелі, вироблені промисловим способом. Вони бувають наступних видів:

  • Кулькові. Це контейнер, заповнений сілікагелевой гранулами. Усуває неприємні запахи і надмірну вологість.
  • З диспенсером. Має у своїй конструкції знімні вугільні фільтри, які необхідно міняти раз на місяць.
  • Гелеві. Невеликий контейнер з гелем. Звільняє повітря навіть від таких стійких запахів, як рибний, сирний або підгнилого лука.
  • Іонізатори. Поглинає запахи і знезаражує повітря, знищуючи бактерії і спори цвілі. Працює від батарейок.

Чи допоможе ультрафіолетова лампа

Ультрафіолетова лампа вбиває бактерії, цвілеві грибки, гальмує розмноження грибних комариків-сциарід і в цілому поліпшує атмосферу. Але поглинання запахів вона не забезпечує. Тому якщо зберігати сири, рибу, м’ясо та інші різко пахнуть продукти без належної упаковки, повітря в холодильнику все одно буде вкрай неприємним.

Головне завдання лампи – знезараження, тому для максимального захисту потрібно використовувати її в комплекті з будь-яким запахопоглотітелі.

Лампу потрібно ставити на верхню полицю холодильника. Вона автоматично буде включатися і вимикатися, виробляючи опромінення простору і виробляючи озон. Працює пристрій від батарейок, які потрібно міняти кожен два місяці.

особливі випадки

Якщо холодильник давно потребує ґрунтовної прибирання, порушуються правила зберігання продуктів, засмічено зливний отвір, то причини появи затхлості або поганого запах очевидні. Але власники цієї побутової техніки можуть зіткнутися і з такими ситуаціями, коли сморід присутній навіть у блискучому від чистоти холодильній камері. Ці випадки потребують особливої ​​уваги.

Що робити, якщо пахне «Ноу фрост»

Неприємний запах в холодильнику з системою «Ноу фрост» з’являється через неправильну експлуатацію. Звичайні холодильники періодично покриваються інеєм, і їх доводиться волею-неволею розморожувати, робити генеральне прибирання.

В такому холодильнику не з’являється наростів льоду, і власники часто забувають про те, що мити камеру все одно потрібно регулярно.

Ще одна характерна помилка часто відбувається на стадії підключення тільки що купленої техніки. Перш ніж почати користуватися внутрішній простір холодильника потрібно ретельно помити, насухо витерти і дати постояти кілька годин з розкритими дверцятами. Тільки після цього можна завантажувати продукти і включати електроживлення.

Як прибрати запах з морозильної камери

Морозильні камери сьогодні часто використовуються не тільки на підприємствах, але і в звичайних домашніх умовах. Неприємний запах в такій техніці з’являється значно рідше, ніж в холодильнику. Це пов’язано з тим, що температури нижче нуля блокують життєдіяльність цвілі і бактерій, суттєво уповільнюють процеси окислення і випаровування.

Якщо запах все ж з’являється, камеру можна розморозити, промити всі поверхні, використовуючи ті миючі засоби, які рекомендовані інструкцією по експлуатації, насухо витерти, дати провітритися кілька годин. Потім камеру можна знову підключати до мережі.

Запах в новому холодильнику

Неприємна атмосфера в абсолютно новому холодильнику пов’язана з тим, що в магазинах немає можливості провітрювати його камери. Тому перед підключенням побутову техніку необхідно промити, як це рекомендує зробити інструкція, насухо витерти і залишити з відкритими дверцятами провітрюватися протягом декількох годин. Потім можна підключати.

Але якщо в холодильній або морозильній камерах холодильника, який ще жодного разу не використовувався, присутній різкий хімічний запах, це свідчить про серйозну несправності. Правда, до витоку холодоагенту це не має відношення, так як ця речовина практично не видає ніякого запаху.

Сильний запах цвілі говорить про порушення правил зберігання техніки на складах. Такий холодильник краще не купувати.

Поради щодо профілактики

Профілактика появи неприємного запаху в холодильнику зводиться до підтримки чистоти і дотримання правил зберігання продуктів.

Всі продукти і готові страви повинні зберігатися в індивідуальній упаковці. Це може бути харчова плівка або спеціальні контейнери для холодильника і морозилки.

Зіпсовані продукти потрібно негайно прибирати з холодильної або морозильної камери.

Необхідно проводити регулярне розморожування з тією частотою, яка потрібна для конкретної моделі. Наприклад, холодильники старого зразка доводиться розморожувати один раз на місяць. Нові моделі вимагають розморожування один-два рази на рік.

Потрібно стежити за показниками вологості і температури. Виставляти максимальний режим холоду зовсім не обов’язково. Досить середніх значень.

Якщо на стінках починає накопичуватися конденсат, значить, вологість підвищена. Зазвичай винуватцем стає неплотная упаковка зберігаються в камері рідин або завантаження в камеру теплих або гарячих продуктів.

Не можна довго тримати дверцята холодильника розхристаній.

Це значно погіршує гігієнічні умови в холодильній камері і призводить до підвищеного зносу холодильних агрегатів.

Не слід повністю завантажувати весь простір продуктами, інакше неприємного запаху не уникнути. Оптимальні умови зберігання – це завантаження полиць приблизно на 50%. При такій організації до всіх предметів є вільний доступ, легко можна проконтролювати рівень їх свіжості.

Для додаткового захисту від затхлості рекомендується користуватися запахопоглотітелі і різними народними засобами. Тоді атмосфера в холодильнику завжди буде свіжою, а продукти будуть зберігатися довше.

Посилання на основну публікацію