Як і скільки зберігати варене яйце: в холодильнику, при кімнатній температурі, круто і некруто

Як і скільки можна зберігати варені яйця
варені яйцянедорогий, звичний і корисний сніданок, інгредієнт до багатьом страв і важлива частина святкового пасхального столу. їх можна заготовити запас.

Як варити яйця, щоб вони довше зберігалися

Як довго готовий продукт буде зберігати корисні речовини, безпосередньо залежить від часу варіння. 3-5 хвилин варяться яйця всмятку і пашот, в яких жовток НЕ застигає. 7-9 хвилин – час готовності страви в мішечок, з більш щільним, але все ще не застиглим жовтком. Такі продукти необхідно використовувати в їжу протягом 1-2 діб, довго лежати вони не повинні ні при якій температурі. 10-15 хвилин вариться корисний білок круто.

Тривалість термічної обробки впливає не тільки на смак і консистенцію. Яйця – продукт тваринного походження, тому існує небезпека, що навіть якісний фабричний або фермерський товар може виявитися зараженим патогенними мікроорганізмами. Він може бути піддано термічній обробці, при цьому тривалість знезаражувальною варіння становить не менше семи хвилин.

В яких умовах зберігати варені курячі яйця

Найкраще – в холодильнику, при цьому вони повинні бути неочищеними, з цілої оболонкою. Для збереження свіжості також можна рясно змастити шкаралупу яєць соняшниковою олією або парафіном.

Якщо зберігати продукт в теплі, наприклад, на пікніку, то пролежить він недовго. Найкраще він збережеться в затемненому місці, загорнутим в папір або фольгу.

Як довго зберігаються при кімнатній температурі

Готовий продукт може зберігати свою свіжість навіть в разі зберігання в теплому приміщенні. Важливо, щоб температура була не більшою двадцяти градусів Цельсія. Так свіжість зварених всмятку яєць вийде зберегти до двадцяти годин, круто – до трьох діб. Якщо температура в кімнаті перевищить поріг в 20 градусів Цельсія, термін придатності зменшиться до десяти-дванадцяти годин.

Те ж саме стосується і очищеного від шкаралупи продукту. Використовувати його в їжу необхідно не пізніше, ніж через дванадцять годин після варіння.

Зберігати варені яйця в теплому приміщенні також можливо. Щоб таким чином зберегти варений продукт протягом місяця, потрібно покласти його в підсолену воду (розрахунок 20 г солі на 1 л води). Іноді можна зустріти поради по заміні соляного розчину на гашене вапно. Неочищені варені яйця поміщаються в глиняну ємність гострими кінчиками вниз і заливаються вапняним розчином. Так вони збережуться чотири місяці, але, на жаль, в результаті вони придбають неприємний запах. Найзручнішим і доцільним буде знайти в будинку прохолодне місце або використовувати холодильник.

Терміни зберігання в холодильнику

Перш ніж покласти в холодильник зварене яйце, його бажано остудити і насухо протерти, так як зайва вологість може стати причиною розмноження хвороботворних бактерій.

Тримати продукт не варто, як прийнято, в дверцятах холодильника, так як через постійне відкривання і закривання він піддається перепадам температури. Уникайте контакту готових яєць з іншими продуктами, особливо це стосується сирого м’яса і риби, копченостей, цитрусових. Використовуйте звичайну герметично закривається посуд і поставте її вглиб холодильника, там найбільш прохолодно.

Можна користуватися нижнім відсіком, призначеним для фруктів і овочів, тому що саме там зберігається найстабільніша температура.

Ідеальний температурний режим – в межах між двома-чотирма градусами Цельсія.

Контейнер для зберігання може бути будь-який – пластиковий, скляний, емальований, металевий, але обов’язково повинен щільно закриватися. Це не дозволить яйцям увібрати інші запахи.

Продукт може зберігатися в холодильнику дві-три тижні, якщо варіння була круто. Некруто або в мішечок зберігають свіжість не більше двох днів, очищені – не довше дванадцяти годин. Якщо шкаралупа ушкодилася в процесі варіння, то з’їсти його потрібно протягом двох днів. Зрозуміло, це приблизні терміни. Чим раніше буде вжито продукт, тим краще.

У морозильній камері

Зберігання варених яєць в морозильній камері зазвичай не практикується і не рекомендується, так як це негативно впливає на смак і корисні властивості продукту. При необхідності ви можете заморозити жовтки. Помістіть їх в окрему герметичну ємність і заморозьте. Так вони можуть протриматися до року.

Фактори, що впливають на тривалість зберігання

На тривалість зберігання звареного продукту впливають:

  • термін і умови зберігання свіжого яйця до моменту варіння;
  • тривалість варіння;
  • стан шкаралупи;
  • Температура зберігання.

Свіжість купленого продукту – дуже важливий фактор. Завжди дивіться на дату виготовлення придбаного в магазині майбутнього сніданку. Продукт фабричного виробництва зазвичай зберігається в сирому вигляді близько місяця, дата виробництва часто вказується як на самій упаковці, так і на кожному яйці окремо. Фермерський продукт може зберігатися довше – до трьох місяців, але тільки якщо ви купуєте його у перевіреного заводчика курей.

Також дуже важливо заздалегідь перевіряти цілісність оболонки. Уважно оглядайте її перед приготуванням, при наявності тріщин завжди варіть яйця круто, щоб уникнути небезпеки інфекційних захворювань. Також намагайтеся не зберігати пошкоджений продукт довго.

Біла шкаралупа тонша, ніж коричнева, тому саме з нею потрібно бути обережніше за все.

Щоб уникнути появи тріщин на шкаралупі під час варіння і полегшити подальшу чистку, можна додавати в воду щіпку солі. Також для профілактики розтріскування можна класти яйця в холодну воду, а не в киплячу.

Варка круто і некруто

Варка круто – найвірніший варіант при тривалому зберіганні. Вона підвищує безпеку продукту до трьох тижнів, якщо тримати його в холодильнику, і до трьох днів в теплому приміщенні, за умови збереження цілісності зовнішньої оболонки.

Варка всмятку скорочує терміни до двох днів в холодильнику і до дванадцятої години в теплому приміщенні.

Узагальнена інформація представлена ​​в таблиці.

Термічна обробкацілісність оболонкиУмови зберіганнятермін 
крутонеушкодженаВ холодильнику2-3 тижні
крутонеушкодженаВ теплі2-3 дня
некрутонеушкодженаВ холодильнику2 дні
некрутонеушкодженаВ теплі12:00

У шкаралупі і очищені

Пошкоджена або повністю знята шкаралупа значно скорочує термін «свіжості» готового продукту. Зварені круто такі яйця зберігаються від дванадцяти годин (очищені) до двох днів (тріснуті) в холодильнику і до дванадцятої години в теплому приміщенні. Очищені і тріснуті яйця, зварені некруто, зберігають свіжість не довше ніж восьми годин при будь-якій температурі.

Узагальнена інформація представлена ​​в таблиці.

Термічна обробкацілісність оболонкиУмови зберіганнятермін 
круто Тріснута / очищенаВ холодильнику2 дня / 12 годин
круто Тріснута / очищенаВ тепліДо 12 години
некруто Тріснута / очищенаВ холодильникудо 8 годин
некруто Тріснута / очищенаВ теплідо 8 годин

Скільки можна зберігати крашанки

Найбільш актуальною проблема збереження великої кількості варених яєць стає в святкові великодні дні. Щоб зберегти писанки протягом довгого часу, потрібно купувати максимально свіжі сирі яйця і користуватися натуральними барвниками.

Варіть крашанки тільки круто і не нехтуйте рекомендаціями з приводу температури їх зберігання.

Натуральними барвниками є цибулиння, куркума, відвар кропиви або шпинату, червонокачанна капуста, буряк, журавлина, чорний чай, чорниця. Такі пігменти дозволяють зберігати свіжість яєць до двох тижнів при зберіганні в холоді. Хімічні барвники і спеціальна термопленка, що пропонується в магазинах, скорочує термін зберігання до двох-трьох днів.

Зберігання варених перепелиних яєць

Рекомендації зі зберігання перепелиних яєць в цілому збігаються з такими для курячих. Єдине, що змінюється – це тривалість терміну «свіжості». У холоді такі яйця зберігаються не більше тижня, в теплі – не довше дванадцяти годин за умови збереження цілісності оболонки.

При виникненні тріщин під час варіння термін скорочується до трьох днів, зберігати такий продукт необхідно тільки в холодильнику.

Термін зберігання варених яєць залежить від двох головних факторів – тривалості термічної обробки і умов подальшого зберігання. Вибирайте оптимальний для вас варіант і дотримуйтеся всіх рекомендацій, так ви збережете продукт свіжим до місяця і більше. Намагайтеся завжди перевіряти запах і візуальне стан продукту – навіть при правильному зберіганні він може зіпсуватися раніше покладеного часу.

Посилання на основну публікацію