Як розморозити холодильник (швидко, правильно, двокамерний, морозильну камеру): скільки часу, як часто, чи потрібно ноу фрост (No Frost)

Як швидко і правильно розморозити холодильник
Про необхідність розморожувати холодильник я дізналася тільки тоді, коли мій перший старенький «Атлант» раптово помер, залишивши після себе величезну калюжу води і тижневий запас зіпсованих продуктів. «Полагодити не вийде. — сказав майстер, — потрібно було частіше його розморожувати ». Так, дуже товста крижана шуба, яка мене, студентку, особливо обходила, привела до перевантаження компресора і його несправності. Не повторюйте моїх помилок і ставитеся до техніки дбайливо.

Навіщо розморожувати холодильник

Щоб продукти залишалися свіжими, їх зберігають при низькій температурі, а щоб зберегти їх довше, холодильники не тільки очищають від інею і льоду, а й регулярно миють і дезінфікують.

Причини утворення криги

При відкритті дверцят холодильної або морозильної камери в них надходить хвиля теплого повітря. При зіткненні всередині холодильника з повітрям більш низької температури утворюється пара, який осідає на стінах. У холодильниках без систем авторазморозки пар перетворюється в сніг і лід. У сучасних пристроях полій видаляється автоматично.

Чим небезпечна полій

Наростаюча крижана «шуба» зменшує обсяг камери, перешкоджає доступу до продуктів. Полій заважає дверцятах закриватися щільно, повітря всередині стає тепліше, порушується теплообмін. Компресор починає працювати при підвищених навантаженнях. Це не тільки призводить до підвищеної витрати електроенергії, але і знижує продуктивність техніки.

Коли ви останній раз розморожували холодильник?

  • близько півроку тому
  • менше трьох місяців тому
  • не пам’ятаю

Швидкість наростання ожеледі

Якщо шар льоду досяг товщини 5-7 мм, пора розморозити холодильник. На утворення криги впливають:

  • марка і модель холодильника;
  • наявність або відсутність системи авторазморозки;
  • термін експлуатації;
  • обсяг заповнення продуктами;
  • відносна вологість в приміщенні, де знаходиться холодильник;
  • наскільки часто відкриваються дверцята камер, і як довго вони залишаються відкритими.

Як часто потрібно розморожувати холодильник

Періодичність вказується в інструкції до моделі холодильника і залежить від його конструктивних особливостей. Старі агрегати розморожують досить часто: влітку через кожні два місяці, взимку — через три-чотири. Холодильники останніх моделей з сухою заморожуванням відключають для миття і видалення паморозі один раз на рік. Крапельна система розморожування вимагає очищення двічі на рік.

Швидкість появи полою залежить від температури і вологості в приміщенні, де встановлений холодильник. Тому влітку в спеку його потрібно розморожувати частіше, ніж взимку.

Товщина шару паморозі та періодичність розморожування залежать від того, як часто ви відкриваєте дверцята. Холодильники, розташовані в лікарняних холах або на кухнях громадського харчування, потрібно розморожувати частіше, ніж побутові.

Підготовка холодильника до розморожування

Процес починають з регулювання температури. Рукоятки термостатів в холодильній і морозильній камерах виставляють на мінімальну позицію. Потім холодильник знеструмлюють, відключивши від електромережі.

Після цього з камер витягають продукти. Непогано заздалегідь подбати про те, щоб до моменту планової розморожування холодильник не був заповнений вщерть.

Де і як тимчасово зберігати продукти

Щоб продукти не зіпсувалися, в холодну погоду їх виносять на лоджію, балкон, терасу, кладуть в льох або підвал. Вміст морозильної камери можна покласти у велику каструлю і опустити в таз з проточною холодною водою або льодом. Або скористатися спеціальними Термопакет або сумками-холодильниками.

Ще один варіант — обмотати контейнер з продуктами фольгою або будь-яким іншим теплоізоляційним матеріалом і накрити щільною тканиною.

Зрештою, можна просто звернутися до сусідів з проханням виділити ненадовго полку в їх холодильнику.

Послідовність розморожування холодильника

Всі знімні деталі (лотки, піддони, полки, ящики) ретельно миють і висушують. У деяких моделях передбачена ємність для талої води, не забудьте встановити її на час розморожування.

Також читайте:  Як зберігати сир: скільки можна в холодильнику, морозилці, домашній, адигейський, твердий, сулугуні, з цвіллю, копчений, пармезан, щоб не пліснявів

Після повного розморожування холодильник миють, насухо протирають і залишають відкритим для провітрювання. Після підключення в сухий і чистий прилад завантажують продукти.

розморожування вручну

В холодильниках старих моделей для збору талої води використовують каструлі, миски або будь-яку відповідну посуд. При розморожуванні таких пристроїв на нижні полиці і підлогу кладуть ганчірки з бавовняних тканин. У міру намокання їх періодично віджимають. Після того як сніг і полій розтануть повністю, починаються жнива внутрішніх поверхонь.

Розморожування двокамерних холодильників

Відділення таких холодильників можуть працювати обидва від одного компресора або кожна камера від власного. Якщо компресор один, розморожують обидві камери одночасно. Якщо два — можна робити це поетапно, переміщаючи продукти з одного відділення в інше по черзі.

Розморожування холодильників з автоматичними системами

У багатьох сучасних моделях використовується крапельна або повітряно-крапельна розморожування. В цьому випадку компресор працює з перервами. У період бездіяльності утворилася полій тане. Стікаючи по стінці приладу маленькими крапельками в лоток, вода випаровується природним чином.

Господині залишається лише час від часу очищати резервуар для збору рідини від зайвої вологи і пилу. Такі холодильники відключають від мережі живлення тільки для миття та дезінфекції.

Як прискорити процес

Залежно від розміру криги і температури в приміщенні, де стоїть холодильник, він може розморожувати від трьох до дванадцяти годин. Зручно залишити прилад вимкненим від електромережі і відкритим на ніч.

В інструкціях по експлуатації холодильників немає рекомендацій щодо прискореного розморожування, але іноді необхідно зробити це швидко.

Розмороження старих моделей можна прискорити декількома способами:

  1. На верхню полицю під морозилку ставлять ємність з окропом. Під неї підкладають щільний рушник або обробну дошку. На 10-15 хвилин закривають дверцята, потім остигнула воду міняють на гарячу. Процедуру повторюють до повного зникнення льоду.
  2. Замість окропу використовують гумову грілку з гарячою водою. Воду також змінюють у міру охолодження, приблизно раз в півгодини.
  3. В середину морозильної камери поміщають тарілку з сіллю. Випаровуючись у вологому середовищі, вона прискорює процес танення.
  4. Тепла струмінь повітря з пилососа в режимі видування допоможе швидше впоратися з льодом.
  5. Електричний нагрівач або масляний радіатор, встановлені поруч з відкритим холодильником, підвищать температуру навколишнього повітря в приміщенні.
  6. Повітряний потік, створюваний вентилятором, дозволить прискорити процес на півтори-дві години. Для просушування холодильника вентилятор переводять з режиму спрямованого обдування в режим обертання.

Чи можна скористатися феном

Фен створює потік теплого повітря. Якщо цей потік направити на скупчилися сніг і лід в холодильнику, вони розтануть за більш короткий термін. Однак для безпеки потрібно виключити контакт електроприладу з талою водою.

Фен розташовують на відстані не менше 30-35 см від розморожувати поверхні, інакше гаряче повітря може пошкодити пластик.

Струмінь повітря переміщують уздовж стінок морозильної камери якомога рівномірніше, стежачи за тим, щоб вона не потрапила на гумові прокладки. Гарячий потік висушує ущільнювач, з’являються тріщини і деформація. Пошкодження прокладок призводить до порушення теплообміну, температура всередині камери при експлуатації холодильника. Полій наростає швидше, ефективність його роботи знижується.

Чи можна розморозити морозилку, не вимикаючи холодильник

У тих моделях, в яких це передбачено виробником, можна не відключати холодильник від електромережі для очищення морозилки. Це стосується двокамерних приладів з двома компресорами. В цьому випадку відключають тільки морозильну камеру. Холодильне відділення під час розморожування продовжує працювати в звичайному режимі.

Чим і як вимити холодильник після відтавання

Після того як холодильник повністю розморозиться, приступають до його миття та дезінфекції. Після видалення талої води з камер і піддонів ретельно очищають куточки, виїмки, далекі стінки. Збирання починають з верхньої частини, поступово опускаючись вниз.

Засоби для очищення холодильника:

  • мильний розчин будь-якого засобу для миття посуду;
  • розчин харчової соди — на літр води додають столову ложку порошку;
  • слабкий розчин оцту добре усуває застояні запахи;
  • лимонний сік, розведений з водою в пропорції 1: 3, також видаляє неприємний запах і дезінфікує поверхні;
  • з цією ж метою використовують нашатир, столову ложку якого розчиняють в склянці чистої води.
Також читайте:  Як відбілити рушники (кухонні, махрові, вафельні, білі, запрані, банні) в домашніх умовах: рослинне масло, кип'ятіння, мікрохвильовка, гірчиця

Обробку проводять м’якою губкою без абразивного шару або тканинною серветкою, щоб не подряпати поверхні всередині і зовні холодильника.

Засохлі забруднення видаляють складом, що складається з двох частин зубного порошку і однієї частини нашатирного спирту.

Після видалення жирних і застарілих плям внутрішні поверхні камер промивають спочатку чистою вологою серветкою, потім протирають насухо.

Ретельно очищають ручки і ущільнювачі, в яких накопичуються дрібне сміття і крихти. Їх видаляють за допомогою вологої ганчірки, старої зубної щітки або вузької насадки пилососа.

Якщо не мити ущільнювачі, в них оселиться небезпечна для здоров’я цвіль, а продукти в холодильнику почнуть швидко псуватися.

У моделях з крапельної і повітряно-крапельної системами розморожування особливо ретельно очищають і дезінфікують зливні отвори і канали. Для цього використовують гумову грушу або одноразовий шприц спочатку з мильним розчином, потім з чистою водою.

Зовнішні поверхні холодильника також ретельно миють без використання абразивних засобів. Залежно від моделі задню стінку або грати ретельно очищають від скопилася пилу і бруду.

Як включити прилад після завершення процесу

Якщо на стінках і полицях залишиться волога, при включенні холодильника вона за короткий час замерзне і перетвориться в нову снігову «шубу». Тому після збирання холодильник залишають відкритим для повного висихання ще на годину-півтори. Провітрювання також дозволяє позбутися від неприємних запахів.

Насипте в неглибокий харчової контейнер трохи соди і залиште його в холодильнику — неприємний запах більше не потурбує.

Чисті полки, ящики, лотки встановлюють по місцях. Просушений холодильник підключають до електромережі, рукоятку термостата в холодильній і морозильній камерах виставляють в потрібне положення і через півгодини в завантажують продукти.

Чого робити не слід

Для прискорення розморожування не варто відколювати лід гострими металевими предметами — ножами, виделками, лопатками. Механічний вплив може зашкодити не тільки пластмасові поверхні, але і металеві трубки з холодоагентом в старих моделях холодильників.

Чим ви чистите холодильник?

  • побутовою хімією з супермаркету
  • викликаю клінінгову службу
  • готую чистячі засоби за народними рецептами

Грубі щітки, сухі порошки, агресивні хімічні засоби також пошкоджують пластик, тому їх при збиранні камер холодильника не використовують.

При обробці внутрішніх поверхонь оцтом, нашатирем або лимонним соком уникають попадання розчинів на гумові ущільнювачі, щоб вони не висохли.

Особливості нових моделей

Сучасні моделі холодильників оснащені системами авторазморозки. Це істотно полегшує розморожування і догляд за приладом. Розумний помічник господині сам визначає, коли його потрібно розморозити, що не відключаючи від електромережі.

У холодильників з крапельної і повітряно-крапельної системою розморожування за охолодження задньої стінки відповідає випарник. Компресор у таких приладів періодично відключається. Під час його роботи випарник охолоджується, перетворюючи в полій міститься в повітрі вологу. А під час його відключення лід перетворюється в рідину. Тала вода стікає в спеціальний піддон. Під час наступного циклу роботи компресора відбувається його нагрівання. Тепла вода з піддону випаровується природним шляхом. В цей же час утворюється нова полій, і процес повторюється.

Трохи по-іншому відбувається розморожування в холодильниках з системою «No frost». Вентилятор (кулер) змушує постійно циркулювати холодні повітряні потоки з морозильної камери в холодильну. Випарник в них знаходиться між відділеннями. Повітря надходить в нього з одного боку, охолоджується і виходить з іншого, залишаючи на випарнику конденсат, що перетворюється в полій. Компресор також працює з зупинками, коли він відключений, тала вода надходить в лоток, розташований на задній стінці.

У моделях з Авторазморозка «Frost Free» застосовується комбіноване відтавання: в морозилці «No frost», в холодильній камері — крапельна система. Найсучасніші моделі «Full no frost» в обох камерах мають власні кулери і випарники.

Сучасні моделі холодильників позбавляють від енерговитратній і трудомісткої процедури розморожування, від необхідності прибирати сніг, лід або калюжі води. Однак необхідність регулярно проводити гігієнічну обробку і дезінфекцію приладу залишається. Тому в залежності від рекомендацій виробників його відключають від мережі з періодичністю від 6 місяців до року.

Посилання на основну публікацію