Коли купаються в ополонці на Водохреща в 2019 році

Водохресна вода священна, має цілющу силу, несе в собі потужний заряд віри, володіє власною пам’яттю. Купатися в Хрещення в мороз – традиція, що пройшла крізь століття. Вона не тільки не втратила своєї значущості, а й набула популярності як серед молоді, так і серед старшого покоління. Скупатися у крижаній ополонці стало не тільки справою віри, а й віянням моди.

Водохреща, хрещення 19 го

З якого числа можна купатися на Водохреща 2019

Багато хто задає питання: коли купаються в ополонці на Хрещення 2019? Поринути в бадьорить воду можна вже 18 січня 2019 року, але робити це потрібно лише після того, як пройде вечірня служба в церкві, такі правила, порушувати і перевіряти, що ж буде, якщо скупатися раніше, не потрібно. А 19 січня – день, коли вся вода стає святою. Купатися можна протягом всього дня до опівночі.

Ісус Христос хрестився в річці Йордан, сталося це 19 січня, але зануритися в ополонку, прийняти на себе Божу благодать можна вже 18 січня після вечірньої служби.

Чи обов’язково на Водохреще купатися в ополонці

У давнину свято Хрещення для православних людей був очікуваним, купання в морозної ополонці чекали з трепетом і передчуттям. Були винятки, але купатися, щоб змити гріхи, було необхідністю. Опускалися в крижану воду і для оздоровлення, як би парадоксально це не звучало.

Робіть, як підказує внутрішній голос – до нього краще прислухатися. Але вмитися святою водою потрібно і сходити до церкви, щоб набрати свяченої води. Свята вода здатна вберегти від пристріту і псування, нею умивають немовлят, коли ті починають плакати.

Чи корисно це купання

З біологічної точки зору організм відчуває сильний стрес. Різке охолодження веде до швидкого звуження судин і стрибка кров’яного тиску. Гормональна система також дає викид адреналіну і серотоніну. Звідси після купання спостерігається неймовірна легкість і стан піднесеності, так працює гормон радості.

Але людина без спеціальної підготовки може захворіти після купання. Жіноча статева система не переносить переохолодження, можна заробити запалення придатків, що загрожує непрохідністю маткових труб і безпліддя у важких випадках.

У чоловіків може виникнути простатит, знижується кількість сперматозоїдів, але їх рухливість зростає.

Після разового купання в крижаній воді не виникає звикання, а моржування нагадує наркотичну залежність. Люди стають моржами, щоб випробувати викид гормону щастя, але з постійними зануреннями в ополонку його виробляється все менше, може виникнути депресія.

Скільки днів купаються на Водохреща

Богоявлення сталося на Хрещення Господнє. Бог з’явився на Землю відразу в трьох своїх іпостасях. Бог-батько – це голос Божий, який може почути віруючий під час обмивання в морозної купелі, Бог-син – це сам Ісус. Той, хто купається в ополонці, торкається до божественного, очищається духовно, наповнюється світлою силою, радістю і енергією, яка здатна заврачевать внутрішні хвороби. Бог – святий дух – це голуб, який з’явився на Хрещення Ісуса Христа. Побачити біля храмів голубів – хороший знак.

Водохресна вода залишається святою тиждень. Весь тиждень купатися можна, але робити краще це в Святвечір Хрещення – 18 січня або в саме свято – 19 січня.

Кому купатися не можна

З усіх правил є свої винятки. Коли можна викупатися маленьким дітям, вирішують батьки, хоча до трирічного віку дитини купати не потрібно.

Якщо існують захворювання серця або судин, то від занурення теж краще відмовитися. Різкий стрибок кров’яного тиску може призвести до збою в роботі серця і його зупинці.

Небезпечно купання для людей, які страждають на астму, захворюваннями нирок, печінки і жовчного міхура.

При епілепсії не буває винятків, людям з таким захворюванням пірнання в ополонку протипоказано.

Деякі люди вважають, що перед зануренням в крижану воду можна трохи підбадьорити організм алкоголем, робити це не потрібно. Православні свята дозволяють вживати кагор на причасті, але перед і після купання в ополонці краще відмовитися від прийому алкоголю.

Алергікам і людям, схильним до судом, також варто утриматися від повного занурення, краще умити обличчя святою водою.

Як підготуватися до купання

Перше, що потрібно зробити, це прислухатися до себе. Що говорить внутрішній голос. Якщо людина морально не готовий скупатися, то не потрібно змушувати. Потім варто відвідати церкву, а вже потім йти купатися.

Якщо люди налаштовані на купання, то до обряду краще готуватися заздалегідь: пити імуностимулюючі препарати, почати загартовуватися хоча б за 2-3 місяці до свята, приймати вранці холодний або контрастний душ.

Перед самим зануренням в крижану воду потрібно поступово роздягатися, дати організму звикнути до навколишньої температури, так вода буде тепліше. В ополонці температура води становить + 4 ° С, тоді як температура повітря може доходити до -30 ° С.

Після занурення потрібно розтерти себе рушником, випити гарячого чаю, але не окропу. Напій не повинен обпалювати.

Правила поведінки

При купанні взимку потрібно дотримуватися ряду правил. Перед пірнанням слід акуратно йти по стежці або доріжці, вона буде слизькою від води, що стікає з тіл уже викупалися. Біля сходів потрібно переконатися, що вона добре встановлена, стійка і безпечна. Не можна штовхатися біля ополонки і балуватися, щоб випадково не впасти в крижане вікно і не зіштовхнути присутніх.

В ополонці не треба плавати, навіть якщо здасться, що вода не холодна, а комфортної температури, це стан оманливе. З головою краще не пірнати.

В якому одязі можна купатися

Зараз люди все частіше купаються в ополонці у літніх купальниках і плавках. Це не зовсім вірно. Христос занурювався у води Йордану оголеним. Але в міській або сільській місцевості зробити це неможливо. Для цих цілей краще придбати окрему сорочку. Одяг повинен бути такий, щоб її можна було легко і швидко зняти після купання.

У взутті або босоніж

Це вирішує кожен для себе сам. Спочатку купалися босоніж. Міські служби готують місце для Хрещенській ополонці, обладнають його теплими шатрами і гарячим чаєм. На снігу навряд чи буде щось гостре, ніж можна пошкодити ногу. Але краще, якщо взуття буде не гумовою. Потрібно вибирати взуття так, щоб вона була не слизькою на морозі, інакше важко буде вийти з Хрещенській купелі і йти до роздягальні.

Скільки разів потрібно зануритися

Віруючі люди вважають, що потрібно зануритися в ополонку 3 рази, бути в воді не більше хвилини і не плавати, а відразу йти.

Перед купанням потрібно сходити до церкви на сповідь, спочатку очистити душу, а вже потім змивати гріхи. Сам ритуал купання – це другорядна справа, його можна не виконувати, а відвідати храм потрібно для отримання благословення.

Потрібно занурюватися з головою чи ні

На голові розташовано безліч нервових закінчень, якщо їх застудити, то може початися запальний процес. Іноді траплялися летальні випадки під час занурення в купіль з головою. Тому, перший раз варто утриматися від повного занурення. А пірнаючи в воду з головою потрібно подумки вимовляти: «В ім’я батька» – перше занурення; «Сина» – друге занурення; «І Святого духа» – третє занурення. Потім швидко виходити з ополонки, розтирати тіло рушником, переодягатися і пити гарячий чай. Можна поправити здоров’я або втратити його.

Чи можна купатися представникам інших релігій

Бог єдиний, Церква не забороняє купатися на Водохреща представникам інших релігій. Якщо людина відчуває, що він повинен це зробити, чує внутрішній голос, то його сам Бог закликає. І не важливо, якої віри дотримується людина, католик він або мусульманин.

У Росії в переддень свята в водоймах вирубують иордань – це ополонку у вигляді хреста. У Греції єпископ освячує море і кидає туди хрест, а віруючі пірнають.

Купатися можна всім віруючим: православним, мусульманам, католикам, представникам інших релігій. Була б віра, сила волі і бажання, відсутність страху морозу.

Церковний календар на купання відводить 2 дня. Святу воду можна набирати всю Водохресну тиждень.

Посилання на основну публікацію