Інжир: користь і шкода фрукта, властивості, калорійність

Інжир — відомий східний фрукт, унікальний як своїми якостями, так і корисними властивостями. Фігове дерево, на якому росте інжир, заслужено відноситься до цінних плодовим деревам. Чим же корисні його плоди і кому не варто зловживати цією смакотою? Про це далі.

Про продукт

Інжир — яскравий представник субтропічного клімату, упевнено відчуває себе не тільки під жарким сонцем, але і на кам’янистому ґрунті. Як тільки не називають це дерево з сімейства фігових: смоковниця, винна ягода, листопадний фікус (наукова назва).

Родина інжиру — Мала Азія — Карія. Спочатку інжир вирощували в Сирії, Єгипті, Фінікії. Згодом він поширився на Середземномор’ї, Кавказ, Крим.

Плоди інжиру мають грушоподібної форми, забарвлення фрукта варіюється від ніжно-зеленого і золотистого до насичено-фіолетового. Шкірочка плода ворсиста, дуже тонка, а його вміст — соковита, солодка, ароматна м’якоть з великою кількістю насіння.

Склад і калорійність

Інжир містить в своєму складі велику кількість цінних мінералів, а в сушеному вигляді він — чемпіон за кількістю корисних поживних речовин. Інжир — цінне джерело кальцію, фосфору, магнію, натрію, за кількістю що міститься калію фрукт поступається першим місцем лише горіхів.

Сушений інжир містить чималу кількість вітамінів (групи В, С, РР, Н) і ненасичених жирних омега кислот, наявністю яких, до слова, може похвалитися далеко не кожен фрукт. 

Крім цього фрукт містить важливі для нормального функціонування кишечника галлову і сірінговую кислоти, які надають на мікрофлору всього кишкового тракту бактерицидну дію. А клітковина, якої в інжир також чимало, підтримує нормальну мікрофлору кишечника.

Користь інжиру, як в свіжому, так і в сушеному вигляді неоціненна, адже він постачає організм потрібними поживними речовинами, швидко насичує його. У 100 г сушених плодів міститься близько 200-240 ккал, 3 г білків, 1 г жирів.

користь інжиру

Інжир, особливо в сушеному вигляді здатний надати на організм дивно позитивний вплив, адже він не тільки насичує клітини цінними мінералами, а й здійснює такі дії:

  • Надає антибактеріальний ефект;
  • Усуває вогнища запалення в організмі;
  • Має жарознижувальну і потогінну дію; 
  • Стимулює роботу шлунково-кишкового тракту;
  • Покращує роботу печінки і нирок;
  • Має сечогінний ефект (приводячи в норму таким чином артеріальний тиск);
  • Усуває судинні спазми, нормалізує роботу серця;
  • Розріджує кров, запобігаючи появі тромбів;
  • Володіє слабким проносним ефектом, запобігаючи можливості появи запорів;
  • Зміцнює слабкий імунітет;
  • Відновлює енергетичний запас клітин;
  • Покращує стан шкіри і волосся (при зовнішньому застосуванні);
  • Нормалізує роботу нервової системи та ін.
Також читайте:  Гастрит. Захворювання шлунка. Що таке гастрит?

застосування фрукта

Інжир або смоква неймовірно поживний, корисний і дуже смачний, тому його з задоволенням вживають в їжу в усьому світі: як в свіжому, так і в сушеному вигляді. Оскільки цей фрукт зберігається зовсім недовго, його часто консервують, варять дуже смачний джем, роблять з нього пастилу, а також використовують в кондитерській справі в якості інгредієнта для цукерок, тортів, навіть хліба.

Інжир можна використовувати для зовнішнього застосування: він прекрасно впливає на шкіру при щоденному протиранні особи настоєм з плодів, змішаним з молоком. Такий настій підійде для ополіскування волосся. А ось розмочені в молоці фрукти фігового дерева прекрасно справляються з наривами і іншими запальними елементами на шкірі.

Кому шкідливий інжир?

Користь інжиру неймовірна, і він практично не має протипоказань. Але, в силу деяких властивостей цього фрукта, від його вживання слід утриматися особам, які страждають на діабет, панкреатит, шлунковими захворюваннями в стадії загострення, розладом кишечника. Ті, хто страждає від ожиріння, повинні з обережністю вживати інжир з огляду на його калорійності.

Відео: 

Посилання на основну публікацію