Як перевірити мед в домашніх умовах на натуральність, якість, цукор: водою, йодом, хімічним олівцем

Як відрізнити натуральний мед від фальшивки і перевірити його якість
Одного разу я, задоволена, принесла додому трилітрову банку меду. З ярмарки, від пасічника. «Несправжній», — видала експертний висновок бабуся, спробувавши ложечку. «Не може бути!» — сказала я і влаштувала досліди юного хіміка, щоб перевірити, чи дійсно мене обдурили.

Що являє собою фальсифікат

Справжній мед — екологічно чистий продукт, що володіє унікальними смаком і ароматом. Його вартість не може бути низькою. А це, в свою чергу, породжує бажання продавати під виглядом натурального продукту дешевий неякісний фальсифікат.

На жаль, на ринку до 80% такого «меду». Підробляють одну або відразу кілька характеристик.

Часто на магазинних полицях можна зустріти синтетичний мед. Його відрізняє низька ціна, а смак може ввести в оману, тільки якщо ви жодного разу не пробували справжній.

Щоб визначити фальсифікат, уважно вивчайте склад на етикетці. Швидше за все, там будуть: цукровий сироп, ароматизатори, загусники і т. П. Користі від вживання таких ласощів немає ніякої.

Найчастіше намагаються поліпшити якісні характеристики. В результаті виходить так званий «бодяжний» мед, коли натуральний продукт в помірних кількостях розбавляють сиропом, водою та іншими добавками.

домішки

Всі домішки видовий фальсифікації діляться на харчові і нехарчові. Харчові — схожі за смаковими якостями з медом, але коштують набагато дешевше. Нехарчові — органічні або мінерального походження, які зазвичай не вживають в їжу.

патока

Патока — солодкий сироп, який отримують виварювання соку рослин і фруктів з високим вмістом цукру. Світлу отримують з крохмалю (кукурудзяного, картопляного і т. Д.), А темну — з тростини, буряка. По виду і консистенції вона нагадує молодий мед.

Додавання патоки змінює якісні характеристики продукту — домішується запах, невластивий меду, підвищується в’язкість. І, звичайно ж, збільшується обсяг продукту.

Розведіть чайну ложку меду в двох-трьох ложках чистої (бажано дистильованої) теплої води, додайте 1/4 частину від отриманого обсягу етилового спирту (96%). Добре перемішайте, інтенсивно збовтуючи. При наявності крохмальної патоки вийде рідина молочного кольору. Якщо їй дати відстоятися, можна побачити осад з прозорою липкою маси. Це декстрин. Якщо у вас якісний натуральний продукт, між ним і спиртом утворюється ледь помітна каламутна прошарок, що зникає при збовтуванні.

Де зазвичай ви купуєте мед?

  • Беремо у знайомого пасічника, він не обманює
  • У звичайному супермаркеті / магазині
  • На ринку

Борошно або крохмаль

Відкачаний зрілий мед досить в’язкий. Незрілий ж, навпаки, рідкий. Щоб його згустити, недобросовісні продавці додають борошно або крохмаль. Це створює видимість кристалізації.

Розведіть одну частину меду в двох частинах теплої води. До декількох краплях розчину додайте стільки ж крапель люголя. Фарбування в синій колір вкаже на наявність домішок.

Мел

Мел — вапняк, механічна добавка, яка може завдати шкоди здоров’ю. Він робить продукт гущі.

Якщо додана невелика кількість крейди, його наявність важко визначити. Допоможе оцтова есенція. Додайте її до невеликої кількості меду. Реакція, схожа на ефект «закипання» c бурхливо виділяються бульбашками, вкаже на наявність крейди.

цукор

Найбезпечніший фальсифікат отримують недобросовісні пасічники, коли годують бджіл цукровим сиропом або патокою. Так отримують штучний мед. У нього практично немає аромату, але за смаком і кольором його важко відрізнити від натурального квіткового. Однак він швидко псується, закисає.

Деякі шахраї розчиняють цукор в гарячій воді, додають трохи натурального меду і продають такий фальсифікат як якісний продукт бджільництва.

Капніть ласощі на руку і інтенсивно втирайте в шкіру. Не повинно залишитися жодної липкості. Якщо вона є, в продукт доданий цукор.

Допоможе визначити добавку ляпісний олівець — антисептичний засіб з сріблом, яке можна купити в аптеці. Розведіть чайну ложку меду в 1/3 склянки теплої води, опустіть в розчин ляпісний олівець. Білий осад підтвердить фальсифікацію за допомогою цукру.

Перевірка якості за зовнішніми ознаками

Купуючи ласощі, не соромтеся — розгляньте його уважно, оцініть відтінок, попросіть кілька крапель на пробу.

смак

Мед — це ласощі. 95% його складу — цукру (глюкоза, фруктоза, сахароза). У нього тане текстура і солодкий приємний смак. Іноді допускається легка гірчинка (наприклад, як у каштанового). При ковтанні злегка дратується горло. Після нагрівання до високих температур у продукту з’являється карамельний присмак, він не викликає подразнення.

У каштановому, вербовому, падевому сортах присутній гіркота, іноді досить сильна. Найсмачнішими вважаються такі сорти: донниковий, липовий, акацієвий, конюшини, малиновий і т. Д. Кислий, прогірклий, пліснявий присмак неприпустимі.

Також читайте:  Як зробити сніг своїми руками (штучний) в домашніх умовах: для кулі, на ялинці - з вати, соди, піни, паперу, солі

Колір і відтінок

Колір меду чистий і прозорий — від світло-жовтого з білим відтінком до темно-бурого. Оцінюють його днем ​​при природному освітленні. Ніяких домішок, розшарувань, неоднорідності і осаду бути не повинно.

Багато в чому колір залежить від часу збору, медоносів. Акацієвий, липовий, шавлієвий, польовий, жовто-конюшиновий мед — ароматний, прозорий, золотисто-жовтого кольору. Гірчичний, люцернові, луговий — жовтий. Гречаний, каштановий, вересковий — темно-жовтий. Близькі до коричневого різних відтінків — падеві, вишневий, цитрусовий і т. Д.

Якщо продукт довго зберігали, а потім нагрівали, він теж потемніє. Врахуйте, під час нагрівання при температурі вище 45 ° C в ньому з’являються канцерогенні речовини, які викликають рак. Він стає небезпечний для здоров’я.

Занадто світлий колір говорить про те, що бджілок підгодовували цукровим сиропом або патокою.

Є і дуже рідкісний білий мед. Видобувають його бджоли з нектару квітів іван-чаю. Коли він свіжий, у нього світло-зелений відтінок. Зацукровується кипрей-мед швидко — до середини жовтня. З цього моменту він стає білим.

Консистенція (в’язкість)

У зрілого меду в’язка консистенція. Оцінюють її при температурі приблизно +20 ° C. Опустіть ложку в продукт бджільництва, вийміть і оціните характер стікання. Якщо він стікає краплями, це може говорити про те, що в продукті багато води. Однак для белоакаціевий або конюшини подібна консистенція — норма.

В’язкий буде стікати повільно великими витягнутими краплями. Так поводиться більшість квіткових медів.
Дуже в’язкий стікає тяжами, утворюючи гірку, яка повільно розпливається. Така густота характерна для падевого і квіткового сортів, коли вони починають кристалізуватися. У щільний мед ложка занурюється під натиском.


View this post on Instagram

 

Всі знають про користь меду, та й сам я вже неодноразово говорив, що регулярно вживаю мед в піщу.

І це неспроста, адже мед — це високо поживний природний джерело корисних речовин. Сьогодні при всьому різноманітті і доступності продуктів на полицях магазинів, здавалося б, не проблема включити мед в свій раціон. ⠀ Але на жаль, купивши мед в магазині далеко не факт, що ви отримаєте той корисний і цінний продукт, про який так багато говорітся.

В першу чергу це пов’язано з великою кількістю підробленого і неякісного меду. З огляду на, що неспеціалісту відрізнити справжній мед від підробки буде складно. Цілком можливо, що купуючи мед в магазині і чекаючи отримати від нього енергію і цілющі властивості, ви приносите додому баночку з розтопленим сахаром.

По-друге, потрібно знати, що справжній мед несе в собі різну кількість корисних речовин і відповідно може надавати на організм різний ефект. ⠀ Для визначення якості меду, а саме змісту в ньому корисних ферментів, використовують показник диастазное число. Якщо максимально просто говорити, то чим вище показник, тим лучше.

Ще в СРСР були розроблені нормативи по показнику диастазного числа, але що найцікавіше, для різних районів цей показник встановлювався різним. ⠀ Наприклад, для України це було 6,5 одиниць Готі, для Білорусії — 8, для південних і гірських районів країни — від 6,5 до 13. Найвищі показники встановлювалися для Північних районів: від 10 до 23 одиниць. І цьому є об’ясненіе.

Мед для бджіл — це корм на всю зиму. І чим триваліший зима, тим він повинен бути більш поживним. Саме тому в північних районах бджоли роблять мед більш поживним, ферментіруя його багато разів. Це допомагає вижити їм навіть в суворі холода.❄️ ⠀ Бджола, яка принесла у вулик нектар, вже пропустила його через свій зобик двічі — забравши у квітки і виклавши в сот. Далі до роботи приступають бджоли, переробні нектар в мед. Вони багато разів пропускають через глотку речовина, насичуючи його корисними ферментамі.

Бджоли південних порід не мають такої потреби, адже на їх батьківщині зима триває всього 1,5-2 місяці, тому і харчування вони готують не таке насичене.

A post shared by натуропат | ЗСЖ | Детокс (@Vitaliysobolevskiy) on Dec 15, 2018 at 8:20 am PST

 

аромат

Візьміть трохи ласощів в рот, розмажте мовою по верхньому неба. У цей момент особливо добре відчувається його аромат. Наприклад, вербовий, конюшини, гречаний сорти мають яскраво виражений запах квітів, які послужили медоносами. А ось у подсолнечникового чи рапсової він слабкий. Акацієвий практично не пахне. Деякі падеві сорти і зовсім виділяють не дуже приємний аромат.

При додаванні в натуральний продукт цукру, крохмалю, сиропів, патоки, а також при тривалому зберіганні, бродінні, інтенсивному нагріванні запах зникає. Старий продукт майже не пахне.

Щоб оцінити аромат, в стакан наливають близько 40 г меду, накривають кришкою і нагрівають на водяній бані (40-45 ° C) протягом десяти хвилин.

Аналіз достовірності за допомогою підручних засобів

Перше, на що варто звернути увагу — вага натурального меду. Літрова банка якісного продукту бджільництва важить приблизно півтора кілограма.

Також читайте:  Як і скільки зберігати варене яйце: в холодильнику, при кімнатній температурі, круто і некруто

Перевірити мед можна, попросивши продавця нанести вам на руку краплю меду. Якщо ви переверне руку краплею вниз, вона не повинна впасти.

 

Подивитися цю публікацію в Instagram

 

Публікація від ЕКО-МЕД ECO-HONEY (@honey_warre) 18 Гру 2018 о 9:37 PST

 

Чи не наливайте в тару мед доверху і переверніть. Натуральний продукт утворює два бульбашки повітря — великий і маленький.

Можна провести тести в домашніх умовах, використовуючи прості підручні засоби.

йод

Налийте в чарку теплу воду і додайте чайну ложку бурштинового ласощі. Перемішуйте до повного розчинення. Додайте 3-4 краплі йоду.

Синюваті розлучення або повністю посиніла рідина говорить про наявність крохмалю або борошна.

хліб

Візьміть білий хліб. Тест заснований на його гігроскопічних властивості. Покладіть м’якуш в мед і почекайте 10 хвилин. Якщо хліб набере вологу і стане м’яким, продукт підроблений — в ньому багато води. Якщо ж стане твердим, то вам пощастило — ви придбали якісний мед.

хімічний олівець

Капніть трохи меду на гладку поверхню руки і розмажте тонким шаром. Проведіть по ньому олівцем. Якщо слід не залишився, продукт натуральний. Якщо на поверхні ви побачите синю смугу, значить, він був розбавлений цукровим сиропом.

оцет

Якщо в розбавлений водою натуральний мед капнути оцет (9%), ніякої реакції бути не повинно. Якщо ж розчин почне шипіти і пінитися — значить, в продукт додали крейду.

вода

Найпростіший спосіб. Додайте ложку ласощі в склянку теплої води. Натуральний продукт повністю розчиниться. Осад або пластівці на поверхні вкажуть на механічні домішки (крейда, тирсу і т. Д.).

Налийте в центр глибокої тарілки ложку меду і додайте три ложки холодної води. Трусіть ємність в горизонтальній площині круговими рухами. Через 10-20 секунд на натуральному продукті з’явиться малюнок у вигляді сот. Це спрацьовує так звана біологічна пам’ять.

молоко

Нагрійте молоко і опустіть в нього ложку меду. Якщо у вас штучний «цукровий» продукт, він згорнеться, утворюючи грудочки.

Аркуш паперу або серветка

Капніть велику краплю меду на шматочок туалетного паперу або серветку. Якщо навколо краплі утворюється мокра пляма, значить, в продукті є вода.

Сірники або вогонь

Розмажте по шматочку паперу трохи меду. Покладіть в тарілку і підпаліть. Якщо у вас фальсифікат, з’явиться різкий запах паленого цукру. Натуральний продукт не горить — папір просто вигорить навколо нього.

Дріт з нержавіючої сталі

Візьміть металевим пінцетом шматочок дроту з нержавіючої сталі, нагрійте над відкритим вогнем і опустіть в ласощі. Вийміть і уважно огляньте. Якщо на дріт налипли дрібні частинки — ваш мед розбавлений домішками. Чистий дріт говорить про якісний продукт.

нашатир

Розбавте одну частину меду двома частинами води (краще дистильованою), розмішайте і додайте кілька крапель аміаку. Фарбування в білий колір з утворенням бурого осаду підкаже, що продукт розбавляли патокою.

чай

Доданий в чай ​​мед повинен розчинитися повністю. Якщо на дні чашки залишився осад, в продукт додавали цукор.

Яким може бути натуральний мед

незрілий

Дозрівання меду відбувається в сотах. Бджоли дають зайвій волозі випаруватися, постачають його спеціальними речовинами, що знищують бактерії і мікроорганізми. Тому ласощі не псується. Зрілий мед вони запечатують кришечками з воску. Ось коли можна починати відкачування.

Недобросовісні пасічники в гонитві за прибутком відкачують продукт задовго до його готовності. Часто таке трапляється з травневим медом, коли виробники намагаються швидше вийти на ринок.

У такому продукті багато зайвої вологи (більше 20%), він погано зберігається, швидко втрачає цілющі властивості, смак погіршується. Він навіть може заграти. Ознаками такого стану є бульбашки, що піднімаються з дна, і піна.

падевий

Долина — солодка органічна рідина, яку виділяють листя, кора дерев (органічного походження) і деякі комахи (тваринного походження). Часто бджоли збирають одночасно падь і нектар.

У падевого меду насичений темно-коричневий колір, може бути майже чорним. Він не кристалізується взимку. Допускається випадання осаду. Запах у цього продукту бджільництва специфічний, навіть неприємний. Смак гіркуватий. Падіевий мед насичений мікроелементами і дуже корисний для організму.

У Росії він ще не набрав популярності, а за кордоном дуже цінується.

помутнілий

Помутнілий мед — необов’язково поганий продукт. Іноді при відкачці з сот в продукт потрапляє білок — так звана перга. Бджоли годують нею личинок. Якщо білок потрапив в ласощі, то тільки поліпшить його поживні властивості.

засахарівшійся

Справжній свіжий мед починає зацукровують через 4-6 тижнів після збору. Якщо на етикетці стоїть дата виготовлення, відрахуйте цей термін. Якщо він давно пройшов, а мед все ще рідкий, перед вами фальсифікат. Не беріть його.

Взимку взагалі не може бути рідкого меду. Якщо вам пропонують такий продукт, значить, його розігріли. Його небезпечно вживати. При температурі 40-45 ° C мед втрачає всі корисні властивості. А при температурі вище 45 ° C в ньому з’являються канцерогенні речовини.

Посилання на основну публікацію